Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka Nasvet: če imate dvom ali izbrati duo ali ansambel

Nasvet: če imate dvom ali izbrati duo ali ansambel

Pozdravljeni!

Nekaj o tej temi sem začela pisati že v temi ‘duo ali trio za poroko’, pa naj tukaj razložim bolj podrobno svoj pogled na to dilemo.

Sem glasbena navdušenka, pojem, igram kitaro, moj fant igra v narodnozabavnem ansamblu. Redno hodim na razne veselice, zabave, se pogovarjam s slovenskimi narodnozabavnimi glasbeniki, ki so že veliko dosegli v svoji karieri. Slišim veliko stvari, analiziram glasbo, iščem kvaliteto. Glasbo obožujem, moja ušesa pa velikokrat, ko poslušam razne izvedbe v živo in posnetke, zelo trpijo. Te teme nisem odprla zato, da bi delala reklamo kakemu ansamblu, želim le ponuditi smernico ljudem, ki nočejo, da bi jih na tako pomemben dan, kot je poroka, bolela ušesa in apeliram na vas, naj vam ne bo vseeno, kakšna je glasba. Bodite kritični.

Osredotočam se predvsem na duote in narodnozabavne ansambel (za katere mislim, da tudi kar vsi vmes zaigrajo zabavno glasbo). Duo igra na klaviature, če je sreča je zraven še ena kitara, plus petje seveda. Nemalokrat je večina glasbe, ki pride iz klaviatur vnaprej posneta (midi) in izvajalec samo na play pritisne, pa igra. Kitare ne obvladajo, tudi petje zelo šepa. Od nezainteresiranega, dolgočasnega petja, do dretja, vse to pa spremlja fušanje, če imate uho/posluh, da to zaznate. Poudarek – govorim o splošnem tipu duota (ne trdim, da sem slišala vse in da me kakšen ne bi prenesetil, tudi takšen bi se našel). Če ne drugega, bodite zelo previdni pri izbiri! Pojdite jih poslušat na kakšen njihov špil, poiščite posnetke na youtubu. Če jih ansambel nima objavljenih, je to lahko znak za alarm.

Sama bolj priporočam ansambel – tri zasedbe / kvintet zasedbe – odvisno od okusa, so pa trio ansambli večini bolj dosegljivi zaradi nižjih cen, konec koncev je ponavadi zasedba glasbenikov manjša (ni pa nujno). Ansambli so mi bolj pri srcu, ker igrajo (vsaj narodno-zabavno) v živo, igrajo poleg svoji pesmi tudi pesmi glasbenih legend, jih želijo doseči, delajo na kvaliteti, da je igranje bolj ubrano, da v petju ni fušanja, da bi bilo čimbolj doživeto. To daje ogromno motivacije, da izboljšujejo sami sebe, česar pa pri duotih ni in mislim, da je to razlog za splošno nižjo kvaliteto.

Torej, zaključek: po vseh ansamblih, ki sem jih že slišala (in bilo jih je ogromno) in duotih (na katere sem ponavadi naletela ne po svoji volji) vam svetujem, da če hočete žurko in glasbo, ki je izvedena tako, da je zelo prijetna za poslušanje, raskirajte tistih od 600, 700 eur in navzgor (odvisno od zmožnosti), si rezervirajte nek ansambel (za 800 eur se da dobiti že odličen ansambel), ne pa padati samo na nizko ceno duov (po mojih informacijah 150-500 eur), ker bo glasba, ki jo bote dobili slabša, kot če si svoje priljubljene komade zberete in jih predvajate na radiu. Škoda denarja.

Če bi me kdo rad še kaj vprašal, da povem svoji mnenje oz. izkušnje, ste več kot dobrodošli, bojim se pa tudi, da bom doživela bombardiranje s strani zagovornikov duov in glasbenikov, ki igrajo v duotih in jih skrbi za svoj denar. Ampak to je pač posledica, ki jo sprejemam. Naj vsak pove svoje mnenje, boljše pa, da se v tej temi izognemo promociji ansamblov, ker ni namenjena temu.

Že dolgo časa spremljam forum, ker se z drago čez slabe pol leta poročiva sodeloval pa še nisem, ampak zdaj ne morem da ne napišem nekaj.
Po spremljanju foruma ugotavljam, da je to forum kjer sodelujejo le glasbeniki in si mečejo polena pod noge.
Urška9876, ne vsiljuj svojega mnenja. Na moji poroki sigurno ne bo igral narodnozabavni ansambel, ker zame je to podn od podna. Tri ali štiri komade narodnozabavne in dovolj za cel večer.
Poleg tega narodnozabavni ansambli po večini nimajo pojma o zabavni, rock in dance glasbi.
Nimam velik vedež o glasbi, vem pa da ima basist in kitarist pri narodnozabavni glasbi zelo lahko delo. 10 komadov se naučiš in znaš vse.
Pri bolj resni glasbi je to malce drugače, zato po mojem tudi narodnozabavni bendi z nošami ne zvenijo pri drugih zvrsteh – ZATO NA MOJI POROKI NE BO NARODNOZABAVNEGA ANSAMBLA, pa lahko igraš v kateremkoli ansamblu in promoviraš svojo ljubezen do glasbe a mene s tem ne boš prepričala.
Za 800€ pri nas ne dobiš benda ki je vreden tega denarja, bolje da ta denar nameniš za dobrodelne namene ali kakšen boljši dopust.
Brez zamere.

Okej, glej ni panike. Če si tako prosti narodnozabavni glasbi, ti ne zamerim. Prvega posta tudi nisem napisala za tiste, ki te glasbe ne marajo in ne želijo na svoji zabavi.
Glede na to, kar si napisal o basistih in kitaristih, pa vidim, da ne poznaš dosti kompleksnost narodnozabavne glasbe. Pri ritmu se gre za lovljenje milisekund, ravno pravo držo rok, pravo stilsko štopanje strun, ravno prav dolgi udarci, od tega je odvisno ali bo komad dobro zaigran ali ne. Glede ritma pri polkah – imaš mislim, da vsaj ene 4 različne stile, pri valčkih isto, tresenje harmonike ni samo ene vrste in mora slediti melodiji – to večina ne zna dobro, je pa tako, da sem temo odprla zato, da bi primerjala ansamble in duote – ne govorim za tiste, ki želite ekskluzivno zabavno glasbo.
So pa okusi glede glasbe različni – eni ne marate NZ glasbe, meni je zelo všeč, zato ni smiselno, da se pregovarjamo glede tega, katera je boljša, okus je pač različen – sama pa iščem varianto, ki je bolj kvalitetna. In mogoče še k temu pristaviš svoje mnenje – kateri se ti zdijo bolj kvalitetni – narodno zabavni ansambli (tipa: ans. Petra Finka, Ognjeni muzikanti, Viharnik, Novi spomini, Zdomarji, ans. Roka Žlindre, Unikat, Rosa, Fantje z vasi, Slovenski zvoki, Svetlin, Pogum, Navihanke in ne razni ansambli kjer igra, pač kdo ima čas in ima vsaka vas svojega – zanič ansamblov je tudi ogromno in mora človek znati ločiti plevel od zrna) ali razni duoti.
Prosim, da se držimo teme.

Še to…
Ene izmed zgoraj omenjenih ansamblov dobiš že za 800 eur, igrajo pa narodnozabavno in zabavno popolnoma v živo. Toliko od tega. In igrajo zelo dobro.

Namen te teme je spodbudit razmišljanje ljudi, da se ne bi odločali za razne duo variante samo zaradi denarja, ker so cenejši, obenem pa se zadovoljili z nižjo kvaliteto, kot se jo da dobiti za par sto evro denarja več, če dobro izbereš ansambel oziroma seveda tudi kakšno skupino, ki igra zabavno glasbo, če želiš samo zabavno glasbo.

Ja in iz tega omenjenega ansambla si ziher ti, pa reč kar hočeš se vse razbre po tvojem pisanju. Zakaj bi na dolgo in široko pisala o temu, če ne bi imela koristi??? Samopromocija na vsakem koraku.
Prosim ne usiljuj več ljudi na tem forumu s tvojim bolanim razmišljanjem.
Naj se odloči vsak kot sam misli, želi in upa. KONEC!!!

Nič ni samopromocija, sem pa blizu glasbenim krogom in zato vem kake podrobnosti od te glasbe. Tukaj na tem forumu vas je pa tri četrt takih, ki ste že panični od te kao samopromocije. Če si opazil, nisem nobenemu konkretnemu ansamblu delala reklame in tudi ne mislim, ker gre tudi meni omenjanje stalno enih in istih ansamblov na tem forumu na živce in glih hočem, da se ljudje sami odločijo.
Dajte pa malo napeti možgančke no in misliti, ne se samo odzvat kot eni psi, ki takoj avtomatsko začnejo lajati, če nekaj ni identično kot menite sami. Sej nisem nikogar žalila, da bi mi mogli zdej vsi tuakj povedati kao kako sem grozna, konec koncev me sploh ne poznate.

Urška9876, jaz pa menim, da si povsem korektno in za moje laično poznavanje dovolj strokovno podala svoje mnenje. Prav tako menim, da nisi prav nikomur vsiljevala NZ glasbe. Če se počuti kdo napadenega, da ga sliliš v NZ glasbo, potem morda preveč intenzivno bere med vrsticami.

Tudi samopromocije nisem zasledila.

Če bi na tem forumu več ljudi tako argumentirano razpravljajo, bi bilo na njem več koristne in zanimive vsebine in plodnih debat ter manj oslarij.

Lahko pa tudi začnemo strogo brisati, pa bo.

LP,
Lenka

********************************************************** http://www.Fashionista.si [url=http://www.fashionista.si/si/brskamo-po-omarah/poslji-nam-svojo-omaro]Kaj naj oblečem?[/url]

Lenka, hvala vam za tole mnenje, res ga je lepo slišati, da me ne zastopijo vsi narobe. Moj namen pa je dosežen – če bo kdo v dvomih in ga bo zanimalo eno mnenje glede teme, o kateri razpravljam, si bo lahko prebral vse to, pa upam, da bo kaj pomagalo.

Če želiš na poroki imeti zabavno glasbo, rock glasbo, dance glasbo, jugo glasbo, za izvajanje te glasbe nikoli ne smeš najeti narodno zabavnega ansambla, ker nimajo pojma. Enostavno niso za to vrsto glasbe. Narodno zabavne glasbe na poroki, tudi jaz ne želim, ker je kar neki. kar se pa tiče duo-jev pa tercetov mi na poroko tudi ne pašejo, za kako pesem še, da bi pa celo noč peli pa ne hvala. mora biti skupina ali bend, ne pa duo, trio ali ansambel.

Ha ha ha skupina ali bend ne pa ansambel. Ste mi pa res eni laiki vsi skup tlele.

Mogoče smo pa res kaj spregledali. Mi bil/a tako prijazen/a, da nam razližiš svojo globoko misel?

Spremljam tole “zanimivo” debato, pa bom kar še tukaj vprašala.

Za manjšo poroko iščem duo (moški in ženski VOKAL).
NI mi pomembno, koliko igrata sama, pomembno mi je, da DOBRO zvenita (čimbolj podobno originalu) in imata zelo širok repertoar (pop, evergreeni, angleške, slovenske znane pop, plesna glasba, nekaj malega jugo,kakšen avsenik…).

Seveda mora biti temu (nezahtevnost glede igranja v živo) primerna tudi cena. Animacije ne potrebujeva.

Prosim, da mi ne priporočate DJ-a, ker ga nočeva:)

HVALA

Zivjo!

Ce kdo isce res res pravi zur, vam iz svojih izkusenj zelooooooo priporocam ansambel ************. Fantje res razturajo in ce se boste odlocili zanje, vam iz prve roke ze vnaprej povem, da ste se prav odlocili. Imajo res pester repertoar, tako, da se cisto za vsak okus najde nekaj…

Lp,
Ursa

Z vajinimi ***************** si ravno nimamo kaj pomagat. Kaj sta mislila s tem?

Na žalost je prišel čas duotov in one man bandov, česar smo se nekateri glasbeniki najbolj bali, to so špilferderberji in vsak, ki ima malo pod palcem, si lahko kupi malo boljšo klaviaturo in s stiskanjem na start in stop postane že ” muzikant”, da pa je mera polna, pa še z nizkimi cenami zastruplja gostilničarje in naivno nerazgledano rajo, ter s tem odžira biznis pravim glasbenokom. Kriva je tehnika, ki omogoča takšno izvajanje glasbe in pa lastniki lokalov, ki se jim fučka, kdo in pa kako v njihovem lokalu igra in takšno igranje veselo podpirajo. Žal je večina lastnikov lokalov v Sloveniji glasbeno nepismenih, zato ne moremo pričakovati kakšne spremembe v tej smeri, najbolj zdravo za žep in pa za živce je, da se takšnih zasedb in takšnih lokalov na daleč izognemo in gremo tja, kjer se prava glasba zares igra in ne predvaja, cd si lahko dam v radio doma sam in ne rabim na odru klovna, ki mi bo glumil in bo v posmeh vsem, ki imajo malo pojma o igranju, žal se eni niti glumit niso sposobni naučit…sicer pa kaj se čudimo, to je Slovenija, mar ne..

Je pa res da one-man-band-i (ali duo), ali celo DJ-ji, izkoriscajo relativno nizke cene ansamblov (>1000€). Pride DJ in racuna 300€ … pride one-man-band, racuna >300€ … potem bi band, z vec rezije in vec vlozenega dela moral racunat vsaj 1500€, pa zelo tezko to dobijo.
Nazalost se zaradi denarja odlocamo za tiste prve … ceprav bi marsikdo raje videl pravi zabavni terasa band, ki smo jih poslusali v 80-ih in 90-ih na hrvaskih in drugih plazah

Očitno te bom moral peljat k tipu ki igra sam, tudi po porokah in boš videl kaj pomeni špilat na klaviaturo.
Ne meči vse v en koš.

Pozdravljeni!

Poročim se v avgustu 2014 in iščem skupino treh/štirih, ki bo poskrbela za glasbo in zabavni program. O tem koga in na kakšen način izbrati, nimam pojma, saj nisem dobra na glasbenem področju, ne vem niti natančno kakšna je razlika med bendom, skupino, ansamblom, ker menda ni vse isto.

Opažam, da je na forumu težko verodostojno najti dobrega izvajalca, saj se večina izvajalcev samopromovira. Da bi bila zadeva bolj kredibilna, vas prosim, da mi pri izbiri pomagate tisti, ki že imate izkušnje. In sicer tako, da napišete npr. >5 izvajalcev, ki bi želeli, da igrajo na vaši poroki (glasba in zabavni program).

Predloge mi, prosim, pošljite na email: [email protected]

Vnaprej se zahvaljujem vsem, ki ste pripravljeni pomagat.

Lep pozdrav, Manca

New Report

Close