Slovenski influencerji
Nekaj o teh samooklicanih influencerjih… Sem mati 12 letne deklice, ki se zadnje čase vse bolj zgleduje po teh ušivih influencerjih. Za primer si bom sposodila Kayo Solo, ker njen kanal najbolje poznam (čeprav ostali influencerji niso nič boljši). Zadnjič pride hči do mene, če bi ji lahko posodila kartico, da bi lahko Kayi nakazala denar… Kaya je namreč svoje mlade oboževalce v svojem videu vsaj 20x prosila za denarne prispevke, češ da si bo lahko kupila boljšo opremo (kaj smo mi dolžni plačevati za njeno opremo, naj si jo sama kupi, če pa že ima toliko denarja). Po drugi strani pa je vsaka tretja slika na njenem instagram profilu njen nov BMW ali pa kolekcija Applovih izdelkov. To nagovarjanje za denar se mi zdi prava goljufija, zlahka pa manipulira s svojo mlado publiko. Veliko ima povedati o drugih influencerjih, čeprav bi bilo bolje če bi svoj čas porabila da bi izboljšala svoj kanal. Grozno je tudi zafnana in samovšečna. To seveda velja tudi za vse ostale slovenske influencerje. Starši, dajte malo preverit koga in kaj spremljajo vaši otroci na spletu, saj jih lahko te spletne osebnosti prepričajo v prav vse… Kakšno je pa vaše mnenje in kašne imate izkušnje?
Me zanima kakšna bi bila ti, če bi se snemala, ti popolna mati! Kaya Solo je meni zakon! Igra MineCraft in pušča vpogled v svoje življenje. Ni zafnana in vedno pove realno stvari.
ŠKRTA BABA SI, ker ne pustiš, da bi ji hčerka pomagala! Zelo grdo od tebe. Poboljšaj se in ji daj kartico
[/quote]
A to je /s?
Kakor koli, dejansko je nekaj resnice v tem, da izkoriščajo naivnost mladih in jih pretkano cuzajo za denar. V USA je sicer dotično bolj razširjeno.
Sam sem malo starej ko tale Kaja in že dolgo vem za njo… pač tipična baba drugače.
Sem vedel takrat ko je nekaj časa nazaj mela video kao bo nehala biti “apple sheep” pa se je ob 11 takoj vrnila oz si kar dva telefona privoščila.
Zanimivo videti oz brati o tem efektu da je hčer dejansko mislila “darovat” ker recimo sam nikoli nebi dal keša komurkoli ker če ma cajt prosit za keš ma cajt tut za delat.
A slučajno veš keri video je bil to (naslov) ni nobene frke če ne poveš oz ne veš sam res se mi ne da gledat te barbike.
Ostali odrasli z froci ki ste tuki not pa res raj kr vzamte oz zelo omejite otrokov telefon. Bolš da se vzuni igra ko pa gleda mini prenosni TV
Me zanima kakšna bi bila ti, če bi se snemala, ti popolna mati! Kaya Solo je meni zakon! Igra MineCraft in pušča vpogled v svoje življenje. Ni zafnana in vedno pove realno stvari.
ŠKRTA BABA SI, ker ne pustiš, da bi ji hčerka pomagala! Zelo grdo od tebe. Poboljšaj se in ji daj kartico
[/quote]
Tole sem imela v mislih, da je napisala Kaja sama😉
Joj pa kako se pretirano trudi, ves čas misli samo na denar in kako bi ji lahko kaj koristilo. Naj gre raje delat ali pa na faks, ne da se samo nekaj pritozuje… Sama sem jo spremljala kratek čas, pa mi je bilo takoj jasno kam pes taco moli… Kaja tako gre življenje javne osebnosti, tudi kritike boš žal prejela
Meni se je enkrat ponujala za sugar baby na tindru. Ne spomnin se zakaj je zadeva padla v vodo. Veliko žensk njene starosti iślšče finančnega spoznorja in pa živijo neko nerealno interneto življenje. Me zanima kdo jo bo pri 30ih letih še povohal, ko bodo na sceno prišle nove 20 letnice.
Kaja če to bereš me kontaktiraj, da se zmeniva glede sugar baby sigar daddy zadeve.
Tvoja hčerka je stara šele 12 let – veš kaj vse te še čaka! 🙂 Spremljanje influencerjev je podobno nedolžna zabava kot gledanje risank v otroštvu. Če te prosi za denar, pa ji ga pač ne daj, tako kot ji verjetno nisi kupila vsega, kar si je zaželela, ko je bila še mlajša. Pri teh letih se sicer še lahko pogovarjaš z njo in jo usmerjaš, čez nekaj let te ne bo niti vprašala za mnenje, zato izkoristi take zadeve za pogovor z njo, poglejta si kakšne videe skupaj in ji skušaj razložiti, kako to deluje, pogovarjajta se o oglaševanju, marketingu, o tem, kaj je vredno podpreti z denarjem in kaj ne. Razloži ji recimo, kaj dela Tomo Križnar in kako se skuša spremeniti življenje ljudem, ki nimajo niti pitne vode, kako je on neke vrste pravi ‘influencer’, za razliko od youtube zvezdnikov. Predvsem pa se ne jezi nanjo in ji ne teži: stara je 12 let, seveda gleda influencerje, kot je pri treh letih gledala igrače v trgovini.
Zaskrbeljena mati,
prav je, da se s hčero pogovarjata, kaj je prav, kaj ne, kakšne pasti jo čakajo v življenju in na spletu, da ji širiš obzorja – ampak ne s pljuvanjem po drugih ampak lastnim strmenjem po selekciji, kaj je prav in kaj ne, kaj ceni ona in kaj ne. Svet je poln raznolikosti, vsakemu sede kaj drugega in prav je tako. Če ne maram paštete, je pač ne jem, ne bom dosegla prepovedi proizvodnje in prodaje.
Jaz resno mislim da pretiravate! Živimo v 21. stoletju kjer se realno vsak človek srečuje s tehnologijo in vsem kar je povezano z njo. Tukaj se stresate na (slovenske) influencerje in jih blatite zato ker uživajo v tem da snemajo videe in jih urejajo? Če je že vse tako narobe, zakaj pa potem vi ki ste tako pametni me naredite videa, ga zmontirate in objavite? Malo bi lahko pomislili preden kaj napišete, ker s temi besedami s katerimi obletavate youtuberje (luzerji, drekači itd.) niste prav nič na višjem nivoju od otrok. Pa tudi Kaya Solo ni prosila za denar! Bilo je iz šale in otroci, ki mogoče ne bi smeli gledati nekaterih vsebin, so to vzeli resno. Kasneje je tudi sama vzela besede nazaj ker se je zavedla da so nekateri narobe razuneli. Tu ni Kaya nič kriva, ampak vi! Samu dopuščate svojim otrokom da gleda to. Pa vam povem da ima Kaya na svojem kanalu veliko poučnih tem ki jih prikaže na zabaven način.
Youtuberji in influencerji pa pač na takšen način služijo denar. Na način ki jih zanima! Mogoče so le sledili svojim sanjam! Tako kot si je morda kdo tu želel postati zdravnik, frizer, plesalec, arhitekt…Skratka ne blatite ljudi ki jih ne poznate, poklicev ki jih ne poznate…Nihče od influencerjev ne zahteva denarja! Predstavljajo izdelke da pridejo na trg, zato pa so plačani. Če mene vprašaš je to super. Zaradi velikega števila sledilcev izdelki hitreje grejo in tako tržijo. Pa ne samo infulencerji ampak tudi podjetja. Morda pa tudi kdo od vas dela v takem podjetju. Torej, ker ste se rodili v prejšnem stoletju še ne pomeni da veste vse!
Lep dan želim.
Glej jst bi se tudi strinjala ampak mislim da malo pretiravas ni se ti treba tako obnasati ker je kaya solo prosila ne pa grozila da ce ne boste donirali vam nebom dala imena v minecraft vam nebom delala majc ( izmisljujem si ).Ti si misli kar hoces ampak Kaya Solo je moja najljubsa youtuberka in tudi najljepsa.❤❤naj te bo samo sram da pises to v njej