POMEMBNA TEŽAVA…
Pozdravljeni,
Mogoče je imel kdo oziroma ima enako težavo, zato resnično prosim za nasvet. Namreč, jaz in moj dragi sva različne nacionalnosti. Naju to nikdar ni motilo, sicer pa sva oba rojena v Sloveniji. Težave se pričnejo pri sorodnikih. Njegovi so več ali manj vsi Slovenci, po moji strani pa bo na poroko prišlo tudi nekaj črnogorcev, srbov, hrvatov, makedoncev in tudi bosancev. To pa je počasi problem, saj njegovi ne marajo preveč-kako naj se izrazim-čefurjev, niti čefurske glasbe. Boste rekli naj se ne ozirava na druge in se poročiva brez da bi vse te ljudi povabila, a midva si tako močno želiva proslaviti svojo ljubezen z vso družino in z vsemi prijatelji. Tudi moj dragi pravi naj se preveč ne obremenjujem, vendar mene pri srcu preveč boli, ko pomislim, da bo njegova družina vihala nos nad mojimi sorodniki, nad glasbo, ki bi se tudi od časa do časa vrtela, saj jo bolj kot jaz, zelo rad posluša moj dragi. Pa tudi želim si, da bi bilo tudi njim lepo.
Kaj naj naredim, želim si le, da bi vsaj en dan vsi pustili svoje presodke ob strani in se enostavno prepustili veselju in zabavi.
Kako bi vi na mojem mestu zadevo organizirali, pa še to, ali pozna kdo kakšno skupino, ki bi igrala obe vrsti glasbe, pa mogoče tudi hrvaško glasbo?
Hvala za pomoč
Sicer je od tega že 16 let…..moja sestrična je imela isto situacijo. Vzela je moža, ki ima sorodnike iz Črne Gore…..prišli so vsi….
Na začetku je bilo malce čudno za nas, ko so oni imeli svoje psemi in način veseljačenja, kasneje pa se je spreobrnilo v pravo FEŠTO! Glasba je bila mešana (nekaj naših in nekaj njihovih)…..na koncu smo že vsi plesali kolo…..je še ni bilo boljše ohceti od te!!!
Bo treba narediti za vsakega po malo, tvoj izbranec pa naj svoje sorodnike oz. povabljence o tem do časa obvesti in pripravi, da ne bo kasneje kakšnih nesoglasij!
lp
Ej, Kika, kot da bi jaz napisala, le da je situacija obrnjena. Midva sva se odločila, da se poročiva v najožjem krogu, potem pa imava eno soboto žur za moje sorodnike (na enem koncu Slovenije), drugo soboto pa na drugem koncu Slovenije za njegove sorodnike. Mislim (upam), da bo volk sit in koza cela…
Sicer mi vsi pravijo, da se take poroke na koncu razvijejo v najboljše žurke. Vendar kaj pa če ne? A bi si ti upala reskirat, da se vsi kislo držijo in se zmrdujejo.
Pa tudi poznam način žuranja njegovih sorodnikov in mojih sorodnikov. Moji se ne bi nikoli priključili, ker so preveč zadržani, zato sva se odločila, da ne bova mešala, če ni nobene resne potrebe po tem.
Pozdravljena!
Veš kaj, z eno besedo ne se sekirat.
Pa mi pokaži enega Slovenca, ki ne posluša kakšnih hrvaških pesmi, jaz ga ne poznam. Vse hrvaške pesmi bol poznamo kot lastne slovenske!!
Katera mama se ne stopi, ko posluša nap. Oliverja Dragojeviča in ostalih dalmatinslih nap.
Če pa bo na poroki še kakšno kolo je pa sploh fino, mal se boste hecali …
Vsi se tolk sekiramo zaradi teh različnih narodnosti, saj te popolnoma razumem, a če so sprejeli že tebe, naj tisti dan pač pokažejo toliko plemenitosti, če že mislijo, da so kaj več kot tvoji sorodniki in naj tebi stojijo ob strani in naj ti ne delajo scen!!! Pa sem čista Slovenka in mi gredo tudi take stvari na jetra. Imam sodelovko, ki je makedonka in je največja faca v službi, pa kaj potem, če ni slovenka, kot da bi bila potem več vredna.
Najprej stvari razčisti pri sebi, bodi ponosna na to kar si, bodi srečna in vesela, in ne obremenjuj se s temi stvarmi.
Kot ti je napisala že ena prej z bodočim možem prej obvestita njegove sorodnike, vesela in nasmejana, kako bo fino, ko boste lahko še kolo plesali… Prikažita navdušenje, srečo, zadovolstvo.
To je absolutno vajin dan, naredita si ga tako kot sta si zaželela!!Ne glej na druge, saj se na poroki vsi zabavajo. Važno je, da bosta vidva srečna in vesela potem se tega nalezejo še ostali.!!!
Jaz naprimer bi se rada naučila kakšen kolo odplesat, če so ga pred 15 leti vsi povprek plesali, naj ga pa še danes.
RES NE SE SEKIRAT, POVABI VSE NA ENKRAT, IMEJ MEŠANO MUZIKO, VESELI SE, BODI SREČNA IN BO VSE POTEKALO KOT JE TREBA.
Tako boš vsaj videla kdo je toliko človek, da je vreden v prihodnje tvojega spoštovanja…
Srečno in ne obremenjuj se s temi zadevami!!
Bila sem na slovenski poroki (nevesta je bila prekumurka, ženin pa primorc oz. istrijan) Ljudje se sploh niso razumeli pa še glasbe niso hoteli iste poslušati, vsak je navijal za svoje domače viže. Tako, da tvoj problem ni problem, saj je od ljudi odvisno kako bo. Če je žur ni važno kakšna glasba se posluša samo da so ljudje normalni. Želim ti vso srečo.
Predlagam :
Tekmovanje v plesu na južne pesmi–> udeležba njegovi
ter tekmovanje v polki in valčku–>njeni sorodniki
žirija –>ženin in nevesta ter priči
nagrade–> ???? nekaj ….
ziher bo smeha
( poskusite na izpadanje )
predlagam uvodni govor ženina in neveste ..vsak pol da jih malo podučita , da je to vajin dan in sreča…pa bo ziher do iger zdržalo…
ZA MUZIKANTARJE NE ŠPARITA , KER SO EDINI KLJUČ DO USPEŠNE ŽURKE..
( seveda je to treba obvezno prej s pogovorom dodelat , še pred poroko…z muzikantarji… da bodo vedeli kako zadevi strečt, ter da svatje na začetku ne bodo prepuščeni samim sebi, da ne bo grupiranja in podobnih for…naj se vedno lotijo tiste grupe , ki se najbolj drži zase…)
NIKAKOR NE USKLAJUJTA TER SI DELAJTA O TEM SKRBI SAMA, TEMVEČ …ZADOLŽITA NEKOGA , KI MU ZAUPATA IN POZNA PROBLEMATIKO, TER JE PRIPRAVLJEN POMAGAT….VIDVA PA UŽIVAJTA
LP; Robert
Glede sorodnikov so ti že ostali svetovali. Jaz ti pa predlagam band – EXPORT B (tel. 041/294369). Igrali so na moji poroki in je bilo super. Tudi midva sva različne nacionalnosti in so nama igrali angleško, hrvaško, slovensko, srbsko…glasbo. Pa tudi kolo smo plesali. Bilo je nepozabno!
lp Vesna
Res pripravita uvodni govor. Bila pa sem na ohceti, na kateri sta zenin in nevesta predstavila vsakega svata posebej. Noro. Druzba se je zlila, ker si vsakega “spoznal”. Nevesta in zenin sta povedala seveda same lepe stvari o svatih, tako da ni moglo prit do nikakrsnih predsodkov, kaksen je kdo. Povabita pa seveda ljudi, ki jih poznata in vama nekaj pomenijo. Pa lepo poroko zelim.