Smiselnost sušilnega stroja
Nikoli nismo imeli sušilnega stroja, me je pa počasi začelo motiti to sušenje v prehodnih obdobjih. Perilo se nikakor ne posuši, imamo dve stojali, ki nam zasedeta “pol” stanovanja in potem samo prestavljamo te cunje iz enega kota v drug. Pozimi se sicer perilo dokaj hitro posuši, ker ga postavimo ob radiator, poleti pa itak sušimo zunaj.
Mi pa nekako ni všec, da sušimo notri, vem da niti ni najbolj zdravo. No in odločili smo se, da kupimo sušilni stroj. Prva stvar, ki me skrbi, je krčenje oblačil, ker smo vsi bolj veliki in se vsak cm na dolžini pozna.
Druga stvar pa je, da sem šla malo gledat oblačila in več kot pol oblačil ima znak, da se ne sme sušiti v sušilnem. Sprašujem se o smiselnosti nabave sušilnega stroja, če bom potem itak potem sortirala in le del opranih cunj dala v sušilca, del pa dajala sušit na stojalo. Ni niti prihranka časa, pa še vedno se bomo izogibali stojalom…
Kakšne so vaše izkušnje? Date kar vseeno v sušilca? Saj razumem za kakšna posebna oblačila, ki imajo kaj gor ampak sem šla gledat eno trenerko, ki ni 100% bombaz, pa neke majice, hlače za v službo itd. vse ima prečrtan znak za sušenje v stroju.
Pravzaprav sploh ne vem, če sem že opazila oblačilo, ki bi imelo znak z dvema pikicami oz.tistega, ki pomeni, da lahko sušiš tudi na višjih temperaturah.
Pa imamo sicer vseh sort cunje, bolj “fine” za službe ter veliko casual oblačil in tudi nekaj športnih, ki se sicer zelo hitro sušijo tudi na zraku, saj so iz takih materialov.
V sušilca dam brisače, kuhinjske krpe, vse nogavice, perilo (razen morda kaj bolj lepega od hčere ali moje), tudi posteljnino, vendar rjuho posebej od prevlek, da ni preveč zmečkano, pa dam tako, da lahko takoj ali vsaj čimprej ven vzamem. Dam tudi kavbojke, pa nekatere majice. Ne vseh, ravno zaradi krčenja. V sušilca fliknem tudi kakšno moževo srajco, tako bolj za vsak dan, ne tiste lepe. Se pozna pri času in manj obešanju. Včasih obleke s stojala dosušim v sušilcu. Meni odtehta, če smo doma, imam ful perila v enem dnevu od koša za pranje in že nazaj v omari.
Sama sušim vse, skoraj vse, no. Sčasoma se naučiš kupovati oblačila, da prezivijo stroj. Kakšne obleke sušim na obešalnikih na karnisi, srajc ne nabašem polno. Prednost sušilca je tudi, da skoraj ni več treba likat, če toplo razgrneš eno na drugo, da obteženo odlezi kaksno uro. Če imaš oblačilo, ki ga ne želiš sušiti v stroju, ga daš v stroj krajši cikel, ker povsem izgubi falte od pranja in centrifuge. Tudi poleti spustim krajši cikel susenja, ker je tkanina mehkejša. Puhovke in pernati pouštri dobijo volumen…. Skratka, stroj je super. Bomo pa videli, kaj nam nameravajo ušpičiti z elektriko. Moj stroj ima sicer toplotno črpalko, naj bi trošil pol manj, ampak vseeno, štrik je zastonj. Bomo videli kako bo.
Imam star sušilni stroj.
V njem sušim vse razen smučarskih bund in hlač.
Nastavim na nižjo temperaturo (ima samo možnost normalnega sušenja in sušenja z nižjo temperaturo), pa sušenje do spravila v omari (ker to pa lahko nastavljamo- od sušenja za likalni stroj pa do suhega za v omaro).
V bistvu nisem opazila, da bi se kaj skrčilo.
Res zelo dobro vprašanje in odgovor je: nima smisla. Brez veze.
Ga imam, in ga ne uporabljam. Zakaj? Ker predolgo suši, vse je zmečkano in zlepa ne moreš zlikat, stvari se skrčijo in zmuckajo.
Če pa lepo obesim, ne rabim likat in še prostor malo navlaži, da ni tako suho. Zvečer obesim, zjutraj je suho. Ko pa je mogoče, sušim zunaj in je res čudovito in dišeče posušeno.
Če bi lahko imela sušilni stroj, bi ga imela. Prvič, ker se ne bi nabirala vlaga in plesen v stanovanju. To odtehta vse. Drugič, ker takoj posuši tisto, kar nujno rabiš. Na stojalu se suši 2, 3 dni. Prišparaš na prostoru. Prišparaš na času. In ni vlage, ni plesni po stanovanju. Zdaj pozimi je kar problem, ker ne sušimo zunaj.
Malo je stvari, ki jih ne sušim v sušilcu. Ponavadi kakšne stvari s plastičnimi potiski. Sicer dam na nižjo temperaturo pa je. Nič se mi ne krči. Največja prednostmi je, da je perilo mehko (perem brez mehčalca) in da ga ni treba likati. Ne likam skoraj nič, tako da kar elektrike porabi sušilec, jo prihranim pri likalniku. Tudi kar ne dajem v sušilca, po potrebi dosušim. Tako imamo samo en komplet posteljnine. Zjutraj operem, potem fliknem v sušilca in zvečer je spet na postelji. Si ne predstavljam biti brez sušilca. Sem pa navodila naštudirala v nulo, da vem, kateri program je primeren za kaj in ni težav.
B747, 10.11.2024 ob 11:17
Nikoli nismo imeli sušilnega stroja, me je pa počasi začelo motiti to sušenje v prehodnih obdobjih. Perilo se nikakor ne posuši, imamo dve stojali, ki nam zasedeta “pol” stanovanja in potem samo prestavljamo te cunje iz enega kota v drug. Pozimi se sicer perilo dokaj hitro posuši, ker ga postavimo ob radiator, poleti pa itak sušimo zunaj.
Mi pa nekako ni všec, da sušimo notri, vem da niti ni najbolj zdravo. No in odločili smo se, da kupimo sušilni stroj. Prva stvar, ki me skrbi, je krčenje oblačil, ker smo vsi bolj veliki in se vsak cm na dolžini pozna.
Druga stvar pa je, da sem šla malo gledat oblačila in več kot pol oblačil ima znak, da se ne sme sušiti v sušilnem. Sprašujem se o smiselnosti nabave sušilnega stroja, če bom potem itak potem sortirala in le del opranih cunj dala v sušilca, del pa dajala sušit na stojalo. Ni niti prihranka časa, pa še vedno se bomo izogibali stojalom…
Kakšne so vaše izkušnje? Date kar vseeno v sušilca? Saj razumem za kakšna posebna oblačila, ki imajo kaj gor ampak sem šla gledat eno trenerko, ki ni 100% bombaz, pa neke majice, hlače za v službo itd. vse ima prečrtan znak za sušenje v stroju.
Pravzaprav sploh ne vem, če sem že opazila oblačilo, ki bi imelo znak z dvema pikicami oz.tistega, ki pomeni, da lahko sušiš tudi na višjih temperaturah.
Pa imamo sicer vseh sort cunje, bolj “fine” za službe ter veliko casual oblačil in tudi nekaj športnih, ki se sicer zelo hitro sušijo tudi na zraku, saj so iz takih materialov.
Sušim vse. Lahko izbereš sušenje pri nižji temperaturi za občutljiva oblačila.
punch & judy, 10.11.2024 ob 11:56
Vprasanje za avtorico
2 odrasla + 2 mala otroka, na 50 kvadratnih metrov fleta, brez balkona.
Ajd, povej mi, kje bos susila 5 pralnih strojev cot na teden?
Vnaprej hvala za odgovor.
2 odrasla 3 otroci, 60m2 brez balkona, 2 stojali, kar je vsaj vlazilo zrak v zimskem casu, poleti pa itak odprta okna in se je hitro posusilo.
Se nikdar nisem 3 dni pacala perila na stojalu, ker to perilo je potem vao usmrajeno in samo za oprat na 90, da ga resis, ce ga lahko. V prehodnem obdobju smo prizgali klimo na gretje, da se je perilo susilo.
Zdaj smo 4 odrasli in brez susilca, ne vidim smisla v susilcu, ce preracunam, da na stojalo obesim 2 stroja, 2 stojali, to so 4 stroji, susi se cez noc, susilec bi pa delal tudi kakih 10 ali 12 ur.
Druga stvar je, da res ne mores vsega susiti v susilcu in se prevec trmasta, da bi si dovolila, da mi en stroj diktira, kaj bom oblekla in kaj kupila, vidim pri prijateljicah, ko kupimo kaksno enako majcko ali drugo oblacilo, moja je po petih letih ista kot ob nakupu, one jih pa ze par let nimajo vec, ker se je razvlekla, skrcila, preperela ali kaj drugega, smo prisle do zakljucka, da so moja oblacila lepa tudi po precej letih, ker jih pazljivo perem in ne susim v susilcu.
Prej nikdar nisem imela susilca in ga tudi nisem pogresala. Perilo se je susilo po en dan, vcasih dva, odvisno od obdobja in temperature. Odkar imam susilec, susim vse v njem, razen sportnih oblacil iz vodiodbojnega materiala. Do zdaj so se skrcile samo ene nogavice 🙂
Res pa, da gledam na program, torej perem na programu, ki je namenjeno dolocenemu perilo in susim isto na programu, ki je namenjeno dolocenemu perilu. Susimo ponoci.