Zakaj je treba v tem vremenu riniti v hribe ?
Ali mi zna kdo prosim razložiti, zakaj je treba v tem vremenu riniti v hribe?
Seveda , jaz ti bom razložil : to so ljudje, ki so egoistični, egocentrični, naduti , polni samih sebe, ne ozirajo se na ljudi, ko jih skrbi za njih, skratka TO MORAŠ BITI FUKNJEN, DA RINEŠ V TAKEM TJA GOR !!!!!! In kar je najboljše , men se čisto nič ne smilijo, nimam nikakršne empatije do njih, torej, kar so iskali , to so dobili. Me pa zanima, kaj bi rekli, da je reševalec po nesrečnem naključju tudi zdrsnil v tisto grapo in se ubil. In to zaradi enega kretena, ki misli, da se njemu ne more nič zgoditi.
Lahko ti jaz povem; Treba ni – je pa lepo. In gre se iz točno istega razloga, kot večina hodi na morje ali pa adventne izlete; ker je lepo, ker nam je všeč in včasih tudi izziv.
A eno je pamet – in morda smola, če se zgodi kaj precej malo verjetnega – drugo pa rinjenje v prepadna brezpotja, tik pred tem ko (po napovedi!) postanejo smrtonosna. Ni vsaka zimska hoja v hribe neumna in strašno nevarna – ampak nekatere smeri pa so. Tisti ljubitelji zimskih hribov s pametjo – ali pa veliko sreče – so še vedno živi. In številni med njimi rešujejo manj pametne ali srečne.
Nikoli, ampak res nikoli ne boste razumeli, zakaj nekdo gre nekam, kjer VI, KAVCARJI, GOSTILNISKI BRATJE, INTERNET FUK-FEHTARJI, ZALEZOVALCI, niti v sanjah ne boste pomislili, da je tam nekje, morda tudi zelo blizu, drug svet, druga izkusnja, morda tudi POBEG iz realnega sveta.
Never – ever tega ne boste SPOSOBNI razumeti, kaj sele DOUMETI, ker si ne upate!
Tudi gorski resevalci, piloti, zdravniki v gorah, niso iz bukovine prilezli in zivijo, na nek svoj poseben nacin, svoje sanje, izzivi.
Tega VI, ne boste nikoli razumeli, dokler, tega IZZIVA ne probate. Problem je, ker vas je premalo v gatah, da bi vsaj ven iz vhodnih vrat odsli.
Me pa SRH, ampak res mrtviski srh spreleti, ko berem komentarje @AnonimnoAnonimna. Gorski resevalec, porocen in zivi s to kreaturo…
all3z, 26.12.2024 ob 17:31
Nikoli, ampak res nikoli ne boste razumeli, zakaj nekdo gre nekam, kjer VI, KAVCARJI, GOSTILNISKI BRATJE, INTERNET FUK-FEHTARJI, ZALEZOVALCI, niti v sanjah ne boste pomislili, da je tam nekje, morda tudi zelo blizu, drug svet, druga izkusnja, morda tudi POBEG iz realnega sveta.
Never – ever tega ne boste SPOSOBNI razumeti, kaj sele DOUMETI, ker si ne upate!
Tudi gorski resevalci, piloti, zdravniki v gorah, niso iz bukovine prilezli in zivijo, na nek svoj poseben nacin, svoje sanje, izzivi.
Tega VI, ne boste nikoli razumeli, dokler, tega IZZIVA ne probate. Problem je, ker vas je premalo v gatah, da bi vsaj ven iz vhodnih vrat odsli.
Me pa SRH, ampak res mrtviski srh spreleti, ko berem komentarje @AnonimnoAnonimna. Gorski resevalec, porocen in zivi s to kreaturo…
Imaš prav.Res je tam zdaj – drug svet.Za vedno v večnosti.
Ampak kavčarji tega ne razumemo.
Če je primerna oprema, nesreča ne počiva. Če pa ni, je pa tako, kot bi šla v sneg po cesti v japankah in bi ti pol morali kaksen prst ofnati zaradi mraza. Saj gredo tud na morje, pa jih infarkt. Ali gredo peš, pa jih norc na pločniku zgazi. Še doma ponekod ni varno, ko jim kaj na gkavo pade. Skratka, niti primernost opreme ni zagotovilo za varnost. Če namerno izzivaš, je pač drugo. Dokler pa ljudje nespametno hodijo po ravnih tleh, ko vsi v telefone bulijo in v avtih, ko daleč naokrog nič ne vidijo, bo treba kar na tleh začeti za varnost.
Aha, OK, na Smarno goro ste se spravili.
Dajmo drugace.
Vpasajte se naslednje:
– Zakaj se en dohtar spravi v helikopter in gre po 50m, v vetru, zajli resevati ponesrecenca?
Saj bi mu bilo lazje nekje v topli ordinaciji, z brhko medicinsko sestro, vsaj s 75/D joski. je tako?
– Zakaj piloti vsakodnevno nosijo svoja jajca/jajcnike v resevanje visokogorja? Saj bi lahko delali “cestne kontrole” pri visoki vidljivosti in brez vetra. je tako?
Zakaj NJIH (in podobnih poklicnih profilov) ne vprasate kje jim je pamet, da to pocnejo????
@Brunček
Imaš prav.Res je tam zdaj – drug svet.Za vedno v večnosti. Ampak kavčarji tega ne razumemo.
A ves kaj ti povem?
Ja, vi kavcarji tega ne razumete!
Ta decko, ki je umrl, je umrl v svojem sanjskem svetu.
Super. 👍
all3z, 26.12.2024 ob 18:52
Aha, OK, na Smarno goro ste se spravili.
Dajmo drugace.
Vpasajte se naslednje:
– Zakaj se en dohtar spravi v helikopter in gre po 50m, v vetru, zajli resevati ponesrecenca?
Saj bi mu bilo lazje nekje v topli ordinaciji, z brhko medicinsko sestro, vsaj s 75/D joski. je tako?
– Zakaj piloti vsakodnevno nosijo svoja jajca/jajcnike v resevanje visokogorja? Saj bi lahko delali “cestne kontrole” pri visoki vidljivosti in brez vetra. je tako?
Zakaj NJIH (in podobnih poklicnih profilov) ne vprasate kje jim je pamet, da to pocnejo????
@Brunček
Imaš prav.Res je tam zdaj – drug svet.Za vedno v večnosti. Ampak kavčarji tega ne razumemo.
A ves kaj ti povem?
Ja, vi kavcarji tega ne razumete!
Ta decko, ki je umrl, je umrl v svojem sanjskem svetu.
Super. 👍
Zelo se strinjam. To so ljudje, ki jih žene nekaj več, nekaj drugega kot večino povprečnih smrtnikov. Enostavno ne morejo živeti v “coni udobja”.
A zate obstaja samo ekstremizem in kavčarstvo? Oprosti, ampak to je zelo omejeno razmišljanje in ti zelo očitno ekstremistično braniš ekstremizem.
Jaz recimo hodim zelo veliko v hribe, tudi v visokogorje. Ampak po pameti. Če je slaba vremenska napoved, ne grem, ali spremenim cilj. Če vidim, da je pot prezahtevna, obrnem. Če se naenkrat začnejo nabirat oblaki in švigat strele obrnem tudi če je tik pod vrhom. Gora bo že počakala.
Pa prav tako uživam in sem daleč od kavčarke. Vsak vikend sem v hribih in to že dolga leta, in oddkar sem upokojenka tudi čez teden sem že upokojenka, ampak ne rinem brezglavo v nekaj, kar ni pametno. Imam tudi odgovornost do svoji družinskih članov in seveda tudi do reševalcev. Zavedam se, da se nesreča lahko zgodi tudi na enem nenevarnem kuclju, tudi na Šmarni gori, ampak se trudim je ne izzivat. Na manj zahtevne poti grem včasih tudi sama, na zelo zahtevne pa nikoli, ampak v glavnem v družbi moža, kakšne prijateljice ali s Planinskim društvom. Visokogrje ni hec in jaz ga spoštujem.
Občudujem alpiniste, ki so premagali neverjetne vrhove, hkrati pa se mi zdi od določenih, ki so imeli otroke tudi zelo neodgovorno in sebično, da so se podajali v take smrtno nevarne situacije. Če si tak sebičnež , da te zanima samo lastni užitek potem se ne poročaj in ne imej otrok. Živi sam, da noben ne bo imel travm zaradi tvojega tveganja. Taki ljudje seveda niti na lastne starše ne pomislijo, ki potem neznansko trpijo vsakič, ko gre adrenalinski odvisnež tvegat življenje.
In tudi noben me ne bo prepričal nasprotno, da gre dandanes marsikdo izzivat v visokogorje zaradi všečkov in se potem v raznih hribovskih skupinah Po FB hvali s svojimi predšihtnimi in pošihtnimi turami na Triglav in podobno ali s plezanjem po feratah brez SVK-ja in čelade.
Neumnost in egoizem sta šla čez vse meje zdravega razuma in kmečke pameti.
Saj je res naš gorski reševalec umrl. Oče športnice Martine Čufar, star 55 let. Takrat ko so pred leti prav tako reševali 2 Madžara! Sredi reševanja jih je zasul snežni plaz. En drugega so ven izkopavali, zanj pa je bilo prepozno. Ne mislite, da se to te dni ne bi moglo zgoditi. Prepoved plezanja v gore pozimi je edino zdravilo.
Ma, se vprašam če sta delala samomor?
Samo v Sloveniji smo tako dobrodušni, da nespametne in arogantne rešujemo brezplačno!
Da greš v gorah z natikači ali mestnimi supergami, da za stavo kličeš helikopter, pa za lajke na družbenih omrežjih, ko se pelješ s helikopterjem, da kličeš, ker boš zamudil svoje letalo…
Takim zaračunati, tako kot v drugih državah. Tudi v A se ti pripeti nezgoda na urejenem smučišču, te odpelje helikopter plačaš, ker se pač zgodi. Če nimaš zavarovanja, gre iz tvojega žepa.
Popolnoma razumem, da se zgodi nesreča, četudi si popolnoma opremljen in fizično pripravljen za gore…ni problema…
Ampak tako izzivanje! To bi morali zaračunati. Skrajni čas!
Opozorila, nudenje zavarovanja, ko greš v gore se moraš prijaviti gorskem društvu ali xy, če ne poznaš terena, izposoja žolne, ko prideš nazaj, moraš prinesti smeti v dolino…in dobiš varščino nazaj!
Zaradi dveh tepcev je bilo v nevarnosti več kot ducat ljudi…tudi če so prostovoljci, tu je tudi oprema, cena helikopterja, …
Za otroke pa se zbirajo zamaški…
Res narobe svet
In obratno, 26.12.2024 ob 22:27
Zakaj se usedete v avto in se peljete po ledenih cestah za praznike na drug konec Slovenije, ko pa so prometne nesreče vsak dan? To je skrajno egoistično…
To pa ja res neumna primerjava. Bolj primerna primerjava je, da npr. ne greš na pot, če res ni nujno v snežnem viharju, nevihtni, toči, močni burji.
Anonimno 42295, 26.12.2024 ob 22:27
Ma, se vprašam če sta delala samomor?
Samo v Sloveniji smo tako dobrodušni, da nespametne in arogantne rešujemo brezplačno!
Da greš v gorah z natikači ali mestnimi supergami, da za stavo kličeš helikopter, pa za lajke na družbenih omrežjih, ko se pelješ s helikopterjem, da kličeš, ker boš zamudil svoje letalo…
Takim zaračunati, tako kot v drugih državah. Tudi v A se ti pripeti nezgoda na urejenem smučišču, te odpelje helikopter plačaš, ker se pač zgodi. Če nimaš zavarovanja, gre iz tvojega žepa.
Popolnoma razumem, da se zgodi nesreča, četudi si popolnoma opremljen in fizično pripravljen za gore…ni problema…
Ampak tako izzivanje! To bi morali zaračunati. Skrajni čas!
Opozorila, nudenje zavarovanja, ko greš v gore se moraš prijaviti gorskem društvu ali xy, če ne poznaš terena, izposoja žolne, ko prideš nazaj, moraš prinesti smeti v dolino…in dobiš varščino nazaj!
Zaradi dveh tepcev je bilo v nevarnosti več kot ducat ljudi…tudi če so prostovoljci, tu je tudi oprema, cena helikopterja, …
Za otroke pa se zbirajo zamaški…
Res narobe svet
Odsvetujem ti gobcanje, ker se ti zna zgodit, da se kdaj znajdeš v podobni situaciji. Ker življenje zna bit zajebano, te pripeljat prav v situacijo, ki jo najbolj obsojaš. Reševalci so zato, da rešujejo. Če je tvoj reševalec bil posran med reševanjem, pač ni poklican za to. Poleg tega, da je človek mrtev, si do amena neokusna.
Spet ti, 26.12.2024 ob 22:45
Odsvetujem ti gobcanje, ker se ti zna zgodit, da se kdaj znajdeš v podobni situaciji. Ker življenje zna bit zajebano, te pripeljat prav v situacijo, ki jo najbolj obsojaš. Reševalci so zato, da rešujejo. Če je tvoj reševalec bil posran med reševanjem, pač ni poklican za to. Poleg tega, da je človek mrtev, si do amena neokusna.
Ti bom jaz odgovorila, kar sem že prej napisala. Zavedam se, da se mi lahko nesreča zgodi kjerkoli, tudi na najbolj enostavnem hribčku. Lahko me obide slabost, lahko narobe stopim in si zvijem gleženj, lahko mi zdrsne. Ne more pa se mi zgodit, da grem ob slabi vremenski napovedi v visokogorje na zelo zahtevne poti, ker je to pač neumno in tvegano. Ne more se mi zgodit, da rinem po zahtevnim brezpotjih, ki jih ne poznam. Ne more se mi zgodit, da grem v tujino v gore, ki jih ne poznam brez ustreznega vodenja. To se mi ne more zgodit, ker imam dosti hribovskih izkušenj in zdrave pameti, da ne rinem v nevarne situacije. Pa hodim tudi po zahtevnim brezpotjih, ampak vedno v družni izkušenega vodnika, ki tudi zna precenit, kdaj niso primerne vremenske razmere.
Sploh ne! Popolnoma se strinjam z zgornjim zapisom! In strinjam se- samo neodgovorni konec decembra lazijo po visokogorju in to v drugi državi, po popolnoma neznanih poteh.Neokusno do amena? Ja, se strinjam! In sicer v tem delu, da bomo vse to morali plačati mi- davkoplačevalci.Helikopter, zdravnike in 40 reševalcev!