Najdi forum

Belorusija

Za prvomajske praznike nameravam odpotovati v Belorusijo (Brest, Minsk, Hrodna, Baranoviči,..), pa me zanima, če ima kdo od vas popotnikov kaj izkušenj s to deželo? Kako dolgo te zadržujejo na poljsko/beloruski meji, ali policija na splošno kaj teži in komplicira, kako je z varnostjo (bolj kot za avto (R5) me skrbi za fotoaparat 🙂
Hvala!

Verjetno ne bos dobil veliko odgovorov, saj se mi vse bolj dozdeva, da skoraj nihce ne potuje v vzhodnoevropske drzave… Bi ti pa bila zelo hvaležna, če bi napisal svoje izkušnje s potovanja, ko se vrnes domov! Hvala 🙂

Zmenjeno! 🙂
Sem pa bil lansko poletje na Baltiku, v Litvi, Latviji in Estoniji (pa celo Poljsko sem dal, jasno, skozi). Nobene slabe izkušnje nisem imel, ljudje so prijazni, dežele poceni, nivo življenja pa višji, kot si tukaj predstavljamo (posebej v EE)… Če te zanima še kaj, povej!

Jaz sem brez nasvetov ampak z vprasanjem-koliko stane karta do Minska oz. najcenejsa varianto

Zal nimam pojma. Grem(o) popolnoma v lastni reziji in s svojim avtom. To je verjetno tudi najcenejsa varianta, je pa majcken problem prej pridobiti garantno pismo in vizo…

Lep pozdrav.

Vrnil sem se s popotovanja po Belorusiji, obljubil pa sem napisati tudi nekaj vtisov…
Takole. Belorusija je izredno zanimiva dežela, človeku se zdi, da se je vrnil kakšnih 50 let v preteklost. Ne govorim le o socrealistični ikonografiji, ki je še ostala (Leninovi kipi vsepovsod, kolhozi,…) pač pa tudi o življenju samem (imel sem to srečo, da sem en dan in eno noč ostal v eni revni beloruski vasici dobesedno bogu za hrbtom). Sicer pa nismo nikjer imeli nobenih problemov, počutil sem se zelo varnega pa tudi policisti so bili zelo korektni, če že ne prijazni. Počasnost in birokracija na meji je seveda druga stvar… :)))
Skratka, zelo priporočam.
Vračali pa smo se preko Ukrajine (za tranzit preko Ukrajine NE potrebuješ nikakršnega ukrajinskega vizuma, dovolj je Beloruski) in Lvov je prekrasno mesto, primerljiv s Prago ali Krakowom…

bi lahko se napisal, katera mesta oz vasi se splaca ogledat!! In ce slucajno ves, v kaksnem stanju so hostli.

Vsekakor se splača videti:
– Belevežskajo Puščo (blizu Bresta, ki si ga je takisto vredno ogledati), rezervat, kjer živijo zobri, poslednji evropski bizoni
– Minsk
– grad Mir (med Minskom in Baranoviči)
– Baranoviče (mesto z pridihom vasi s kakšnimi 250 000 prebivalci, kot Ljubljana torej, kjer v sožitju živijo katoliki, pravoslavci, judje in protestanti (teh je, zanimivo, tod presenetljivo dosti)
– vsako belorusko vasico, kjer se je čas ustavil (jaz sem bil v vasici Rakitna blizu Lunineca)

Njasviž (dvorec), ki je v vseh vodnikih opisan kot velika znamenitost, lahko mirno izpustiš.
Hostlov NI. Edino v Minsku je razmeroma poceni hotel Akademičeskaja, ki je v študentskem delu mesta. Cenejši hoteli, v kakršnih smo spali, so bolj ali manj v slabem stanju, a če iščeš le posteljo in streho nad glavo, so tudi ti dovolj dobri.

Pa da ne bi kdo mislil, da je vse tako enostavno. Malo se je na takšno potovanje vseeno treba pripraviti (posebej psihično). Procedura na mejah ti lahko požre kar nekaj živcev, pa tudi sicer je življenje precej drugačno kot pri nas. Sicer pa je treba nujno obvladati cirilico in vsaj malo ruščine (nam je malo lažje- cirilico smo imeli že v osnovni šoli, pa tudi slovenščina in hrvaščina sta vsaj malo sorodni ruščini). Brez tega si v teh deželah popolnoma ohromljen.
Če te vsaj malo vleče v te dežele, potem ne razmišljaj dosti, ampak odpotuj. Zagotovo ti ne bo žal!

Haj!
Zanima me,kako si dobil vizo in kje?Kako je glede varnosti….Hvala za odgovor!

Hja, viza zna biti pa problem. Imeti moraš namreč nekoga (sorodniki, znanci, poslovni partnerji,…), ki ti bo poslal povabilo oz. garantno pismo, na katerem mora biti med drugim tudi številka tvojega potnega lista. Mogoče poznaš koga, ki poslovno sodeluje z Belorusijo? Na tak način sem si namreč jaz zrihtal to povabilo, s katerim je potem treba na belorusko ambasado na Dunaju. Vizo dobiš v enem tednu, stala pa je (poslovna) 65 EUR. Treba je še povedati, da seveda nisem nikakršen poslovnež (in niti od daleč ne izgledam tako 🙂 in sem se kar malo bal, da mi bodo beloruski cariniki kaj težili. Pa so bili moji strahovi popolnoma odveč…
Naslednje leto si bom poskušal na podoben način pridobiti še vizo za Albanijo, samo še prave ljudi moram poiskati (kar pa verjetno spet ne bo lahko).

Povsod po Belorusiji sem se počutil popolnoma varnega, tudi sicer je tam (zaradi visokih kazni in zaporov, ki verjetno niso po zahodnih standardih 😉 kriminala bolj malo. Edino avto smo vedno puščali na varovanih parkiriščih.
Sicer pa si lahko nekaj mojih vtisov iz BY ogledaš tukaj: http://potovanja.port5.com/belorusija.htm

Lep pozdrav!

comicsfan, tole si tok super napisu, da mene kr mal mika…. no sam jst grem zdej drugam, ni pa 2x za rect, da se nekoc ne znajdem tam.

kok so pa cene? npr. piva? al pa kruha? kako je pa s tem njihovim diktatorjem?
lp

Vse je ful poceni (jasno, standard je tudi precej nizek), pivo je tam okrog 150 tolarjev (če me spomin ne vara, smo ga pili tudi za 80). Za cene kruha ne vem, ker hrane praktično nikoli nismo kupovali v trgovini, v restavracijah smo se za malo denarja dobro najedli. Aja, hoteli so za tujce 3-5 krat dražji, ampak še vedno poceni.
Lukašenko vlada s trdo roko, ampak ti kot tujec tega sploh ne boš čutil. Treba je pa priznati, da pa prav zaradi tega v državi vlada red, vse je čisto in urejeno (skromno sicer). Dosti je birokracije (posebej na carini), ampak če se skuliraš, prideš dobro skozi. Se pa splača tole Belorusijo videti zdaj, ko je država še v nekem čudnem socializmu. Val globalizacije in sprememb bo čez 10 let prav gotovo odnesel tiste najbolj zanimive stvari (Leninove spomenike, kolhoze, abakuse v trgovinah,…).
lp

Obstaja kaksnen drug način da si pridobiš vizo,mislim na to če moraš na Dunaj osebno.Thanks

Ja, mi smo potne liste in garantno pismo kar poslali po pošti (priporočeno seveda) na belorusko ambasado, ponje smo šli pa osebno (pa saj sta iz Maribora do Dunaja le dobri dve uri!)…

New Report

Close