Šele zdaj spoznavam svojo neodvisnost
Šele zdaj, ko ljudje tarnajo zaradi zaprtih frizerskih in kozmetičnih salonov, gostiln in restavracij, določenih trgovin ipd., vidim, kako sem pravzaprav veliko bolj samozadostna od mnogih.
Če ne bi prebrala, da je vse zgoraj navedeno zaprto, tega sploh ne bi vedela, sama zagotovo ne bi opazila.
Še nikoli nisem bila na manikuri, pedikuri, depilaciji, barvanju las, vse to uredim doma sama. Pa sem zelo občutljiva glede poraščenosti pri ženski in glede neurejenih stopal.
Ne hodim ven na pijačo oz. resnično zelo redko, na kosila ali večerje nikoli.
Ničesar od garderobe in obutve ne potrebujemo. Če bi se pojavila potreba, pa bi naročili pri Sportsdirectu iz UK, H&M ali na kateri drugi, že preverjeni spletni strani.
Barvo za pleskanje smo imeli še na zalogi.
Verjamem in poskušam razumeti, da zaprte trgovine, saloni in te reči spravljajo marskikoga v stisko, zares razumem pa lahko le iz vidika delavca, obrtnika. Ki je zdaj brez dohodka 😕😔; kot uporabnik teh reči sem čisto neuporabna, vidim šele zdaj. Enako vsi moji domači.
Zanimivo, res, kako smo ljudje različni.
Se kar strinjam s tabo. Nikoli mi ni bilo v navadi it v gostilno na kavo ali sok. Ko poslušam pri drugih, pravijo, da to pogrešajo. Ena mi je rekla, da se njenemu možu ne ljubi doma kuhat kave in sta šla vsak dan popoldan na kavo v gostilno. Haloo? Nekateri so čisto utrgani.
Pri kozmetičarki še nikoli v življenju nisem bila.
Imam bivšo sodelavko, ki mi je razlagala, da si ona že desetletja ni sama umila glave.
Enkrat ali dvakrat tedensko je šla k frizerki in to je bilo to. Enako z nohti.
Potem imam kolega, ki ne more preživeti bret tedenskih masaž. Prijateljico, ki bi se ji zmešalo, če ne bi mogla v savno. V širšem krogu tudi kup ljudi, ki religijozno hodijo k jogi/pilatesu/ fitnesu ( ker so menda za vse to delati doma premalo disciplinirani)
Po eni strani super, a veste kolikim ljudem vse našteto daje kruh?
Po drugi strani – od mene ne bi imeli niti za slano vodo.
Zame se ni skoraj nič spremenilo sedaj. No, edino to, da dam masko gor, ko grem 1x na 14 dni v trgovino in pogosteje si razkužujem roke (kar ni neka novost zame, saj sem si jih že prej tudi). To je bolj ali manj vse.
Tudi manikure, pedikure, masaž,… nisem še nikoli v življenju obiskala, zato to za moje pojme, tudi če ne obstaja.
Oblek imam dovolj, mi ni potrebno vsako sezono menjati celotne garderobe, saj jih nosim par let.
Jogo delam recimo že lep čas vsak dan doma, ker mi ni za plačevati in hoditi nekam, če imaš vse na netu, lepo v detajle razloženo.
Ful družabna tudi nisem, tako da v bistvu nikogar od prijateljev ne pogrešam.
Občutka osamljenosti nisem nikoli poznala, tako ga tudi sedaj ni kje na vidiku.
Z domačimi smo se razumeli prej in se razmemo še zdaj naprej.
Itd.
Mislim, če imaš že prej urejeno življenje in odnose ter nisi bil privrženec te potrošniške družbe, ti v tem času sploh ne more biti hudega.
No, nekateri delajo v teh panogah da dobijo s svojim delom denar za bivanje. Si pomislila, da ta zaprtja te ljudi spravlja v stisko oz je veliko ljudi že spravilo, saj jih je od 16 marca že dosti dobilo odpoved? Zakaj morajo ljudje zaradi nekega virusa izgubit svoje delo in svoj dohodek? No-za to se gre, ker veliko ljudi je v slo pod in tik nad pragom revščine (če si kdaj se pozanimala okoli tega), srednji razred je pa večinoma na kreditnih pufih…uni pri vrhu si pa še v teh časih višajo plačice…
Krizne razmere so, razglasila jih ni samo slovenija pač pa cel svet in kolikor vem je cilj razglasitve kriznih razmer, preživetje ne samo lastno pač pa tudi preživetje drugih in ne preseravanje z frizerji, maikerji……kdor se tega ne zaveda je bedak.
[/quote]
Očitno ne bereš dobro, kaj sem jaz zapisala.
Sicer pa, dokler polovica naroda že ves čas hodi delat (in to nenujna dela, ki se jih v krizi pač ne rabi) in s tem tudi omogočajo prenos okužb med občinami (seveda lj najbolj najebčka) pač krizne situacije ni bilo zares.. le veliko ljudi so s tem pahnili v izgubo dohodka, najbolj ogrožene znotraj domov pa dalje zanemarjali.. aja sebi pa višali plačico dalje..
Očitno ne bereš dobro, kaj sem jaz zapisala.
Sicer pa, dokler polovica naroda že ves čas hodi delat (in to nenujna dela, ki se jih v krizi pač ne rabi) in s tem tudi omogočajo prenos okužb med občinami (seveda lj najbolj najebčka) pač krizne situacije ni bilo zares.. le veliko ljudi so s tem pahnili v izgubo dohodka, najbolj ogrožene znotraj domov pa dalje zanemarjali.. aja sebi pa višali plačico dalje..
[/quote]
Dela se v gospodarskih panogah, ki so nujna za preživetje, kot so kmetijstvo in tisti del idustrije, ki zagotavlja preživetvene dobrine kot so hrana, higienska sredstva, naprave, ki omogočajo preživetje, kot so štedilniki, hladilniki…..ja tudi avtomobili, zagotoviti je potrebno tudi komunikacijo in dostave……
Dela se tudi v pomagajočih poklicih.
Ne vem kaj ni jasno?
Delavci v teh dejavnostih se mi smilijo, ker imajo izpad dohodka. Sem pa tudi sama dokaj nepotrošniško usmerjena in me ukrepi, ki jih imamo, ne prizadenejo dosti. K frizerju zaidem nekajkrat letno, h kozmetičarki še manjkrat, nohte na rokah in nogah si urejam sama. Malo pogrešam savno in masaže, a se da tudi to zimprovizirati doma. V lokale sem dokaj rada zahajala, a jih zdaj nič šne pogrešam. Sem bolj introvertirana in mi glede druženja to obdobje zelo ustreza.
Dela se v gospodarskih panogah, ki so nujna za preživetje, kot so kmetijstvo in tisti del idustrije, ki zagotavlja preživetvene dobrine kot so hrana, higienska sredstva, naprave, ki omogočajo preživetje, kot so štedilniki, hladilniki…..ja tudi avtomobili, zagotoviti je potrebno tudi komunikacijo in dostave……
Dela se tudi v pomagajočih poklicih.
Ne vem kaj ni jasno?
[/quote]
Za reševanje krize določene stvari, ki delajo, niso nujne, če se že gremo neki.
Sploh pa naval ljudi iz drugih krajev v nek drug kraj, je nesmiseln, ker lahko širijo okužbo dalje. A ni zanimivo, da ni žarišč po trgovinah (ne ljudje se ne držijo varnostne razdalje, če pogledaš navade kupcev) in fabrikah.. in na sprehodku v gužvi ob kolpi tudi ne… virus pač le ni toliko pameten, da bi se izogibal trgovin, fabrik in vladnikov .. ravno to je dokaz-dejansko stanje virusa, ne pa strašenje kaj vse on BI lahko naredil.. Škodo dela večinoma po starostnih domovih.
To drži, a nekatere sedanja situacija močno obremenjuje, drugih pa se zaprte nekatere dejavnosti niti ne dotaknejo.
Seveda bi nas pomanjkanje elektrike in drugih energentov prizadele, sploh na daljši rok. Smo pa pri nad računali tudi na to možnost. Po načelu nekdanjega NNNP imamo doma nekaj zaloge vode za prvo silo, suhe kalorične hrane, baterije, tranzistor, plinski gorilnik. Tudi štedilnik imamo poleg na plin deloma na elektriko. Če bi pa zaradi pomanjkanja elektrike crknil hladilnik in zmrzovalnik, pa tudi ne bi šlo veliko v nič. Bi prednostno jedli, kar je notri.
Sploh pa naval ljudi iz drugih krajev v nek drug kraj, je nesmiseln, ker lahko širijo okužbo dalje. A ni zanimivo, da ni žarišč po trgovinah (ne ljudje se ne držijo varnostne razdalje, če pogledaš navade kupcev) in fabrikah.. in na sprehodku v gužvi ob kolpi tudi ne… virus pač le ni toliko pameten, da bi se izogibal trgovin, fabrik in vladnikov .. ravno to je dokaz-dejansko stanje virusa, ne pa strašenje kaj vse on BI lahko naredil.. Škodo dela večinoma po starostnih domovih.
[/quote]
Ne vem česa ne razumeš? Omejilo se je zaradi življenj, pa ker so ljudje tako tumasti, da se ne zavedajo, da je potrebno stike v kriznih časih oklestiti na minimum. Lej ravno včeraj je bilo igrišče polno, čez 90 ljudi, samo en je lahko okužen in …………
Ja tudi v fabrikah je lahko ampak v fabriki so z razlogom, na igrišču pa iz kapric.
Get a point?
Ne vem česa ne razumeš? Omejilo se je zaradi življenj, pa ker so ljudje tako tumasti, da se ne zavedajo, da je potrebno stike v kriznih časih oklestiti na minimum. Lej ravno včeraj je bilo igrišče polno, čez 90 ljudi, samo en je lahko okužen in …………
Ja tudi v fabrikah je lahko ampak v fabriki so z razlogom, na igrišču pa iz kapric.
Get a point?
[/quote]
Jaz sem jasno napisala pojnt svojega prvega posta in pri njemu ostajam.. še igrišča si sedaj not privlekla, dejstvo je in ostaja, da so zaradi teh ukrepov ljudje izgubili službe/dohodke, ki so jih imeli pred tem.. niti ne moreš trditi da so ravno ti po igriščih in nekih izletkih kajne.. vladniki so že pokazali kako se v nekem imenu službenih zadev grupirajo in sprehajajo tesno drug ob drugem… res, zato ker je virus tako strašljiv.. jaoo….
Jaz sem jasno napisala pojnt svojega prvega posta in pri njemu ostajam.. še igrišča si sedaj not privlekla, dejstvo je in ostaja, da so zaradi teh ukrepov ljudje izgubili službe/dohodke, ki so jih imeli pred tem.. niti ne moreš trditi da so ravno ti po igriščih in nekih izletkih kajne.. vladniki so že pokazali kako se v nekem imenu službenih zadev grupirajo in sprehajajo tesno drug ob drugem… res, zato ker je virus tako strašljiv.. jaoo….
[/quote]
Punca, tega ukrepa ni sprejela samo slovenija, v tem primeru bi bilo tvoje bentenje upravičeno, pač pa skoraj vse demokratične države po svetu! Ne vem kaj še tu ni jasno?
Izguba službe se je zgodila, popolno izguba dohodkov pa ne, kaj torej hočeš povedati?
Punca, tega ukrepa ni sprejela samo slovenija, v tem primeru bi bilo tvoje bentenje upravičeno, pač pa skoraj vse demokratične države po svetu! Ne vem kaj še tu ni jasno?
Izguba službe se je zgodila, popolno izguba dohodkov pa ne, kaj torej hočeš povedati?
[/quote]
In to je argument?
To je opravičilo vsem, ki so izgubili službe? A kot uno od predsednika da je pač naredil napako?? Ja saj, saj kaj drugega ni za pričakovat ne.. :))
Kaj hočem povedati? Da se ti ljudje niso odločili sami, da bodo izgubili službo ampak so jo zaradi nesmiselnih ukrepov, ker dokler polovica naroda prosto šeta po slo niso naredili kaj dosti… Kak dohodek? Ti resno misliš, da tele ukrepe ne bomo poplačali davkoplačevalci zapakirane v neke druge zadeve? O bomo… pa ne pozabi še na trikrat daljše čakalne vrste v zdravstvu.. in vse zanemarjene bolezni, prestavljene operacije, preglede v tem času… itd itn..
Aja-bentiš pa ti, jaz mirno s te strani pišem, kar pač pišem.. jao, kako radi preslikavate svoje filinge na druge.. hehe… cccc…
[/quote]
Ljudje, ki delajo v službah so skupine ljudi, ki so ves čas iste, se ne mešajo. Če en od teh prinese okužbo, je ogrožena celotna skupina. Zato se računa na vsakega posameznika, da skrbi za sebe in se ogiba nepotrebnih kontaktov. Kar sem v pogovorih s kolegi, morajo v sluzbi nositi maske in si redno razkuzevati roke. Vetjamem pa tudi, da ni v vseh službah tako. Seveda je za mnoge tako delo stresno, verjetno si nihče ne želi biti tisti, ki je prvi prinesel okužbo v službo.
V trgovinah in javnih notranjih površinah je obvezna uporaba mask. To močno zmanjša potencialno prenašanje virusa in ljudje se manj dotikajo z rokami obraza. Prav tako je obvezno razkuževanje rok. Vse to pripomore k neširjenju oziroma minimalnemu širjenju virusa.
Povsem druga zadeva pa so dogajanja ljudi po domovih, ko se zbirajo, prirejajo druženja ali zabave. Koliko njih se drži nošenja mask in razkuževanja rok? V skupini ljudje tudi navadno glasneje govorijo in mikrobi se hitreje kapljično prenašajo. Če je vmes še alkohol ali droge, pa itak vsi pozabijo na vso varnost.
Izkušnje učijo, da lahko zanikanje situacije in pometanje pod preprogo prinaša hude posledice. Pri nas so se ukrepi izkazali za uspešne.
Ne gre za strašenje, kaj virus bi naredil, ampak ta dejstva, kaj virus JE naredil.
Žal premnogi ljudi, ki so v šoku zaradi nenadne spremembe življenja, tega ni sposobno sprocesirati. Zato jih kar nekaj govori, da je cse skuoaj pretirano in zrežirano, saj ni nič hujšega. Seveda ne, zaradi ukrepov ni nič hujšega. In tu ne gre za kaj bi bilo, če bi bilo. Zaradi ukrepov JE sedaj tako kot je. Eni pa trdijo, da bi bilo isto tudi, če NE BI bilo ukrepov. Resno? Na kateri strani se zdaj pojavlja ta BI. Odvisno iz katerega zornega kota gledaš in kaj zagovarjaš. Naj se tu prvi izpostavi z imenom in priimkom tisti, ki je tako goreče zaverovan v svoj prav, da ne bo nikoli priznal, da se morda moti. Če ste pa tu sami sposobneži, zakaj niste že v medijih in ne oznanjate rešitve?
In to je argument?
To je opravičilo vsem, ki so izgubili službe? A kot uno od predsednika da je pač naredil napako?? Ja saj, saj kaj drugega ni za pričakovat ne.. :))
Kaj hočem povedati? Da se ti ljudje niso odločili sami, da bodo izgubili službo ampak so jo zaradi nesmiselnih ukrepov, ker dokler polovica naroda prosto šeta po slo niso naredili kaj dosti… Kak dohodek? Ti resno misliš, da tele ukrepe ne bomo poplačali davkoplačevalci zapakirane v neke druge zadeve? O bomo… pa ne pozabi še na trikrat daljše čakalne vrste v zdravstvu.. in vse zanemarjene bolezni, prestavljene operacije, preglede v tem času… itd itn..
Aja-bentiš pa ti, jaz mirno s te strani pišem, kar pač pišem.. jao, kako radi preslikavate svoje filinge na druge.. hehe… cccc…
[/quote]
Od kdaj pa se za IZGUBO službe odločiš sam? Daj mi povej koliko ljudi je pred virusom izgubilo službo, morda veš? No ti jaz povem, cc od 1. januarja tam okrog 5.000 in to pod drugačnimi pogoji kot ti v času korone, ki so zajeti v 1. zakon o protikoronskih ukrepih.
Vse bomo plačali državljani, ampak najprej moramo preživeti in biti zdravi, to je namreč ključno in zato so razglasili izredne razmere in sprejeli ukrepe. Komu to ni jasno in vidi neke zarote, je resnično neumen.
Od kdaj pa se za IZGUBO službe odločiš sam? Daj mi povej koliko ljudi je pred virusom izgubilo službo, morda veš? No ti jaz povem, cc od 1. januarja tam okrog 5.000 in to pod drugačnimi pogoji kot ti v času korone, ki so zajeti v 1. zakon o protikoronskih ukrepih.
Vse bomo plačali državljani, ampak najprej moramo preživeti in biti zdravi, to je namreč ključno in zato so razglasili izredne razmere in sprejeli ukrepe. Komu to ni jasno in vidi neke zarote, je resnično neumen.
[/quote]
Tisti, ki nočejo delat v neki službi, znajo zanalašč biksat, da jih odpustijo, lenuhov in fikusov je še preveč za to malo državico. V js bi lahko le en pokrival tri delovna mesta..
A ob novi sezoni virusa bomo spet v tej polovični karanteni? In bodo spet taisti, ki ne bodo smeli na delo, ker bo vlada ukazala zapreti te dejavnosti in od njih dalje spet določeno število ljudi izgubilo službe? Kakšen posledice bo to pustilo na zdravju, ko se ti že gre za “zdravje”? Zdravje je namreč veliko več kot le beg pred virusom, je celota od osnovne higiene dalje. In veš kaj-virus ne bo odšel nikamor, zato se je treba naučit živet z njim. To pa vsakoletne karantene niso, pa še te bi se izvajale le v teh delih, kjer so se že sedaj. Aja, se nadajaš cepivu..cepivo pa je primerno le za 100% zdrave ljudi, kar pa ljudje s kroničnimi boleznimi niso, torej tu cepivo povzroči pojav bolezni, ker se organizem ne zmore spopast z vsiljivcem in ustvariti protiteles, torej je bolezen spet na pohodu kljub cepivu… Koliko karanten ti ljudje lahko preživijo? In če bi bila ti na mestu enega takega, bi res še tako podpirala to kvazi skrb za zdravje? Vas namreč ti ljudje ne zanimajo, ne zanima vas kako bodo preživeli svoje familije.. toliko še o tistem hinavskem-za otroke se gre (tu jih zgolj izrabljajo za pod/kupovanje dobrote, a le ta je ali pač ni v srcu posameznika)
Pa drugače, kako si v prejšnjem obdobju pred korono skrbela za svoje in posledično drugih zdravje? Ste temeljito umivali roke, pravilno kašljali, kihali, upoštevali varnostno razdaljo v vožnji in vsa cestno prometna pravila, ste se šli varno spolnost, kjer so tudi določila za skrb svojega in tujega zdravja,.. Ker jaz sem opazila dosti takih, ki so z neorokavičenimi rokami tacali po samopostrežnem kruhu, ki so kašljali kar tako v zrak pred sabo, ki so si vrtali po nosu, ki si niso umili rok pred jedjo , ki so nevarno vozili tik za ritjo in drveli v rdečo luč.. taki hinavci mene v korona tajmu ne prepričajo, da jim je zdravje na prvem mestu. Kot sem rekla-zdravje je mnogo več kot le držanje ukrepov pred možnostjo okužbe z korono. Pol jih pa gredo kršit ravno vladniki od obične raje in otrok pa pričakujete da bodo po cele dneve doma.. hahaha…
Ljudje, ki delajo v službah so skupine ljudi, ki so ves čas iste, se ne mešajo. Če en od teh prinese okužbo, je ogrožena celotna skupina. Zato se računa na vsakega posameznika, da skrbi za sebe in se ogiba nepotrebnih kontaktov. Kar sem v pogovorih s kolegi, morajo v sluzbi nositi maske in si redno razkuzevati roke. Vetjamem pa tudi, da ni v vseh službah tako. Seveda je za mnoge tako delo stresno, verjetno si nihče ne želi biti tisti, ki je prvi prinesel okužbo v službo.
V trgovinah in javnih notranjih površinah je obvezna uporaba mask. To močno zmanjša potencialno prenašanje virusa in ljudje se manj dotikajo z rokami obraza. Prav tako je obvezno razkuževanje rok. Vse to pripomore k neširjenju oziroma minimalnemu širjenju virusa.
Povsem druga zadeva pa so dogajanja ljudi po domovih, ko se zbirajo, prirejajo druženja ali zabave. Koliko njih se drži nošenja mask in razkuževanja rok? V skupini ljudje tudi navadno glasneje govorijo in mikrobi se hitreje kapljično prenašajo. Če je vmes še alkohol ali droge, pa itak vsi pozabijo na vso varnost.
Izkušnje učijo, da lahko zanikanje situacije in pometanje pod preprogo prinaša hude posledice. Pri nas so se ukrepi izkazali za uspešne.
Ne gre za strašenje, kaj virus bi naredil, ampak ta dejstva, kaj virus JE naredil.
Žal premnogi ljudi, ki so v šoku zaradi nenadne spremembe življenja, tega ni sposobno sprocesirati. Zato jih kar nekaj govori, da je cse skuoaj pretirano in zrežirano, saj ni nič hujšega. Seveda ne, zaradi ukrepov ni nič hujšega. In tu ne gre za kaj bi bilo, če bi bilo. Zaradi ukrepov JE sedaj tako kot je. Eni pa trdijo, da bi bilo isto tudi, če NE BI bilo ukrepov. Resno? Na kateri strani se zdaj pojavlja ta BI. Odvisno iz katerega zornega kota gledaš in kaj zagovarjaš. Naj se tu prvi izpostavi z imenom in priimkom tisti, ki je tako goreče zaverovan v svoj prav, da ne bo nikoli priznal, da se morda moti. Če ste pa tu sami sposobneži, zakaj niste že v medijih in ne oznanjate rešitve?
[/quote]
Tist, ki si že predhodno po sekretu ni umival rok, si jih tudi sedaj ne in si jih tudi potem ne bo. Toliko o tej skupini ljudi, ki se “držijo” ukrepov, pa še tule so lahko znotraj njihovih družin dva, trije, ki že ves čas lahko hodijo v službo in to še v druge občine ter raznašajo bacile naokoli (vse, ne le korono ane;) .. Sicer pa tudi ni higiensko tisto držalo od razkužila pipat, ko že omenjaš razkužila, ko taki packači gor svoje neumite prste dajo (redko kdo uporabi komolec, pa še to če se gremo je treba oblačila na 60 oprat, ker se virusi, bakterije, glivice ne uničijo na manj.. ;).. temeljito umivanje rok pa je bolj učinkovito kot pa si to razkužilo na umazane roke dajat in to razpacat po njih (ne odstrani vsega ane, uničuje pa tudi zaščitno bariero kože..;)
Virus pa kaže, da je največ težav pri starostnikih, ki so sami sebi in osebju prepuščeni po domovih in pazi ti to- to osebje gre domov k družinam, ter s tem tvegajo prenos okužbe na svoje ljubljene, saj je znano dejstvo, da si lahko kužen tudi brez vidnih znakov obolenja…. ..med skupinami ljudi po trgovinah, fabrikah in vladnikih na sprehodih tesno drug ob drugem pa jih ni. ;).. a ni to en hecen virus, ki nam pač razkriva dejansko le to, da je v svetu veliko pomanjkanje skrbi za celotno zdravje med vsemi sloji ljudi.
Ti povem kaj se mi je zadnjič zgodilo v eni trgovini? Na blagajni trgovka zagrabi vrečko z žemljami in se nekako strga ter se tri odkotalijo po traku.. ona jih not pobaše (z rokami s katerimi je prijemala tako denar kot kartice kot izdelke) in poskenira in jih potisne k meni .. jaz jo flegma opazujem, ker me je zanimalo, kaj bo naredila s temi pobeglimi žemljicami in ji rečem, da tega zagotovo ne bom vzela.
Eto toliko o skrbi za vsesplošno zdravje .. hehehe… ;))
A vidite kako je vse skupaj nesmiselno, ne moreš namreč prisilit človeka da bo skrbel za zdravje, če že prej ni.