Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Odpovedni rok

Odpovedni rok

Pozdrav!

Imam eno vprašanje, pa me zanima, ali mogoče kdo pozna odgovor in mi lahko priskoči na pomoč.

Zadnjih 8 mesecev sem zaposlena pri delodajalcu, ki je vse prej kot korekten, službo sem sprejela, ker v tistem trenutku drugega ni bilo, sem pa cel čas iskala naprej – in sedaj končno našla. Prišla sem do točke, ko bo potrebno podati odpoved in se “dogovarjati” glede odpovednega roka – tukaj pa pričakujem težave. Namreč za trenutnega delodajalca bo to že tretja odpoved s strani v delavca v kratkem času, kar pomeni, da je zaposlenih malo in bo zagotovo želel odpovedni rok “raztegniti”, kolikor se le da.

In sedaj me zanima sledeče:

-Zakon o delovnih razmerjih določa, da je minimalni odpovedni rok za delavca, zaposlenega do enega leta, minimalno 15 dni, razen če je kako drugače določeno v pogodbi.

-Kolektivna pogodba za dejavnost, v kateri delam, narekuje odpovedni rok v trajanju dveh mesecev.

-V pogodbi o zaposlitvi imam zapisano: “Odpovedni roki so takšni, kot jih določa Zakon o delovnih razmerjih”.

Glede na to, da se pogodba o zaposlitvi v delu o odpovednem roku navezuje na Zakon o delovnih razmerjih, kolektivne pogodbe pa tukaj ne omenja, lahko zahtevam le 15 dni odpovednega roka?

Hvala za odgovore.

Ojla, usekaš dva “plava” in je avtomatična prekinitev delovnega razmerja.

Js sem vedno zahtevala po svoje (7 teden npr) in vedno so mi ugodili, ne glede na pogodbo (je pa v pogodbi pisalo, da se lahko sporazumno dogovorita za nek odpovedni rok).  Ce te ponavadi caka druga sluzba ti dajo hiter odpovedni rok. Pomoje gledaj zakon o delovnih razmerjih.

https://zakonodaja.com/zakon/zdr-1/94-clen-minimalni-odpovedni-roki

Ja, pri tem delodajalcu si zaposlena manj kot eno leto, torej imaš odpovedni rok 15 dni. Pazi, to je 15 koledarskih dni, ne 15 delovnih dni. Če torej podaš odpoved danes, zaključiš delovno razmerje 7.11. Novi delodajalec te mora prijaviti z 8.11. (čeprav je nedelja), da ne boš imela prekinitve delovne dobe.

Če boš dala odpoved v ponedeljek, je tvoj zadnji delovni dan torek, 10.12.

Takih pač ne zaposliš. 15, dva meseca. Pa sama ne veš. Pa pogodbe nimaš.  Da sploh kam greš.

New Report

Close