Darila
Kdaj se na poroki običajno sprejemajo darila? Po civilni, po cerkveni, zvečer na ohceti ali prej? Svatje me sprašujejo, a ne vem, kako gre to običajno. Sama bi najraje videla, če bi zvečer na ohceti, pa me nekateri prepričujejo, da ne bi tako dolgo čakali, nekateri bi to storili že tudi pred poroko. Dejala sva, da bova njihove želje upoštevala, ampak ne vem, kaj naj jim odgovorim, kako naj bi bilo to načelno urejeno na najini poroki?
Običjano se na poroki sprejemajo darila ob prihodu svatov na poroko – pred civilno poroko. Nekje pa je tudi običaj, da svatje par dni pred poroko prinesejo darila na dom. Tak primer je imela moja sestrična, ki je ves teden pred poroko vsak dan dobivala obiske, svati so ji nosila darila na dom in tako je bila na dan poroke totalno neprespana in utrujena… Vendar je to čisto odvisno od običajev. Jaz bi upoštevala njihove želje, ker se mi zdi malo neprijetno, da jim rečem, kdaj naj prinesejo darila. Prepusti se toku dogajanja in ko kdo želi prinesti darilo, ga pač naj prinese.
Nely
Eh, ni čist tako, darilo se da, dajo ti roko v pozdrav, potem pa ga takoj predaš osebi, ki jo imaš zato tam, da ta darila odlaga na dog. (to je npr. moja verzija)mesto. Po moje bolj pratično, kot v restacraciji, hotelu ali kjerkoli.”Simpl ko pimpl.” Sicer pa, kakor komu paše, kar se pa tega tiče jim bom jaz čisto prepustila , pa naj naredijo kot jim bo, ker mi na kraj pameti ne pade, da bi šla koga klicat, kdaj pa kam mi naj darilo prinese. Pozdravljne vse bivše in bodoče neveste. Ela
Moja izkušnja:
vedno sem mislila, da je najbolj smiselno darilo prinesti na zabavo oz. v gostilno, to sem tudi kot svat prakticirala, do najine poroke.
Na najini poroki je večina svatov darila prinesla v gostilno, darila smo odlagali najprej na kup, potem smo jih znosili v posebno sobo, ki smo jo zaklenili, zjutraj smo darila s 3 avtomobili prepeljali na najin dom, jih znosili po 2 stopnicah in z veseljem odpirali. Popolna zmeda je nastopila, ker nismo vedeli katero darilo pripada komu, čez nekaj dni pa smo še ugotovili, da nekaj daril manjka, torej so se od gostilne do najinega doma izgubila.
Toplo priporočam, naj vama svatje darila prinsejo domov pred ali po poroki,
pa krasen poročni dan in še lepšo noč, Nike.