Kako si razdelite plačo skozi mesec?
Ne znam prav preveč z denarjem. Nekaj se trudim, da mi ostane, pa včasih uspe, včasih pa malo manj. Stroške za hišo nosi mož, hrano kupujeva oba, otrokoma dam večinoma jaz, sta že srednješolca, za obleke npr., njuno rekreacijo, pes je moj strošek, imam avto, ne vozim se veliko. Če kam gremo, darilo kupim jaz, če gremo na kofe, plača eden ali drugi. Kako naj pravilno razporedim plačo?
Jaz takole. Imam izračunano, približno koliko na mesec porabimo za stroške in hrano ter ostale sprotne stvari. Recimo da je to 1.600€. Z možem imava odprt skupni račun. Na ta račun vsak mesec nakaževa vsak po 800€. Iz tega denarja potem plačujemo praktično vse, kar ti naštevaš zgoraj (položnice, hrana, stroški otrok, stroški psa). Če se kdaj zgodi, da so stroški višji ali da imamo kakšen enkraten ali večji strošek (dopust, kakšno popravilo, nakup garderobe), takrat si ga razdeliva na pol.
Ko dobim plačo, takoj nakažem določen znesek na varčevalni račun, zgoraj omenjenih 800€ nakažem na skupni račun, preostanek imam na računu za zgoraj opisane nepredvidene oz. dodatne stroške.
Deluje super že nekaj desetletij.
varčna gospodinja, 13.11.2023 ob 09:08
Jaz takole. Imam izračunano, približno koliko na mesec porabimo za stroške in hrano ter ostale sprotne stvari. Recimo da je to 1.600€. Z možem imava odprt skupni račun. Na ta račun vsak mesec nakaževa vsak po 800€. Iz tega denarja potem plačujemo praktično vse, kar ti naštevaš zgoraj (položnice, hrana, stroški otrok, stroški psa). Če se kdaj zgodi, da so stroški višji ali da imamo kakšen enkraten ali večji strošek (dopust, kakšno popravilo, nakup garderobe), takrat si ga razdeliva na pol.
Ko dobim plačo, takoj nakažem določen znesek na varčevalni račun, zgoraj omenjenih 800€ nakažem na skupni račun, preostanek imam na računu za zgoraj opisane nepredvidene oz. dodatne stroške.
Deluje super že nekaj desetletij.
Pa zaslužita približno enako? Moj mož zasluži več in nekako ni ok, če bi oba dala enako vsoto na skupni račun. Drugače je to dobra ideja!
Vsak mesec si naredim budget. Nujni stroški (stanovanje, položnice, avto, zavarovanja, hrana….), potem letne stroške 1/12 računam tudi v ta budget in dam na stran (zavarovanje avta, stanovanja, gume, servisi, registracija, dopusti recimo…). Določen znesek gre v varčevanje, ločeno kratkoročno (nov avto, novi aparati za stanovanje recimo, prenove, dopusti ipd.) in dolgoročno (penzija). Nekaj si pustim tudi za nepričakovane stroške (darila ipd.) in za splošno porabo čez mesec (kave ipd.). Ločeno imam na strani tudi privarčevano za veterinarja ipd., če pride kaj.
to, da si človek razdeli denar pa res ni neka umetnost no. Na račun dobiš denar, po pošti pridejo položnice, nekaj moraš imet za hrano….
Jaz najprej plačam vse položnice, točno vem kam gre moj denar. Kar mi ostane, pa vem točno koliko mi je ostalo in za kaj bo šlo (ali v šparovec, ali pa za kakšno obleko, kavo, zabavo, izlet…) Pri meni in mojem može je na prvem mestu, da imamo plačane vse položnice, da imamo hrano v hladilniku in da otroka imata kar pač rabita za preživetje in šolo. Če kaj ostane, pa gre za ostalo, kot so izleti in lušte…
Ena740, 13.11.2023 ob 08:57
Ne znam prav preveč z denarjem. Nekaj se trudim, da mi ostane, pa včasih uspe, včasih pa malo manj. Stroške za hišo nosi mož, hrano kupujeva oba, otrokoma dam večinoma jaz, sta že srednješolca, za obleke npr., njuno rekreacijo, pes je moj strošek, imam avto, ne vozim se veliko. Če kam gremo, darilo kupim jaz, če gremo na kofe, plača eden ali drugi. Kako naj pravilno razporedim plačo?
Jaz ne šparam popolnoma nč.
Vse zagonim. Cunjice stanejo, nekaj imam v košarci na Best secretu, Yooxu, Colmarju zase, otroka, stroške nosi mož, tanka mi mož, ostalo vse kupim sama, ker njemu je interier nezanimiv. Če crken sušilc pa ga moram sama kupiti, zato ne pršparam ničesar.