Se pravi, vi ki nasprotujete omrežninam
Torej, vi ki nasprotujete tem novim omrežninam ste v bistvu tisti, ki ste se sedaj na račun nas, najmanjših porabnikov v resnici šlepali?
Vsi, ki imate toplotne, bazene, savne, el.avte, si ogrevate hišne dovoze, ipd. Vi ste se dejansko do sedaj šlepali na račun nas, ki smo v majhnih stanovanjih?!
In ste celo vlado prepričali, da zdaj tumba v drugo smer. Da bi se še naprej šlepali na moj račun in račun kakšne upokojenke v bloku, ki ima 400 eur penzije?!
Pa seveda podjetniki so svojega ministra prepričali, da bodo spet kar bankrotirali zaradi tega. Verjetno okol ministra jokca tudi tisti Simblonka, ki si je lani izplačal 20 milijonov nagrade.
Ej, moja vlada, tukaj ga pa orng mim tolčete.
Omrežje, 21.11.2024 ob 15:57
Torej, vi ki nasprotujete tem novim omrežninam ste v bistvu tisti, ki ste se sedaj na račun nas, najmanjših porabnikov v resnici šlepali?
Vsi, ki imate toplotne, bazene, savne, el.avte, si ogrevate hišne dovoze, ipd. Vi ste se dejansko do sedaj šlepali na račun nas, ki smo v majhnih stanovanjih?!
In ste celo vlado prepričali, da zdaj tumba v drugo smer. Da bi se še naprej šlepali na moj račun in račun kakšne upokojenke v bloku, ki ima 400 eur penzije?!
Pa seveda podjetniki so svojega ministra prepričali, da bodo spet kar bankrotirali zaradi tega. Verjetno okol ministra jokca tudi tisti Simblonka, ki si je lani izplačal 20 milijonov nagrade.
Ej, moja vlada, tukaj ga pa orng mim tolčete.
Včasih je elektrika koštala x in od tega x se je poplačalo vse.
Danes se pa komplicira!
Ja jaz mam nižji račun za 10 evrov glede tud na vse skupaj, in me boli kurac za rich pipl z bazeni in savnami ! Če bi bil bogatejši, bi svoj luksuz tud plačal. No, da vidim zdej november, kaj bo, ampak oktobrski račun je celo cenejši kot pred spremembo 90% subvencionirane in 10% prosto na trgu. Bogatuni majo pa tud cajt sedet pred računalniki in non stop neki komentirat, medtem o mora srednji razred delat tud po dve službi, da preživi, tako da fuck off!
Masterclass, 21.11.2024 ob 20:00
Ja jaz mam nižji račun za 10 evrov glede tud na vse skupaj, in me boli kurac za rich pipl z bazeni in savnami ! Če bi bil bogatejši, bi svoj luksuz tud plačal. No, da vidim zdej november, kaj bo, ampak oktobrski račun je celo cenejši kot pred spremembo 90% subvencionirane in 10% prosto na trgu. Bogatuni majo pa tud cajt sedet pred računalniki in non stop neki komentirat, medtem o mora srednji razred delat tud po dve službi, da preživi, tako da fuck off!
moja plača je okoli 4500 eur in mi ni potrebno delati 2 služb, ker mi to zadošča
Vidim, da si nisi preveč dobro pogledal sistema. Omrežnina na poraljeno elektriko na kWh se je znižala. Torej večji porabniki so na boljšem (dokler ne prekoračijo dogovorjene moči)
Fiksni stroški omrežnine za priključek so se pa povišali, torej manjši porabniki so na slabšem, ker to ravno tako plačajo, nimajo pa toliko od nižje omrežnine na porabljeno elektriko
Seve
Tesla si je ze pred 100 leti izmislil zastonj elektriko!
Razumem, da je za to potrebna neka mreza, ki jo je potrebno vzdrzevati in da je ro tudi nek strosek, a vse ostalo nas lupijo kot opica banane!
Danes pa se clovek sprasuje, kdo je tu nor in koga dobro pere, ker nas po eni strani silijo, da gremo v vsem na elektriko, po drugi strani nam tumbajo, da smo preveliki potrosniki elektrike in tretje, elektriko drazijo – dajte si malo prst na celo in se zamislite!
noben ti ni rekel, da si prevelik potrošnik energije. In tudi nov sistem preferira stabilne večje potrošnike, ker so znižali omrežnino na porabo na kWh s 4 centov na 2 centa.
Edino kar se opozarja, je nesmiselna uporaba elektrike, torej za direktno ohmsko gretje, ko pa imaš na voljo namesto tega TČ, peči na nafto, drva, plin, kar ima vse boljši izkoristek. Za vožnjo je električni avto tudi bolj učinkovit (porabi 15 kWh energije na 100 km, medtem ko klasični 40 kWh in več (liter nafte ima 10 kWh energije)
Res pa bodo kazni, če boš vse v enem šusu prižgal in prekoračeval. Če pa imaš stabilno stalno porabo, pa je lahko velika, boš pa po novem sistemu profitiral napram prej
Tesla653, 22.11.2024 ob 06:12
Tesla si je ze pred 100 leti izmislil zastonj elektriko!
Razumem, da je za to potrebna neka mreza, ki jo je potrebno vzdrzevati in da je ro tudi nek strosek, a vse ostalo nas lupijo kot opica banane!
Danes pa se clovek sprasuje, kdo je tu nor in koga dobro pere, ker nas po eni strani silijo, da gremo v vsem na elektriko, po drugi strani nam tumbajo, da smo preveliki potrosniki elektrike in tretje, elektriko drazijo – dajte si malo prst na celo in se zamislite!
Točno to! Mi plačujemo zato, da lahko elektro oligarhi vzdržujejo svoje plače s petmestnimi številkami mesečno in da si lahko talajo milijonske nagrade na letnem nivoju. Kakšna omrežnina neki! Resno mislite, da bodo s tem kešem gradili nova omrežja? Rabijo keš, da vzdržujejo stanje, ko “poslujejo” z ogromnimi dobički. A ste si ogledali, kakšne dobičke imajo ta elektro podjetja, ki so večinsko ali popolnoma v državni lasti? Če bi pa slučajno poslovali z izgubo, je pa tu takoj država (beri davkoplačevalci) s svojimi prilivi.
Če sediš v nadzornem svetu kake elektro firme, si lahko tup ko točak, denar leti iz vseh strani. Če je bila direktorica Solar sistemi (hčerinska firma GENi) Golobova žena vzgojiteljica, ti je vse jasno.
Če so veliki porabniki problem in bi se radi šli pravičnost, potem bi lahko cenike porabe in omrežnin prenovili na bistveno preprostejši način: poraba do x kWh mesečno taka cena, nad x do y višja cena, nad y najvišja. Kot pri dohodnini.
Ampak težava ni v pravičnosti. To vam oblastniki prodajajo, ker je tako najlažje raji podtakniti te bloke. Vedno je spremembe najlažje uvesti tako, da se demonizira manjši del populacije! To so vedeli že v antičnem Rimu. Resnična težava je v tem, da je denar od desetletja pobranih omrežnin šel v plače in druge ugodnosti, namesto v obnovo in nadgradnjo električnega omrežja.
Če so veliki porabniki problem in bi se radi šli pravičnost, potem bi lahko cenike porabe in omrežnin prenovili na bistveno preprostejši način: poraba do x kWh mesečno taka cena, nad x do y višja cena, nad y najvišja. Kot pri dohodnini.
Veliki porabniki niso problem, če ni boljše alternative. Problem je neumna uporaba elektrike, kjer je boljša alternativa
Električni avto ni problem, ker je bolj varčen od dizelskega (porabi 15 kWh energije namesto 40 kWh in več na isto razdaljo)
Toplotne črpalke niso problem, ker imajo 300 % izkoristek
Problem je uporaba elektrike za ohmske grelce, kjer je samo 100 % izkoristek.
Pač podobno kot so problem žarnice na nitko proti LED. Stare žarnice so tudi relativno mali porabnik, ampak so vseeno 10x bolj potratne od LED, zato jih je danes neumno uporabljat in so prepovedane.
Za toploto proizvajat je elektrike škoda (direktne elektro grelce). Ker za to imaš drva, nafto, plin. Iz drv, nafte, plina ne moreš nič drugega pametnejšega nardit kot toploto, ker za pridobivanje toplote imajo 80-95 % učinkovitost. Za vožjno imajo samo 20-45 % učinkovitost.
Tako da če uporabljaš za gretje TČ ali drva, nafto, plin, si s tč prihranil 66 % energije napram direkt električnim grelcem, z drvmi, nafto in plinom si naredil najbolj pametno, kar lahko narediš.
Če se voziš z elektro avtom si tudi naredil iz elektrike največ, kar lahko narediš, saj narediš 100 km s samo 15 kWh energije. Če se voziš z benz ali dizel avtom, si 66 % energije (skupaj zažgeš 40 kWh in več energije na 100 km) iz nafte spustil v luft, oz pretvoril v toploto, tam kjer je ne rabiš!
niso problem, 22.11.2024 ob 11:34
Za toploto proizvajat je elektrike škoda (direktne elektro grelce). Ker za to imaš drva, nafto, plin. Iz drv, nafte, plina ne moreš nič drugega pametnejšega nardit kot toploto, ker za pridobivanje toplote imajo 80-95 % učinkovitost. Za vožjno imajo samo 20-45 % učinkovitost.
Tako da če uporabljaš za gretje TČ ali drva, nafto, plin, si s tč prihranil 66 % energije napram direkt električnim grelcem, z drvmi, nafto in plinom si naredil najbolj pametno, kar lahko narediš.
Če se voziš z elektro avtom si tudi naredil iz elektrike največ, kar lahko narediš, saj narediš 100 km s samo 15 kWh energije. Če se voziš z benz ali dizel avtom, si 66 % energije (skupaj zažgeš 40 kWh in več energije na 100 km) iz nafte spustil v luft, oz pretvoril v toploto, tam kjer je ne rabiš!
Ne razumeš. Javni diskurz je tak, da so sončne elektrarne, toplotne črpalke in EV-ji velik problem. In raja je to zgrabila kot pes klobaso. Beri samo ta forum ali to temo!
Še dodatno pa povem: Elektro avti in TČ so tudi precej stabilni porabniki, ne ustvarjajo nekih strašnih špic, ampak enakomerno delujejo čez cel dan ali celo noč. Elektro avti se sploh večinoma ponoči polnijo, ko večino drugega miruje. Oboje je zelo predvidljivo
Največje špice ustvarjajo elektro štedilniki, pečice, ko to vse skup prižgeš naenkrat za 1 uro ali dve.
In tako bo tudi po tem sistemu, uporabniki TČ in elektro avtov so nagrajeni z nižjo omrežnino na kWh (oni porabijo relativno dosti kWh z veliko konstatnostjo in predvidljivostjo), imajo pa lahko relativno nizko obračunsko moč zaradi konstantnosti svojih porabnikov. Oni bodo prihranili z nižjo omrežnino za porabo na kWh, fiksnih omrežnin pa ne bodo procentualno toliko plačali.