Cene zarocnih prstanov v Slo
Drage sogovornice,
Potrebujem vaso pomoc. V bliznji prihodnosti nameravam kupiti zarocni prstan za svojo drago deklico. Ker ze nekaj casa ne zivim v Sloveniji nimam vec nobene predstave o tem kaksne so pri nas cene nakita. Izkusnje iz preteklosti mi govorijo, da imamo nekaj zelo dobrih zlatarjev to je pa tudi vse. Kar iscem je diamantni prstan z naslednjimi karakteristikami (18 karatno belo zlato ali platina (setting), diamant pa nekje med 0.5 in 0.8 karata, barva med D in F, cistost med VSS1 in VS1 ter oval, emerald ali princess cut.
Ja res je, opravil sem svojo domaco nalogo in se mal poglobil v tele diamantke, ker ena od moznosti tule je, da kupis diamant posebej, zlato pa posebej. Rezultat je obcustna razlika v ceni. Ready made prstani podobnih karakteristik so tule pr men nekje med 250.000 in 600.000 sit.
Ali mogoce katera ve, kaksne so cene za podobne prstane pri nas, oz., kaj lahko pricakujem tam nekje do ene 300.000 sit? Zal preko interneta ne najdem nobenih cen, v telefonjado se pa se nisem spustil.
Hvala za pomoc in lep pozdrav vsem.
J19
pozdrav!
vsepovsod na “zahodu” so cene nakita dražje kot pri nas. definitivno. najboj se ti splača, da daš naredit prstan po naročilu v sloveniji, če veš, kakšnega bi rad imel.
za en tak prstan, kot ga opisuješ, v belem zlatu pri nas ne bi smel dati več kot nekje med 100-150.000 sit (odvisno kje). za primerjavo ti povem to: meni bi najboljši slovenski zlatarji (cene med seboj imajo zelo podobne, so pa tudi cenejši, brez dvoma – preverjeno) za prstan s cca 35 diamanti (po celotnem prstanu naokoli) računali cca 150-200.000 sit. je pa res, da gre v tem primeru za najmanjše diamante 0,01. računaj, da stane pri nas tak najmanjši diamant pri zlatarjih od 3.000 do 5.000 (odvisno pač od zlatarja). velikost 0,10 je tako cca 50 jurjev, od tu naprej pa so cene zelo različne. zdaj vidiš razlike v cenah!
Prijatelj je zlatar in sva z mojim ravno izbirala velikost in čistost diamanta za moj poročni prstan. Res je, kot pravi diamantek, da so mali diamantki pri nas zelo poceni. Ta prijatel mi je povedal cene, po katerih on dobi diamante. V drugih zlatarnah računajo vsaj x2.
Torej, on dobi najčistejši diamant velikosti 0,15 že za okoli 3.000 sit. Ker pa cena diamanta zelo narašča z velikostjo, bi me velikost 0,7 stala nekaj čez 65.000. ( drugje v slo zagotovo čez 130.000 sit).
Tako sem se jaz odločila, da bom imela v poročnem prstanu dva nekoliko manjša, velikosti 0,35 in bom za enega plačala 16.000 sit.
Nama jih bo računal po “nabavni” ceni, računal nama bo samo material. Imela bova prav tako 18 karatno belo zlato in eno tanko vijugasto črto iz 24 karatnega rumenega zlata. Je ful lepši kontrast, kot če bi imela manj karatno rumeno zlato.
Cen zlata pa žal ne vem. Vem, da ti nisem veliko pomagala, pa vseeno veliko veselja pri nakupu zaročnega prstana.
Po moje moraš tudi vedeti, kaj si tvoja draga želi. Ali ima rada velik kamen (diamant) ali manjšega. Meni mož ni kupil klasično obliko zaročnega prstana, temveč v obliki delfina, oko pa je iz briljanta. Tak prstan meni osebno več pomeni, ker vem, da ga je naročil posebno zame, skakal od zlatarja do zlatarja (to sem izvedela pozneje), da je naročil in kupil tisto, kar si je želel.
Imava pa kolega, kjer ji je tip kupil zaročni prsan, pa ga ni nikoli nosila, ker ji ni všeč.
LP
Zakaj pa naj bi ji kupil raje prstan z enim večjim kot pa z več manjšimi kamni??? Mislim, da gospod že sam ve, kaj bo svoji ženski podaril. Vprašal je samo za ceno. Je pa dejstvo, da diamanti niso ravno poceni, zato je več kot pametno malo primerjati cene med sabo. Isto kvaliteto lahko dobiš za različen denar. Najbolj neumno pri vsem skupaj bi bilo ravno to, da bi kupil prvo stvar, ki bi jo videl in ne bi povprašal za nasvet. Za to pa so forumi!
Soliti pamet v stilu, ki ste ga uporabili, je pod nivojem.
Hvala za komentarje. Res je, vem kaj je vsec moji izbranki in kje se giblje njen okus. Meni je pomembno da bo srecna in vesela in da jo bo prstan spominjal na najino ljubezen in ne na ceno po kateri sem ga kupil. Prstanu zelim dodati nekaj “custom” note, zato tud letam od zlatarja do zlatarja. McDonalds variant je na voljo v neomejnih kolicinah.
Kar pa se cen tice, pa osebno mislim, da ce obstaja moznost, da pridem do podobnega izdelka za 300.000 sit namesto za 800.000 se splaca potruditi in to brez kakrsnega koli namena dvomiti v njeno inteligenco ter percepcijo ali sem “stingy” ali ne. Mislim, da bo presrecna, ce bova lahko za 500.000 sit prezivela se kaksne pocitnice skupaj.
cene zaročnih prstanov so v sloveniji od cca 50€ pa naprej v višave, vendar se mi zdi da normalen človek za zaročni prstan še ni dal več kot 200€, ker je to res škoda denarja. ni važno, lahko je tudi za 20€, glavno da izgleda kot zaročni prstan in ne obični prstan. aja pa nevem zakaj morate fantje ženskam lagat koliko ste dali za prstan.