Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali pri športni dejavnosti potrebuješ hidratacijske pripravke?

Ali pri športni dejavnosti potrebuješ hidratacijske pripravke?

Za kolesarjenje in tek.

Ali je dovolj če piješ samo vodo.

Če greš naprimer na večurno kolesarjenje. Ampak ali voda ne spira mineralov in podobno, saj jo med takim kolesarjenjem veliko spiješ.

Ali torej rabiš hidratacijsko tekočino s pravilno odmerjenim sladkorjem in soljo?

Odgovor na objavo uporabnika
hidracijska tekočina, 26.11.2024 ob 13:17

Za kolesarjenje in tek.

Ali je dovolj če piješ samo vodo.

Če greš naprimer na večurno kolesarjenje. Ampak ali voda ne spira mineralov in podobno, saj jo med takim kolesarjenjem veliko spiješ.

Ali torej rabiš hidratacijsko tekočino s pravilno odmerjenim sladkorjem in soljo?

Ali je dovolj, če piješ samo vodo?

Če ne, zakaj ne? Ali bi svetovali samo vodo, ali pa tudi hidratacijsko tekočino? Zakaj?

Se zahvaljujem za razlage.

Mene tudi to zanima.

Pri intenzivni vadbi ki traja dlje časa – npr 2 uri in več – potrebuješ hidracijske zadeve. Ker se s potom izloči toliko mineralov, da jih je treba nadomestiti.

OK… ni sicer nujno, je pa koristno. Sploh če to ni enkraten dogodek, pač pa se taka vadba ponavlja več dni zaporedoma in samo z vodo in normalno hrano tega ne moreš nadomestiti. Tudi telo samo ti pove – če imaš veliko takšne vadbe in ne nadomeščaš izgubljenih snovi… ti npr zvečer začne strašno dišati zelo slana hrana. Prav zaželiš si kakšnih slanih arašidov ali krekerjev, itd.

Teh tekočin ni treba nabavljati, lahko pripraviš sam. Natančnejša navodila se najde na netu, v principu pa takole – liter vode + žlička soli + žlička (do dve sladkorja ali medu) + sok 1/2 limone. Fajn je dodati tudi nekaj magnezija – a prej preveri doma, da te potem ne stisne in prečepiš par ur v grmovju… Ker nekateri ljudje so bolj nagnjeni k temu (srački po magneziju) in jim je že nekaj Donata dovolj…

P.S. Karkoli že piješ – je pomembno da piješ velikokrat po malem (požirek ali dva) in ne dolgo nič, potem pa vse naenkrat.

Sam imam npr na kolesu za daljše ture 1 bidon vode in še enega szhidracijsko raztopino – in pijem malo enega, malo drugega.

rok-1, 26.11.2024 ob 15:16

Pri intenzivni vadbi ki traja dlje časa – npr 2 uri in več – potrebuješ hidracijske zadeve. Ker se s potom izloči toliko mineralov, da jih je treba nadomestiti.

OK… ni sicer nujno, je pa koristno. Sploh če to ni enkraten dogodek, pač pa se taka vadba ponavlja več dni zaporedoma in samo z vodo in normalno hrano tega ne moreš nadomestiti. Tudi telo samo ti pove – če imaš veliko takšne vadbe in ne nadomeščaš izgubljenih snovi… ti npr zvečer začne strašno dišati zelo slana hrana. Prav zaželiš si kakšnih slanih arašidov ali krekerjev, itd.

Teh tekočin ni treba nabavljati, lahko pripraviš sam. Natančnejša navodila se najde na netu, v principu pa takole – liter vode + žlička soli + žlička (do dve sladkorja ali medu) + sok 1/2 limone. Fajn je dodati tudi nekaj magnezija – a prej preveri doma, da te potem ne stisne in prečepiš par ur v grmovju… Ker nekateri ljudje so bolj nagnjeni k temu (srački po magneziju) in jim je že nekaj Donata dovolj…

Hvala za ta koristen nasvet. Če se prav spomnim, si v preteklosti svetoval eno zadevo, ki je prav posebej za kolesarje namenjena? Kaj je že bilo to?

Ne spomnim se. Verjetno to isto, kot sem zgoraj napisal. Te zadeve so itak univerzalne – vsaj kolikor vem.

rok-1, 26.11.2024 ob 15:39

Ne spomnim se. Verjetno to isto, kot sem zgoraj napisal. Te zadeve so itak univerzalne – vsaj kolikor vem.

Hidracija je jasno kaj pomeni izraz, da ne dehidriraš. Za to so potrebni voda, sol in sladkor. Kaj pa pomeni izotonično? A to pomeni, da se razstrupljaš, ker se ob naporu v telesu sproščajo strupi? Predvidevam, da se zaradi izotoničnega učinka doda hidracijski tekočini še sok polovice limone? Prav razumem?

Jaz naredim tako. Kupim magnezij v prahu, ki se ga da direkt na jezik. Ko grem kolesarit pazim, da magnezij vzamem takrat, ko je minilo že nekaj časa od obroka in ko še nekaj časa ne bom zaužil drugega obroka. Vzamem ga nekaj časa po temu, ko sem pil tekočino in še nekaj časa počakam preden jo pijem ponovno.

Ali veste kateri je najboljši pripravek za elektrolite in ga uporabljajo profesionalni športniki, je skoraj zastonj in ni fenci. Kis od kumaric.

Ja, 26.11.2024 ob 16:48

Ali veste kateri je najboljši pripravek za elektrolite in ga uporabljajo profesionalni športniki, je skoraj zastonj in ni fenci. Kis od kumaric.

O elektrolitih.

povej več, 26.11.2024 ob 16:59

O elektrolitih.

Nikola Tesla jih je odkril.

Anonimno 10629, 26.11.2024 ob 15:44

Hidracija je jasno kaj pomeni izraz, da ne dehidriraš. Za to so potrebni voda, sol in sladkor. Kaj pa pomeni izotonično? A to pomeni, da se razstrupljaš, ker se ob naporu v telesu sproščajo strupi? Predvidevam, da se zaradi izotoničnega učinka doda hidracijski tekočini še sok polovice limone? Prav razumem?

Glede tega imam omejeno znanje; Morda bo kdo drug bolj natančno povedal.

A izotonično v tem smislu je malo zgrešen izraz. Verjetno je bolj marketinški rezultat, kot kaj drugega – načeloma pa označuje gostoto vodne raztopine (mineralov) ki naj bi bila podobna gostoti tekočine v celicah – oz ustrezna, da z osmozo celica lahko doseže svoje idealno stanje.

Limono dodajamo bolj zaradi okusa – in mislim da delno tudi boljšega raztapljanja mineralov. Ni nujni del napitka.

Tudi sladkor oz med ni nujen – ta del le nadomešča del OH, ki jih pokuriš pri vadbi – da lahko vadiš dlje in z manj občutka izčrpanosti na koncu.

Znanec, triatlonec, vegan, meša si sol in sladkor.

Jaz kupim eno 0,5l vitaminsko vodo in jo zmešam z najmanj 1l vode ali čaja.

Zjutraj pa pijem Donat na tešče 3dcl in to je bolje kot kakršnakoli kava, neverjetno. Tu se tudi najbolj pozna razlika, kaj pomenijo minerali. Če spijem isto vode zjutraj, ne donata, bom moral v pol ure ziher urinirat. Če samo donat, pa nikoli. Torej že to nakazuje, da donat telo lažje absorbira.

Izotonični napitki mi grejo na k zaradi sladil in dodatkov, okus mi je ogaben. Prav iskat moram stvari, ki bi imele čim manj sladil in dodatkov za okus. Sem našel proteine, ki so brez, proteinske ploščice (ki pa se jih žal ne dobi več). Če kdo ve za kaj takega, prosim za info…

Okus pa sem sam naštudiral, z navajanjem na pitje vode ali čaja, ne sladkanih pijač. In ko se enkrat navadiš, potem nič cukranega ali s sladili ni več okusno, ker je povsod preveč tega. Skuta Ricotta od Krepko mi je tudi všeč, dam mogoče malo medu zraven, ali pa kako temno čokolado s čim manj cukra. Okus se mi je sam privadil in enostavno večina kupljenega mi je po okusu ful presladko…

New Report

Close