Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek pražen krompir

pražen krompir

kaj naredi praženi krompir dober?

Odgovor na objavo uporabnika
anica863, 10.12.2023 ob 18:42

kaj naredi praženi krompir dober?

Prava sorta krompirja, veliko sv.maščobe, jušna osnova in veliko čebule.

Svinjska mast gotovo ni faktor za dober tenstan krompir!

Dober domač krompir.

Dobri domači ocvirki ali mast.

In da je dobro prepraženo na čebuli. To je to.

Pa z maščobo ne gre pretiravat, da ni vse skupaj premastno.

Anonimno 9530, 10.12.2023 ob 18:55

Svinjska mast gotovo ni faktor za dober tenstan krompir!

SEveda je teslo zabito…..tri zadeve….cebula se preprazi na svinjski masti z ocvirki, nato krompir not…ga preprazit in stenstat in pol.pokrit z pokrovavko in pustit cca 10 min….kondenz ki ostane v piskru in ga vpije krompir naredi tud razliko da krompir ni suh…..zakaj soft daje zraven juho ve samo ona ker ne gre not nobena juha

Tudi meni je čudno, kakšna jušna osnova se rabi za restan krompir??

Julij Cezar, 10.12.2023 ob 19:03

SEveda je teslo zabito…..tri zadeve….cebula se preprazi na svinjski masti z ocvirki, nato krompir not…ga preprazit in stenstat in pol.pokrit z pokrovavko in pustit cca 10 min….kondenz ki ostane v piskru in ga vpije krompir naredi tud razliko da krompir ni suh…..zakaj soft daje zraven juho ve samo ona ker ne gre not nobena juha

Juha je namesto kondenza, a ne?

hja hehe, 10.12.2023 ob 19:07

Juha je namesto kondenza, a ne?

NE vem..mozno..vem samo da se ne daje not nic drugega…nobene juhe….pa treba je pazit da se cebula ne prazi na premocnem ognju da se ne zazge ampak zmehca da spusti vodo in da karamelizira..

Jaz pražim krompir na olju brez čebule, ker me po njej boli želodec. Ocvirkov ne maram.

Med praženjem krompir zalivam z jušno osnovo.

E da vam je vedet, a? Pol pa ko jim poveš jim ni prav 🤦💩 delajte kot vam paše

ahhaa, 10.12.2023 ob 19:05

Tudi meni je čudno, kakšna jušna osnova se rabi za restan krompir??

Krompir zalijes z zajemalko goveje juhe, da ni prevec suh.

Jaz pa ga pražim kar z olupki.

Da ne boste diplomirale z krompirjem!

Moonlike,

to je tako, kot bi rekla, da golaž kuhaš brez čebule in brez mesa, ker ga ne maraš. 🙁

Jaz ga rada pripravljam po svojem okusu…vedno kuhan z olupi…

Nekdo pise ogromno masti..res?

Na olju,masti preprazena cebula,nato česen..narezan krompir,kumina,sol,vegeta…po zelji se petersilj ni obvezno..malo juhe-vode..zame bozanski…

eh ja, vsak ma svoj recept za tenstan krompir, nima se smisla kregat pa pod*ebavat, kaj je in kaj ni. o okusih se ne razpravlja, menda…

pokojna babica ga je delala na masti od svinjske pečenke, je bil dober.

sam čebulo tenstam na olju, dokler ne porjavi malo oziroma se čisto malo zasmodi, ker pol malo vleče na sladko. krompir mora biti kuhan v oblicah in še vročega, nikakor ne ohlajenega, narežem direkt na potenstano čebulo, se lepše stensta, in malo podlijem z jušno osnovo, da ni suh in voila. vsak ga dela po svoje, ne vem, kaj se spet petelinite vsi skupaj. v tej Sloveniji se mora iz vsakega dre*a narediti celo raketno znanost, picajzle ene…

Še nikoli nisem praženega krompirja delala z mastjo, ker je na splošno ne uporabljamo. Bistvo je dober krompir, ne preveč skuhan, in dovolj čebule, pa prava posoda, v kateri se krompir lepo zapeče in nastane nekaj skorjice. Ne maram recimo “dolenjske variante”, kjer je pražen krompir že skoraj pire in z nezapečeno čebulo (vsaj takega so nam vedno ponudili).

Veliko bolj dober je, če ga delaš na šparhetu.

Za boljši okus dodaš česen v prahu.

Znanost delate tepci ki dobro in preprostk jed zjebete….ena vliva not juho, drug zacimbe, eno teslo petrzilj, drugi cesen…..samo en recept je in en nacin….svinjska mast, čebula in krompir….to je vse….mast segrejes….dodas cebulo…jo preprazis in das not krompir, premesas, pokrijes in pustis stat….dokler ga ne uporabis…to je vse tepci

soft, 10.12.2023 ob 18:53

Prava sorta krompirja, veliko sv.maščobe, jušna osnova in veliko čebule.

Od kod si ti? Jušna osnova??? Hahahahaga

Julij Cezar, 10.12.2023 ob 20:07

Znanost delate tepci ki dobro in preprostk jed zjebete….ena vliva not juho, drug zacimbe, eno teslo petrzilj, drugi cesen…..samo en recept je in en nacin….svinjska mast, čebula in krompir….to je vse….mast segrejes….dodas cebulo…jo preprazis in das not krompir, premesas, pokrijes in pustis stat….dokler ga ne uporabis…to je vse tepci

Ti tepec dodaj enkrat česen in boš videl kaj je dober krompir! Ne, boomer iz principa tega ne bo probal, njegova mati nikoli ni tak kuhala 😂 To se ne sme 😂

Kaj resno Vegeto tudi v prazen krompir tlacite? Jaz poprazim veliko cebule na olju, ker masti nimam. Dodam cesen, nato krompir, drobnjak, koprc in malo rozmarina, vcasih se pehtran. Posolim, nekajrat premesam in pustim, da se rahko popece.

Zame najbolj pomembno:

1. pražen krompir mora biti pražen in ne skuhan

2. osnova je krompir in ne čebula in mast

Zato ga delam tako da najprej skuham krompir v olupku, ga olupim in počakam, da se ohladi. Ali pa ohlajenega olupim.  Šele nato ga z nožkom nalistam na ustrezne rezine.  Nekje na nekaj mm debele rezine. Krompir ne sme razpadati pod rokami.

Potem na ponvi segrejem svinjsko mast brez ocvirkov, ne veliko, ker hočem pražen krompir in ne svinjsko mast z dodatkom krompirja.  Dodam čebulo.  Spet ne veliko čebule, ker nočem pražene čebule z dodatkom krompirja, ampak pražen krompir.

Ko se čebula popraži do svetlo rjave, dodam malo ocvirkov (ni pa nujno) in nalistan krompir, nato ga posolim, popopram.   lahko tudi pikič česna v prahu, ampak res malo, ker česen ni sestavina praženega krompirja.  Krompir pazljivo mešam, obračam, ker nočem da nastanejo nekakšni žganci iz tega krompirja in čebule…hočem  lepo zapečen, popražen, našnitkan pražen krompir.  Zalivanje po potrebi, ampak največkrat ni potrebno, odvisno od sorte krompirja.  Nikakor pa ne sme krompir postati nekakšna brezoblična gmota razkuhanega in mastnega krompirja s čebulo.  To zame ni pražen krompir.

Pražen krompir v bistvu sploh ni enostavno narediti, je treba biti pozoren na veliko stvari.

Meni je moj renstan krompir najboljši, ker ga delam z ljubeznijo. Imam eno skrito sestavino, ki je pa mala tajna velikih mojstrov.

Jušna osnova se uporablja za kuhanje riža, ne pa za restan krompir.

New Report

Close