Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Skrbi me vnučkina verska vzgoja

Skrbi me vnučkina verska vzgoja

Sem stara mama 6-letne vnučke, ki je letos začela hoditi v šolo. Je krščena, vendar sta oba njena starša (moj sin in snaha) opustila vse versko prakticiranje. Ko je vnučka pri meni, me vedno sprašuje o verskih simbolih (križ, slike, rožni venec), rada tudi gre z menoj k maši in me potem sprašuje vse mogoče … Moj sin in snaha nimata nič proti temu, vendar sta mi, ko sem ju vprašala, če jo bosta vpisala k verouku, odgovorila, da se bo že sama odločila. Malo mi je žal, ker težko verjamem, da jo bosta kaj posebej spraševala o tej odločitvi. Lahko kot stara mama še kaj naredim v to smer? Zdi se mi pomembno, da bo poznala vero iz katere izhaja. Vera je zelo pomemben dejavnik v življenju. Zaradi vere smo ljudje boljši.

Največ boš naredila, če jih pustiš pri miru. Onadva sta starša in ne glede na to, kaj boš rekla, bosta naredila po svoje. Zato je bolje, da se enostavno ne vtikaš.

Ko pa je vnučka pri tebi, jo pa ti lahko vzameš k maši, zvečer zmolita Sveti angel in ji prebereš kakšno zgodbico iz Svetega pisma za otroke.

Lahko predlagaš. Lahko se pozanimaš kakšne so možnosti in to poveš vnučki in njenima staršema. Če se odloči za to, jo lahko voziš tja in nazaj domov.

Vendar – NE VSILJUJ.

Pa dodatek k tvojemu zadnjemu stavku, da smo zaradi vere boljši… Žal se ne morem strinjati s tem. DOber je kdor dobro misli in ravna – in to ni nujno pogojeno z vero.

Odgovor na objavo uporabnika
rok-1, 05.11.2024 ob 14:07

Lahko predlagaš. Lahko se pozanimaš kakšne so možnosti in to poveš vnučki in njenima staršema. Če se odloči za to, jo lahko voziš tja in nazaj domov.

Vendar – NE VSILJUJ.

Pa dodatek k tvojemu zadnjemu stavku, da smo zaradi vere boljši… Žal se ne morem strinjati s tem. DOber je kdor dobro misli in ravna – in to ni nujno pogojeno z vero.

Res Je. Vera nima nobene zveze z dobroto. Dobri so ljudje, ki so notranje zadovoljni, ki imajo ponotranjeno sočutje, empatijo. Žal je pri religijah vse to napačno zastavljeno. Temelji na korenčku in palici (če boš “dobro” delal, boš prišel v nebesa, sicer boš kaznovan, boš šel v pekel,  pri čemer je spet stvar stopnje družbene razvitosti, kaj sploh je dobro in kaj slabo). Prava dobrota in empatija pa sta v človeku, neodvisno od neke nagrade oz. grožnje.

Bolano! Zaradi vere pa res človek ni nič boljši. Karakter nima nič z vero. Ravno nasprotno. Zaradi tega, ker so ljudje blazno verni lahko postanejo slabši.

Marsikdo je krščen zaradi stare mame. Tudi jaz. Ni mi všeč, da me vodijo v svojih evidencah, kot da spadam k njim. Ne sekiram se pa dovolj zaradi tega, da bi se mi dalo ukvarjati z izpisom.

Na tak način te dobijo in te držijo, ker se jim splača.

Anonimno452, 05.11.2024 ob 14:16

Res Je. Vera nima nobene zveze z dobroto. Dobri so ljudje, ki so notranje zadovoljni, ki imajo ponotranjeno sočutje, empatijo. Žal je pri religijah vse to napačno zastavljeno. Temelji na korenčku in palici (če boš “dobro” delal, boš prišel v nebesa, sicer boš kaznovan, boš šel v pekel,  pri čemer je spet stvar stopnje družbene razvitosti, kaj sploh je dobro in kaj slabo). Prava dobrota in empatija pa sta v človeku, neodvisno od neke nagrade oz. grožnje.

ZAkaj potem greš v šolo? Haaaa?🤔

Človek ne ve. Ne zna. Treba mu objasnit.

Al tu nima veze? Saj je le “vera”… pac nekaj tam. Pravljica.

Ok.

Roki pravi lahko predlagas… kaj pa ce starsa nimata prav?

In zapomni si. Clovek brez vere je gnoj. Glup. Bolano srce. Piše da so tisti ki ne verjamejo v tisti svet “hrđavih” osobin.

To je tako.

Če bi bilo tako kot vi pravite bi tukajšnje cvetke imele od družbe temu primeren feedback. Tko so pa prežvečene in izpljuvane. Al to druzba nima pojma ane… ne prepoznajo vrednosti. Kaj pol ve družba ali ne ve?

Nemi!

Ne filaj otroku glave z bedarijami, če te kaj vpraša odgovori, to je dovolj. Ko bo večja se bo sama odločila.

bozomon, 05.11.2024 ob 14:26

ZAkaj potem greš v šolo? Haaaa?🤔

Človek ne ve. Ne zna. Treba mu objasnit.

Al tu nima veze? Saj je le “vera”… pac nekaj tam. Pravljica.

Ok.

Roki pravi lahko predlagas… kaj pa ce starsa nimata prav?

In zapomni si. Clovek brez vere je gnoj. Glup. Bolano srce. Piše da so tisti ki ne verjamejo v tisti svet “hrđavih” osobin.

To je tako.

Če bi bilo tako kot vi pravite bi tukajšnje cvetke imele od družbe temu primeren feedback. Tko so pa prežvečene in izpljuvane. Al to druzba nima pojma ane… ne prepoznajo vrednosti. Kaj pol ve družba ali ne ve?

Nemi!

No, recimo Božo je tipičen primer, da veren človek NI ENAKO dober človek. Iz njega veje nestrpnost do drugače mislečih in nesramnost. To pa NISO lastnosti dobrih ljudi, ampak fanatikov.

Anonimno 1664, 05.11.2024 ob 14:21

Bolano! Zaradi vere pa res človek ni nič boljši. Karakter nima nič z vero. Ravno nasprotno. Zaradi tega, ker so ljudje blazno verni lahko postanejo slabši.

Tema je najverjetneje fejk.

Si boljši. Nisi?

Prej v tisti temi da zenske menjavajo sem hotel uprasat. Oz povedat.

Piše ne bodite kot tisti ki so pozabili na Boga in je Bog naredil da so pozabili nase.

Stari vi ste pozabili nase. Niste? Ste. Resno ti pravim.

Ne da prelagam nate ampak lazje je tebi da poves kje niste pozabili nase kot meni da povem kje ste.

Vidiš samo veruješ in delaš po knjigi pa maš takoj use boljše.

Čisto druga država.

Nisi zadolžen…

Trg parčkanja…

Bolj zdrav si…

Čist…

Ne me prepričevat da vi sami po svoje boljše od tega ker je vse to kar sem naštel, pri vas u kurcu.

Tisti, ki so krščeni, imajo verouk in grejo kdaj pa kdaj k maši, ajde normalno. Tisto, ki pa poleg tega histerično molijo pred vsakim obrokom, pred spanjem, mislijo da bo vse bog uredil hkrati pa vidijo samo denar, gledajo kje se bodo lahko prištulili, ker vidijo možnost za denar – to pa ni dober človek. Tako kot imaš brez vere dobre in slabe ljudi imaš tudi v veri dobre in slabe.

Ni Bog dal tega zato ker je grozen. Pravil omejitev… nego da ne koncas kot vecina konca.

Pa se matraj.

Moja izkušnja z verniki, 05.11.2024 ob 14:39

Tisti, ki so krščeni, imajo verouk in grejo kdaj pa kdaj k maši, ajde normalno. Tisto, ki pa poleg tega histerično molijo pred vsakim obrokom, pred spanjem, mislijo da bo vse bog uredil hkrati pa vidijo samo denar, gledajo kje se bodo lahko prištulili, ker vidijo možnost za denar – to pa ni dober človek. Tako kot imaš brez vere dobre in slabe ljudi imaš tudi v veri dobre in slabe.

UPrašaj če je Jezus A.S. Bog in o trojstvu… če reče ja je nevernik. Tako piše. Da neverniki to govorijo.

Katera vera pa uči takole zmerjati ljudi, ki mislijo drugače?

Vademekum, 05.11.2024 ob 14:44

Katera vera pa uči takole zmerjati ljudi, ki mislijo drugače?

Ok gnoj pa glup je res malo tako.

Je pa nerazumen, nima pameti, slep, nem, gluh, surovega bolanega srca, hrđavih osobin, nemaren, ne drži do sebe itd…

Obrača glavo.

Te ki so tukaj kao nekaj… karkoli od tega kar steje da uprasam VEM da je u pizdi. Nič od nič. Zguba po domač povedano.

AMPAK NEEEE! vi veste boljse.

Bože sačuvaj od tega vasega boljšega.

Krščanska vera daje otroki moralno-etični kompas, seveda pod pogojem, da je predstavljena na pravilen način in brez nepotrebne vatikanske poganske navlake.

Božje zapovedi, Jezusove zapovedi, psalmi. In tudi Biblija mora biti pristna, če se le da, prevedena KJV verzija.

Imamo podivjano mladino brez etike, odkar smo pregnali Kristusa iz šolstva.

Jesús es el camino, la verdad y la vida, 05.11.2024 ob 14:59

Krščanska vera daje otroki moralno-etični kompas, seveda pod pogojem, da je predstavljena na pravilen način in brez nepotrebne vatikanske poganske navlake.

Božje zapovedi, Jezusove zapovedi, psalmi. In tudi Biblija mora biti pristna, če se le da, prevedena KJV verzija.

Imamo podivjano mladino brez etike, odkar smo pregnali Kristusa iz šolstva.

Nobena vera ti ne zagotavlja etičnega in moralnega vedenja. To je izključno način vzgoje in zgleda doma. Nismo verni, smo pa zelo ok ljudje od tastarih do tamladih vsi po vrsti.

Anonimno 6398, 05.11.2024 ob 15:10

Nobena vera ti ne zagotavlja etičnega in moralnega vedenja. To je izključno način vzgoje in zgleda doma. Nismo verni, smo pa zelo ok ljudje od tastarih do tamladih vsi po vrsti.

In tudi če niste verni ima vsa morala in etika vaše vzgoje, temelje v krščanstvu.

Ljubezen, dobrota, resnica, pravica, sočustvovanje, solidarnost, spoštovanje starejših, delovna etika, služenje kruha z delom…vse to je krščanstvo.

Stara budalo

Stara mama Mariča, 05.11.2024 ob 13:53

Sem stara mama 6-letne vnučke, ki je letos začela hoditi v šolo. Je krščena, vendar sta oba njena starša (moj sin in snaha) opustila vse versko prakticiranje. Ko je vnučka pri meni, me vedno sprašuje o verskih simbolih (križ, slike, rožni venec), rada tudi gre z menoj k maši in me potem sprašuje vse mogoče … Moj sin in snaha nimata nič proti temu, vendar sta mi, ko sem ju vprašala, če jo bosta vpisala k verouku, odgovorila, da se bo že sama odločila. Malo mi je žal, ker težko verjamem, da jo bosta kaj posebej spraševala o tej odločitvi. Lahko kot stara mama še kaj naredim v to smer? Zdi se mi pomembno, da bo poznala vero iz katere izhaja. Vera je zelo pomemben dejavnik v življenju. Zaradi vere smo ljudje boljši.

Spet provokacija, zaradi vere so ljudje boljši….hahahahahahaha

Draga stara mama, verjamem, da ti je težko. Toda več kot toliko ne moreš narediti. Ne smeš biti vsiljiva, ker s tem ne boš dosegla nič pri sinu, še manj pa pri snahi. Edino zasovražila te bo.

Ko bo vnukinja pri tebi, se z njo pogovarjajo, pripoveduj ji o Bogu, o Jezusu, o Mariji, o božjih zapovedih. Lahko gre tudi s teboj h maši, zvečer skupaj molita. Nauči jo moliti. Morda bo punčka sama izrazila željo, da bi hodila k verouku.  Največ boš naredila, če boš zanjo in za celo družino molila.

Ja, vera te naredi boljšega. Ampak, če sam to hočeš! Eno je biti resnično veren, drugo pa je, če si vernik samo iz folklore in navade.

Naša, krščanska vera ne uči nič slabega. Če bi se vsi ljudje držali božjih zapovedi, bi bil že sedaj raj na zemlji.

Mir in dobro vsem.

Jah, seveda!

Ker “bozje” zapovedi govorijo o SKROMNOSTI, anede, pol pa samo papeza pogledas, ki NAJ BI BIL bozji asistent na Zemlji, ti pa slabo rata, ker je rejen kot gujcek iz Ihana.

Pa “bozja” zapoved govori o MILOSTI do uboznih in revnih, anede, Vatikanski prasci pa polni zlata in denarja.
Zakaj to ne podelijo?
Zakaj ne odprejo svojih knjiznic?

Ker “bozja” zapoved govori NE LAZI, anede, prasice duhovniske pa posiljujejo male decke, kurac se jim dvigne vsakic, ko vstopijo v svoj “bozji hram” in na stropih gledajo lulcke malih deckov….

🤮   🤮   🤮

Prste stran od nasih otrok in vase pofukane, skrivljene vere!
Krscenje in une pizdarije od birm, z MLADOLETNIMI otroci, je  zlocin!

bozomon, 05.11.2024 ob 14:49

Ok gnoj pa glup je res malo tako.

Je pa nerazumen, nima pameti, slep, nem, gluh, surovega bolanega srca, hrđavih osobin, nemaren, ne drži do sebe itd…

Vid bozota, eklatanten primer dobre osebe ker je veren. Lenuh, delomrznež, parazit, nestrpneži, bivši torbičar in prestopnik…. Ampak je veren, zato vse kul :))))

Dej Božo, kako se lah v spegu pogledaš? Aja, a so ti grehe opral pa si zdej čist k detelca :))))

New Report

Close