Vrtoglavica
Če kdo ne more spati in ima izkušnje:
Pol ure nazaj se zbudim in me izstreli k oknu, da ga odprem; ta dva koraka do okna totalna vrtoglavica, se naslonim na okensko polico, da ne padem. Grozen občutek. Verjetno sem se zaradi tega zbudila iz spanca?
Grem na wc, pa v omaro po merilnik krvnega tlaka, ko se sklonim se mi spet zvrti. Ne vem kaj naj, prestrašena sem, to se mi je zgodilo drugič v dveh/treh mesecih. Merilnika tlaka ne najdem, da bi preverila če imam nizek pritisk. Ampak vrtoglavica je bila res huda.
Je že kdo imell vrtoglavico? Kako rešuje težavo? Je možno, da je bila manjša kap? Paničarim 😬
Zdaj ležim v napol sedečem položaju in se ne upam dvigniti, niti zaspati…
Zaležala si si vrat? Ne bi bila prva!
Ni te kap, če nimaš bolečin v roki, povešene ene strani ust in lahko govoriš!
Po moje odstrani jutri iz sobe vso navlako kot so eterična olja, dišave, insekticidi, kitajske cote, parfume . Operi vse staro. Tepih in vse.
In odslej dobro prezrači sobo vsak dan vsaj 10 minut!
Zdaj pa spij 1 deci vode z 1 žlico sladkorja. Ne jej zdaj čokolade, ker nisi izčrpana.
Lezi na hrbet in se trudi glavo držati ravno!
Tud ko vstaneš. Pazi. Prvo lezi 15 minut na hrbtu, preden zjutraj vstaneš!
Nikoli namreč ne smeš vstati takoj, če si se zbudila na boku! Torej najprej izravnava glava ravno!
Ko vstaneš in hodiš, glavo premaknili samo levo ali desn. Nikakor dol ali gor. Pazi, glavo nazaj, Brado pa dol! Ne dovolj si, da te prime vrtoglavica. Ravno hodi in če moraš, pa sedi, ampak glej predse ravno! Vratne mišice dobijo moč.
Ti manjka nekaj vitamin??
Veliko razlogov je za vrtoglavico. Nizek pritisk, psiha, tezave z usesi, itd. Jaz imam izkusnje z naslednjima dvema.
Ce se ti je res zvrtelo, ker si sklonila glavo, imas lahko benigni paroksizmalni vertigo. V trenutku, ko glavo sklonis, lahko tudi pades po tleh. Vrtoglavica se pojavi tudi ce lezis v postelji in obrnes glavo z ene strani na drugo. Cez nekaj minut se vrtoglavica konca. Vtroglavica je vedno vezana na gibanje glave. Sama po sebi ni nevarna, razen ce kam nevarno pades. Recimo, v hribe ni dobro hodit, ce se ti slucajno zvrti.
Menierjeva bolezen. Ta tudi sama po sebi ni nevarna, je pa zelo zoprna, ker lahko tudi bruhas in ob vrtoglavici ne mores nic, saj se cel svet vrti, resno vrti. Najboljse da napad prebrodis v postelji, po moznosti z lavorjem v blizini. Napadi trajajo od od nekaj minut do nekaj dni.
Uh, hvaležna vsem za koristne odgovore…
Ko se mi je prvič to zgodilo, sem spila pol litra vode s šumečo tableto z elektroliti in je bilo bolje. Zdaj sem naredila enako in čakam, da bo bolje.
Saj to je problem, ker ne vem ali sem se zbudila zaradi vrtoglavice, ali sem imela vrtoglavico zato, ker sem tako na hitro vstala. Samo se še vedno ne počutim 100%, malo oblivanja je bilo pa že 3x sem šla na veliko potrebo, tisto k te zona oblije, ne znam drugače napisati, tko kot da bi mi bilo malo slabo. Lahko zaradi strahu zaradi vrtoglavice. Je pa res grozen občutek…
Malo sem pogledala po spletu, in ja, sem videla da je lahko vzrok tudi hipa, zdaj ko sem spila da vidimo ali se bo obneslo.
Glede AH – vedno sem imela normalen tlak, na vsakem zdravniškem pregledu, tudi v nosečnosti. Cepljena nisem…
Hvala tudi za navodila za ležanje v postelji, bom imela v mislih ležanje na hrbtu z ravnim vratom, in vstajanje zjutraj.
Jao, koliko enih diagnoz za vrtoglavico… 🤦 Bo treba kar nekaj pregledov da ugotovim kaj je bilo…