Kam na dopust v Grčijo
Big boss de familia si je omislil, da bi naslednje leto letovali v Grčiji.
Trenutno je naš idealni dopust bil na Braču/Hvaru/Lošinju – se pravi globoka modra voda, senca v borovih gozdičkih, majhne vasice v katerih je poskrbljeno za turiste, kak pomol, da lahko otroci skačejo v vodo, kake školjke na max 2m globine, da otroci tauhajo ipd.
Vse kar mi je ven vrglo na neto za Grčijo so dolge peščene plaže brez sence.
Imate kak predlog kaj iskat?
Hvala!
Prva plaža s senco iglavcev v Grčiji mi pade na pamet plaža Agii Apostoli na zahodnem delu Krete. Okrog je veliko majših hotelov. Na vzhodnem delu Krete je pa ena zelo obljudena plaža s palmami, sem pozabila ime. Tja romajo celi avtobusi turistov.
Čisto tako kot v Dalmaciji nikjer ne bo. Drugam se gre zato, da je malo drugače. Če želite popolnoma enako kot je na recimo Hvaru, je pač treba na Hvar:)
Kje zaboga so tebi padle ven dolge peščene plaže v Grčiji, mi ni ravno jasno.
Hiter odgovor je Agia Panagia na Karpatosu, je pa res to samo nekaj nastanitev nad čudovito plažo, za vse ostalo boste morali drugam. Tako da morda nastanitev v Pigadii, Amoopi če greste izven sezone, pa se potem vozite na te prečudovite plaže vsak dan.
Za daljši odgovor pa poglej prejšnje teme na MON forumih, ena je ravno Kam in kako na počitnice, kjer najdeš mnogo odgovorov.
Sicer pa – zeleni otoki bodo Jonski, torej Krf, Zakintos, Lefkas, vendar si na teh ponavadi nastanjen drugje kot so tiste prelepe plaže, nato pa glej Severnoegejske otoke, recimo Samos, Lezbos, Hios (Chios). Od Dodekanezov ti priporočam predvsem Karpatos, Kos in Rodos pa najbrž ne bosta zadostila vašim željam.
In seveda pozabim točno tisto plažo, ki jo morda potrebujete – Koukounaries na Skiathosu. Sporadi bodo vaše želje po “hrvaških” plažah še najbolj izpolnili. ČE mislite iti s slovensko agencijo, kar rezervirajte hitro, ker Skiathos se zelo hitro napolni. Če pa hočete še s trajektom na Skopelos ali Alonissos, ste pa na konju;) No, pravzaprav ne na konju, na oslu morda:P
To je naša idealna plaža – nekaj takšnega bi.
https://mapio.net/pic/p-926783/
Ja saj eni res tako preživijo svoj dopust, da čepijo v hotelu na all inclusive ponudbi in se ne premaknejo nikamor. Mi si ponavadi preko agencije vzamemo nastanitev v hotelu zajtrkom ali kar apartma, potem pa dol najamemo avto in se vozimo cele dneve naokrog na oddaljene plaže.
Zgleda pa tako, da ti agencija sporoči, kdaj se moraš pojaviti na letališču (na Brniku po možnosti), tam se prijaviš in vkrcaš na letalo, dol na letališču se pa moraš javiti predstavniku tvoje agencije, ki tudi organizira razvoz po hotelih, ponavadi z avtobusom ali kakšnim kombijem ali taksijem, odvisno od števila. Potem si v hotelu, prvi ali drugi dan ponavadi pride v hotel predstavnik agencije in te malo informira o lokalnih zadevah, pa ponudi ti agencijske izlete (za doplačilo) in seveda rentacar, ki je ponavadi bistveno dražji od tistega, ki si ga lahko sama tam najdeš. Mi ponavadi kar vprašamo prijazno osebo v recepciji hotela, ki ima vedno navezo s kakšno rentacar družbo. Ponavadi ti avto potem iz agencije kar v hotel pripeljejo. Imajo nek cenik, a če vzameš za veliko dni, se da zmeniti za nižjo ceno od tiste na ceniku. Vračilo avta na koncu izgleda tako, da ga pustiš pred hotelom in ključe na recepciji.
Varianta z našo agencijo zgleda tako:
Greš na agencijo, izbereš aranžma, izbiraš lahko med različnimi hoteli ali apartmaji na različnih letoviških krajih na otoku. Tam lahko imaš zgolj najem, lahko pa zajtrk (NZ) ali pa polpenzion (POLP), redko kje sicer AI. Mi vzamemo NZ, ker nam je ljubše jesti zunaj, kadar nam ustreza, pa praviloma tisti POLP niso nujno dobri.
Nato greš na letališče Brnik, pardon Letališče Jožeta Pučnika, kjer dobiš dokumente na okencu agencije, se prijaviš na let, se vkrcaš na čarterski let na želeno destinacijo, kjer te pobere naša agencija (redko lokalni vodič) in vas razpeljejo po hotelih. Tam lahko seveda rentaš skuter, avto, nekje tudi kolesa, in potem ste pač prepuščeni sami sebi.
Kaj bo za videti, je odvisno kje boste in kakšne bodo vaše želje: Ne, ne rabiš se svaljkati cele dneve po plaži, imaš marsikaj za videti, ne vem kaj se ti zdi tako drugače kot npr. na Lošinju. Imajo tudi javni prevoz, tako da lahko greš kam tudi z avtobusom.
Preko agencije lahko vzameš kak izlet, to so od kakšnega izleta z ladjico, do ogleda otoka, morda klasičnih grških vasi, lahko tudi kam v Turčijo npr., če ste na onem koncu. Izbire je dosti, seveda pa se pač to plača. Če želite, lahko sami vzamete izlete preko lokalnih agencij (naša ima vsaka tam izbrano, tam je pa več lokalnih), lahko se sami kam peljete, ipd. Jaz ne vidim nobene razlike z Lošinjem, samo malo drugače je.
Druga varianta je v lastni režiji, da torej najdete otok, kamor želite, nato rezervirate letalske karte bodisi preko naših agencij te čarterje, ali pa iz bližnjih letališč na izbrano destinacijo, tam si sami najdete nastanitev, ki vam ustreza, prevoz vam bi pa najbrž ponudil ponudnik nastanitve. Po mojih izračunih je to bilo vedno dražje/bolj time consuming, seveda je pa odvisno od tega, kaj kdo hoče in tudi koliko časa ima za vse.
Vse kar ti pišeš, je negativno usmerjeno, ker si se že odločil/-a, da ti tak dopust ne ustreza in da hočeš na enega od hrvaških otokov. Če misliš tako nastopiti tudi proti družini, potem boste seveda imeli pokvarjen dopust, ker tebi nič ne bo ustrezalo in bodo ves čas primerjave ter pripombe. Če se misliš imeti na dopustu lepo,s prejmi to kot novo dogodivščino, ki vam bo lahko všeč, lahko pa tudi ne. Navsezadnje govorimo o enem butastem dopustu na morju, iz katerega ni treba ravno narediti doktorata. Še manj pa slabe izkušnje za celo družino.
Res je, voda na Samosu ni ravno topla, v Kokkariju so pa še valovi. Temperatura vode je tam okoli 20 stopinj, pa če piha, potem ni najtopleje.
Sam otok je lep, tudi ne preveč turističen, zato tudi hrana npr. cenejša. Če rabite res toplo vodo, potem Samosa ne priporočam. Jaz sem zmrzljive sorte, samo ponavadi ne predolgo v vodi.
Hvala za informacije. So zelo pomagale, da vsaj vem v katero smer razmišljati.
Kak dan dva si ponavadi vzamemo za izlet, ostalo smo večino na plaži. Imamo 6 in 4 letnika in nekih pohodov preko drna in strna ter voženj v neznano ne prakticiramo ravno dosti.
Prej ko se kam spravimo, potem sitnarita med vožnjo, potem sitnarita med hojo, potem sitnarta na lokaciji. Samo da se v vodo skače pa školjke nabira pa imaš cel dan mir pred njima.
Te plaže niso popolnoma nič drugačne kot marsikatera plaža na marsikaterem grškem otoku.
Če misliš komplicirat, potem boš in znaš zafrknit dopust vsem. Če misliš it v Grčijo na dopust, potem se najprej odločite, kaj od dopusta pričakujete, kdaj boste šli (v najhujši sezoni je seveda drugače kot npr. v začetku julija, spet odvisno od otoka) in kakšno nastanitev želite, torej od same ponudbe do bližine onega in tretjega. Vsega najbrž ne boste dobili, a glede na ponudbo se pa tudi marsikaj najde.
Saj gre kar dosti družin s takšnimi otroki na dopust v Grčijo.
Moj predlog: najprej se odločite, KDAJ bi šli, potem kaj pričakujete od dopusta, potem malo poguglaj slike omenjenih otokov. Januarja ali ko bodo, vzemi katalog v agenciji, če boste šli iz Slovenije, pa potem skupaj izberite, kar vam najbolj ustreza ter kar je ocenjeno kot družini prijazno. Če hočeš še malo več, preberi recenzije hotelov in morda tudi destinacij, da ni npr. ravno sredi mesta in je hrupno, da ni ravno petsto metrov hoje navkreber s plaže, ipd. Če ste večinoma na plaži, izberite takšno, ki bo zadostila tem pogojem, in torej tudi hotel/apartma tam blizu.
Pot v neznano ne rabi biti, če se prej odločite, kam bi še šli, npr. pogledat še kakšno drugo plažo. Kupiš zemljevid ali ga tam morda celo dobiš v hotelu/pri agenciji, gledaš znake in se pelješ. Samo preveri prej za parking, sploh če boste v peak sezoni.
Sejvvem, da dela vsak iz svojim denarjem kot sam želi, vendar narediti 3400 km, da smo potem stacionirani na enem mestu oz na eni plaži je butasto do konca. Dokler je otrokom bistvo kamenčki na plaži in liter morske vode se imate tudi v Dalmaciji lahko lepo. Aja samo potem se ne boste mogli hvaliti, da ste biki v Grčiji na dopustu.
Hm, jaz grem pa v Grčijo ravno zaradi dolgih peščenih plaž. Hrvaških sem se v orto naveličala.
HB mi pa otroka na dopustu nikoli nista bila odveč in je bilo luštno, kamorkoli smo šli. Tudi na dolgi peščeni plaži v CRO. Obe državi imata in eno in drugo, samo da ima Grčija dolgih peščenih plaž več in niso nabasane do zadnjega kotička.
Kako to zgleda sploh? Jaz si predstavljam, da gremo na letalo, tam pridejo s hotela po nas in nas peljejo v hotel in se potem svaljkamo tam po hotelski plaži pa v krogu 2km kolikor dosežemo peš? In potem berem o nekih app in rentakarjih ipd.
Kako to laufa?
[/quote]
Tudi če greš z agencijo, se ti ni treba cele dneve svaljkat po hotelski plaži, dovolijo, da greš tud kam drugam. Seveda moraš pa za to rentat avto.
Nekateri hodijo v Grčijo tudi brez agencij: kupijo letalske karte in rezervirajo hotel/apartma ali več njih, če niso skoz na istem mestu, tudi v tem primeru seveda potrebuješ avto. Spet drugi gredo dol s svojim avtom, po celini ali s trajektom, v Grčiji rezervirajo apartma/hotel ali imajo s sabo šotor in bivajo po kampih … Skratka, ogromno možnosti in kombinacij, takih in drugačnih.
In zakaj bi taka dva froca vlačili v Grčijo? A zato, da boste rekli, da ste bli v Grčiji? Plažo za v vodo skakat in školjke nabirat najdeš tudi že dosti bližje, še v Dalmacijo ni treba.
V Grčijo pa, ko nekoliko zrasteta in ko (če) bosta nekoliko bolj radovedna in ju bo zanimalo še kaj razen morja in školjk.
Evo ti en predlog : https://www.markwarner.co.uk/sun-holidays/greece/levante-beach
Od kod tebi, da Rodos ni zelen otok? Smo bili že nekajkrat tam, to je eden najlepših grških otokov! Morda res ni toliko sence na samih plažah, je pa sicer ves otok izredno zelen, tudi namakajo ga in gojijo cel kup sadja.
Za plaže ni nujno, da imajo ravno borovce, če gre za lepe, urejene plaže ob čisti vodi. So pa povsod senčniki na razpolago, marsikje zastonj, edino če kaj spiješ pri njih.
Malo si poglej:
https://www.tripadvisor.com/Attractions-g189449-Activities-c61-t52-Rhodes_Dodecanese_South_Aegean.html
Ocene gostov oz. turistov so res lepe.