Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka cerkvene priprave na zakon

cerkvene priprave na zakon

lp!

Nekaj groznega vam mam povedat.
Ne vem če imate take probleme tudi druge.

S fantom namreč obiskujeva tečaj na zakon, ki obsega 6 obiskov.
1 obisk je bil super, fanta sem pripravljala 2 dni , da bo moral tam sedeti 2 uri.
Ko smo prišli tja je bil en fajn gospod in smo po 45 min končali. super sva rekla.
Naslednič sva prišla je bil domač župnik in en zakonski par in so nam tam morili kako imata vgledno družin s sedmimi otroki, za katere se je nakoncu zvedelo, da se je en zapil, drugi je zašel v napačno družbo in tretji jim je povedal da imam punco ko sta bila 2 let poročena. TAka je bila ta zgledna družina, ki so strašansko verni.In nakoncu nam je župnik zamoril, ko je pol ure bral iz nekega lista od spovedi in tako.
V tretje sva manjkala ker je imela moja mami rojstni dan in sedaj v četrte nam je predaval en zdravnik za pljučne in sladkorno bolezen o spolnosti.
Po 1 uri in pol nam je ušel ven ker ni zdržal, ker se je videl da nima pojma, kaj razlaga in da ga je zupnik na vse pripravil kaj nam more povedat.
Bilo je govora o kontracepciji, kake slabe lasnosti imajo, ni pa povedal niti ene dobre lasnost.
Čim ni poznal odgovora, kar se je velikokrat zgodilo, je rekel pustmo zdaj to.

Kako se mate ve na takih predavanjih?

Anja

Pri nas ni treba na nobena predavnja hodit. Z župnikom se zmeniš, 1x še greš na spoved, ki je fertig kar v kompletu cca 40 sekund( brez heca), pol pa “finitto”, poroka…
Zgleda da si v neki fari z “ambicioznim”(beri malo starodavnim) župnikom. Jaz ti svetujem pri enem ušesu not , pri drugem ven… tako kot smo ljudje različni, so tud župniki.

živjo 🙂

jaz imam pa samo eno pripombo. saj če se ne strinjaš s predavanji, ki jih organizira katoliška cerkev, jih ni treba obiskovati. tudi poročiti se ni potrebno cerkveno. verjetno vaju z bodočim možem nihče s strani cerkve ne sili v to, pa še nesmiselno je, če ne verujeta. ni pa treba nekaj kritizirat, kar je zastavljeno in organizirano samo dobronamerno.

po moje glavno vprašanje, zakaj sploh cerkvena poroka.

želim pa, da se bo poroka odvijala v skladu z vajinimi željami, predvsem pa sreče in ljubezni v zakonu.

lp, s.

Se strinjam.

Se strinjam s Sončico in Sončnico!

Midva sva se ravno zaradi tega temu izognila. Poročila se bova le civilno, ker samo to nekaj velja. Cerkvena poroka pa je le za verne pa za stare mame-mal sem žleht! A se ne poroči veliko parov cerkveno samo zaradi želja svoje žlahte? Midva jih bova pač popolno razočarala, se bojo že navadl!

Namreč po tem kar je povedala Anja imam občutek da te na teh “pripravah na zakon” samo strašijo in odvračajo od zakonskega življenja.

To je samo moje mnenje!

Lp

Ne morem, da se ne bi oglasila (cperav ponavadi le berem na temle forumu). Ne morem se znebiti obcutka, da je tisto, kar je napisala Anja mocno pretirano. Te priprave so ponavadi zelo dobro organizirane in tudi zdravnik ne pride kar en, ampak ginekolog(inja). Midva hodiva preko celega leta na tecaj (k franciskanom v LJ), povsem prostovoljno, in moram vam povedat, da je tam vsakih 14 dni vsaj 150 mladih. Zato, ker tam hocemo biti in ker verjamemo, da lahko odnos poglobimo in razresimo kaksne probleme in tako naprej. In se imamo se bolj radi. Nikakor nas nihce ne mori in nam ne tezi. Vsakic odideva bogatejsa in imava novo temo za pogovor.

Pa se to. Zakaj se porocate cerkveno, ce vam gre vse skupaj tako na zivce? Ej, ce ne verujete v Boga – zakaj bi hodili v cerkev in obljubljali zvestobo sozakoncu pred Bogom, ce ga pa za vas ni?!? Cerkveni zakon ni ceremonija, je precej precej vec. Malo se vprasajte po motivu. Ce pa ste verne/i in si zelite lep zakon, potem pa priprava na zakon tako ali tako ni problem. Logicno pa je, da smo ljudje ljudje – tudi verni ljudje smo samo ljudje, ki imamo mnoge napake. Pa tudi veliko lepega, kot drugi.

Pa srecno!

Prav imaš. Pa še nekaj: zame velja izključno in edino cerkvena poroka. Civilna je samo zato, ker je zakonsko obvezna! In (brez žalitev prosim) nisem stara mama, daleč od tega… in zakaj bi stare mame žalili. cerkvena poroka je zame nekaj najlepšega v življnju… Zato-cerkveno!

lp1
ne bi kritizerala če bi nas obiskal ginekolog in odgovoril na vsa vprašanja, ki smo jih zastavili, brez izjem. Ta zdravnik nam je odgovoril 3 vprašanja na skoraj 30 zastavljenih, če misli cerkev delat take pridige ne hvala.
Midva se bova poročila zaradi najine vere do boga in ne zato da nama bo en naumnosti kvasov.
cerkveno pa se skoraj da ne moreš poročit brez teh pridi.
V pa ne vem če bi hodila.
Bom uporabila nasvet čez eno uho noter drugo ven.

Anja

Sem ze napisala, da je moja vera v Boga in ne da mi bo nekdo pridigal, ki ni te stroke. Ne bi rekla če bi bilo na teh predavanjih kake misli ali pogovori, med sabo, kako zaživeti.
Človek se počuti kot v šoli in mu učitelj predava.Se mi zdi da bi bil lahko drugačen pristop.
Anja

Takole, midva sva celoletno pripravo že zaključila.
Skupina je bila čudovita, vse pa je temeljilo na nas. Predavanj ni bilo. Zakonca sta nam dala iztočnice o katerih sva se doma pogovorila, drugič smo pa skupaj predebatirali. Zame je bila ta izkušnja čudovita, saj sva na ta način odkrila precej stvari drug o drugem in se naučila pogovarjati – sliši se brez veze, a le verjemi, da ni.
O spolnosti in uravnavanju rojstev nam je pa ginekologinja predavala, zelo fajn.

Verjamem, da imata slabo izkušnjo, a nikar se ne bojta svojih občutkov voditelju odkrito povedati. Navsezadnje gre tu za vaju, za vajino dobro in ne le za nekakšen papir.

LP, Ana

Tanja,

sploh nisem mislila da si ti stara mama, pač pa poznam veliko parov, ki so se poročili cerkveno, ker je bila taka direktiva s strani starih mama! Sicer nimama čisto nič proti cerkvenim porokam, samo midva se pač nisva odločila za to, ker nama ni všeč. Imava vse zakramente do birme, vendar, na žalost, zaradi želja najinih sorodnikov! Kaj pa otrok ve ko začne hoditi v cerkev – tja ga pošljejo starši, a ni res!

V glavnem, Tanja, oprosti če sem se izrazila s temi starimi mamami malce nerodno, ni bilo tako mišljeno. Ker pa v Sloveniji velja svoboda veroizpovedi smo se pač nekateri odločili da nam to nič ne pomeni, nekaterim pa to veliko! Temu se reče demokracija!

Lp

O.K.! Bodi tako!

Se popolnoma strinjam!
Tudi midva sva se poročila le civilno, ker se nama zdi, da ne potrebujeva prav nobenega pridiganja pred/ob poroki. Ne potrebujeva nobenega blagoslova od nikogar, ker sta najina sreča in ljubezen odvisna le od naju!
Večina se jih res cerkveno poroči zaradi strašev, sorodnikov…Bojijo se enostavno, da jih ne bi obrekovali in imeli za “drugačne”. “Kaj si pamislite, večina “dela” tako že stoletja, tako mora biti”, menijo eni.
Še dobro, da se lahko odločamo tudi drugače, le malo svoje volje in mišljenja moraš imeti. Razmišljaj s svojo glavo in srcem!
Nič nimam sicer proti cerkveni poroki, vendar naj mi nihče ne reče, da je to edini način in edina pot do sreče!
In še moje mnenje o “predavanjih” pred poroko. A se vam ne zdi, da mora človek te stavri obvladati že dosti prej? Saj živimo v informacijski družbi in ne v srednjem veku. Ali pa cerkev še vedno upa, da so pari vzdržni do poroke? Kako lahko nekdo predava o škodljivosti kontracepcije? Ta že ni bil zdravnik. Cerkev bo vsekakor mogla iti naprej s časom, ker zaostaja cel stoletja!

Draga Ro,

naj te razsvetlim, da so še pari, ki se trudijo čakati do poroke in jim to tudi uspeva. Mogoče to res ni odločitev, ki bi jo dva potem razglašala po okolici – iz več kot očitnih razlogov – obstaja pa! Res je Cerkev v določenih pogledih res malce za časom, samo jaz verjamem, da ni vse tako črno-belo kot si prepričana ti.

Poleg tega pa naj poudarim, da priprava niti naj ne bi bila predavanja, temveč le skupek izhodišč za pogovor med dvema. Kaj pa potem vidva počneta oz. ne počneta je pa tako ali tako vajina stvar.

LP, Ana

Ana,

na žalost se jaz strinjam z Ro! Ne razumi me napak! Čestitam da sta s tvojim bodočim možem vzdržna, nama pač to ni uspelo, sicer se pa tudi trudila nisva! Nekoč mi je prijatelj dejal, da če nimaš spolnih odnosov pred poroko je to kot da bi kupil obleko ne da bi jo prej probal!

Glede pogovorov, ki jih imate na teh srečanjih je pa moje mnenje tako: Dovolj slabo da vas mora nekdo, malo pred poroko, spodbujat k temu da se pogovarjate o stvareh o katerih se drugače nebi! Jaz misli da pri nama ni nikakršne tabu teme in se o vsem pogovarjava brez predsodkov!

Pa ne me spet razumet kot da koga napadam. To je vaša volja, naredite kot je treba, to je pač samo moje mnenje!

Lp

Draga Ursula,

mnenja so si pač različna kot smo si tudi ljudje. O argumentu, ki si ga navedla – obleka in probavanje – s tem se pač ne strinjam, sprejmem pa tvoje mnenje. Vsak kakor ve.
Vseeno pa se niti slučajno ne strinjam s tvojim mnenjem, da nas na pripravah nekdo spodbuja h pogovoru o tabu temah. To je velika zmota. Tabu tem med nama ni in upam, da tudi med drugimi zaročenci ne. Tam te spodbujajo h kulturi pogovarjanja in dogovarjanja, ki je – milo rečeno – dandanes večkrat na ne ravno visoki stopnji. S tem ne trdim, da jo tako pri vseh in da so vsi tisti, ki obiskujejo te priprave potem popolni in vse prav delajo. Ne! Pač pa sva se na ta način midva začela zavedati, da odnos med dvema ne pozna dopusta in da si ne sme privoščiti izmikanj. Je trdo delo, ki pa obrodi čudovite sadove.
Verjamem, da je ta način pripravljanja na zakon dober in obrodi lepe stvari, zato ga privoščim tudi drugim. Zagotovo pa ni edini zveličavni, saj je na koncu koncev kvaliteten odnos stvar truda med dvema in prav zares ne rabi spodbude, če sta oba res zelo disciplinirana in si res vzameta čas za kvaliteten pogovor. Midva sva jo rabila. Vidva pač ne.

Lp, Ana

Ana,

glede tiste obleke je rekel tako moj kolega, ne jaz! Men se je takrat to zdelo ful neumno, po eni strani se mi še zdaj, saj mislim da spolni odnosi niso bistvo srečnega in odkritega zakona, po drugi strani pa vendar niso tako zanemarljivi! Meni ni nič žal da sva šla čez to, pa tudi tiste ki to niso dali čez prav nič ne obsojam, samo sem mislila da jih danes ni več! Pa vendar obstajajo!

V glavnem, kot praviš, kakor komu paše!

Lp

Tudi Japonci pravijo: sprobaj blazino, preden boš spal z njo!

Pika, tehtne argumente za oz proti pač ne moreš iskati v pregovorih, ali pač?

Lp, Ana

Ana, si bolj osamljena v svojih staliscih a ne? Vcasih se sprasujem zakaj se ljudje sploh porocajo cerkveno, ce jim je vse kar disi po cerkvi odvec in cisto mimo. Zato so obljube o krscanski vzgoji otrok in se kaj, kar obljubis na cerkveni poroki zgolj navadna farsa. Zal mi je, da se ozirajo samo na to, kaj bodo rekle stare mame, ce ne bo cerkvena poroka. Naj bo cerkvena poroka namenjena tistim, ki jo resno jemljejo kot zakrament, ostali pa naj ostanejo pri civilni. Ker sem tudi sam v Soli za zakon naj povem, da mi ni zal, da sem se tako odlocil. Vsak pa naj se odloci po svoji vesti. Pa srecne in z ljubeznijo prezete zakone zelim vsem!

ana niti slucajno ni osamljen primer…. samo brani svoje stalisce in verjemite ali ne .. ni samo njeno tako…zakaj se porocamo cerkveno??? tega se ne da razlozit v enem stavku, pa tud smisla ne bi bilo, ker tisti ki nocejo razumeti ne razumejo…
toliko kot sva midva pred poroko pridobila na predavanjih pri frančiščkanih… si nihče tud predstavljat ne more … in rada bi tud jaz potrdila – da je dvakrat na mesec tam čez 150 mladih …. ki si srčno želijo poglobiti odnos -tudi v veri in Bogu… sicer pa je moje mnenje – da na taka slaba predavanja grejo samo tisti, ki so neosveščeni in ki jim je vseeno na kakšno predavanje gredo pred poroko – ker niso vsi župniki in vsi pridige take kot ‘naših starih mam’… mnogo jih je, ki so zelo moderni in stvari razložijo utemeljeno….
glede demokracije pa takole – v sloveniji je glede veroizpovedi ni, pa čeprav je zapisana v ustavi svoboda do veroizpovedi – pač je situacija taka, da smo tisti ki hodimo v cerkev taki, da se ne maramo izpostavljati – nima smisla, ker bodo vedno taki, ki bodo cez nas ‘tolkli’ – zato smo raje bolj tiho in samo uzivamo v krogu enakih…
lep dan vsem ki se porocate cerkveno ali civilno – midva sva bila razocarana, ko sva izvedela, da se ne smes prej porociti cerkveno in potem civilno (sva hotela med tednom, naknadno… pa se drazje je). ampak je blo vseen lepo :)))

ok meni je bila ta zadeva tudi ok in všeč – prve pol ure, potem se mi je pa vse skupaj zamerilo…

v skupini so bile 4 mlade nosečnice in pater je veselo začel nam pridigat in trkat na vest da življenje na koruzi “bogu ni všeč” in to tako konkretno da so bile nekatere čisto solzne …od takrat naprej sem samo še na uro gledal. pač rad imam svojo zaročenko in sem potrpel in nisem imel želje delati scene. bilo je še nekaj takih nepotrebnih trkanj na vest.

kakorkoli – žal mi je da je to tako pripravljeno. moje mnenje: če se nista ravno z kozolca skotalila – sta že nekaj časa skupaj in morda kdaj čuvala kakega nečaka ne bosta izvedela nič novega.

…srečno in veliko ljubezni vsem, veliko lepega vas čaka 🙂

midva sva najprej tudi se mislila cerkveno poročiti, vendar ko poslušaš kakšne priprave na zakon imajo nekateri sva se premislila. nama sama cerkvena poroka ne pomeni dosti oz skoraj nič, bi se cerkveno poročila le zaradi staršev. ampak se res nebova, ker ne mislim tam vsak vikend sedet tudi po 3 ure zato, da mi bo župnik govoril kako se moram obnašat do svojega moža, da je spolnost v zakonu le postopek iz katerega nastane otrok in da če otrok nočeva tudi spolnosti med nama ne sme biti, da v njej ne smemo uživati, ker to ni lepo, da so otroci pred poroko škodljivi in greh, da mora vsak par imeti po 5 otrok, ker bog tako želi,…to in še marsikaj sta kolega poslušala cel mesec pred poroko. ženin je vmes med temi predavanji ves čas ven bežal, ker je skoraj znorel. pač sta se cerkveno poročila, ker se to spodobi nič drugega.

No to bom še napisal… pri teh pripravah ne govorijo da je spolnost le za otroke delat ampak da je “božji dar” in najbolj intimno izkazovanje ljubezni med zakoncema, celo učijo katera “kontracepcija” je sprejemljiva (za katoliško cerkev) po tem ko imaš po svoji presoji dovolj otrok…

…verjetno če bi pridiganje in trkanje na vest pustili za nedeljsko prižnico in bi to energijo na teh tečajih usmerili v pripravo zaročencev na zakon, bi imel precej drugačno mnenje

Lepo se imejte 🙂

Midva sva hodila na priprave v Lj, od ponedeljka do petka, vsak dan slabi dve urci, pa je bilo prav v redu.
Zanimivo pa je, da največ o tem vedo povedati tisti, ki jih tam nikoli ni bilo oz. sploh niso verni. Taki o cerkvi in verujočih največ vedo! Itak.

Za tiste pa, ki se poročajo cerkevo samo zaradi staršev pa nimam besed… ne predstavljam si kakšno je življenje brez hrbtenice.

New Report

Close