Sin in odvečni kilogrami
Obupana..sin, star 19 let ima že od nekdaj tezave s kilogrami in kot mati me skrbi. Nutella na žlico, velike čokolade, ogromne porcije 😥 ne zaleže noben pogovor itd. Vse kar je na dosegu roke gre v nekaj dneh.. Mene pa srce boli ko ga vidim.. Mladenič s 130 al več kilogrami. Ovitke in embalažo skriva 😑 naj skrivam hrano in zaklepam? Naj ga pustim da pride do 200?
Ne moreš nič, dokler se sam ne bo odločil za korenito spremembo.
Moj pokojni oče je bil isti. Nobene kontrole. Čez dan siten kot drek, ponoči je pa spraznil hladilnik. Ko ga nihče ni videl. Ja, Nutella na žlico, poznam to… Sama kregarija je bila zaradi tega. Še, ko je sladkorno fasal, ga ni izučilo nič.
To je šibka volja. Vse knjige preberejo in vso pamet tega sveta so požrli, a delajo po starem. Kot zadrogiranci.
Doma naj ne bo nicesar pregresnega. Torej, ko se gre v trgovino, se kupuje zdrava hrana. Doma ne sme biti nicesar, kar ga pelje v skusnjavo.
Za vse bo dobro. Lahko naredite druzinski projekt hujsanja/gibanja, da se ne bo pocutil samega s tezavo.
To je odvisnost, enaka kot, ce bi jemal droge. Potrebuje tudi strokovno podporo.
Mati791, 28.12.2024 ob 18:19
Obupana..sin, star 19 let ima že od nekdaj tezave s kilogrami in kot mati me skrbi. Nutella na žlico, velike čokolade, ogromne porcije 😥 ne zaleže noben pogovor itd. Vse kar je na dosegu roke gre v nekaj dneh.. Mene pa srce boli ko ga vidim.. Mladenič s 130 al več kilogrami. Ovitke in embalažo skriva 😑 naj skrivam hrano in zaklepam? Naj ga pustim da pride do 200?
Kaj zdaj? Najprej sprašuješ ali naj zaklepaš sladkarije, kasneje pa pišeš, da si jih kupuje sam. Če si jih sam kupuje, ne moreš nič, ker jih bo skrival. Ti pa striktno kupuj samo zdravo hrano.
Poskušaj ga ponovno usmeriti v kak šport. Ali pa fitnes. Pa ne posojaj mu avta, naj gre na kolo, peš,…
Pri nas se je sin začel rediti po 8. letu. Do 8. leta je tudi jedel vse, sadje, zelenjavo, meso. Potem pa kar naenkrat ni več maral zelenjave, še zdaj jo noče jesti. Solato je včasih pojedel celo skledo, danes je tudi proba ne več. Star je 12 let in non stop bi jedel…. Vsako uro je lačen in ves čas hodi v hladilnik gledat kaj bi lahko pojedel.
Mi smo enostavno nehali kupovati nezdravo hrano, se pravi nutele, čololinota in takšnih zadev ne kupujemo več. Ker če je to doma, bo v roku 2 dneh vse šlo…. Vem, da še raste, saj se še razvija, ampak meja mora biti.
Sedaj gledamo, da je doma vedno sadje, ki ga je in določena zelenjava, ki jo recimo je. Uporabljamo mlečne izdelke z manj maščobami (jogurti, mleko, sir). Kuham vedno doma, nikoli ne kupujemo že narejeno in pripravljeno hrano…. Ko smo začeli s tem, je bilo težko, ker ni bilo več sladkih dobrin na razpolago, ampak se je počasi navadel, da tega pač ni več. Teža se je tudi potem ustavila, se ne redi več. Zdaj pa samo upam, da bo rastel le še v višini in ne več samo v širino. Še vedo dobi dovolj hrane, da se normalno razvija. Seveda, pa ne je več vsak dan čokolade, nutele, čokolinota in podobno. Je ovsene kosmiče, če želi kdaj kaj sladkati, si sladka z medom-domačim.
Živijo,
Jaz sem imel podobne težave in kg v teh letih.
Doma so mi dali vse kar mi srce poželi in jaz sem obsedeno jedel in se utapljal v hrani.Leta so šla mimo in dosegel 223 kg.
Takrat pa je bila že točka da ali bom živel ali umrl.
Tako, da vam svetujem, da ga usmerjate,pomagate.Ne mu kupovat hrane.
Jaz sem se pobral in izgubil 120 kg ter sedaj živim normalno. Vadim,zdravo jem in svetujem drugim.Ker sem sam prehodil to pot.
Mora biti pa glava na mestu …
Srečno!
Lp
Poskusi mu dat tole za prebrat: Kaj te žene, da ješ
Je že Aleš 139 povedal. To je ekstremno in vzroki so najprej za poiskati v glavi. Jaz sem se v mladosti s hrano basal zaradi tolažbe stresa in pritiska zaradi šole in ocen.
In ja, recimo če požre vse kar mu paše, pol išče še vse kar mu ne. Tko da mogoče lahko samo nutele pa ta shit zamenjaš z zdravimi alternativami. In samo to držiš doma. Sicer bo še jedel kar si bo kupil sam, ampak vsaj doma ne bo prišel na easy do neprave hrane. Ker to procesirano shit cukr hrano lahko povsem brez zadržka označimo kot droga. Vse neke kemikalije, ki so narejene da te zasvojijo (se navadiš da mora vse biti ojačano sladko in noro slano, tega sploh ne opaziš dokler se ne potrudiš jest boljšo hrano, katera ti najprej ni sploh okusna, potem pa se navadiš in vidiš, kako si bil zasvojen z nekimi umetnimi okusi oz aromami).
Mi smo imeli podobno, sicer že prej, konec osnovne šole. Nič ni pomagalo, dokler se nismo vsi skup obrnili. Sprehod vsak dan, malo hribi, sprememba zaloge hrane doma, pa je šla teža počasi dol, dobre navade pa gor. Sin je sedaj star 25, ima zdravo težo in aktivno življenje. Ogromno tega smo rešili na čisto enostavnem sprehodu, itak nimaš kaj drugega počet vmes, kot se pogovarjat. In se je počasi odprl, problem je bila psiha, težave s sprejemanjem težav v vezi med mano in ženo. Mimgrede, še sva skupaj, sva razpucala.
No, avtorica so že veliko nasvetov in idej napisali…Mogoče samo to- kaj počne ta mladenič, je še dijak, je študent, zaposlen…ali leži doma …kje ima fokus.- aktivno življenjsko delovanje….Ima hobije, gre ven se družit, kako je z dekleti…Izgleda, da gre za psiho- s hrano nekaj tolaži…Kaj je to …pa mi ne vemo, neke frustracije – pubertetniške, spolnost- dekleta…ali kakšne fore samopomilovanja, smiljenja samemu sebi , kak je bogi ..itd ..v neke smeri…Prisilit ne moreš v nič.
Žal zdaj nimaš več kaj… Na žalost si naredila svoje, ko si ga že od rojstva posiljevala s preogromnimi količinami najprej mleka, potem ostale hrane… Starši najprej posiljujejo otroke z žličko za mamico, pa tega in onega, potem se pa čudijo, ker so s tem uničili otroku občutek za sitost in raztegnili želodec čez vse meje… Lahko sicer, da je kaj drugega, ampak je redko…