Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka sprememba priimka – dilema

sprememba priimka – dilema

Ojla, to poletje se bom poročila, rada bi imela samo fantov priimek, ampak me malo bega, ker sem delala faks ob delu in sem diplomirala pol leta nazaj. Diplomo in vse dokumente (spričevalo iz srednje šole) imam na svoj dekliški priimek in ko bom iskala službo in se bom sedaj dejansko drugače pisala – kako mi bodo verjeli, da je ta diploma, spričevalo res moje? Nimam nobene želje, da bi obdržala tudi svoj priimek samo zaradi tega, kako si delodajalci to razlagajo? A je to kakršenkoli problem pri iskanju službe?

pač na Cv in ponudbi napišeš Micka Kovač rojen Novak – kaj je problem. Če te skrbi lahko na razgovor neseš tudi poročni list. ne verjamem, da to igra kakšno bistveno vlogo.

Lahko pa prosis za prepis diplome, kjer potem napišejo Micka Kovaceva, porocena Novak.

res ne vem od kod ta silna želja po spreminjanju priimka. Res da si zaljubljena, ampak malo pomisli, da gre skoraj polovica zakonov narazen, potem je pa ženskam žal. če se boš pisala tako kot on te ne bo imel nič raje, nič manj ne bo gledal po drugih itd.

Ne vem, no, meni je pa všeč, da se v eni družini vsi isto pišejo, otroci, mož in žena, ponavadi je ravno ob ločitvah najbolj zoprno, ko otroci ostanejo pri mami, ona pa čisto drug priimek kot oni. Samo razmišljam, no. Vsak ima svoje vzroke za spremembo priimka.

Ne vem, no, meni je pa všeč, da se v eni družini vsi isto pišejo, otroci, mož in žena, ponavadi je ravno ob ločitvah najbolj zoprno, ko otroci ostanejo pri mami, ona pa čisto drug priimek kot oni. Samo razmišljam, no. Vsak ima svoje vzroke za spremembo priimka.[/quote]

otroci se morajo nujno pisat po očetu, tudi če starša nista poročena in je vsa skrb zanje na ženski. le kako bo revež sicer vedel, da sploh ima otroke ………

Ja a misliš, da so se vse ostale ženske najprej poročile, pol so pa diplomirale, da imajo na diplomi enak priimek? Seveda tiste, ki so po poroki prevzele možev priimek.
Men se zdi najbolj simpl tud po poroki obdržat svoj priimek (če se je že glih treba poorčit), najmanj komplikacij in stroškov.
Ampak seveda, potem se pa ne vidi že od daleč in nap rvi pogled, da je punca poročena, če ima celo življenje isti priimek …

Ti veš, kaj pomeni prepis nečesa? Če slučajno ne veš, to pomeni, da se prepiše dobesedno tako, kot je napisano na prvem izvodu, originalu… (tudi z napakami, da se razumemo). Iz slovarja:

Izdelek, ki nastane pri prepisovanju: prepis se ujema z izvirnikom[/b][/b]

Eh, zakaj menjat priimek? brezveze komplicirat

Pri nas se tudi vsi pišemo enako. Naš priimek je dvojen, sestavljen iz moževega fantovskega in mojega dekliškega:)

Nič ne bodo komplicirali. Pač napišeš na življenjepis svoje ime in priimek ter zraven dekliški priimek in je vse rešeno. Vsi tako delajo zakaj nebi še ti.

Mene pa zanima, če bi imel dva priimka napišeš na dokumente ime+ moj priimek +njegov priimek ali lahko vzameš prvo njegov priimek in dodaš še zraven svoj priimek.? kateri priimek prvo napišeš ali je lahko obratno?
mah sem mal zakomplicirala samo zanima me ker vsi govorijo da moraš in je nekako prav da daš prvo svoj priimek in dodaš njegov priimek.?
Večina tako piše.
Verjamete v vraže, v stare bajke, pripovedke, pravilne zapisi imen+priimkov?

Kar se tiče zakonov, je popolnoma vseeno. Lahko obdržiš samo svoj priimek, lahko vzameš samo njegovega. Lahko narediš kombinacijo svojega in njegovega, lahko narediš kombinacijo njegovega in svojega. Lahko on vzame tvoj priimek. Lahko oba skupaj vzameta nekega tretjega. To moraš le vedeti pred poroko, ker med obredom matičar (ali pooblaščenec- eden od njiju) reče, da bo nevesta nosila to in to ime, ženin pa to in to ime.

Če boš imela dva priimka, ti pa čisto iz prakse povem, da te bodo vsi večinoma klicali samo po prvem, npr. pri zdravniku, pri kakšnih rezervacijah, na banki. Po drugi strani pa te bodo v vrtcu in šoli, kamor bodo hodili tvoji otroci, večinoma klicali po priimku, ki ga bodo nosili tvoji otroci.

Meni se kdaj ta površnost zdi za malo, če ima nekdo dva priimka, ki ju uporablja v uradnem prometu, se mi zdi, da lahko upravičeno pričakuje, da ga bodo vsi po obeh klicali, a človeška lenoba je neskončna. Saj veš, če se sestra pri zdravniku po čakalnici lahko zadere samo “Novak”, zakaj bi se trudila z “Novak Dolinšek”. To bi ji pa ja vzelo odločno preveč časa … Hm.

Edino, kar bi pa opozorila, je to, da pomišljaj med priimki po pravopisu ni dovoljen, čeprav ga vsi radi tja tlačijo. Torej je pravilno “Novak Dolinšek” ali “Dolinšek Novak”, ne pa “Novak-Dolinšek” ali “Dolinšek-Novak”.

Tudi moja mami ima dva priimka in je enkrat skoraj ostala na letališču Heathrow, ker je Angleži niso spustili na letalo. V letalsko karto so ji namreč zapisali pomišljaj, ki pa ga v potnem listu seveda nima in uradniki niso hoteli verjeti, da gre za isto osebo. Je imela dobre pol ure kolobocij, preden so se vdali in jo spustili nazaj v Slovenijo.

LP,
Lenka

********************************************************** http://www.Fashionista.si [url=http://www.fashionista.si/si/brskamo-po-omarah/poslji-nam-svojo-omaro]Kaj naj oblečem?[/url]

New Report

Close