Benetke -nekaj vprašanj
Prvič grem v Benetke, zato me zanima nekaj stvari in prosim za pomoč. Grem za en dan z ladjo Dora iz Obale.
– kaj je najboljše, da si v Benetkah privoščimo: ladijski prevoz do trga Sv. Marka, vožnjo z romanitčno beneško gondolo ali vodni motorni taksi po glavnih kanalih mesta ali vse troje? Ima kdo informacijo glede cen?
– kako je s hrano – se splača vzeti kaj s seboj ali bo ok, če grem tam na kosilo? KOliko stane npr. 1 liter vode?
– Kaj ne smem spregledati v Benetkah?
– ste bili res zadovoljni s tem izletom?
Hvala!
Vodni taxi, gondola – vse je precej drago. Lahko greš čez vse Benetke peš, polno je restavracij ki za kolikor toliko solidno ceno ponujajo meni kosila, ne hodit v restavracije ki nimajo zunaj tabel, tam te opalijo ko majmuna. Vodo in kavo pač kupiš, jaz sem ob kanalu za kapušin in 2 dcl piva dala skor 10 evrov. jebi ga, jutranja je bila , pa še razgled na most, potem pa sem malo šparala. Če si privoščiš gondolo, vodni skuter, hrano ti je 300 ali več premalo. Zdej pa sama veš če je zate. Ne vem kje bo ladja ustavila, ampak res lahko vse peš prečekiraš v easy. Ma mislim da tudi za otočke bo čas, če si pač ne ogleduješ na veliko, ker vapori vozijo dosti pogosto in poceni. Kaj ne smeš spregledat, jah celih Benetk. Upam da so že odstranil vse panoje ki so bili okrog stolpa, pa pri mostu vzdihljajev reklame.V Benetke greš da rečeš da si pač jih videl, ker so lepe res, ampak sama sem uživala bolj v vseh tistih ozkih uličicah, hišah in ob mislih, kako se je tu nekdaj živelo.Odsvetujem prevoz do Markovega trga, ker je ravno pot do njega peš, ki je vsa označena da se ne moreš izgubiti – zanimiva. Fajn se imejte, za vse našteto pa veliko denarja v žep. Vodni taksi je bil pred 2 letoma od žel. postaje do trga 150 evrov, zdaj pa ne vem.
Med prvomajskimi prazniki sem otroka sama peljala v Benetke z avtom. Parkirali smo v Mestrah, malo na črno :-), torej brezplačno, ob nekem gradbišču. Za 1 EUR po osebi smo se z vlakom zapeljali v Benetke. Že v Mestrah smo kupili vsak pol litra vode po 1 EUR. Do Markovega trga smo šli peš, počasi, z odprtimi očmi, ura hoje v eno smer. Čudovito! Ravno sprehod po beneških ulicah je krasen. Nazaj grede smo kupili vsak kos pizze (cene se ne spomnim, zagotovo pa bi si zapomnila, če bi šlo za neke divje zneske). Glavne znamenitosti sem prej poiskala na netu in sprintala kratko zgodovino, da sem lahko otrokoma o vsaki povedala nekaj besed. No, po štirih urah sprehoda in ogleda Benetk (brez muzejev, jasno, ker za to bi imeli en dan premalo), čisto dovolj, da smo začutili utrip mesta, smo se z vlakom vrnili v Mestre, nato pa proti domu.
Italijanska cestnina nas je stala nekaj EUR, brez goriva nas je torej fantastičen izlet stal manj kot 20 EUR. Ker bi si ga za več pač težko privoščili.
Ker pa sem dobila tudi potrditev, da se sama znajdem v svetu :-), gremo naslednje leto v Gardaland.
Če se sprašuješ koliko stane liter vode si bodisi nek kontrol frik, uhrnež na kubik? kak € boš pa menda imela s sabo, al kako, če pa si tok uhrna pa vzem sabo 2 litra, da boš prežvela…
Mar ni eno en sam dolgčas, če vse že vnaprej veš, kaj se ti bo zgodilo, kolk kaj stane, kam boš šla in kaj boš videla?
Predlagam ti, da se sprostiš, prepustiš dogodkom in ravnaš točno tako, kot ti bo v danem trenutku ustrezalo….
Vzemite vaporetto, mislim da je 16€ na osebo za cel dan in se lahko vozite, je tudi vožnja po kanalih zanimiva in tudi okoli Benetk, pa še na Murano se lahko zapeljete, ker ni tako daleč.
Benetke prehodite peš, vse je blizu, vzamete tam eno turistično karto, na njej je vse označeno. Lahko si tudi v knjižnici sposodite vodič po Benetkah. Izbirajte tisto, kar je vam zanimivo, vsak ima svoje želje.
Kava na Markovem trgu je 8€, na Muranu pa smo za 3 kave in dve pijački plačali 13€. Kafič in restavracije izbirajte bolj v notranjosti Benetk, tam od mosta proti celini je kar nekaj luštnih lokalčkov s popolnoma normalnimi cenami.
Za cel dan bi jaz nesla s sabo kak sendvič in sadje, vodo kupite v samopostrežnih, ki so v notranjosti Benetk, okoli Markovega trga nisem videla nobeno.
Pa lepo se imejte in uživajte v čarobnosti mesta na vodi 🙂
Za vodni taksi je absolutno brez zveze dajati denar, ker ne vidiš nič več kot iz vaporeta. Na organizirano kosilo jaz nikakor ne bi šla, po poti si privoščiš kak kos pice in to je to – ali pa se usedeš tam, kjer tebi paše, ponudbe je ogromno, cene pa na tablah pred restavracijami.
Gondola pa je seveda posebno doživetje, če greš z agencijo, vas dajejo notri po 6, ampak če imaš denar, je to po mojem edino, kar je nekaj posebnega.
Drago je, a če si privoščiš izlet, kava ali dve v mestu morata biti. Glej pa, da kupuješ v ulicah, ki niso ob največjih znamenitostih. Trgi, ob obljudenih lokacijah – tam je draga hrana. Meni je pešačenje po ulicah in čez mostičke bilo lepše kot pa vožnja po kanalih. Ni me pa nič kaj posebej navdušilo, mesto mi je zanimivo predvsem zaradi vode. Ob lepem vremenu se s stolpa tudi daleč vidi, če bo čas, se lahko peljete na otok, poimenovan po steklu.
Sicer kakor komu, a meni je utrip mesta vedno najbolj pomemben. Pa njegova zgodovina, ki si jo že doma preberem. Muzeji in podobno največkrat pridejo na vrsto ob naslednjih obiskih.
Do kje vas pa vaša ladja pelje? To info vam že mora dati organizator izleta, da boš tudi vedela, kako daleč od trga sv. marka sploh si. Odvisno od tega potem izbiraš prevoz do tja. Drugače pa zagotovo peš po samem mestu. Gondole so too much drage, po moje kakšne 80 €, pa še po mojem ni da boš doživel take čarobne trenutke, kot jih gledamo po kakšnih filmih 😉
Za jest se splača iti na kakšen košček pice al kaj podobnega, pri mostu Rialto so take luštne gostilnice. Kave ravno na trgu sv. Marka pa ne bi pila, je pa že malo preveč, imam raje eno flaško vode s sabo pa se na sredi na tla usedem in uživam v vrvežu.
Čas na enodnevnem izletu pa tako hitro mine, da se ti res ne splača hodit v cerkve, na stolp ipd. ker zamudiš vse ostalo.