Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka Sprememba priimka

Sprememba priimka

Spremenila bom priimek, me pa zanima če kdo ve v kolikem času je potem potrebno zamenjati dokumente – osebna, vozniško ….

V osmih dneh od spremembe.

ja, dekle – ob spremembi priimka se spremenijo dokumenti – osebna avtomatično, potem pa vlagaš naprej
ampak, da ne bom pametovala, vse podatke najdeš na spletni strani urada

Sem misla, da je daljši rok, vsaj 30 dni … se pravi potem moram imet tudi nove fotografije za novo osebno in vozniško?

ja,imaš 30 dni brez skrbi.pa tudi več si lahko vzaeš. Jaz sem 4 mesece.
Nihče itak ne gleda tko da. Saj je zadnjič tudi ena pisala,ki si je pozabila sprmeeniti vse razen osebne in t5o po 1 letu

Zakonsko je 30 dni…..če pa pozabiš in imaš srečo, da naletiš na pravega birokrata, te pa zato lahko da tudi k sodniku za prekrške.

Kdo me bo dal sodniku za prekrške,banka 🙂
Ali zdravnik 🙂

ne bit preveč pametna SPETI

Oh, se nič ne mudi. Jaz sem jih spremenila, ko je hči začela hodit v šolo. Torej po sedmih letih in takrat sem tudi začela sramežljivo uporabljat možev priimek. Prej mi ni šlo in ni bilo potrebe. Potem pa, da ne rečem sem Novakova in sem prišla vprašat za Kovačevo.

Ravno včeraj sem vrgla stran papir, ki pride z novo vozniško – v 30 dneh po spremembi moraš spremeniti. Verjetno enako velja za osebno. Sliko moraš zamenjat, če si se zelo spremenila. Jaz sem dala za vozniško 3 leta staro sliko, pa se niso nič pritožili.

Ali zdravnik 🙂

ne bit preveč pametna SPETI[/quote]

Ja, draga gospa, osebni dokumenti so osebna izkaznica, potni list, vozniška in prometno – ker najprej menjaš to, potem šele bančne kartice in kartico zavarovanja. In ja, o tem govorim – tu te imajo čisto pravico malo k sodniku poslati. Tu ni nobenega pametovanja, samo čisto poznavanje teorije in prakse. Preberi si, boš lažje živela.

P.S. Preberi še enkrat uvodni post – sprašuje o teh dokumentih, ne o bančnih in ostalih jajcih, ja.

P.S. 2 – če bi bil gornji post od avtorja xy, bi bil tvoj odziv enak?

[center]10. člen[/center]

Državljan mora izročiti pristojnemu organu osebno izkaznico najpozneje v 30 dneh, če:

1. spremeni priimek ali ime;

2. spremeni stalno prebivališče;

3. fotografija ne kaže več njegove prave podobe;

4. je poškodovana oziroma obrabljena ali če iz kakšnega drugega razloga ni več uporabna.

V primerih iz prejšnjega odstavka lahko državljan vloži vlogo za izdajo nove osebne izkaznice na način, določen v 13. členu tega zakona.

[center]19. člen[/center]

Z globo od 100 do 400 eurov se kaznuje za prekršek:

1. državljan, ki že ima veljavno osebno izkaznico, pa si pridobi drugo (četrti odstavek 2. člena), razen v primeru iz drugega odstavka 8. člena tega zakona;

2. oseba, ki zastavi osebno izkaznico ali vzame tujo osebno izkaznico z namenom zavarovanja kakšne koristi ali pravice (tretji odstavek 3. člena);

3. državljan, ki osebne izkaznice v določenem roku ne izroči pristojnemu organu (prvi odstavek 10. člena);

4. kdor osebne izkaznice v določenem roku po nastopu razlogov za prenehanje njene veljavnosti ne izroči pristojnemu organu (drugi odstavek 11. člena);

5. državljan, ki v določenem roku in na predpisan način ne naznani pristojnemu organu pogrešitve osebne izkaznice (prvi, drugi in tretji odstavek 14. člena).

Z globo od 400 do 1.200 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki vzame tujo osebno izkaznico z namenom zavarovanja kakšne koristi ali pravice (tretji odstavek 3. člena).

Z globo od 100 do 400 eurov se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.

VIr: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200871&stevilka=3100

Ali zdravnik 🙂

ne bit preveč pametna SPETI[/quote]

Ja, draga gospa, osebni dokumenti so osebna izkaznica, potni list, vozniška in prometno – ker najprej menjaš to, potem šele bančne kartice in kartico zavarovanja. In ja, o tem govorim – tu te imajo čisto pravico malo k sodniku poslati. Tu ni nobenega pametovanja, samo čisto poznavanje teorije in prakse. Preberi si, boš lažje živela.

P.S. Preberi še enkrat uvodni post – sprašuje o teh dokumentih, ne o bančnih in ostalih jajcih, ja.

Državljan mora izročiti pristojnemu organu osebno izkaznico najpozneje v 30 dneh, če:

4. je poškodovana oziroma obrabljena ali če iz kakšnega drugega razloga ni več uporabna.

V primerih iz prejšnjega odstavka lahko državljan vloži vlogo za izdajo nove osebne izkaznice na način, določen v 13. členu tega zakona.

1. državljan, ki že ima veljavno osebno izkaznico, pa si pridobi drugo (četrti odstavek 2. člena), razen v primeru iz drugega odstavka 8. člena tega zakona;

2. oseba, ki zastavi osebno izkaznico ali vzame tujo osebno izkaznico z namenom zavarovanja kakšne koristi ali pravice (tretji odstavek 3. člena);

3. državljan, ki osebne izkaznice v določenem roku ne izroči pristojnemu organu (prvi odstavek 10. člena);

4. kdor osebne izkaznice v določenem roku po nastopu razlogov za prenehanje njene veljavnosti ne izroči pristojnemu organu (drugi odstavek 11. člena);

5. državljan, ki v določenem roku in na predpisan način ne naznani pristojnemu organu pogrešitve osebne izkaznice (prvi, drugi in tretji odstavek 14. člena).

Z globo od 400 do 1.200 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki vzame tujo osebno izkaznico z namenom zavarovanja kakšne koristi ali pravice (tretji odstavek 3. člena).

Z globo od 100 do 400 eurov se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.

VIr: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200871&stevilka=3100%5B/quote%5D

že zadnjič sem ti rekla,da mi ni treba limati,ker praksa govori drugače!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Tko da draga moja,ni vse zlato kar se sveti 🙂

VIr: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200871&stevilka=3100%5B/quote%5D

že zadnjič sem ti rekla,da mi ni treba limati,ker praksa govori drugače!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Tko da draga moja,ni vse zlato kar se sveti :)[/quote]

Da te ustavi policist in legitimira in si brez ustreznega veljavnega osebnega dokumenta, boš še kako plačala kazen.
lp

Jaz ne govorim za osebno in vozniško,ampak za druge dokumente

Čisto počasi preberi prvi post…..

New Report

Close