kako postati uvoznik
Najprej morate ustanoviti podjetje. Vse potrebne informacije dobite na PCMG http://www.pcmg.si/
Z proizvajalcem kozmetike ali distributerjem se morata dogovoriti glede pogojev poslovanja, cen, dobave, servisa, reklamacij,…
Paziti morate ali ima proizvajalec ali dobavitelj sedež v Evropski uniji ali ne, saj je to bistveno glede uvoza kozmetike.
če blago ni iz EU potem moraš izpolnjevati vse zakone proizvajalec.
Z dobaviteljem morate skleniti pogodbo potem pa si morate ustvarti prodajno mrežo.
Tudi sama se zanimam za uvoz določenega artikla, ki je zanimiv in ga še ni v Sloveniji in se sprašujem o nekaterih stvareh, čeprav dejansko že imamo firmo in “ekskluzivno” zastopstvo za določen artikel, ampak v popolnoma drugi branži… Zato npr. še nimam ustreznih kontaktov.
Če je že dovabitelj v Sloveniji, potem kupiš od njega – če gre potem za maloprodajo naprej. Ker vsaj mislim, da manjših količin ti firma ne bo hotela prodati in te bodo usmerili na dobavitelja. Tako je pri nas. Sicer pa mislim da ekskluzivno zastopstvo ni več možno v EU in lahko kdorkoli prodaja izdelke, če se tako dogovori in izpolni neke pogoje. Če pa si potem ti dobavitelj, pa moraš vzpostavit neke kontakte za prodajo večjih količin – po mojem je tisto kar prodaš v neki mali trgovinici premalo, razen če je res artikel, ki se ga ne da posnemat in ga res nimajo nikjer. No, čeprav pri nas ni to tako, ker je mal specifična vrsta dejavnosti…
Sama sem iskala produkt, ki ga še sploh ni v Sloveniji in gre za nepoznano, ampak zelo zanimivo stvar. Mene npr. kake znane firme ala playboy ne zanimajo – trg je s tem zasičen in težko boš dobil odjemalce, razen parih za kako malo trgovinico, kar se pa proizvajalcu ne splača potem dajat zastopstva tebi, če pa ima ona že pokrit trg…
Za začetek se lahko registrirate na platformi za elektronsko trgovino globy.com, da poiščete dobavitelje in stopite v stik s proizvajalci. Tam lahko preučite ponudbe, povprašate o pogojih sodelovanja in začnete pogajanja. To je priročen začetek, če še niste seznanjeni s poslovanjem. Prav tako lahko preberete ta članek: https://globy.com/blog/wholesale-cosmetics-for-salons-and-the-beauty-industry-c76624