avtodom
Naslednjo soboto se z družino odpravljamo PRVIČ na počitnice z avtodomom, ki nam ga bo posodil sorodnik, vendar nimamo nobenih izkušenj.Naš cilj je potovanje proti zahodni Evropi za 14 dni. Zanima me ali je nujno treba prenočevat v kampih ali lahko tudi ob avtocesti ali kje drugje. Nekoč sem nekje prav zasledila napisano kje se lahko v kateri državi ustaviš in prenočiš brez kakšne nezaželene kazni. Ali kdo pozna te informacije??? Kako je s čistočo – vodo, wc, kuhanjem- v avtodomih? Kje lahko sprazniš, kako pogosto wc? Kje dobiti čisto vodo? res nimam pojma in prosim naj se mi oglasi kdo, ki pozna bivanje v avtodomih!!!
Kako se boste organizirali, je odvisno, kaj vam vaš sposojeni avtodom nudi. Če ima WC in kopalnico in ju lahko uporabljate brez priklopa na elektriko (torej dovolj močan akumulator), lahko v državah, kjer je to dovoljneo (in kjer to ni nevarno) spite tudi izven kampov. Če spite v kampu se boste pa itak priklopili na vodo in elektriko, tam napolnili tudi rezervoar za vodo in spraznili odpadno vodo iz kuhinjskega in WC rezervarja (preberi navodila – večinoma ko sta vsaj na 3/4 polna). Midva sva si vedno vse obroke in vmesna kavice in čajčke pripravljala kar v avtodomu (sploh, če ima hladilnik tudi zmrzovalnik). Čisto je pa toliko, kot počistiš. Avtodomala sva po Avstraliji in ZDA, kjer spanje izven kampov ni dovoljeno. Ker verjetno že veste kam greste, pobrskaj po spletu, kaj si v kakšni državi lahko privoščiš.
POzdravljena,
največ informacij boš dobila na internetni strani slo.caravaning.net.
MI smo bili letos drugič z avtodomom in sicer lani v Nemčiji, letos pa bolj Avstrija in malo Nemčije. Lani nismo niti enkrat spali v kampu, saj je V Nemčiji za avtodomarje super preskrbljeno. Imajo veliko lepo urejenih PZA-jev (parkirišče za avtodome), ki imajo skoraj vsi elektriko, WC, prostor za izpust vode. Letos v Avstriji nismo imeli takšnih izkušenj, saj so njihovi ti. PZA-ji bolj navadna pakririšča kot kaj drugega, tako da smo večinoma spali v kampih. Če pa greste v kakšno Francijo ali Italijo pa bolj izkušeni avtodomarji prisegajo na kampe zaradi nevarnosti. Ravno zato smo si mi za prvič izbrali Nemčijo, ki je res prijazna avtodomarjem. Mi smo se izogibali uporabi WC-ja v avtodomu ker full hitro zasmrdi, ne glede na to kako pogosto prazniš.Kar pa se tiče polnjenja in praznjenja vode pa je odvisno od tega koliko jo uporabljaš. Letos smo si mi napolnili vodo pred odhodom in nam jo je bilo dovolj za 10 dni, s tem da kot sem rekla WC-ja in tuša nismo uporabljali, ker smo bili v kampih. Drugače pa kar pogumno, mi smo se full navdušili in mislim da bomo še nekaj let dokler praktiricirali takšen način počitnic.
“Če pa greste v kakšno Francijo ali Italijo pa bolj izkušeni avtodomarji prisegajo na kampe zaradi nevarnosti.”
To pač ne drži. En mesec z družino po Franciji (že tretjič), niti dneva kempa, en mesec Sicilije in Italije, dva dneva kempa, pa ne zaradi varnosti. Varnost si je pač treba znati preskrbeti. En dan v kempu v Španiji (vlom v AD). Vse je mogoče, tako pač je na potovanjih.
Pa še to: AD se uporablja z vsemi pripomočki, WC zasmrdi – ne sme, ali je z njim nekaj narobe ali pa ni v njem tekočine, zasmrdi raje odpadna voda, predvsem poleti, če dovolj redno ne prazniš…..
Pa lepo potujte tudi v prihodnje.
V kemični WC moraš obvezno vliti tekočino, ki preprečuje neprijetne vonjave. Ob normalni uporabi in praznenju ne bi smelo smrdeti iz kasete.
Zanimiv je podatek, da ste 10 dni uproabljali en tank vode (od 80-120l, odvisno od AD-ja).
Mi v avtodomu kuhamo, pomivamo, čistimo in z enim tankom preživimo recimo tri dni.