Nenadna smrt zakonca
Ženske ki ste ostale same v veliki hiši. Kako ste se znašle? Ste hišo prodali in zamenjali za stanovanje? V hiši je veliko stvari, ki so na nek način bolj moška opravila, na primer sedaj ko je zmrzal, je treba zunaj zapreti ventile za vodo. Spomladi jih je treba odpreti. Ko se zataknejo motorna garažna vrata, jih je treba odhaklati. Izpad elektrike, ali ruterja, cel kup enih stvari je v hiši.Zunaj košnja trave, če imaš zelenjavni vrt, je treba sfrezat ali prestihat, spet bolj moško delo. Če imaš bazen, ga je treba znati upravljati. Kotlovnica itd
Nisem sama in bolj kot dela, ki si jih naštela, bi me stiskalo zaradi praznine.
Drugače pa pametno je, da se kljub vsemu naučiš določena dela – npr. ventil za vodo zapreti in spustiti vodo iz cevi, da ti ne zmrzne. Košnja in štihanje mislim, da ne bo težava. Če imaš prevelik vrt, si naredi tako velikega, da ti ni v breme.
Vsa dela se da priučiti oz. dobiti nekoga, ki za nekaj denarja pride pomagat pri teh opravilih.
Anoymous, 13.11.2024 ob 16:08
Ženske ki ste ostale same v veliki hiši. Kako ste se znašle? Ste hišo prodali in zamenjali za stanovanje? V hiši je veliko stvari, ki so na nek način bolj moška opravila, na primer sedaj ko je zmrzal, je treba zunaj zapreti ventile za vodo. Spomladi jih je treba odpreti. Ko se zataknejo motorna garažna vrata, jih je treba odhaklati. Izpad elektrike, ali ruterja, cel kup enih stvari je v hiši.Zunaj košnja trave, če imaš zelenjavni vrt, je treba sfrezat ali prestihat, spet bolj moško delo. Če imaš bazen, ga je treba znati upravljati. Kotlovnica itd
Lej, spustit vodo in zapreti ventile. Znam. Spustiti zrak iz radiatorjev. Znam. Doliti vodo v sistem za ogrevanje. Znam. Pokosit travo. Znam. Nož na kosilnici mi nabrusi sosed. Ne znam. Štiham nič, ker sem vse zasejala s travo in posadila grmovnice. Drva kupim razrezana na 33 centi. V drvarnico jih speljeva skupaj s hčerjo. Pelete mi pripelje sosed, ki ima lesno galanterijo. Garažna vrata delujejo brezhibno. Če ne bodo bom poklicala serviserja. Žarnice ni problem zamenjat. Znam. Če vrže ven pancerko, pokličem soseda električarja.
Hiša je obnovljena v celoti. Vsaj 10 let bi moralo vse funkcionirati brezhibno.
Se zgodi in mora se preživeti.
Vav, fascinantno, same sposobne ženske, ki znajo vse, od košnje,zrak spustiti iz radiatorjev, zapreti ventile, prebarvati, štihati.. Jaz oddajam , pa lahko povem, da danes mlajši ljudje ne znajo nič ali pa nočejo. Niti moški, kaj šele ženske. Ljudje z dvema levima rokama. Pospravijo in to je to. Pri hiši je pa velik enih stvari in če hočeš imeti lepo in vzdrževano, se ženska težko spoprime z vsem. Mi imamo Smart hišo, vse na aplikacijah, če nam crkne elektrika, ne znam niti priti iz hiše. Gesla mi je mož pokazal, kje so ampak v resnici , za pol naprav pojma nimam , kako bi se lotila. Če bi mož umrl, bi tako veliko hišo prodala ali dala otrokom, sama pa šla živeti v atrijsko stanovanje ki ga oddajamo. Imela bi se vedno malo vrta, pa dovolj prostora notri za udobno bivanje . Ker hiše ne bi zmogla in bi začela propadati, jaz sem pa človek ki ima rad vse urejeno. In ko ne bi moglo biti, bi me to motilo
Tako kot zna partner skuhati kosilo, znam jaz odzraciti radiatorje in doliti vodo v sistem.
Tako kot zna partner dati prati perilo, znam jaz sprogramirati robota za košnjo, uporabiti bencinsko kosilnico ali pa nitkarco.
Nastavitev ruterja, menjava žarnice, menjava perlatorja na pipi …so pa stvari, ki jih opraviš mimogrede in niso vredne omembe.
Oba bi bila sposobna preživeti, ampak upam, da nama še dolgo tega ne bo treba v praksi preveriti.
Naša mama je osemdeset in vse zna….komandirat. Sama pa si domišlja, da zmore. Ok, tudi prav. Noče slišat, da bi bilo dobro hišo zamenjat za manjše stanovanje v mestu, blizu vsega. Ona hoče svojih 180 m2 + garaže + podstreha + vrt + brajde + košenje in obrezovanje. Ampak pričakuje od nas otrok, da smo prostovoljni sužnji njenega kraljestva. Da vikende preživljamo pri njej v delu. Pa imamo sami svoje hiše, še leta službe v letih, ko je ona že svetila v penziji, zraven vsega pa je še nesramna. Pa niti koraka, da bi olajšala sebi in posledično nam. Zato polagam na srce, zamenjajte svoje palače z vašimi otroci, da se ne bodo stiskali na 30m2 z dvema otrokoma, naj se razkomotijo, vi si pa ustvarite svoje življenje v stanovanjcu, ki vam bo fitalo v poznih letih. V tistih letih, ko bodo možgani že nesposobni sprocesirat tak projekt kot je selitev in razumeti, da je to dobro za vas in da to ne pomeni, da se vas otroci želijo znebiti. Ker roko na srce, če ne bi bila mama, bi ji že zdavnaj rekla, naj si svoje kraljestvo vtakne v rit, nas pa pusti na miru!
monovka, 13.11.2024 ob 16:25
Našteta opravila niso nič posebnega. Mislim, da jih obvlada velika večina takih, ki stanujejo v hišah, ker je to potrebno opraviti vsako leto rutinsko. Pa še marsikaj drugega.
Česar sam ne znaš, ti pa kdo prvič pokaže, drugič znaš sam. Ali pač nekomu plačaš, da to opravi.
No ja, saj ne gre toliko za to, da ne bi znale ženske tega naredit, je pa hiša za žensko, ki ostane sama, kar zalogaj. Če finančno ni problem, je morda lažje. Odvisno, koliko so otroci stari. Če so blizu odraslosti, bi jo jaz prodala in pomagala tudi njim z nekim stanovanjem.
Jana797, 13.11.2024 ob 21:59
No ja, saj ne gre toliko za to, da ne bi znale ženske tega naredit, je pa hiša za žensko, ki ostane sama, kar zalogaj. Če finančno ni problem, je morda lažje. Odvisno, koliko so otroci stari. Če so blizu odraslosti, bi jo jaz prodala in pomagala tudi njim z nekim stanovanjem.
Lej je zalogaj, ampak imaš svoj mir in prostor na katerega si navajen. Za zdaj mi uspeva fizično in finančno, zato ne razmišljam ne o menjavi, kaj šele o prodaji. Tudi otrok ne potrebuje moje pomoči. Ima svojo družino in rešen stanovanjski problem.
Tako je zdaj, ko mi zdravje še ne povzroča težav. Kako bo čez 10 let? Ne vem. V bližini gradijo nov DSO z varovanimi stanovanji. En je tudi že nekaj let v sosednji občini. V njem večinoma domačini. Se bom pač preselila v enega od njih. Moja penzija in eventualno tudi moja hiša bosta več kot dovolj za oskrbovalnino do dostojnega konca.
Jaz sem od nekdaj realna in vzamem vsako situacijo brez čustvene navlake. Kaj je možno in kaj ni.
Bo držalo. Je pa tudi res, da tudi za opravke po stanovanju plačaš mojstre enako drago, če ne znaš ničesar narediti sam. Samo čiščenje pač ni dovolj, naprave se kvarijo, odtoki se mašijo, mimogrede nastane velika škoda in to tudi sosedom, če ne skrbiš za tehnično brezhibnost v stavbi. Kar niti malo ni poceni.
Od nastetega res ni ne vem kaj. Ce vrze pancerko ven, najprej moras sploh preveriti vse varovalke, da sploh ves, da je pancerka kriva, ta je pa last Elektra, tako da poklices njih. Centralno pec moras itak pred zagonom servisirati, vsaka pozna soseda, sorodnika ali nekoga, ki se spozna ali pa sama zakuris in vidis ce vse dela kot mora. Pec in dimnik ocistit sama lahko, no za dimnik rabis mogoce par rok. Kosnja itak ni nic takega, jaz sem si se dodatno nitkarco kupila za robove, se dobi 2kg tezka in jo lahko upravljas, grmovje sama porezes z el zagco itd itd. Ni noben bavbav. Ce zdaj ne znas, verjemi, da se vsega naucis scasoma, ker si prisiljen znat
Jaz911, 14.11.2024 ob 07:07
Od nastetega res ni ne vem kaj. Ce vrze pancerko ven, najprej moras sploh preveriti vse varovalke, da sploh ves, da je pancerka kriva, ta je pa last Elektra, tako da poklices njih. Centralno pec moras itak pred zagonom servisirati, vsaka pozna soseda, sorodnika ali nekoga, ki se spozna ali pa sama zakuris in vidis ce vse dela kot mora. Pec in dimnik ocistit sama lahko, no za dimnik rabis mogoce par rok. Kosnja itak ni nic takega, jaz sem si se dodatno nitkarco kupila za robove, se dobi 2kg tezka in jo lahko upravljas, grmovje sama porezes z el zagco itd itd. Ni noben bavbav. Ce zdaj ne znas, verjemi, da se vsega naucis scasoma, ker si prisiljen znat
Se strinjam z vsem kar si napisala. Le pregled in čiščenje peči za centralno in dimnike mora opraviti pooblaščeno dimnikarske podjetje. To je zakonsko določeno in se nima smisla izpostavljati za nekih (lani) 45 eur.
Uvodni post razumem bolj kot neko jamranje. Če si bila bolj razvajene ali odvisne sorte je res problem. Zase lahko govorim in razumem tudi tiste prve. Mene so vzgajali bolj po fantovsko, kar mi je včasih škodovalo in večkrat prišlo prav.
Lep dan!
Hahah128, 14.11.2024 ob 08:04
Kosnja ni nič takega? Mi imamo za hišo tak breg, da se moraš privezati. Roka mojemu skoraj odpade od napora, pa ima 2 metra. Dajte nehat že nakladati, hiše v večini redke vzdrževane. Da je ženska sama v hiši, to je neumnost, jaz ne bi bila, bi prodala in kupila lepo stanovanje z atrijem.
Menim, da si zašla v napačno temo. Avtorica piše o ženskah, ki smo nenadoma ostale same.
Tebi kosi breg #tvoj 2 metra visok… In ne ti.
Ali je neumnost ali ne biti v hiši je stvar osebne presoje. Meni ni, dokler bom zmogla. Naslednja opcija je lahko tudi lepo stanovanje.
Opravljivke, 14.11.2024 ob 08:09
Menim, da si zašla v napačno temo. Avtorica piše o ženskah, ki smo nenadoma ostale same.
Tebi kosi breg #tvoj 2 metra visok… In ne ti.
Ali je neumnost ali ne biti v hiši je stvar osebne presoje. Meni ni, dokler bom zmogla. Naslednja opcija je lahko tudi lepo stanovanje.
Opravljivke
Ja in kaj sem drugega povedala? Kako naj bi jaz ostala v hiši sama, če ne bi niti pokositi mogla. Nekaterim je vseeno če vse visi , pa je vse zapuščeno, trava visoka , jaz pa ne bi tako hotela imeti. Primerjati hišo s stanovanjem je kot noč in dan. V bloku se te ne tiče parkirišče, hodnik, streha, fasada. To ureja upravnik. V stanovanju imaš delo do praga, v hiši se delo začne zunaj. Je treba splužiti sneg, je treba pokositi, če je ravna parcela je to lažje. Če imaš lesene ograje, zahtevajo redno barvanje , najprej moraš zbrusiti staro barvo dol, nato na novo prelakirati. Dela je veliko. Toča ti razbije strešnik, moraš gor splezati. Da ti pridejo majstri, stane veliko denarja. Ne zaslužim toliko, da bi lahko servisirala. Pri nas doma oče ni znal sam narediti, pol vtičnic v hiši ni delalo, vse je bilo bolj na silo. Vrata so se težko zaklepala, ker so bila povešena. Moja mama je vedno pizdila, ker je bilo vse na pol. Moj mož k sreči veliko zna in sam naredi v večini vse. Maistrov nimamo, ker že mož popravi. Pa sem pridna ženska, od nekdaj sem živela v hiši, znala delati, doma smo imeli kmetijo zmeraj sem veliko morala delati, tudi danes. Nisem fina gospa iz mesta. Ampak jaz ne bi zmogla ostati v taki hiši, ker je prezahtevna. Iskreno povedano. Zame bi bila prava izbira atrijsko stanovanje ali majhna vrstna hiša. Mi imamo neravne parcele 1500 m2. Nekaj strmega terena. Da bila razmišljala o CSD in varovanem stanovanju, je pa spet drugi ekstrem. V CSD greš ko ne moreš več funkcionirati. Skuhati, pospraviti, oprati. Jaz pa samo ne morem kositi neravne parcele , ne bi se mi dalo toliko delati, zato da bi živela sama v hiši veliki 270 m2. Treba se je prilagajati situaciji .
Hahah128, 14.11.2024 ob 08:30
Opravljivke
Ja in kaj sem drugega povedala? Kako naj bi jaz ostala v hiši sama, če ne bi niti pokositi mogla. Nekaterim je vseeno če vse visi , pa je vse zapuščeno, trava visoka , jaz pa ne bi tako hotela imeti. Primerjati hišo s stanovanjem je kot noč in dan. V bloku se te ne tiče parkirišče, hodnik, streha, fasada. To ureja upravnik. V stanovanju imaš delo do praga, v hiši se delo začne zunaj. Je treba splužiti sneg, je treba pokositi, če je ravna parcela je to lažje. Če imaš lesene ograje, zahtevajo redno barvanje , najprej moraš zbrusiti staro barvo dol, nato na novo prelakirati. Dela je veliko. Toča ti razbije strešnik, moraš gor splezati. Da ti pridejo majstri, stane veliko denarja. Ne zaslužim toliko, da bi lahko servisirala. Pri nas doma oče ni znal sam narediti, pol vtičnic v hiši ni delalo, vse je bilo bolj na silo. Vrata so se težko zaklepala, ker so bila povešena. Moja mama je vedno pizdila, ker je bilo vse na pol. Moj mož k sreči veliko zna in sam naredi v večini vse. Maistrov nimamo, ker že mož popravi. Pa sem pridna ženska, od nekdaj sem živela v hiši, znala delati, doma smo imeli kmetijo zmeraj sem veliko morala delati, tudi danes. Nisem fina gospa iz mesta. Ampak jaz ne bi zmogla ostati v taki hiši, ker je prezahtevna. Iskreno povedano. Zame bi bila prava izbira atrijsko stanovanje ali majhna vrstna hiša. Mi imamo neravne parcele 1500 m2. Nekaj strmega terena. Da bila razmišljala o CSD in varovanem stanovanju, je pa spet drugi ekstrem. V CSD greš ko ne moreš več funkcionirati. Skuhati, pospraviti, oprati. Jaz pa samo ne morem kositi neravne parcele , ne bi se mi dalo toliko delati, zato da bi živela sama v hiši veliki 270 m2. Treba se je prilagajati situaciji .
Lej vsako razburjanje je nepotrebno. Iz napisanega se čuti neka jeza. Zakaj, saj samo razpravljamo o možnih načinih življenja. Vsaka se mora odločiti sama. Ali zmore ali pač ne. O kakšnem CSD (center za socialno delo) govoriš? Pri nas gradijo nov DSO (dom starejših občanov), ki bo moja naslednja opcija, ko ne bom več zmogla.
Svoje mnenje sem že napisala. Se nima smisla nekaj prerekati. Ti po svoje, vsaka druga spet po svoje.
Eh ja, 13.11.2024 ob 20:36
Vav, fascinantno, same sposobne ženske, ki znajo vse, od košnje,zrak spustiti iz radiatorjev, zapreti ventile, prebarvati, štihati.. Jaz oddajam , pa lahko povem, da danes mlajši ljudje ne znajo nič ali pa nočejo. Niti moški, kaj šele ženske. Ljudje z dvema levima rokama. Pospravijo in to je to. Pri hiši je pa velik enih stvari in če hočeš imeti lepo in vzdrževano, se ženska težko spoprime z vsem. Mi imamo Smart hišo, vse na aplikacijah, če nam crkne elektrika, ne znam niti priti iz hiše. Gesla mi je mož pokazal, kje so ampak v resnici , za pol naprav pojma nimam , kako bi se lotila. Če bi mož umrl, bi tako veliko hišo prodala ali dala otrokom, sama pa šla živeti v atrijsko stanovanje ki ga oddajamo. Imela bi se vedno malo vrta, pa dovolj prostora notri za udobno bivanje . Ker hiše ne bi zmogla in bi začela propadati, jaz sem pa človek ki ima rad vse urejeno. In ko ne bi moglo biti, bi me to motilo
Ne vem no.. narediš si tak sistem, da ga znaš obvladat ali kako? In veš kako je – malo posplošujete s tem mlajšimi generacijami. V vsaki generaciji imaš sposobne in manj sposobne. Prvi se naučijo, drugi se pač šlepajo ali pa jamrajo.
In ne, pokosit travo, vodo spustit iz sistema (in potem sistem nafilat), zapreti vodo da ti ne zmrzne, ni nobena vesoljska znanost. Večina tistih, ki so hiše gradili sami oz. so bili aktivni pri gradnji, znajo še precej več od tega – tako ženske kot moški.
In še ena od mlajše generacije… moj prijatelj električar sicer (star je dobrih 20) ima uspešno firmo, kjer mladi fantje delajo vse – od razvoda in priklopa elektrike do končne obnove stanovanja. V ekipi ima pa same mlade, večinoma samouke fante.
crna_vrtnica_neprij, 14.11.2024 ob 08:54
Ne vem no.. narediš si tak sistem, da ga znaš obvladat ali kako? In veš kako je – malo posplošujete s tem mlajšimi generacijami. V vsaki generaciji imaš sposobne in manj sposobne. Prvi se naučijo, drugi se pač šlepajo ali pa jamrajo.
In ne, pokosit travo, vodo spustit iz sistema (in potem sistem nafilat), zapreti vodo da ti ne zmrzne, ni nobena vesoljska znanost. Večina tistih, ki so hiše gradili sami oz. so bili aktivni pri gradnji, znajo še precej več od tega – tako ženske kot moški.
In še ena od mlajše generacije… moj prijatelj električar sicer (star je dobrih 20) ima uspešno firmo, kjer mladi fantje delajo vse – od razvoda in priklopa elektrike do končne obnove stanovanja. V ekipi ima pa same mlade, večinoma samouke fante.
Jaz ne vidim smisla. Prodala bi . O tem sem že razmišljala, ali bi šla v lepo stanovanje ali pa postavila majhno montažno hišo velikosti 80-100 m2 , stavbno parcelo imam. V veliki hiši sama ne bi bila, nobenega smisla nimam. K sreči nisem človek, ki se naveže na cegle, ko ti nekaj ne služi, prodaš. Hiša je na dobri lokaciji, z lahkoto se bi prodala za dober denar.
Eh ja, 14.11.2024 ob 11:59
Jaz ne vidim smisla. Prodala bi . O tem sem že razmišljala, ali bi šla v lepo stanovanje ali pa postavila majhno montažno hišo velikosti 80-100 m2 , stavbno parcelo imam. V veliki hiši sama ne bi bila, nobenega smisla nimam. K sreči nisem človek, ki se naveže na cegle, ko ti nekaj ne služi, prodaš. Hiša je na dobri lokaciji, z lahkoto se bi prodala za dober denar.
Se to , moji starši so bili taki, da zmorejo hišo , ni problema. Potem pa pridite, pomagajte, je za pokositi, obrezati drevesa, pospraviti. Ko smo jim predlagali da grejo v mesto v naše stanovanje ki ga oddajamo, to pa ne , midva zmoreva. Ta slovenska navezanost na cegle
moja mati je ostala sama pri 65 in čisto normalno skrbi za hišo. v tem času je obnovila kopalnico, okna, fasado, balkone, kupila novo peč na drva in jo inštalirala…
malo pomagajo zeti, malo bratje in kak nečak, malo kak sosed priskoči, če je potrebno, ampak večinoma pa ji znese vse naredit. kosi sama, vrt rihta sama, okoli hiše ureja stvari sama….
bivši se je malo nazaj odselil in sem izplačala njegov delež hiše. v čem je problem? kosit? zapret vodo, da ne zamrzne?
obstaja kup ljudi, ki ti pridejo in naredijo stvari, če jim nekaj malega plačaš. sosed je električar, če kaj crkne, bom pač njemu plačala. za ciprese obrezat se tud najde kak obrtnik, mam par telefonskih za to….