Poročne navade pri muslimanih
Lepo prosim za nasvet, kajti možev brat naju je prosil naj bova poročni priči njegovemu sinu midva pa pojma nimava o navadah na muslimanskih porokah. Saj se bomo še slišali glede podrobnosti ampak jaz bi vseeno vsaj malo prej vedela kaj vse naju čaka.
Menda naj bi poročni priči kupili nevest od staršev (simbolično odkupili, se razume ;)), kupili naj bi jima prstana, poročno obleko za nevesto, plačali glasbo, seveda dali še kuverto z denarjem…kaj še?
Res pojma nimam kaj naju čaka, zato prosim koga, ki se na te zadeve spozna, morda je celo bil poročna priča na muslimanski poroki ali pozna koga, ki je to bil.
Lep začetek dneva.
očitno sta polna denarja, drugače vaju že nebi prosili. že to da so tebi rekli, če boš priča pa (očitno) niti muslimanka nisi, ti lahko pove da tu ni verskih ampak finančni vzroki. me zanima kako boš prisotna v đamiji in na obredih, če pojma nimaš kaj in kako se dogaja. boš pa ob kar precej denarja, toliko da ne boš presenečena slučajno. kaj več si lahko prebereš še na tem linku – http://www.e-poroka.com/sl/cerkvena-poroka/ISLAMSKA_SKUPNOST-ZAJEDNICA_/
najpomembnejše pa je da se pogovoriš z bodočim ženinom in nevesto, da razjasniš pričakovanja in tvoje “dolžnosti”. mojo taščo so hoteli lani na isti način izcuzati, da bi se lahko kitili in preseravali z poroko, ki bi jo ona in tast kot priči financirala, pa je rekla da ona nebo nikomur financ minister in naj izberejo drugega. so bile surle do tal, ker ni moglo biti velikega slavja, kot so si ga zamislili, ampak taščo sploh ni brigalo.
Poroko v muslimanskih deželah morajo plačati starši mladoporočencev, se pa vsekakor pričakuje darilo od prič, podobno kot od ostalih svatov. Plačilo poroke, prstanov pa vsega kar sodi zraven, ni tvoja dolžnost, razen če so pri njih drugačni običaji, kar pa z vero nima veze. Vse kar si naštevala, poročne obleke in odkup neveste, morajo plačati starši. Bila sem na kar nekaj muslimanskih porokah (ena je bila moja, čeprav jaz nisem muslimanka, ampak to je druga zgodba :)), res pa da ne v Bosni, ampak v bolj eksotičnih državah. Poroka običajno poteka tri dni (en dan je nika, potem mislim, da je šadi in walima). Obleka za dva dni je strošek nevestinih staršev, za en dan pa ženinovih. Prav tako pogostitev.
Priče naj ne bi imela posebnih stroškov.
ja, to je drugo, ti si bila na pravi muslimanski poroki. ona bo na enem omiljenem približku, toliko da se temu lahko tako pač reče. tudi tradicija je tam drugačna kot npr. v bosni, ker se tu le redki držijo 100% kar narekuje vera. sem bila že na več porokah in so vedno vse plačale priče. kar se tiče poroke. od prstanov, do svadbe, obleke in daril. to plača priča in ne starši. seveda dajo darilo ali denar ali kaj-jaz-vem-kaj, ampak to je tudi vse. je pa res tudi brezveze ugibat, gleda nato, da očitno to ni zelo verna familija, in je najboljše da se med sabo zmenijo kaj se pričakuje in kaj ne. tudi pri kristjanih ni vedno vse po reglcih in določenih pravilih, ampak si jih vsak malo prikroji. pa tudi ni nobene panike. tako da avtorica, najbolj natančen odgovor bosta dobila od moževe družine in bodočega ženina in neveste. se pa najprej pozanimaj kako to poteka in o željah, preden sprejmeš takšno obveznost (to bi svetovala vsem, ne samo v tvojem primeru, da ne bo pomote), ker zame to le ni kar tako. to se bosta mladoporočenca spominjala celo življenje in je prav da imata tako kot si zamislita, zato je dobro da se prej uskladite, da ne bo kakšnih zamer in očitkov, ker bi bilo res škoda da tvegaš dobre odnose.
Tudi pri njih je zelo različno, glede na to od kod so in koliko se bodo držali nekih običajev. Bila sem na eni taki poroki, malo pobliže poznam zadevo. Sicer sta bila mladoporočenca rojena v slo, starši pa iz črne gore. Plačali so gostijo v gostilni pol pol, nobene cerkvene poroke, samo civilna in trajalo je en dan.