Kako brez bolečin nositi salonarje
Za službo sem se odločila, da bom šla naslednjič v klasičnih salonarjih, tistih s petko. Ne najvišjo, ampak takoj zatem. Mora biti klasika in eleganca, ne nek kičasti model. Ko sem tako te slavne salonarje sprobavala, sem probala dve številki. Eni so bili preveliki, ena manjša številka pa premajhna, me je vse notri tiščalo. Pa to v naši priznani trgovini s čevlji, ne kr eni.
In WTF kako lahko ženske to nosijo? Tudi v CCC podobno.
In sedaj me zanima, kako nositi salonarje, da te ne tišče vse notri in boli? Resno sprašujem. Meni ni jasno. Nikoli ne nosim petk, pa mi enostavno res ni jasno v čem je fora.
Če dam pa številko večje, mi pa zadaj za prst ostane prostora….
Kakšen trik? Zakaj nihče ni naredil, prijaznih salonarjev? WTF to nositi je kot bi hodil po žebljih….
Če vse življenje nosiš čevlje brez ali z nizko peto, ali celo superge, pa poleti kakšne natikače, papuče….., se ti noga razvadi in iz takega čevlja preskočiti na salonarje s peto – no vej hoze…… še jaz imam jeseni, ko se iz sandal nazaj v čevlje spravim, malo težav z adaptacijo – pa ne zaradi pete. Če pa na vsak način želiš tako obutev, pa iščeš toliko časa, da najdeš model, ki ti ustreza. Saj veš, brez muje se še čevelj ne obuje:).
Kakšni pa so ti slavni salonarji? 😳😂
Salonar se mora nogi prilegati, če so preveliki, so preveliki, če tiščijo pa premajhni. Če je premajhen, a ni logično, da tišči, sploh pa pri kakšnem konjskem, umetnem ali plastičnem kopitu z materialom vred. 😅😅😅
Imam od 4 do 9 cm visoka, pa sem vse kot copate nosila. Usnjem material. In jih imam še vedno 15 let. ☺☺☺ Sedaj ostajam pri tistih cca 4 oz. 5 cm. Je noga bolj hvaležna.
Je pa res, četudi nikoli noben ni žulil, po zimi kak prvi dan res mal podrgne, ker je čez zimo noga razvajena.
No, jaz bi rekla takole…. salonar mora biti obvezno usnjen. Malo mora imeti platforme in še to… najbolje je, da je za polovico številke večji od tvoje običajne številke. Kupi tisti vložek za peto, in si ga zalepi okoli pete in ti bo čevelj prav – se ne bo sezuval. Bo veliko bolj udoben. Če ti bo stopalo mogoče malo oteklo, te čevelj ne bo tišal po nekaj urah nošenja… no to je moj nasvet :)). No še to… ne šparaj pri nakupu, ker tistih salonarjev iz umetnih materialov ne moreš imeti več kot pol ure na nogah… Raje ene kvalitetne kot 5 plastičnih… Hogl salonarji so fajn, pa da ne pozabim Clarks salonarji so super…
Po dveh mesecih japank imamo noge čisto razvajene.
Tudi jaz sem začela s salonarji, na začetku sem se sezuvala pod mizo, sedaj že zdržim 8 ur v njih. Imam sedaj sicer tiste, ki imajo malce širšo peto, da se ne polomim, če je treba na teren.
Počasi navajat noge in pa kvaltetne čevlje. Tudi jaz imam usnjene salonarje.
Kot so ti že nekaj dobrih nasvetov podelile, npr. pol številko večji model, pa zadaj nalepit opetnik iz usnja ali silikona, da se ne sezuva- čevelj ne sme biti na “vakuum” – ker vedeti moraš, da po ene 2eh urah noga še tako oteče, pa čeprav se takoj ne vidi. In adaptacija – kosti stopalnice se razširijo, tako z leti, kot v letnem času, ko preideš na bolj udobno obutev.
Pa tudi znotraj potem nalepiš tisti “blažilnik” iz usnja, ali silikona ali pene, pod stopalno blazino=amortizer pritiska in teže in se laje zdrži.
Veliko je v tem, ker se spremeni težišče prenoa telesne teže pri hoji v čevlju z visoko peto; zato je pomembno tudi, da nimaš odvečne teže :). Višja, kot je peta, bolj re teža na podprstno blazinice in kosti metatarze. Praktično je položaj v deformacijskem položaju za kosti stoplanice…
Za tisto, ki je napisala, da stopiljajo nekatere po prstem delu: ja, ker se tako Čuv petke, da se jih ne odrajsa – sploh, ko hodiš po mestu po kakšnih tlakovcih, so vmes luknje, peta noter, pa oguliš peto ali celo izgubiš templani del spodaj na petki 🙂
Še moje preverjene, jasno usnjene znamke poleg že naštetih Högl še nemški Lloyd, pa Aldo, pa mnogo italijanskih znamk, ko je čevelj res cel iz usnja, tudi podplat. Ne kupujem pa nobenih “plastičnih”, oziroma umetno usnje – nikoli. Ker vem, da je to “suffer na kvadrat” po dveh urah “bivanja” v takem čevlju.
Ni vse v številkah. Če ima najbolj znana in kvalitetna znamka čevljev kopito drugačno od tvoje noge, ti nič na svetu tistih salonarjev ne bo naredilo udobnih.
Poskusi različne znamke. Je veliko kvalitetnih znamk. Meni Ecco ustreza, kupujem samo še njihove čevlje. Mislim si, da pri čevljih je znamka pomembna, saj ko najdeš ‘svojo’, imajo vse čevlje po istem kopitu narejene in ti bojo OK. Jaz si jih zdaj že upam preko interneta naročiti, ne da jih poskusim prej.
In res ne začeti z zelo visoko peto. Začni s 3,5 cm in potem višaj peto.
Imam problematično nogo, občutljiva na vsak drek, izbočeno petno kost, you name it. Ampak v salonarjih nikoli nisem trpela. Ker kupim dobro in kupim udobno. To pravzaprav velja za vse čevlje. Pri čevljih še najbolj drži kolikor denarja, toliko muzike. Če nekaj ni 100%, ko prvič obujem, ni variante, da eksperimentiram, ker bolje ne bo z nobenimi vložki in blažilci. Aja, kupujem pa v tujini, pri nas skorajda ne moreš kupit pametnega čevlja. In za celodnevno nošnjo vse, kar je nad 5 cm ni nosljivo.
Začeti je treba postopoma, ne pa kar takoj na 10+. Salonar se mora na nogo lepo usesti že med nakupom. Če čevelj že v trgovini tišči ali pa je malenkost prevelik, ne bo doma nič drugače. Začnite s pravo številko, debelo peto, platformo in čimbolj sproščeno hojo. Lahko si za večje udobje pomagate tudi z gel blazinicami.