Motnje hranjenja v odraslost ali depresija?
MH, 14.11.2024 ob 09:54
Nikoli se nisem zdravila za motnje hranjenja. Zdaj pojem “na tone” sladkarij na dan. Prenajedam se. Se zavedam, da imam problem, a ne morem nehat. Ne ve, ali sem v depresiji, ampak v življenju nimam več volje. Sem spoznala realni svet in sladkor mi je ena izmed tolažb.
Opiši nam, katera čustva te obhajajo, ko te vleče k sladkarijam in katera te obidejo po glikogenskem vrhu, ko se začne vse skupaj nižati. Malo nam pojasni, kako ti ta čustva občutiš (prepoznaš).
Malo preverite, zakaj vam manjka sladko. Gre za osamljenost in hormon sreče. Sladkanje na nek način nadomesti bližino nekoga. To ni motnja hranjenja. Motnja hranjenja je, če bi sedeli 5 ur v McDonald’su in nato še jedli doma in ponovili vajo naslednji dan. Motnjo hranjenja bi imeli, če bi imeli 200 in več kilogramov. Ena taka je psihotična baba dr. sentočnik, ki sovraži močnejše ženske in ironija je, da ima ambulanto za te težave in na račun žaljenja žensk močno kasira denar. Ženske zmerja s kurbami in jim vceplja gnil občutek slabe vesti, da imajo motnjo hranjenja že če imajo le cca 5 kg preveč. Sladko ženskam paše ob ciklusih. Skratka, pogumno dalje in uživajte v sladkem. Seveda po pameti 😉
Odvisnost od sladkega – v končni fazi lahko taki odvisniki pojedo cca kilogram belega sladkorja ali spijejo do 10 litrov kokakole na dan – je lahko tako trdovratna in pogubna za človekovo zdravje kot vse pogubne odvisnosti od ‘substanc’. In vse odvisnosti izvirajo iz travm iz otroštva, ki se lahko preobrazijo v odvisnosti vseh vrst v odrasli dobi. Vsakemu svoje. Seveda pomaga psihoterapija, ki je naše zdravstvo ne izvaja, temveč operira s farmacevtskimi preparati, zato priporočam, da se začneš takoj odvajati od sladkorja na svojo roko, kakorkoli že. Najbolje z jogo, meditacijo in zdravim prehranjevanjem. Lahko reči, težko izvesti. Been there, done that. It works.
Pri zdravju je tako: več vložiš, več profitiraš. Preprosto, toda zahtevno