Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Rak kajenje

Rak kajenje

Koliko desetletij mora človek kaditi,da dobi diagnozo rak pljuč, grla ipd?

Poznate kaj primerov?

Starša kadita že skoraj 40 let, nočeta nehati, me skrbi,da že imata kaj na pljučih.

Ja naj gresta slikat pljuca. Sej ni samo rak pljuc, so tudi druge pljucne bolezni zaradi katerih pristanes na kisiku.

Videla sem eno paciantko, ki je umra za rakom na pljucih pri 41. Bila je v bolnici. Dopoldne jo je sestra na vozicku se peljala ven pokadit, ker sama ni vec mogla hodit. Popoldne je umrla. Ne vem, koliko je bila stara, ko je zacela kaditi.

Druga zgodba. Mamina sestricna je zacela kaditi, ko ji je bilo nekaj cez 40 let. Ja, tudi to se zgodi. Umrla je kaksnih 35 let pozneje za rakom na pljucih.

Tretji primer je moja nekdanja sodelavka. Kadila je od mladih let in kolikor vem, je se ziva, vsaj bila je pred nekaj meseci, ko sem jo srecala. Nima raka, a po 50tem letu se ji je razvila kronicna obstruktivna pljucna bolezen (KOPB) in ima astmo. Kljub temu ne more nehati kaditi.

In se moj ded. Ne vem, kdaj je zacel kaditi. Umrl je zaradi raka na pljucih, ko mu je bilo 61 let in pol.

Nekateri imajo odlicno genetiko. Ti ljudje lahko kadijo do pozne starosti, a ne zbolijo, ampak jih ni veliko.

Koliko je to vrženega dinero stran? 😲

Odgovor na objavo uporabnika
Vprašalko, 09.11.2024 ob 22:49

Koliko desetletij mora človek kaditi,da dobi diagnozo rak pljuč, grla ipd?

Poznate kaj primerov?

Starša kadita že skoraj 40 let, nočeta nehati, me skrbi,da že imata kaj na pljučih.

Pa rak na pljučih se dobi tudi od zastrupljenega lufta.

Ni potrebno kadit,da te zadane.

poznam človeka, ki so ga na slikanju pluč vprašali, če kadi. Kadi pa po škatlo na dan in to že več kot 50 let.

Edini ki ga poznam da je umrl od raka na pljučih – ni kadil. Je bil pa večino življenja med kadilci v službi. Ne dobi vsak kadilec raka. Imaš pa krepko večjo šanso da ga ja. Osebno bi se bolj bala KOPB….to mora biti totalna muka. Si verjetno želiš da te pobere.

Kajenje ni merilo da res dobiš raka na pljučih. 2 znanca nikoli nista kadila v roku 1 leta sta oba podlegla pljučnemu raku. Vidis vse je v genetiki.

čimprej naj nehata kaditi…moj mož je ravno dobil diagnozo kopb po 40 letih kajenja,,,nič kaj prijetno lp

Ne se preveč zanašat na to, da tudi nekadilci umrejo zaradi pljučnega raka. Saj tudi umrejo. Ampak ne v taki množini,kot zaradi kajenja umrejo  s pljučnim rakom .

Moja babica, ded, teta, sestra……vsi od 50-70 umrli zaradi pljučnega raka. Vsi orto kadilci.

najbolj zanimivo pa je,da se kopb dolgo skriva…moj mož je bil še maja in junija v hribih …tud 3 urna tura ni bla problem….evo v oktobru je bobil diagnozo in mu je že pol ure v hrib preveč ..že težje diha..tko,da sranje

Odgovor na objavo uporabnika
žalostna783, 10.11.2024 ob 09:44

Ne se preveč zanašat na to, da tudi nekadilci umrejo zaradi pljučnega raka. Saj tudi umrejo. Ampak ne v taki množini,kot zaradi kajenja umrejo  s pljučnim rakom .

Moja babica, ded, teta, sestra……vsi od 50-70 umrli zaradi pljučnega raka. Vsi orto kadilci.

Seveda tudi drugi ga lahko dobijo tukaj je pasivno kajenje, ki je škodljivo, poleg tega pa tudi vdihavanje drugih kemikalij raznoraznih čistil, parfumov itd… Vdihavanje razprskov tega ni zdravo, ali pa so ljudje, ki delajo v raznoraznih industrijah in so se zapostavljeni nevarnostim. Itd

Je pa res, da kajenje zagotovo negativno močno vpliva na pljuča, srčno žilni sistem torej povzroča lahko več bolezni , ne samo raka.

Ja ni pravila. Tveganje je večje, ampak to o letalnici dozi je pa lari fari. Odvisno od človeka in pa onesnaženega okolja. Če kadiš in ob enem živiš med izpušnimi plini je največje tveganje.

Še vedno ni dokazano da kajenje povzroča rak pljuč,ker ogromno nekadilcev umre za rakom n apljučih.

Moja zdravnica je imela skupine za odvajanja od kajenja. Umrla je za pljučnim rakom. Pravzaprav kadilci bolje odnesejo z pljučnim rakom, kot nekadilci.

Ljudje smo različni, vsi mamo pokvarjeni gen kot generator rakastih tvorb in vsak človek ima svoje okolje, ki pospeši ali ne, razvoj. Imam podatke s seminarja v Parizu, a so že tako stari, da jih ni primerno objavljati.

..vprašanje, za zamislit se, res; kot tudi tista o zdrav, zmerni prehrani – ogromno ljudi v poznih letih, pa so jedli svinjarijo.., ali ‘konkretni’ pivci, tako tudi verižni kadilci, ki so v poznih 70ih – 5 komadov jih sedaj takoj povlečwm z glave – živijo brez kakrsnegakoli problema, s čikom v ustih še vedno, se ve 😉

New Report

Close