Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Primerna starost za prvo zvezo in spolne odnose

Primerna starost za prvo zvezo in spolne odnose

Torej, katera se vam zdi primerna starost za prvo zvezo in prve spolne odnose? Imam najstniško hči, ki pa ji že nagajajo hormoni.

Pouci jo o Spolno prenosljivih boleznih posledicah le teh ter zasciti – kondom

za ene 15, za druge 25

pelji jo h ginekologu, obvezno naj uporablja kondom, mlada dekleta so še toliko bolj dovzetna za prenosljive spolne okužbe in sploh za HPV okužbe, jaz bi vztrajala na dveh načinih kontracepcije, obliž + kondom

Jaz sem dozivela to pri 19

In najstnica je stara koliko?

Zelo odvisno od osebe in od situacije. Dekleta so si med seboj v teh letih zelo različna – ene so pri istih letih bolj mentalno in čustveno zrele kot druge. Bolj je problem pri fantih, ker so na splošno/v povprečju mentalno in čustveno manj zreli od deklet iste starosti.

Drug faktor je dejanska starost. Pri teh letih eno leto razlike pomeni že zelo velike spremembe in razlike v zrelosti. Recimo med 1. in 2. letnikom srednje šole se običajno zgodi velik preskok. Med 16. in 17. letom tudi.

Izredno pomemben faktor je še, če ima dekle resnega fanta ali samo kratkotrajne simpatije ter kako zrel je fant. Zreli fantje se recimo kljub hormonom pri prvih korakih v spolnost zavedajo, kje so njihove meje in do kod so oni pripravljeni iti z neko dotično osebo. Nezrele vodijo samo hormoni. Ali še huje – želja po tem, da bi se s svojimi “izkušnjami” postavljali pred sovrstniki (!).

Naslednje pomembno dejstvo je pa, da obstaja cela vrsta korakov v svet spolnosti in intime. Mladi lahko odkrivajo svoje telo in gradijo odnose z drugimi postopoma. Ni treba, da se vse odvija na vrat na nos, v istem dnevu in s prvim fantom.

Koliko je stara tvoja hči? Najstništvo je namreč zelo dolgo obdobje. Med 14. in 16. letom je ogromna razlika…

V času mojega odraščanja, se je večina sovrstnikov za bolj resne korake v spolnost odločala nekje okrog 17. leta. Izjema so bili mlajši, katerih zveze so se obdržale dlje od nekaj mesecev in so bili s svojimi fanti/puncami dejansko bolj čustveno povezani. Druga izjema so bila dekleta iz okolij, v laterih so morala hitro odrasti in prevzeti nase veliko odraslih odgovornosti že od mladih let – ta so bile dejansko bolj mentalno in čustveno zrela od sovrstnikov. Tretja izjema so bila pa dekleta iz zelo problematičnih družin, kjer jim je manjkalo pozornosti in so le to kompenzirala z iskanjem pozornosti pri fantih.

Najpomembnejši faktor je, da se tvoja hči počuti čim bolje v svoji koži, da ima samozavest in dobro samopodobo, da je čim bolj neodvisna pri svojih odločitvah (pri pomembnih odločitvah ne podlega vplivu vrstnikov, se ne podreja fantovim željam). Potem bo sama vedela, kdaj je pripravljena, kaj je zanjo sprejemljivo ter za katere aktivnosti je pravi čas in za katere ne.

Čas za prvo zvezo? Takrat, ko se najdeta dva, ki se spoštujeta in sta si všeč kot osebi in med njima ni samo telesne privlačnosti. Pri mlajših so prve zveze običajno bolj platonične in pomembne predvsem, ker se v njih razvija čustveno zorenje mladih in v njih mladi običajno delajo samo prve korake v odkrivanju intime.

Jst ne razumem staršev, ki dovoljo, da pri hčerki npr. stari manj kot 18 let, že prespi fant in obratno. Tak starš sploh starš ne bi smel bit.

Boste rekli, da sem prestroga. Ne, nisem prestroga, niti zadrta, sam seks res ni igra. Morta že oba dober razumet posledice in jih tud sama znat reševat, ne da pol mamico in atija prosita za nasvete in pomoč, ko se kej zgodi.

Če si za sex dost zrel, si tud za dost drugih stvari. Tud job ni slabo pol met.

Mislim, da 18 pa skor že moraš bit za sex, pa met nek svoj plac za to. Ne razumem tud mladoletnih, ki se lahk v sosednji sobi žgejo, zraven pa starši. Jst se ne bi mogla niti sprostit. 🤭

stari… itak je pomoje fejk tema… drgač pa vaše hčerke niso za zakon… smo brali raziskave… ti praktično dobiš slabši zakon od take.

Odgovor na objavo uporabnika
Kar 18 že mora bit, 27.10.2023 ob 12:53

Jst ne razumem staršev, ki dovoljo, da pri hčerki npr. stari manj kot 18 let, že prespi fant in obratno. Tak starš sploh starš ne bi smel bit.

Boste rekli, da sem prestroga. Ne, nisem prestroga, niti zadrta, sam seks res ni igra. Morta že oba dober razumet posledice in jih tud sama znat reševat, ne da pol mamico in atija prosita za nasvete in pomoč, ko se kej zgodi.

Če si za sex dost zrel, si tud za dost drugih stvari. Tud job ni slabo pol met.

Mislim, da 18 pa skor že moraš bit za sex, pa met nek svoj plac za to. Ne razumem tud mladoletnih, ki se lahk v sosednji sobi žgejo, zraven pa starši. Jst se ne bi mogla niti sprostit. 🤭

Prav imaš. Samo današnji starši imajo otroke zaradi družbenih norm in potem pač naredijo vse, da imajo mir pred njimi. V otroštvu jih zasipajo z igračami in/ali sladkarijami, kasneje s pametnimi telefoni, na koncu pa dovolijo, da se gredo prosto po Prešernu ate in mame, ker se jim ne ljubi vzgajati.

Ena dobra ideja je sledeča – odrasel si, ko lahko plačuješ svoje položnice. Tako pa mladi živijo s pravicami, ne pa tudi dolžnostmi odraslih.

kot da je problem kje drugje seksat in ne v postelji.

če mislite, da boste s tem, da boste otroku prepovedali kaj, to tudi preprečili, se itak slepite

Čebela_adela, 27.10.2023 ob 13:27

kot da je problem kje drugje seksat in ne v postelji.

če mislite, da boste s tem, da boste otroku prepovedali kaj, to tudi preprečili, se itak slepite

ja. vzgoje ni. vere ni. pa še namešani so😂💪

Mislim, da si takrat dovolj zrel za prve spolne izkušnje, ko lahko za to tudi sprejmeš odgovornost in posledice. Fajn je, če to ne počneš ravno v sosednji sobi, da te vsi domači slišijo.

Menim pa, da staršem, ki to dovolijo svojim mladoletnim otrokom, ni kaj dosti mar za njih. Na nek način mi to deluje, kot da se jih želijo zelo hitro znebiti in so jim odveč. Ne da se jim ukvarjati z njimi.

Za ljubezen ni nikoli prezgodaj. Boljše, da tvoja hčerka zgodaj doživi simpatijo, gre na sprehod s kakšnim fantom, v kino, se drži za roke, doživi kakšen poljub kot, da tega nikoli ne doživi. Pustite ji živeti, da se ji ne zgodi podobno kot meni, ki pri 26 letih še nisem poljubil punce, bil intimen in me razganja od spolne energije ter se včasih zaradi tega počutim osamljeno in neuspešno. Ironično me okolica dojema kot uspešnega in pridnega moškega (izobrazba, služba, denar, pomoč drugim, samozadostnost). Nič ni narobe, če se imajo mladi radi, ne vzemite jim tega. Zavidam vsem tistim, ki so že imeli ljubezensko izkušnjo, ker jo jaz verjetno ne bom imel. Če bi imel otroke, jim nikakor ne bi želel, da so osamljeni, nemočni v iskanju ljubezni in bi trpeli, tako kot jaz. Tudi sami ste bili mladi in ste verjetno marsikaj doživeli, glede na to, da imate otroke, ste bili verjetno tudi intimni.

Mislim, da spodaj napisano vse pove.

“če sta fant in punca zrela za spolni odnos, potem sta tudi zrela, da postaneta starša in samostojno živita.” 

Pa tvoja hči je dovolj zrela in samostojna? Kaj pa fant?

Jaz sem se že pri 12h fukala kot zajklja. In seveda fafala tudi.

V glavnem nikoli ni prepozno, ničesar ne zamudiš.

Ena mama, 27.10.2023 ob 08:16

Torej, katera se vam zdi primerna starost za prvo zvezo in prve spolne odnose? Imam najstniško hči, ki pa ji že nagajajo hormoni.

Ena mama ti bom jaz povedala. Za prvo spolnost je primerna starost 18 let.  Za prvo zvezo pa pri 19 ali 20 letih ko že zaključijo gimnazijo. Ker pred tem pa lahko to škodi učenju.

mečeš v isti koš nekaj kar niti pod razno nema veze eno z drugim.

jaz sem prvič fukal pri 14. letih. Grupnega na kozolcu ob jezeru.

svinja Štajerska, 28.10.2023 ob 06:46

jaz sem prvič fukal pri 14. letih. Grupnega na kozolcu ob jezeru.

S Kom? S svojo mamo?

🙄🙄🙄

Ti lahko prepoveduješ kolikor hočeš, narava in hormoni bodo naredili svoje. Če ti jih bo uspelo zatreti, boš zatrla tudi svojega otroka in ga naredila invalida. Dobri starši tega ne prepovedujejo, ampak se z otrokom pogovarjajo, mu dajo čimveč informacij in jih seznanijo s tveganji. To je vse, kar lahko v tej starosti naredijo. Pa da jim izkazujejo ljubezen in pozornost. To je bistvenega pomena, da se ne bo najstnik iz napačnih razlogov spustil v spolne odnose.

Eh no, 28.10.2023 ob 08:52

Ti lahko prepoveduješ kolikor hočeš, narava in hormoni bodo naredili svoje. Če ti jih bo uspelo zatreti, boš zatrla tudi svojega otroka in ga naredila invalida. Dobri starši tega ne prepovedujejo, ampak se z otrokom pogovarjajo, mu dajo čimveč informacij in jih seznanijo s tveganji. To je vse, kar lahko v tej starosti naredijo. Pa da jim izkazujejo ljubezen in pozornost. To je bistvenega pomena, da se ne bo najstnik iz napačnih razlogov spustil v spolne odnose.

O Bed… ja a jim ne recete kam peljejo zunaj zakonski odnosi?

Lej mone😬😂

Bo treba slabsega moskega vzet al pa sama bit.

A nebi bil prav game changer če bi device ble… tko pa nič od nič.

In se to za invalid. Danasnje zenske so invalidi.

Niso? No poglejmo dejstva.

Enemu kvalitetnemu moskemu nima za ponudit absolutno nič. Sploh ni za porocit.

Kaj lahko ponudi temu ki bi se ji obvezal? Himen je sel… mlada tudi ni.

Raziskave smo brali kaj pomeni proiskuiteta za zakon. Zame je to slabsa kvaliteta zakona. Himen pri enem, srce pri drugem, telo pri tretjem, misli pri cetrtem…

Sej zato ne morejo prit do resnega razmerja.

Jst osebno vas sploh nebi pustil blizu svojega otroka.

TI?? S TABO??? S TABO TAKO da vzgajam otroka? Pa a si ti 😂😂😂

Ko kužni. Na 10 metrov se lahko približaš.

Da pojasnim tole. Vsem hvala za odgovore.

Ne, ne prepovedujem in niti tega ne mislim prepovedovati. Priznam, da pa mi je pred polnoletnostjo prehitro, a kot že rečeno, prepovedovala ali omejevala ne bom.

Bolj se bojim, da najstnice bolj sledijo drugim svojim prijateljicam, sošolkam, ki so že spolno dejavne, pa mislijo, da one kaj zamujajo, če tega ne bi počele.

Najbolj me moti napačen razlog za odločitev za spolne odnose. Ker imajo že druge fante in ker že druge to delajo, se mi ne zdi prav razlog. Dokazovanje pri teh puncah je kar velik problem.

New Report

Close