Modno oblikovanje
Zanima me tisto, kar piše v naslovu. Kdo je modni oblikovalec in čemu lahko rečemo, da je modno oblikovanje?
Nekateri mešajo modno oblikovanje s šiviljami. Bi lahko razložili bolj podrobno, kaj to je in kaj lahko pričakujemo od modnega oblikovalca. Pa ne mislim samo na forumu, ampak kdaj ga potrebujemo.
No vprašanje je res malo zmedeno, ampak ker je prvo me zanima kaj je vaše delo.
Hvala, Petra
Modni oblikovalec je tisti/a, ki oblikuje oblačila in modne dodatke, pri tem pa izhaja iz svojih izvirnih zamisli ali se prilagaja določenim svetovnim modnim trendom, seveda v skladu s tem, kateri ciljni publiki so oblačila namenjena
(npr.športna, poslovna, večerna, najstniška…)
Delo modnega oblikovalca poteka približno takole: osnovna ideja, izdelava modne skice, izbira materiala, spremljanje izdelave kroja (opravljajo ga modelarji), šivanje, ki ga opravljajo šivilje. Seveda pa mora modni oblikovalec dovolj dobro poznati postopek izdelave oblačil in dodatkov, ter poznavanje materilov.
Načini oblikovanja oblačil so lahko različni:
– industrijsko oblikovanje kolekcij (ime oblikovalca ponavadi ni izpostavljeno, pomembna je blagovna znamka podjetja).
– maloserijsko oblikovanje kolekcij (oblikovalci jih predstavljajo pod lastno blagovno znamko ali jih oblikujejo kot ekskluzivne male serije večjih podjetij)
– individualno oblikovanje, ki ponavadi poteka v modnih ateljejih ali trgovinah oblikovalcev, ki delujejo pod lastno blagovno znamko).
Lep pozdrav, Suzana Šisernik
Spoštovana Maruša,
za začetek vam predlagam, da se vpišete v knjižnico Fakultete za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani (Oddelek oblikovanja tekstilij in oblačil), Snežniška ulica 5, Ljubljana, kjer boste zagotovo našli vse, kar vas zanima s področja oblikovanja oblačil.
Želim vam uspešno kreativno delo!
Mene pa zanima tole,
trenutno hodim na višjo tekstilno (sicer ni bila to moja prva želja), ampak že od malega sem zelo rada gledala modne revije, … pač vse kar je bilo povezano v zvezi z oblekami. Problem je v tem, da
1. sploh ne znam narisat neko kreacijo
2. večino stvari si ne znam niti sama zamislit, ampak moram videt nekje (recimo v trgovini, ali na TV) in potem če mi ni kaj všeč bi jaz pač spremenila, dodala…
3. ne poznam blaga, kako katero blago reagira, kako se obnaša,…
Imam dober okus za oblačila in vem kaj komu paše (vsaj približno – ne bom rekla da najboljše, ker to ne bi bilo res). In vem kaj je meni lepo.
Zanima me ali je sploh kaj upanja, da vztrajam na tej šoli? Koncu prvega letnika moram izbrati smer in najbolj všeč mi je modno oblikovanje, ampak imam pomisleke!?!
Kaj menite vi?
Živjo Nana!
Za ideje za risanje kolekcij je potrebno veliko risanja. Šele na podlagi tega ti bodo ideje kar same prihajale.
Kar se pa tiče spletnih strani z modo imaš na spodaj navedenem naslovu kar nekaj takšnih strani:
http://www.delo-revije.si/slo/modna_jana/index.htm
Pozdravljena Thalia!
Sprašuješ ali naj vztrajaš na šoli oziroma smeri, ki te veseli – to je modnem oblikovanju. Odgovor je pritrdilen, saj se pomisleki in strahovi ponavadi ustvarjajo pri stvareh, ki jih ne poznamo dovolj dobro ali imamo o njih napačno mnenje.
Risanje (tudi modnih skic), blagoznanstvo (oz. nauk o vlaknih), načini razvijanja kolekcij oblačil ali tekstilij – vse to je del študija in osnove za nadaljno samostojno delo, med drugim tudi stiliranja (to je način, kako se med seboj kombinirajo oblačila in modni dodatki v določenem kontekstu), kar se mi zdi, da te najbolj zanima.
Pa veliko uspeha, Suzana Šisernik.