Tlačenka
Mushroom, 09.02.2025 ob 16:27
Dobila sem tlačenko od soseda, kako se to je, narezano kot salamo? V solati. Baje ima veliko kolagena. Sem hotela dati naprej pa nihče ne želi.
narežeš na kocke, ali trakce, dodaš narezano čebulo, bučno olje, jabolčni kis, sol-poper če ni dovolj začinjeno- okisano torej
Ni isto, 09.02.2025 ob 19:28
Modri, tlačenka ni žolca. To sta dve različni jedi.
Daj ne nabijaj. Pri nas tlačenkj pravimo žolča. Pika. Delamo doma ze desetketja. Le da ne tlačimo v ovoj. Boš ti meni sralo pizdo materno. Tud tista tlačenka v štacuni je enaka, me da je zanič. Kaj pa je po tvoje? Kaka druga jed je po tvoje?
Anonimno 3234, 09.02.2025 ob 19:46
Daj ne nabijaj. Pri nas tlačenkj pravimo žolča. Pika. Delamo doma ze desetketja. Le da ne tlačimo v ovoj. Boš ti meni sralo pizdo materno. Tud tista tlačenka v štacuni je enaka, me da je zanič. Kaj pa je po tvoje? Kaka druga jed je po tvoje?
modrivrag, ima veliko različnih nickov
Oj ha ha, 09.02.2025 ob 20:01
modrivrag, ima veliko različnih nickov
Ni noben različni nik. Pač brskalnik sam včasih odjavi če grem ven in ne pogledam vedno, ce je ostala prijava. Ti kot multinično bebo trol teh težav nimaš. Razumeš multinična brozga? Kurac razumeš. če si zalezovalska ameba.
Anonimen15748292, 09.02.2025 ob 20:16
Seveda je dobro. Odreži 1cm debelo rezino in jej. Če pa narežeš na tanko potem pa s kruhom.
Pa hladno mora bit. V hladilniku, da ostane čvrsto. Lahk da ji ne bo vseč, moja dva ” tamala” nobeden od niju ne je tega. Kislo župo pa oba obožujeta. Tam pa skuham parkeljce s cebulo in začimbami, da meso oreng odstopi od kosti. Župo precedim. Meso poberem s kosti in narežem na drobne koščke, dam v precejeno župo in samo zgostim po potrebi. Ko se malenkost ohladi dodam v cedilko zdrobljen česen, da se župa prepoji z njim. Men je svetovno, bi vsak dan jedel. Še boljša je s svinjskega želodca, sam tisto redko dobim. Eni to delajo s papriko, paradajzem, pa ne velja. Vsaj meni ne.
modrivrag, 09.02.2025 ob 20:32
Pa hladno mora bit. V hladilniku, da ostane čvrsto. Lahk da ji ne bo vseč, moja dva ” tamala” nobeden od niju ne je tega. Kislo župo pa oba obožujeta. Tam pa skuham parkeljce s cebulo in začimbami, da meso oreng odstopi od kosti. Župo precedim. Meso poberem s kosti in narežem na drobne koščke, dam v precejeno župo in samo zgostim po potrebi. Ko se malenkost ohladi dodam v cedilko zdrobljen česen, da se župa prepoji z njim. Men je svetovno, bi vsak dan jedel. Še boljša je s svinjskega želodca, sam tisto redko dobim. Eni to delajo s papriko, paradajzem, pa ne velja. Vsaj meni ne.
A kuhanih jajc ne dodas?
Pa stari, zkj ti skoz ven padas?
Žolca, ki jo poznamo tudi pod imenom hladetina, strjenka ali aspik, je hladna želatinasta jed, ki jo običajno pripravljamo pri kolinah. Za žolco poznamo več narečnih imen; žepca, žiuca, žolica, žuca, žuč, žulca in še kakšna narečna beseda bi se našla.
Tlačenka se od žolce razlikuje po tem, da je v žolci do 30% manj mesa.
žuca, 09.02.2025 ob 21:11
Žolca, ki jo poznamo tudi pod imenom hladetina, strjenka ali aspik, je hladna želatinasta jed, ki jo običajno pripravljamo pri kolinah. Za žolco poznamo več narečnih imen; žepca, žiuca, žolica, žuca, žuč, žulca in še kakšna narečna beseda bi se našla.
Tlačenka se od žolce razlikuje po tem, da je v žolci do 30% manj mesa.
Daj ne kvasi teslo. Mesa doma daš tolk kot ti paše in takega kot ti paše, ne boš zase dal samo kožic, ki so v nekaterih kupljenih tlačenkah in še vedno bo vsak doma rekel žolca, kjer je pač taka navada. Spizdi debilno s tako blesavimi. Priznaj raje, da se ti ni sanjalo in si moralo po googlu iskat za kaj sploh gre?
bom jaz povedala, 10.02.2025 ob 10:15
Tlačenka in žolca niti slučajno ni enako. Pika. Ne more bit. Kot da bi trdil, da je puding in kremšnita enako.
Daj nehaj bedak. Eno in isto je. Svinjske kožice in meso , ki ima kolagen, parklji, rep, ipd skuhani in ohlajeno da se strdi. To je osnova vsega in vsa umetnost. Okus je odvisen od dodanih začimb. In tudi nič ni tlačeno, se samo strdi, le ohladit je treba.
Edino če je tlačenka v trgovini zrasla posebej za bedake, potem je pa drugo.