Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Nega, ličenje in style Motivacija za hujšanje in kako začeti? Nasveti prosim…

Motivacija za hujšanje in kako začeti? Nasveti prosim…

Živjo.
Najprej naj povem, da tema ni zafrkancija. Stara sem 28 let, visoka 160cm in iz povprečno 55kg sem se zredila za 10 kg. Pri tej višini se to kar pozna, prej sem imela garderobo S-M, sedaj moram gledat M-L in bojim se, da ne bo kmalu L-XL..

Zredila sem se nekje v roku enega leta, še sama točno ne vem zakaj, od kje, kako… No, v bistvu vem, ne bom si lagala in ker bi rada dobre nasvete, bom iskrena tudi tukaj.
Zredila sem se, ker nimam neke prave motivacije za ohranjanje teže oz. sedaj nimam motivacije hujšat oz. prit nazaj na svojo normalno težo (s tem da pri 55 kg tudi nisem bila suha ali presuha, za nekatere še vedno med močnejšimi).

Jem tako-tako. Sem vsejedka. Poskusila sem že 101 dieto, biti vegeterijanka, ločevalna dieta, vojaška dieta, dieta z zeljno juho,.. Seveda ne pomaga, dobiš vse nazaj, razen tega nisem dobila zdravih prehranjevalnih navad.
V preteklosti sem imela tudi motnjo hranjenja, a si upam reči, da je to za mano in sem jo premagala.

Vstajam okrog 6ih, grem v službo kjer sedim 9ur, nato sedim na poti domov in ko pridem domov, nimam neke prave energije (vem, da je to skupek vsega – ker se ne prehranjujem pravilno niti se ne gibam). Spim dovolj, lahko se pohvalim še s tem, da dnevno spijem vsaj 2 litra NAVADNE vode iz pipe. Ne kadim.

Zajtrki so različni, od rogljičkov + kava z mlekom, jajce in kruh, salama in kruh, sir in kruh, hrenovke, piškoti za zajtrk, vmes pojem kakšno jabolko ali drugo sadje (sadje imam zelo rada), za malico v službi ponavadi kos kruha in zeleno solato (olje, kis, sol) ter zraven kos sira, salamo (cca 100g ali malo manj), po tem pa kavo z mlekom in ponavadi kaj sladkega še (twix,.. ali pa namesto kave pepsi brez sladkorja). Proti večeru ko sem že doma, pa spet ogljikovi hidrati (makaroni z omako in solata, krompir in meso ter solata, rižota z mesom in solata,.. Solato jem vsak dan in v kar velikih količinah, prav tako obožujem vso ostalo zelenjavo), potem pa zvečer še kakšen kos kruha in kaj malega zraven.
Logično, da sem se zredila ne?
Naj povem še to, da živim s starši in ja, večinoma kuha mama, kuha pač jedi ki so večne (kot sem naštela zgoraj, potem še ričet, jota, kislo zelje praženo, goveja juha, pražen krompir, testenine, sirovi štruklji, meso in krompir, palačinke, meso z žara, sem in tja zelenjavna juha, pohano meso,…).

Ko sem imela 55kg, sem se morala precej truditi za to; bit aktivna vsak dan vsaj pol ure, jesti 3x do max 4x na dan male porcije, se v 90% izogibat sladkarijam, ne sladkat kave, kombinirat večinoma le meso in solato oz. zelenjavo ter spustit OH-je,.. Tako da načeloma VEM, kako bi spet shujšala, ampak nekako ne morem začet.
Sem tudi samska, tako da neke motivacije (da bi za nekoga hujšala, recimo – vem, da to ni prav, da bi morala zaradi sebe) nimam… Ko pogledam stara oblačila, ne dobim želje da bi si jih spet oblekla.

Kako bi spet začela?

Pojdi po malem, ker drugače ne bo šlo oz. boš spet obupala. Če si se eno leto redila, potem se sprijazni s tem, da boš tudi eno leto hujšala.

Glede na zapisano, nisi pretirano pripravljena na spremembe, nimaš motivacije … Zato ti nasveti ala jej to in do, ne jej tega in tega, delaj to, ne delat tega … prav nič ne pomagajo.

Da te vprašam: Kaj si pripravljena spremeniti?

Na tvojem mestu bi opustila, za začetek, vse sladkarije – rogljiček, piškoti, sladke pijače. Obroke , če meniš, da poješ preveč, bi zmanjšala na način, da zmanjšaš količine navadnih OHjev (krompir, testenine, kruh) in to nadomestiš z zelenjavo. Opustila bi tudi kavo z mlekom, če jo sladkaš, tudi ta sladkor izpusti. Čim manj salam in druge predelane hrane (npr. paštete), tudi sira bolj malo….. In se ti bo zelo hitro poznalo. Pa kakšen korak več narest.

Kakšno imaš kaj frizuro? Kdaj si bila nazadnje pri frizerju? Če je minilo že nekaj časa, pojdi po novo frizuro! Ko si boš bolj všeč, boš lažje nadaljevala.

Za začetek opusti kruh. Salamo kupuj dražje in kakovostnejše izdelke (in jo pojej manj). Upam, da ne ješ posebne in podobnega sranja.
Rada imaš solato. Super! Vanjo daj jajce, malo mocarele, po želji magari tudi malo salame ali tune (meni je dober tudi popečen sir za žar v kockicah) in to je lahko malica v službi ali cel večerni obrok (seveda brez kruha). Tudi enolončnice začni jesti brez kruha. Zmanjšaj tudi količino OH kot prilogo oziroma količino testenin na krožniku kot samostojen obrok (Slovenci s tem itak pretiravamo). Torej servirna žlica krompirja, 70 g suhih testenin, servirna žlica riža itd.

Danes še pusti stat, ko je tako kislo vreme, jutri pa, ko prideš domov in si malo oddahneš, ne naredi nič drugega kot to, da se preoblečeš v trenirko in obuješ adidaske.

Torej dva baby koraka za jutri: ukini kruh kot prilogo (pojej kak kos samo za zajtrk) in obuj si adidaske. To boš pa menda ja zmogla?

Sama veš, kje ga lomiš, ješ redilno hrano in to v velikih količinah oz. prevečkrat na dan. Motivacije za boljše prehranjevanje od drugih ne boš dobila, jo moraš imeti sama, ampak očitno še nisi dovolj nezadovoljna, zato razmišljaš o večjih konf. številkah….

Meni žal recept in nasvet “malo po malo” ni delovalo. Nikakor.

Metoda postenja.

Pri meni delovala in tudi po 5ih letih ni več porasta teže. Moraš pa biti v glavi zelo discipliniran, po vojaško. Pa vnos max. 1500 kcal na dan, brez kruha testenin – to je pri meni delovalo. V 3eh mesecih sklatila 25 kg takrat. Še vedno noben problem. Sem pa disciplinirana in vem, kako pomeni “garati” za vsak kilogram odvečne teže. Nikoli več se ne mislim zredit za toliko. Naka.

5 dni na teden post ( poleg vode in kave še suhe slive), dva dneva v tednu pa zmerno, brez kruha, testenin, riža – meso n zelenjava.

Želodec se neha oglašati, ko se telo reproramira na program “kurjenja” zalog.

Pa jasno -miganje. Sicer jaz sem doma skoke s kolebnico, pa 5-6x tedensko vsak dan po 15 km na kolesu tui opolnoči na kolo, pa par krogov naredil po okolici) – ali pa noter na kolesu, če je bilo slabo vreme. Uteži nisem dvigovala, ker sem te sorte, da mi gre pretirano v mišično maso -to mi pa ni všeč. Mi je všeč bolj tista joga elastična natrenirana postavca 🙂
Pa imam mišice, natur, zagotovo sedaj -samo ne nabildanih. Pretirane mišičaste napihnjenosti pri sebi ne maram – to se mi je dogajalo prve pol leta – v stegna, roke, nenormalno. ni mi to všeč.

Prehrano sedaj vzdržujem – občasno se cca 1 teden še postim na mesec. Mi čisto ustreza, nimam problema s tem. Krva slika sedaj neprimerljiva s tisto pred npr. 20imi leti.

Diete ne delujejo, deluje samo sprememba načina življenja. Torej si najdi izboljšanja (manj hrane in več gibanja je standardna formula) tako, kot VEŠ, da se boš lahko brez kakšne posebne travme držala. Sprejmi to kot način življenja, rutino, standard.

Seveda delujejo, le da ne tako, kot bi ženske rade. Zato pravijo, da diete ne delujejo. Bedarija.Vsaka dieta deluje, če se je držiš. Problem je le v tem, da delujejo samo dokler se jih držiš. Z dieto lahko shujšaš. Če pa hočeš z dieto ohranjati telesno težo, mora dieta postati tvoj način življenja.

Seveda delujejo, le da ne tako, kot bi ženske rade. Zato pravijo, da diete ne delujejo. Bedarija.Vsaka dieta deluje, če se je držiš. Problem je le v tem, da delujejo samo dokler se jih držiš. Z dieto lahko shujšaš. Če pa hočeš z dieto ohranjati telesno težo, mora dieta postati tvoj način življenja.
[/quote]

Če bi morala biti na dieti vse življenje, bi raje imela 150kg, kot da jem kot ptiček vrabček do konca življenja, samo zato, da imam idealno težo!
Jesti je treba dokaj zdravo in normalne količine, to je vsa umetnost!

[/quote]

povedal/-a si pa konec koncev isto 🙂

povedal/-a si pa konec koncev isto 🙂
[/quote]

Ni res. Dobro preberi njen zapis, potem še mojega.

Ni res. Dobro preberi njen zapis, potem še mojega.
[/quote]

imaš že zgoraj boldano, kjer govorita isto. In drastičnih diet se nihče ne more dolgo držati. To pa je bistveno po tvojem in njenem. Kot tudi to, da ti mora način prehranjevanja ali “dieta” za dolgoročni uspeh postati način življenja. Celo iste besede sta uporabila.

No, meni je pa zagon in voljo dala ravno kratkotrajna drastična dieta, s katero sem izgubila prvih pet kg. Seveda tako na dolgi rok ne moreš funkcionirati, a ko sem potem šla na kolikor toliko normalno prehrano glede na svoje potrebe, sem sprva sicer sčasoma dobila nazaj 2 kg, ampak potem je pa šlo lepo počasi navzdol.
Pri čemer moram dodati, da sem želela izgubiti 7 ali 8 kg.

Pusti diete, zacni migat. Predvsem dvigovanje utezi.
Nikoli nisem pazila na prehrano, pri 160cm imam 50kg. Samo glej, da pokuris to kar vneses vase. Ne stradaj telesa z raznimi dietami, ki delujejo dokler se jih drzis, potem se pa kile zacnejo nabirat nazaj.
Z dvigovanjem utezi bos shujsala in si hkrati lepo oblikovala postavo.
Res pa je, da se prvi rezultati poznajo sele po priblizno treh mesecih.
Lahko poskusis tudi tako, vsakic k gres na wc, naredi 15 pocepov. Ni veliko ampak je pa vseeno bolje kot nic.

Živjo,
sva si zelo podobni po konstituciji (tudi jaz 160cm, iz 62kg mi je v dobrem mesecu uspelo shujšati na 58kg).

Pri meni je bil najpomembnejši klik v glavi. Čedalje slabše sem se počutila v svojem telesu, oblačila so mi začela postajati pretesna. Pri taki višini se ti vsak kg zelo hitro pozna. Moja velika razvada so bile sladkarije (sposobna sem bila po malici v službi pojesti še eno 100g čokolado, malica pred tem pa je bila sendvič iz belega kruha, pa še zjutraj nekaj piškotov pri kavi, po popoldan kaj sladkega…).
Odločila sem se, da v 95% črtam sladkarije, pustila sem si edino belo kavo s sladkorjem. Na netu sem našla nek program telovadbe, ki ga delaš 4 dni na teden po 25 min, 5. dan je dvojna vadba, 6. dan počitek, 7. pa raztezanje. Moram reči, da se po telovadbi odlično počutim in obleke so mi spet bolj prav. Nikamor mi ni treba hodit, telovadim lahko kar doma. Srečno!

Avtorica, da ne bos naredila kaksne neumnosti s postom. Najvecja bedarija! Ne muci telesa s postom. 5 dni na teden postenje, ne bo energije niti za v sluzbo. Loti se kaksnega sporta, ki ti bo vsec, pa zmanjsaj OH in porcije. K solatam prikljuci beljakovine. Te te nasitijo. Belo, pusto meso, ribe…

Avtorica, da ne bos naredila kaksne neumnosti s postom. Najvecja bedarija! Ne muci telesa s postom. 5 dni na teden postenje, ne bo energije niti za v sluzbo. Loti se kaksnega sporta, ki ti bo vsec, pa zmanjsaj OH in porcije. K solatam prikljuci beljakovine. Te te nasitijo. Belo, pusto meso, ribe…
[/quote]

kolikokrat si se pa ti postila, da veš, kako se človek počuti med postom?
energije za izvoz..
sem držala tudi po 10 dnevne poste, hodila normalno v službo, na rekreacijo, kuhala za družino… noben problem.

Tega ne štekam. 5 dni na teden post, ok. A to si delala vse tri mesece? Vsak teden? Torej si kedla samo za vikende, recimo? Saj ne more biti, ampak res ne štekam. Koliko takih postov si se šla v treh mesecih? Pa 1500 kcal na dan, a to v tistih treh mesecih hujšanja ali tako ješ sedaj?
Daj mi malo razloži bolj natančno, plis.

10000 korakov na dan, pa ni treba nič pazit. Jaz si vsak dan privoščim šalo sladoleda.

Vsaka tema o hujšanju je ista: sto nasprotujočih si nasvetov, potem se folk začne kregat, kaj res deluje, potem drug drugemu pametujejo, kako je treba …

Avtorica, če hočeš shujšati, ti je verjetno jasno, da moraš samo pojesti manj, kot pokuriš. Poti do tega je pa res milijon in način, ki nekomu ustreza, drugemu nikakor ne bo. 1000 možnosti – keto, LCHF, post, delni post, uteži, brez uteži, tek, brez teka, dieta ta in ona, en obrok na dan, 6 obrokov na dan, jej zvečer, ne jest zvečer itd. Kdo bi se znašel! Ampak konec koncev lahko tudi samo sediš doma in shujšaš s čokolado, če je boš pojedla malo :-)) Zdravo ni in dolgoročno vzdržno tudi ne, se pa da. In če nekomu pomaga samo to, da naredi 10000 korakov na dan, ni nujno, da bo tebi tudi, ker imata različen BMR in različne fizične predispozicije.

Vprašanje je bilo bolj o motivaciji. Mene motivira, če že zjutraj malo potelovadim in se spotim, ker se potem po tušu odlično počutim in potem nočem kvariti tega počutja s slabo hrano. Motivira me, če si po 18. uri odrečem hrano, ker se potem počutim lažjo, bolje spim in si raje naslednje jutro privoščim dober zajtrk. Motivira me, če se uredim, če si v glavo vbijem, da mi bo z manj kilami lažje živeti, motivira me kakšen športni cilj (npr. prilezti s kolesom v res hud klanec, osvojiti kak vrh itd.). Dobro je tudi prepoznati, kdaj in zakaj ješ – če vedno ješ na kavču, ko gledaš TV, se prisili, da TV gledaš vedno brez hrane (ali pa ga sploh ne glej). Če ješ, ker si zdolgočasena, najdi stvari, s katerimi bi se takrat zamotila. Če ješ, ko si slabe volje, se zbrcaj in pojdi takrat na tek ali sprehod.

Srečno!

Tudi sama sem imela težave z motnjo hranjenja, tako kot ti. In se zavedam, da moram biti vselej previdna glede tega. Odsvetujem ti stradanje, poštenje, spuščanje obrokov. Bodi previdna glede svojega počutja in občutkov. Strogo se drži urnika obrokov (jej ob urah, za mizo). Bodi prijazna do sebe.

hoj,
tukaj ena, ki je tvoje višine, in vem, kako zgleda se zrediti “samo” za 5 kg, kaj šele več. ok, odvisno tudi od konstitucije telesa, a približno se ve, kako je 5 kg dobit, če si majhne rasti in koliko je taka kilaža plusa pri dvometraših …
Jaz imam bolj poudarjene boke, zadnjico in noge, tako se mi višek nabira na teh predelih, trebuh pravzaprav ne – postava hruške in ne jabolka.

sama se poslužujem prehrane, ki meni ustreza, tako števila obrokov kot količine. Ne jem zjutraj, ker enostavno nisem lačna, jem pozno dopoldne oz. zgodaj popoldne in proti večeru. Majhni, in s tem več obrokov meni ne ustreza.
zjutraj in dopoldne spijem ogromno tekocine ter kav brez sladkorja, mleka. jem, ko sem lačna, to je vedno nekaj beljakovinskega ter zelenjavnega. sladkarij se izogibam, kolikor se da – sem sladkosneda. če se jim povsem odpovem, sem res “zobotrebec”.
zadnji obrok je pri meni lahko tudi urco pred spanjem – mi ne predstavlja težave ne pri spancu ne pri prebavi.
To so večletne izkušnje pri meni. Z leti se mi je in se še bo, verjamem, način prehranjevanja spreminjal, a “zajtrk” tip človeka nisem bila nikoli. Prav tako se mi – do sedaj – nikoli ni obnesel sistem večih mini obrokov dneva, saj sem pri tem imela občutek vseprisotne lakote.

vse napisano drži večino časa, seveda imamo pa zenske “vsaj” tiste dni v mesecu, ko pa vse, sladko & slano izgineva ko po tekočem traku … 😉 …

kolikokrat si se pa ti postila, da veš, kako se človek počuti med postom?
energije za izvoz..
sem držala tudi po 10 dnevne poste, hodila normalno v službo, na rekreacijo, kuhala za družino… noben problem.
[/quote]

Ok, mogoce je tebi post ustrezal. Dejstvo pa je, da ji bo s postom 5x na teden energije zmanjkalo za kakrsno koli sportno aktivnost. Nasvet, da naj zacne hujsati s postom, ko se ze tezko odrece kosu kruha ali piskotom je nonses. Je absolutno pretezko in prevec stresno za telo. Obstajajo lazji in bolj vzpodbudni nacini. A, ko bo zakljucila s postom, bo sla pa spet nazaj na stare navade? Ne gre to tako!

Ok, mogoce je tebi post ustrezal. Dejstvo pa je, da ji bo s postom 5x na teden energije zmanjkalo za kakrsno koli sportno aktivnost. Nasvet, da naj zacne hujsati s postom, ko se ze tezko odrece kosu kruha ali piskotom je nonses. Je absolutno pretezko in prevec stresno za telo. Obstajajo lazji in bolj vzpodbudni nacini. A, ko bo zakljucila s postom, bo sla pa spet nazaj na stare navade? Ne gre to tako!
[/quote]

finta je, da post inkorporiraš v način življenja, torej, da se redno postiš in recimo skenslaš ogljikove hidrate. ne pa da si deset dni na postu, potem pa vse po starem. ker na tak način res ne izgubiš niti kile, ampak si v dveh tednih na stari kilaži.

imam zgodovino s prehrambenimi motnjami (bulimija v mladosti, prenajedanje), pa meni osebno posti daleč najbolj ustrezajo kot način življenja in kot dieta.

Tega ne štekam. 5 dni na teden post, ok. A to si delala vse tri mesece? Vsak teden? Torej si kedla samo za vikende, recimo? Saj ne more biti, ampak res ne štekam. Koliko takih postov si se šla v treh mesecih? Pa 1500 kcal na dan, a to v tistih treh mesecih hujšanja ali tako ješ sedaj?
Daj mi malo razloži bolj natančno, plis.
[/quote]

Tako je 3 mesece- 5 dni na teden “post” oziroma samo voda-kava suhe slive, dva dneva na teden pa zmerna hrana z izbanimi živili, brez kruha, testenin…… Ni nujno da sta bila ravno čez vikend dneva z redno prehrano. Tri mesece tako. Ohranjam nekje 3. leto brez težav.

Sedaj jem 2 kuhana/ripravljena večja obroka na dan, mi popolnoma zadostuje, vmes pijem tekočino ( voda, kava), vsa hrana je brez kruha, oziroma občasno doma spečem sama kruh brez kvasa, pa brez industrijsko predelanih žitaric za zajtrke, ipd, nobenih testenin, riža, večinoma ribe, od mesa ne jem svinjine, najraje kakšna jetrca pa piščanec – ne ravno file, temno meso tudi s kožo, pa zelenjava ( cvetača, sveža paprika, paradižnik, bučke, solata- najraje pečene paprike v pečici ali na žaru s feta sirom, začimbami, cvetačo in arašidi napirmer, pa malo olivnega olja čez). Od sadja samo jagodičevje, melone, ananas, pomelo in lubenico. Lačna nisem nikoli, nikoli tudi tečna 🙂 Testo za pico naredim iz cvetače naprimer in ja jo obložim tudi s pršutom, pa sirom, svežim paradižnikom, svežo baziliko. Taka pica je moj fast food. Pršut pa edina suha mesnina, ki jo še sedaj jem 🙂 Nobenih hrenovk, salam, klobas, paštet, industrijskih mesnih konzervnih namazov. Tune iz konzerve ne jem, jem pa sardine skuše iz konzerve.

Oreščki ( nesoljeni ) in stara žita, kot so kvinoja, bulgur, pa kuskus. Za sladico temno čokolado, datlje, suhe slive, pa seveda sladoled z manj cukra ( od Leone linija mi je dobra). Od ogljikovih hidratov leča, fižol, čičerika; pa ovseni kosmiči ( skuham na vodi pa dodam suho sadje za zajtrk napirmer). Soje se izgibam.

Od alkohola sedaj občasno samo kak kozarček dobrega belega ali rdečega vina – nekje 1x na 14 dni, če je družba, nobenega drugega ( ne penin, žganih, koktejlov, ne raznih bolj ženskih pijač ala Hugo -cuker, ne piva). Alkohol ima lahko zelo veliko skritih kalorij, sploh kakšni koktejli z raznimi cukrastimi sirupi in dodanim trsnim sladkorjem; alkohol v njem zelo napihne telo in se začneš redit predvsem v trebuh (kvasovke).

Hope it helps 🙂

New Report

Close