Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka pufi pred poroko

pufi pred poroko

Stvar je precej zapletena.
On zapufan do……….,ona sicer ne, ampak živi iz meseca v mesec.
Namen se imata poročiti.
Kaj se zgodi, če on umre in pusti za seboj kup pufov. Ali se potem njej obesijo na plačo ? Se obesijo na njegovo penzijo, ki bi jo morebiti čez leta dobivala po njem.
Kako se zavarovati pred tem. Predporočna pogodba ?
Prosim za čimhitrejše odgovore.
Hvala.

ja pufi se avtomatsko prenesejo nanjo, takšnih primerov poznam dosti ko je partner umrl že 10 let nazaj pa njegove pufe vdova še vedno plačuje. se mi pa zdi, da če se ona potem ponovno poroči in pač z pokojnim možem nima nič več se ji to nekako izniči. vsaj kolikor vem od drugih izkušenj. predporočne pogodbe pri nas pa ne veljajo.

Jaz pa mislim da ne. Ona naj se v primeru njegove smrti odpove zapuščini in to je to. Za skupne bi se krediti šteli če bi jih vzela potem ko sta že bila poročena ali v zunajzakonski skupnosti. Če tega pri njima ni bilo in je vse kredite vzel on sam, naj se ona ali odpove zapuščini ali pa zahteva ločitev zapuščine od svojega premoženja (v primeru, da bo zapuščina višja kot dolgovi).

Predporočna pogodba pa v našem pravu ni veljavna. Za skupno premoženje se šteje vse kar je bilo ustvarjeno v času zakona, razen daril in zapuščin. Vse kar je bilo pridobljeno pred zakonom je posebno premoženje in se ne deli.

kaj naj? si mislila če bi on umrl pred ali po poroki? moj se je enkrat zafrkaval, da če sedaj slučajno umre, ko sva v izvenzakonski skupnosti, da bi jaz po njemu vse podedovala. pufe, hišo, stanovanje. tako gre potem avtomatsko vse name. če pa bi se vsem odpovedala bi pa potem dobili to njegove tete pa strici če se ne motim. vsaj tako nekako je razlagal njegov bratranec ki je pravnik za te zadeve. če se potem še oni odpovejo, gre po družini tako naprej. vendar eden bo moral slej ko prej potem to prevzet, ker država nevem če bi dovilila, da dolga nebi dobili nazaj.

Nikjer ne piše, da moraš zapuščino prevzeti.V praksi je že od rimskih časov tako, da v primeru, da so dolgovi višji od zapuščine, se dediči odpovejo zapuščini. Dolg se nato poravna iz zapuščine, kolikor jo pač je. Tveganje za to je pač na strani tistega, ki je dolg odobril (ali pa zavarovalnice, ki ga je zavarovala).

New Report

Close