čisto resno o antimalarikih
Berem in poslušam vse mogoče o teh antimalarikih… o stranskih učinkih v obliki čustvene labilnosti, o tem, da ne smeš konzumirati alkohola, o tem, da še par mesecev po tabletah ne smeš zanositi… Po pravici povedano, me je kar malo zaskrbelo. Mogoče jih naj raje kar ignoriram…
A mi lahko tisti, ki ste bili v Indoneziji napišete, KATERE antimalarike (ime, rabim ime!) se splača pogoltniti? Pa še to – če tablete kupiš pri nas se baje imenujejo drugače kot tiste, ki jih lahko dobiš dol?? In kako se imenujejo??
Zivjo!
Glede antimalarikov…..
Res je da so stranski ucinki mocni,ampak to je odvisno od posameznika kako je dovzeten za te…..jaz imam Lariam tablete in jih tudi nameravam jemati ko grem na Tajsko!
Glede kupovanja tablet n a Tajskem se jaz ne strinjam…klub n izj ceni…..nikoli ne ves kakšna je sestava zdravil,razen ce nisi iz zdravstvene stroke! …
Pojdi se pozanimati na zavod za zdravstvo(oziroma misnistrstvo)na Trubarjevo..tam bos dobila 100%prave informacije!
lep pozdravcek
urska
Haj!
Preden sem sel na Tajsko,sem se pozanimal na zavodu za zdravstevo varstvo,kako je glede tega.Tam sem jim povedal po katerih predelih tajske se bom gibal in ti potem določijo kaj je najboljse.Jaz sem se cepil proti hepatitisu a,poleg zega pa so mi se dali tabletke Lariam.Moram pa povedat,ko sem pojedel prvo tabletko(en teden pred odhodom,kasneje pa eno na teden),sem bil po recimo eni uri po zaužitju,kot da bi bil zadet.Vse mi je bilo smešno….in to je trajalo približno eno uro.To se mi je zgodilo samo pri prvi tabletki,kasneje pa več ne.Jaz nisem imel nobenih stranskih učinkov,seveda sem tudi kaj spil na Tajskem,pa čeprav sem tisti dan pojedel tableto.
Aja,jaz sem se cepil v Mb,cena pa je bila 19200 sit sevada z tabletami vred(5 tablet)
Bostjan
Kar se tiče Lariama ti lahko povem, da sem jaz imela vse možne stranske učinke; od depresije, izpadanja las …. skratka nič kaj prijetno! Imej v mislih da tudi če boš pridno papala dobljene tablete to še ne pomeni, da 100% malarije ne boš dobila. Če se pa že zgodi, da bi jo dobila – ti znajo tam najbolje svetovati oz. pomagati. Navsezadnje je to “njihova” bolezen, tko kot je za nas gripa.
Glede na vse stranske učinke, moramo imet dekleta pred očmi še to, da vsaj pol leta po tem ne smemo zanositi, ker je velika verjetnost, da se rodi prizadet otrok. Zdej pa, če rada potuješ in greš vsako leto nekam kjer imajo tudi malarijo ter da vsako leto jemlješ antimalarike…. kam to pripelje?
Kar se tiče Tajske in malarije. Jaz nisem jemala antimalarikov, res pa da sem šla Novembra, ko je konce deževne dobe. Pri našem Inštitutu za varovanje zdravja sem se pozanimala, pa sem dobila bolj občutek, da jim je do tega da zaslužijo, kot da ti pravilno svetujejo.
Lp, Vanja
Ja, tudi jaz sem dobila podoben občutek, ko sem bila na Inštitutu za varovanje zdravja – zaračunajo ti čisto vse in samo to jih zanima. Vse skupi je drago tudi zato, ker je v ceno všteta tudi njihova usluga, se pravi to, da ti napiše recept in da te zbode v ramo. Dohtarca mi je rekla, da zaračunajo tudi, če prideš samo po nasvet. Hudo. No ja, pustmo to.
Zivjo vsem!
Mislim, da malo pretiravate. IVZ ima svoje predpise, tabele in zakone. Zdravniki vecinoma niso obiskali tropskih dezel in v praksi nimajo pojma, vendar upostevajo raziskave objavljene v uradnih papirrjih, ki jih prejmejo od svetovne organizacije. Ce pridete k njim po nasvet, vam ga jasno zaracunajo (saj bi ga vsak, ki je 20 let studiral!), ne morejo pa si privosciti, da vam povejo, da ni rizika. Ne zagovarjam nobenega, le vem kako to funkcionira.
Drugace sem tudi sam veliko potoval. V Indoneziji sem bil uporabnik mesanice resochin in paludrin tablet, najneznejsih antimalarikov. V susnem obdobju jih na Javi, Baliju, Lomboku in celotni nusi tengarrri NE potrebujete, v dezevnem pa se zna pojaviti malarija na Lomboku.
Obiskal sem tudi Tajsko in Malezijo v dezevnem obdobju in so mi priporocili Lariam. Vzel sem le dve tableti, ker baje razhaja malarija po gozdovih na trekkingu. Domacini pravijo, da so primeri bolj redki, kakor v evropi aids. Kar se tice stranskih ucinkov, ne pri meni, ne pri sopotnici ni bilo nobenih. Imela sva se zelo fajn, vcasih sva celo spila kaj alkohola. Nobenih tezav.
Izbiro prepuscam vam, izkusnjam, predvsem pa spoznajte vse, kar zmore vas lastni organizem. Tukaj vam zdravniki ne morejo svetovati, ko vam pa morejo pomagati, pa zna biti malo pozno.
lep pozdrav,
Imre
No, jaz pa se odpravljam poleti v Indijo, pa se še kar ne morem odločit, če bi antimalarike jemala ali ne.
Na zzzs-ju so mi rekli, da sploh ni res, da so stranski učinki, pa sem jih JAZ malo poučila, da bistveno slednji obstajajo.Sestri se je šlo samo zato, da bi mi Lariam prodala.
Sicer pa je tablete potrebno jemati po navodilih; na poln želodec-obvezno.
Tabletke imajo tudi stranke učinke na jetra in vid, da o psihi sploh ne govorim.
Naj dam oseben primer: v Indiji bom 2 meseca, tablete moram že prej začet jemat, skoz ko bom v Indiji, pa še en mesec po povratku domov. Kar dejansko vse skupaj pridem na 3 mesece in pol uživanja tako močnih tablet.
…in povrhu vsega, delovanje ni 100% učinkovito, še vedno lahko dobim malarijo.
Se splača? Dvomim.
LP
Anna
Mah glede teh antimalarikov se popolnoma pretirava.
Za Tajsko je pa sploh kriza s temi antimalariki, ker v enem delu Tajske se priporoča Lariam, na mejah z burmo in kambodžo in v zlatem trikotniku pa Malarone. Možnost je pa povsod zelo majhna in če že staknete kaj od tega se boste itak zdravili z istimi zdravili, torej zakaj obremenjevat jetra po nepotrebnem.
Lahko si pa tam kupite 10 lariamov (precej cenejši) za standy by terapijo v primeru okužbe, ki je pa malo verjetna.