Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prazno stanovanje kot investicija?

Prazno stanovanje kot investicija?

Menda je po Sloveniji dosti praznih stanovanj. Lastnikih jih ne prodajo, ne oddajajo.

Pogosto se tudi govori, da je nakup stanovanja ok investicija, bolje kot imeti denar na banki.

Samo, če je stanovanje prazno, je to meni predvem izguba? Na banki dobiš nekaj malega obresti. Ampak prazno stanovanje je pa samo strošek: vseeno moraš plačat stroške od vode, do elektrike, upravnika, davek… to z na biti kar par stotakov na mesec.

V čem je potem fora, da kupiš stanovanje in imaš potem prazno stanovanje? Imaš ja same stroške? Na banki dobiš vsaj nekaj malega obresti.

Ne štekam smiselnosti imeti prazno stanovanje. Ok, razumljivo, da je par mesecev prazno, če ne dobiš takoj najemnika. Ampak eni imajo leta in leta prazna stanovanja.

@unlimited wordle Nekateri lastniki imajo prazna stanovanja kot obliko dolgoročne naložbe, saj računajo na rast vrednosti nepremičnin ali ohranjanje premoženja. Poleg tega se morda izogibajo oddajanju zaradi strahu pred slabimi najemniki ali želje po minimalnem upravljanju.

To je lažna mantra, ki so si jo izmislili… Če je kje kakšno prazno stanovanje je to zato, ker ga je lastnik prej oddajal, pa so mu ga uničili in je izračunal, da ima manj stroškov če za praznega stroške plačuje kot pa da oddaja po ira najemnine, sanira škodo in davke plačuje… Država za zaščito lastnikov ne misli nič poskrbeti…

Največ praznih stanovanj ima država in njeni organi…

Recimo, da imaš 100 jurjev. Če jih pustiš na banki, je tam kakih 2 jurja obresti.

Če kupiš stanovanje za ta denar, imaš vsak mesec kakih 250€ stroškov, če je prazno (lahko tudi 300, 400 ali več na mesec), kar je 3000 € na leto. Torej 3 jurje v minus. Na banki pa dva jurja v plus.

2019 sem dala za stanovanje 1300m2. Danes se sosednje identicno mojemu prodaja za 2200m2. Vmes sem dobila se 700 eur mesecno najemnine. Kje bi bil toliksen donos? Kupljeno z dediscino in prihranki. Namenjeno hcerki, ki je sedaj 17.

Zakaj stroški s praznim stanovanjem? Odjaviš štrom, RTV, plin, ogrevanje… in imaš minimalen strošek skupnih prostorov.
Oddaš le preverjenim najemnikom, zadržiš za otroke ali prodaš, ko je cena ugodna. Pod nujno oddajajo le tisti, ki denar nujno rabijo- verjetno za kritje kredita za prav to stanovanje. Tisti, ki jim je stanovanje dolgoročna naložba, tega denarja od najema ne pogrešajo.

Oddajam že leta (stanovanjske in poslovne nepremicnine) pa se nikoli ni bilo prazno. Prazno je bilo samo med obnovo. Prazna stanovanja so ali državna ali tista, ki niso primerna za bivanje. Sem in tja se najde kdo, ki ima prazno zaradi slabih izkušenj ali ima nepremično za lastne potrebe. To je navadna laž, da ima večina prazne nepremičnine.

Čemu pa toliko jokanja, če pride davek na prazne (na oddane bo davčna olajšava in pobotanje davka na oddajanje približno), če pa noben nima prazne? 😀

Cene nepremičninam so do zdaj rasle hitreje kot pa tisti drobižek stroškov.

Stanovanja v privat lasti so redko prazna. Na dolgi rok. V večini takšna, ki jih je potrebno prenoviti, pa ni denarja, podedovana in čakajo na otroka, takšna ki so par mesecev prazna med najemniki recimo, ali pa ker nekdo živi delno v tujini delno tu. Večina praznih stanovanj je vojaških, od policije, nekaj občinskih in državnih.

Je pa veliko takšnih ki so uradno prazna, v resnici so pa najemniki notr na črno. Ker to je šport slovenski. Goljufanje.

Odgovor na objavo uporabnika
monovka, 27.12.2024 ob 12:10

Zakaj stroški s praznim stanovanjem? Odjaviš štrom, RTV, plin, ogrevanje… in imaš minimalen strošek skupnih prostorov.
Oddaš le preverjenim najemnikom, zadržiš za otroke ali prodaš, ko je cena ugodna. Pod nujno oddajajo le tisti, ki denar nujno rabijo- verjetno za kritje kredita za prav to stanovanje. Tisti, ki jim je stanovanje dolgoročna naložba, tega denarja od najema ne pogrešajo.

Ti pa nikoli v bloku živela a ne? Upravnika vseeno plačuješ, isto smeti (če je prazno plačuješ kot da ena oseba živi), vodo isto če ni po števcu. Ogrevanje procentualno obračunavajo v večini, če nimaš svoje peči. Tako da del plačaš tudi če imaš vse zaprto. Elektrika in rtv je še najmanjši del. Rezervni sklad, zavarovanja (stanovanja in skupnih prostorov), vzdrževanje skupnih prostorov, del ogrevanja, smeti….nanese kar nekaj mesečno. Pri meni za 42kv recimo okoli 70. Brez ogrevanja. Pozimi bi bilo verjetno okoli 100, če bi imela vse zaprto.

Ljudje ki imajo prazna stanovanja imajo to z razlogom. So pa zelo redka.

oh sveta preproščina, 27.12.2024 ob 13:03

Ti pa nikoli v bloku živela a ne? Upravnika vseeno plačuješ, isto smeti (če je prazno plačuješ kot da ena oseba živi), vodo isto če ni po števcu. Ogrevanje procentualno obračunavajo v večini, če nimaš svoje peči. Tako da del plačaš tudi če imaš vse zaprto. Elektrika in rtv je še najmanjši del. Rezervni sklad, zavarovanja (stanovanja in skupnih prostorov), vzdrževanje skupnih prostorov, del ogrevanja, smeti….nanese kar nekaj mesečno. Pri meni za 42kv recimo okoli 70. Brez ogrevanja. Pozimi bi bilo verjetno okoli 100, če bi imela vse zaprto.

Ljudje ki imajo prazna stanovanja imajo to z razlogom. So pa zelo redka.

Kot praviš. Lastno ogrevanje in voda po števcu. Plačuje se le strošek upravnika, stopniščna elektrika in rezervni sklad. Skupaj 30€ na mesec. Pa bi lahko bilo tudi manj, če ne bi lastniki sami določili višjega zneska rezervnega sklada, ker je v planu nekaj investicij.

Kjer imajo  vodo po pavšalu in skupno ogrevanje po kvadraturi, je seveda drugače. Tam se gotovo manj splača imeti prazno.
Načeloma prazna stanovanja hitreje propadajo. A če imaš slabe izkušnje z najemniki, je tudi strošek praznega stanovanja manj boleč, kakor demolirano stanovanje.

Ah ja, elektriko odjaviš? A ko prideš občasno preveriti kako je stanovanje si s čelno svetilko svetiš?

V ledeni zimi ogrevanje vse odklopljeno?

Voda zaprta, da ko imaš kaj postoriti v stanovanju, greš k sosedu scat ali kako?

ne splača, 27.12.2024 ob 10:39

Menda je po Sloveniji dosti praznih stanovanj. Lastnikih jih ne prodajo, ne oddajajo.

Pogosto se tudi govori, da je nakup stanovanja ok investicija, bolje kot imeti denar na banki.

Samo, če je stanovanje prazno, je to meni predvem izguba? Na banki dobiš nekaj malega obresti. Ampak prazno stanovanje je pa samo strošek: vseeno moraš plačat stroške od vode, do elektrike, upravnika, davek… to z na biti kar par stotakov na mesec.

V čem je potem fora, da kupiš stanovanje in imaš potem prazno stanovanje? Imaš ja same stroške? Na banki dobiš vsaj nekaj malega obresti.

Ne štekam smiselnosti imeti prazno stanovanje. Ok, razumljivo, da je par mesecev prazno, če ne dobiš takoj najemnika. Ampak eni imajo leta in leta prazna stanovanja.

Mah daj no. Prazna?

Ma črno oddajajo.

ne splača, 27.12.2024 ob 20:38

Ah ja, elektriko odjaviš? A ko prideš občasno preveriti kako je stanovanje si s čelno svetilko svetiš?

V ledeni zimi ogrevanje vse odklopljeno?

Voda zaprta, da ko imaš kaj postoriti v stanovanju, greš k sosedu scat ali kako?

Itak, tisti ki tak bul šit nakladajo nimajo pojma kaj potegne lastništvo stanovanja za sabo. Prazno stanovanje je ena velika neumnost, ali oddajaš, ali prodaš. Po moje noben, ki je z lastnim zasluženim denarjem kupil stanovanje nima prazno, mogoče kakšni mafijozoti, ki so v nepremičninah parkirali denar da so ga oprali in čakajo pravi čas za prodajo.

Tisti, ki so, ne tako dolgo nazaj, kupili garsonjere, enosobna za 28, 30 jurjev, jih zdaj lahko prodajo za 100 ali več. Še kaj?

Če je vprašanje namenjeno meni – sama v svojem stanovanju stanujem. Je pa stanovanje poleg mojega popolnoma prazno že več kot dve leti. Lastnik je nekje v tujini, me pa je prosil, da mu pobiram pošto in pošiljam skenirane položnice, zato poznam stroške.
Kako hodi na stranišče, bi pa morala njega vprašat.

Anonimno 5069, 27.12.2024 ob 21:05

Tisti, ki so, ne tako dolgo nazaj, kupili garsonjere, enosobna za 28, 30 jurjev, jih zdaj lahko prodajo za 100 ali več. Še kaj?

Hahaha, ne dolgo nazaj, misliš 20 let nazaj oz. kje na Kosovu. Ne bit smešno, no.

Anonimno 6431, 27.12.2024 ob 21:31

Hahaha, ne dolgo nazaj, misliš 20 let nazaj oz. kje na Kosovu. Ne bit smešno, no.

LJ ni center sveta. Bled in Kr. Gora pa tudi ne.

ne splača, 27.12.2024 ob 11:06

Recimo, da imaš 100 jurjev. Če jih pustiš na banki, je tam kakih 2 jurja obresti.

Če kupiš stanovanje za ta denar, imaš vsak mesec kakih 250€ stroškov, če je prazno (lahko tudi 300, 400 ali več na mesec), kar je 3000 € na leto. Torej 3 jurje v minus. Na banki pa dva jurja v plus.

Stroskov je dobrih 100€ na mesec, morda pozimi 150€, elektrika in upravnik, pa naj bo to 2k letno.

Ce si kupil flet pred tremi leti, si dal zanj reximo 200k, danes je vredno 250k.

Konkretno, tisti dve zlati banani v Siski, cena kvadrata pred izgradnjo je bila 3.800€, danes je cez 5k na kvadrat, lep zasluzek.

Anonimno752, 27.12.2024 ob 10:57

To je lažna mantra, ki so si jo izmislili… Če je kje kakšno prazno stanovanje je to zato, ker ga je lastnik prej oddajal, pa so mu ga uničili in je izračunal, da ima manj stroškov če za praznega stroške plačuje kot pa da oddaja po ira najemnine, sanira škodo in davke plačuje… Država za zaščito lastnikov ne misli nič poskrbeti…

Največ praznih stanovanj ima država in njeni organi…

tocno tako kot si napisal, v ljubljani je tisoce stanovanj v lasti obcine in drzave praznih, mesec in maljevec vse to vesta in hinavsko molcita….tok o njunem socialnem cutu

V preteklosti so banke zaračunavale ležarine. Takrat se je kar nekaj denarja preusmerilo v nepremičnine. Nakup v krajih kjer se cene kvadratnega metra višajo iz leta v leto je bila pač boljša investicija. Tudi če je stanovanje prazno oz. ga uporaboš le sem in tja kot vikend.

Če bi prišel nov nepremičinski davek (kar zelo verjetno ne bo), se bodo investicije spet preusmerile oz.prešle na otroke.

New Report

Close