Bolj “nezdravo” živiš, bolj si zdrav
Kot kaže, 09.11.2024 ob 15:28
Vsaj v naši družini je tako.
Oče pije in kadi že od pubertete, pa mu pri 70-ih ni nič.
Brat pa ima že od otroštva celiakijo in stalno pazi na prehrano ter ne pije alkohola in ne kadi, pa je dal že raka skozi, ima srčno aritmijo ter Crohnovo. Pa še 40 ni star.
Potem pa razumi, če moreš ….
Ja samo če bi oče živel zdravo, bi jih imel pa že 80.
Ga ni nekega pravila.
Vaš oče je fenomen. Pitje alkohola in kajenje je smrtonosna kombinacija. Tudi vaš oče ne bo večno zdrav, nič bat. Slej ko prej ga bo doletel kakšen rak (pa mu nič slabega ne privoščim).
Zakaj je tako na tem svetu, ne vemo. Zakaj imajo že dojenčki raka? Zakaj nosečnice, ki živijo zelo zdravo, ne pijejo, ne kadijo, pa rodijo bolnega in prizadetega otroka? In zakaj tiste, ki kadijo, pijejo alkohol, uživajo tudi drogo, pa rodijo zdravega otroka? Tisoč vprašanj, na katere ni odgovora.
Nekateri zbolijo za rakom dokaj mladi in tudi mladi umrejo. Nekateri ne dočakajo niti 50 let. Drugi so še pri 80. zdravi in vitalni.
Moj dedek je kadil od svojega devetega leta starosti dalje, ko je šel za hlapca na eno veliko kmetijo. Kot odrasel je skadil tudi po štiri škatle dnevno in to cigaret brez filtra. Zdrav celo življenje, umrl v prometni nesreči star 78 let. Pa kar krepko tudi pil.
Pač dobra genetika. Pa hrana je bila nekoč zdrava domača. Pa fizično delo na prostem.
Babica nikoli pila ali kadila, jedla sta itak isto, pa je imela kar zdravstvenih težav.
Oče brez ene ledvice -rak, pa astma, težave z okostjem. Nikoli pil ali kadil.
Jaz kadim 40 let, pijem pivo vsak dan, tudi kakega kratkega vmes, jem nezdravo, le enkrat na dan na polno, zdravje top. Ne vem za zvišan pritisk, astmo, holesterol, gliceride… izvidi kot pri športniku.
Edino kredit me matra😉
To je res dostikrat , tisti ki pazi na hrano, pije vse živo prehranskih dopolnil,se rekreira, je skoz bolan, vsaka sprememba vremena takega sesuje. Potem pa eni ki so zdravi kot dren pa ne živijo zdravo. Meni se zdi da na zdravje največ vpliva psiha, jaz sem taka da vse ven iz sebe dam, ne premlevam pri sebi, ko me nekaj žre, to razščistim. In sem zelo zdrava. Jeklenega zdravja.To mislim da je največ vredno. Tisti ki v sebi tiščijo negativna čustva, jih enkrat fizično sesuje.
Ravno razmišljam o tem. Grem proti 60. in sem začela zelo zdravo živeti. Čimveč bio, uravnotežena prehrana, prehranski dodatki, gibanje, tudi meditacija, skoraj nič alkohola. Nimam nobene resne diagnoze, a vseskozi mi je nekaj od slabega počutja, zgage, rahla vrtoglavica, palpitacije, notranja napetost. Prej na hrano nisem kaj dosti pazila, kadar sem kaj športala sem z veseljem (zdaj ne), rada sem kaj spila. Zgleda da me je to sproščalo in posledično se mi ni poznalo na telesu.