Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali lahko privat lastnik koče

Ali lahko privat lastnik koče

Ali lahko privat lastnik gorske koče reče : sedaj pa imamo zaprto oziroma to je privatna last in ne smete hodit tu okrog?

Seveda, privat lastnina, komunisti še zmeraj mislijo da je vse njihovo.

Te navade so prisle s kapitalizmom

Lahko. Tudi če ima kočo v najemu, jo lahko odpira zapira kadar želi. Ni dolžan odpirati nikomur. Če ima koča zraven določeno zemljišče, ga lahko tudi ogradi.

Ne, če imaš pogodbo, ne more.

Kako pa naj bi izgledala ta pogodba?  V smislu kot Postojnska jama? Ampak če bo privatnik kupil gorsko kočo, bo nabil cene … Saj veste, koliko ke vstopnina za Postojnsko jamo.

Odgovor na objavo uporabnika
Koče, 14.11.2024 ob 07:47

Ali lahko privat lastnik gorske koče reče : sedaj pa imamo zaprto oziroma to je privatna last in ne smete hodit tu okrog?

Zadnjič sem prebrala, da so k nekomu prišli na njegovo dvorišče. Poklical je policijo in so mu pojasnili, da po dvorišču lahko hodi kdorkoli, le poškodovati ali ukrasti ne sme ničesar.

Privat lastnina DA, v najemu NE

po moje ne, 14.11.2024 ob 10:14

Zadnjič sem prebrala, da so k nekomu prišli na njegovo dvorišče. Poklical je policijo in so mu pojasnili, da po dvorišču lahko hodi kdorkoli, le poškodovati ali ukrasti ne sme ničesar.

Aja , a bejž no ?

Torej po tvoje lahko grem h kućkotu, jankoviću, vstavi poljubno ,na vrt se lepo vsedem v travo, ta se sama poravna in pijem svoje pivo, prazne piksne pa vestno stiskam in zlagam v vrečko, pa mi tip nič ne more…

malo morgen !

Ograja je tisti faktor kateri določa nabor “pravic” “obiskovalcev”, če je ta višja od 2 m te lahko lastnikov sultan živega požre pa nimaš pravice glasovanja !

Anonimno 2829, 14.11.2024 ob 17:24

Aja , a bejž no ?

Torej po tvoje lahko grem h kućkotu, jankoviću, vstavi poljubno ,na vrt se lepo vsedem v travo, ta se sama poravna in pijem svoje pivo, prazne piksne pa vestno stiskam in zlagam v vrečko, pa mi tip nič ne more…

malo morgen !

Ograja je tisti faktor kateri določa nabor “pravic” “obiskovalcev”, če je ta višja od 2 m te lahko lastnikov sultan živega požre pa nimaš pravice glasovanja !

Našla sem članek.

‘Policisti so ga mirno spustili In kako je pri nas? Državljan je ta problem izpostavil na spletni strani predlagam.vladi.si: “V nedeljo sem prišel domov, odklenem ograjo, vstopim, in zagledam dva odrasla moška na dvorišču. Enemu je uspelo zbežati, drugega sem pridržal do prihoda policistov. Vprašal sem ga, zakaj je preskočil ograjo in prišel na mojo posest, pa je rekel, da si je tako želel in da to ni prepovedano. Mislil sem si, boš že videl, ko pridejo policisti. Toda ti so v resnici potrdili njegovo izjavo in ga mirno pustili oditi. Po novem kazenskem zakoniku ni kaznivo, če se ti sredi noči po dvorišču sprehaja neznanec. Mirno lahko preskoči ograjo in prebrska, če je kaj vrednega na dvorišču. Od njega bi lahko le zahteval odškodnino zaradi motenja, a je ta bizarno nizka. Poleg tega bi moral financirati tožbo, na koncu pa taki nimajo službe in jim nimaš kaj rubit.” Na ministrstvu za pravosodje so, nasprotno, prepričani, da je zakonodaja ustrezno urejena: “Kazenski zakonik v 141. členu določa kaznivo dejanje nedotakljivosti stanovanja, drugo lastnino oziroma premoženje pa pred posegi varuje pretežno v 23. poglavju, ki določa kazniva dejanja zoper premoženje. Med drugim gre za kazniva dejanja, ki določajo različne oblike tatvin, pa tudi kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Prav tako je lahko v zvezi z lastnino varovana tudi osebna integriteta posameznika – če bi na primer določena oseba na ograjenem dvorišču izvajala zalezovanje z opazovanjem, zasledovanjem ali vsiljivim prizadevanjem vzpostavitve stika in s tem povzročila prestrašenost ali ogroženost, bi bilo lahko podano kaznivo dejanje zalezovanja.”

Več na: https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepremicnine/zasacil-ga-je-na-dvoriscu-ob-reakciji-policije-pa-ostal-brez-besed-423165http://www.zurnal24.si

tale naša zakonodaja je pa res lovska. Torej če grem recimo za en dan na slovensko obalo, si lahko komot izberem eno privat dvorišče z zunanjo kuhinjo in tam naredim kosilo in ga v miru pojem. Ali pa recimo v nekaterih kočah ne pustijo jesti svoje hrane in pijače, torej nimajo nobene pravice, da me odganjajo?

mijav mijav, 15.11.2024 ob 09:42

tale naša zakonodaja je pa res lovska. Torej če grem recimo za en dan na slovensko obalo, si lahko komot izberem eno privat dvorišče z zunanjo kuhinjo in tam naredim kosilo in ga v miru pojem. Ali pa recimo v nekaterih kočah ne pustijo jesti svoje hrane in pijače, torej nimajo nobene pravice, da me odganjajo?

imaš dve stvari

eno je nedotakljivost STANOVANJA, drugo pa motenje posesti.

za prvo lahko pokličeš policijo, za drugo moraš ljudi tožit. tako jaz to razumem.

Seveda lahko hodiš okrog.

Mislim da si kosila v njihovi letni kuhinji ne smeš pripravljati, lahko pa stojih ali sediš na dvorišču in najbrž tudi malicaš svojo hrano.

Čebela_adela, 15.11.2024 ob 10:04

imaš dve stvari

eno je nedotakljivost STANOVANJA, drugo pa motenje posesti.

za prvo lahko pokličeš policijo, za drugo moraš ljudi tožit. tako jaz to razumem.

saj malo nakladam in nimam želje po klatenju po tuji posesti, ampak za civilno tožbo moraš človeka poznati in kako dobiš podatke od njega?

mijav mijav, 15.11.2024 ob 10:12

saj malo nakladam in nimam želje po klatenju po tuji posesti, ampak za civilno tožbo moraš človeka poznati in kako dobiš podatke od njega?

pustiš, da jih tvoj pes ugrizne in ti boš hitro izvedela njihove podatke, ko te bodo tožili?

mislim da, 15.11.2024 ob 10:11

Mislim da si kosila v njihovi letni kuhinji ne smeš pripravljati, lahko pa stojih ali sediš na dvorišču in najbrž tudi malicaš svojo hrano.

Ne moreš se na tuje stole kar vsesti! Ste vsi na glavo padli! Če nekaj ni ograjeno in napisano da je privat, še ne pomeni da je vsem na uporabo! Zaradi takih idiotov si ljudje visoke zidove postavljamo okoli hiš. Eni kar mislite, da je vse vam na uporabo!

Meni je Policaj svetoval sledeče.

Naj bolje je da “pade po stopnicah”, edino opozoril me je da bo malo neugodno če bo pred padcem ujel kak metek iz pištole, ampak bomo rešili tudi to je dejal.

Ne smeš, 15.11.2024 ob 11:20

Ne moreš se na tuje stole kar vsesti! Ste vsi na glavo padli! Če nekaj ni ograjeno in napisano da je privat, še ne pomeni da je vsem na uporabo! Zaradi takih idiotov si ljudje visoke zidove postavljamo okoli hiš. Eni kar mislite, da je vse vam na uporabo!

Nikjer nisem napisala,  da sme sedeti na tujih stolih. Na tleh pa lahko sedi ali stoji. Na dvorišču z ograjo ali brez. Preberi si čla nek zgoraj. Tudi zame je bilo presenečenje.

Ne mislimo, da so tuja ogranena zaprta dvorišča vsem na uporabo, a zakonodaja to dovoljuje. Kot dovoljuje, da te vlomilec, ki se poškoduje v tvoji bajti, lahko toži.

New Report

Close