Zastrupitve psov in mačk – strupeno Bohinjsko jezero 2025 – pazite
Saj še ne vejo, če je res sploh povezano z jezerom. To, da nekaj lastnikov objavlja zgodbe umrlih ljubljenčkov na FB, še ni dokaz, da je jezero zastrupljeno (z bakterijo ali kemikalijami). Počakajmo najprej, če se bo sploh odkrila kakšna povezava med enim in drugim. Veterinarji do sedaj še nič, menda je inštitut vzel več vzorcev in bo kaj več znanega v prihodnjih dneh.
ne vemo, 16.06.2025 ob 14:38
Saj še ne vejo, če je res sploh povezano z jezerom. To, da nekaj lastnikov objavlja zgodbe umrlih ljubljenčkov na FB, še ni dokaz, da je jezero zastrupljeno (z bakterijo ali kemikalijami). Počakajmo najprej, če se bo sploh odkrila kakšna povezava med enim in drugim. Veterinarji do sedaj še nič, menda je inštitut vzel več vzorcev in bo kaj več znanega v prihodnjih dneh.
Če sem prav prebrala na 24 ur, je Veterinarka rekla, da je bilo vsem poginulim kužkom skupno to, da so bili kratek čas v vodi (jezeru) …
Kaj pa je zdaj z Maximarketom, je voda že pitna?
ne zaupam nikomur, 16.06.2025 ob 15:03
Če sem prav prebrala na 24 ur, je Veterinarka rekla, da je bilo vsem poginulim kužkom skupno to, da so bili kratek čas v vodi (jezeru) …
Kaj pa je zdaj z Maximarketom, je voda že pitna?
Po drugi strani pa je ena izmed zgodb na FBju od lastnika, ki ima dve psički. Obe sta se kopali, ena umrla, druga pa brez opaznih težav. Torej, jezero res krivo? Kdo bi vedel.
Sama se v stoječih vodah ne kopam več. Pred leti sem na Bledu slučajno popila nekaj bode in sem imela kar konkretne prebavne motnje. Prijatelj potapljač je pravil, da nisem bila edina in mi tudi razložil, da so stoječe vode lahko močno onesnaženje. Sosedov fant je v enem od jezer dobil hud herpes, ki ga je komaj pozdravil.
strupeno jezero, 16.06.2025 ob 14:20
Kaj se dogaja na Bohinjskem jezeru?? Poročajo o zastrupitvah in poginih psov in mačk, ki so pili vodo iz Bohinjskega jezera.
Me ne prepričajo, ko pravijo da je voda varna za ljudi! Če ni varna za živali tudi za ljudi ni!
Stvar je tem, da če gre za cianobakterije se te zadržujejo in rastejo predvsem v obrežjih jezer, tam kjer voda najbolj stoji in niso porazdeljene na celotni površini jezer (če ne gre za cvetenje). Vem da so eni deli bolj odmaknjeni in mirni, zato je tam možno da lahko uspevajo drugod pa ne. Zato tudi redne analize ki se opravljajo tega ne zaznajo. Psi pač spijejo neposredno iz teh delov in zaužijejo visoko koncentracijo toksinov, ki jih cianobakterije sproščajo, si tudi ližejo dlako itd. zato so iz tega vidika najbolj nevarne za pse ki lahko poginejo že v roku pol ure. Takšni primeri so že bili, mislim da dve leti nazaj in glede na to da so na NIB odkrili prisotnost potencialno toksičnih cianobakterij, treba še sicer počakati na molekularne analize, simptomi in čas zastrupitve tudi sovpadajo tako da vse kaže na to.
Tako Blejsko kot Bohinjsko jezero sta usrana od teh cianobakterij bakterij, le da o tem ne želijo poročati zaradi izgube turistov. O Blejskem jezeru se piše vsako poletje, koliko tistih alg se nabere v njem…. A mislite da je Bohinjsko kaj drugačno? Kamni ob obali so zeleni, to pomeni da se tam nahajajo te bakterije.
ARSO poleti sicer testira vodo na 14 dni (recimo, da jo res), ampak NE izvaja kontrole za cianobakterije. Vzorec za testiranje cianobakterij so odvzeli šele včeraj.
Bled pred leti, 16.06.2025 ob 17:40
Sama se v stoječih vodah ne kopam več. Pred leti sem na Bledu slučajno popila nekaj bode in sem imela kar konkretne prebavne motnje. Prijatelj potapljač je pravil, da nisem bila edina in mi tudi razložil, da so stoječe vode lahko močno onesnaženje. Sosedov fant je v enem od jezer dobil hud herpes, ki ga je komaj pozdravil.
Poznam nekaj Blejcev, ki se v Blejskem jezeru niso kopali vsaj 20 let. Oni že vedo zakaj.