Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Schindlerjev seznam-primerno za 10 letne otroke?

Schindlerjev seznam-primerno za 10 letne otroke?

Je film Schindlerjev seznam primeren za otroke 5 razreda? Jaz sem ga sicer gledala 1x in nikoli več. Res prikazuje preteklost, ki je ne smemo pozabit, ampak film je tako grozen, da sem se pol filma tako in tako prejokala.
Učiteljica moje hčerka, ki je v 5 razredu, jim je danes predvajala ta film. Ko sem jo vprašala kakšen se ji je zdel mi je odgovorila da je bil krut, da ga noče več gledat in se o njem pogovarjat.
Doma ji ne pustimo gledat takšnih filmov, saj se mi zdi še premlada. Še pri Harry Potterju je imela nočne more.

Kdaj so otroci zreli za takšen film?

Eni prej, eni kasnej, vsekakor pa takrat ko dojemajo kako, kaj in zakaj se gre…

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Ma bolana prfoksa do konca. kaj je sploh bil namen predvajanja? Je bilo to pri pouku?
Jaz ne bi bila tiho, bi zahtevala pojasnilo. Zame je bil film zelo tezak, si ga ne zelim pogledat znova.

Nam je dala učiteljica v 5.razredu za gledat Pianista. Sama sem bila OK, me take zgodbe nikoli niso kaj preveč pretresle, medtem ko je sestra dvojčica še mesec za tem spala v moji postelji in razglabljala o filmu!

Tako da bi res lahko rekli, da je odvisno od otroka, ampak meni se zdi to prezgodaj. Naj gledajo Garfilda, Harry Potterja in take filme 🙂 Za moje pojme so nam vse pokazali prehitro: Od Pianista do Eksperimenta… To so filmi, ki jih MORAŠ razumeti, kar pomeni, da moraš biti za to dovolj mentalno razvit in dorasel takim filmom- v 5.razredu pa po mojem še nisi. LP

vlačili po časopisu, češ, da je oprezal okoli OŠ Mjde Vrhovnik in slikal lulike ….

Tisti Schindlerjev seznam je pa itak zmišljen, judovska zarota pač.

Meni je to super film, za otroke pa se mi ne zdi primeren.Bi vprašala učiteljico, saj je še za odrasle težak film.

Te učiteljice so vedno večje kure!!! Se vidi, da se vpisujejo na pedagoško še same take, ki so komaj z dvojkami naredile maturo in ne vejo kaj bi, pa se pač vpišejo na pedagoško, da se lahko šlepajo!!! Potem pa tam skačejo po razredu in se afnajo, tako ali drugače. Polovico, ki so nas učile v O.Š., bi jaz dobesedno vrgla iz šole, ker nimajo pojma o pojmu!

Ta film seveda nikakor ni za osnovno šolo, ker je enostavno preveč krut!

Seveda ni!

Brez debate. Pa koga še briga ta vojna??? Kaj ni dovolj skrbi pred nami?

Mislim, da ni primeren za to starost.
Še za vse odrasle ni primeren…resno.

Ti si pa tud ena kokoš. Seveda, da nas mora brigat tista vojna. Že zato, da se ve kako lahko eni posamezniki zmanipulirajo množico, ki jim slepo verjame in kakšne grozote so na tem svetu možne. Ti si kar zatiskaj oči, ampak takih dogodkov se ne sme pozabit nikoli.

Sicer se mi pa zdi, da so ti otroci premajhni za ta film, ker je v njem tudi zgodba, ki jo je treba dojet. Ne gre samo za to, da so stvari strašljive in za pravo dojemanje filma je treba doseči tudi neko zrelost. Res pa je, da eni do te stopnje nikoli ne pridejo.
Kakorkoli, upam, da si se s hčerko vseeno pogovorila, tudi če je rekla, da se noče.

Kot mama treh in babica dveh lahko rečem, da film NI primeren za otroke. Mogoče za gimnazijce
3. in 4. letnika, pa še ne za vse. Otrok dojame grozo vse bolj pristno kot odrasel, ker nima še razvitih mehanizmov racionalizacije, ne zna se ‘odmaknit’, nima rešilne distance odrasle osebe.

Celo midva z možem sva prvič na polovici odšla iz kinodvorane, ker nisva več prenesla! Doma sva si film čez leta pogledala, vendar si je celo mož brisal solze. Presunljiv film, umetnina za vse čase.
Ampak za desetletnike – NE.

Na vašem mestu bi šla v šolo na en resen pogovor. Tako se z otroki ne dela!

Če so se ob filmu tudi pogovarjali, če je znala učiteljica stvar pravilno razložiti, potem film je primeren. Naj otroci spoznajo tudi takšne stvari, da bodo znali ceniti, kaj imajo.

če že obdelujejo to temo, bi jim rajši film o anni frank zavrtela, ne pa to.

koliko stare otroke imaš?
v petem razredu so otroci stari 10 let, večinoma otročji, živijo v svojem fantazijskem svetu, v realnem življenju jim pa nič ne manjka in ti pričakuješ da se bo tak otrok znal postavit v kožo ljudi v drugi sv. vojni in bil hvaležen, da živi v svetu kakršnem pač živi?

imam skoraj 40 let, pa si še danes ne znam niti v sanjah predstavljat kako je moglo biti med vojno grozno, kaj šele da bi si to znal predstavljat 10letnik in ob enem biti še hvaležen?

še ko gledaš slikce lačnih afričanov ali razmesarjenih iračanov ali posiljenih afganistank v današnjem času, kot odrasel nimaš pojma kaj sploh gledaš, kaj šele da bi otrok vedel ….

ti si počen/a v glavo

Če bi otroke malo manj zavijali v vato…
Moja ga je gledala skupaj z mano, pa takrat ni imela 10 let. Samo je bila potrebna dodatna razlaga, to pa res.


jaaa, komaj čakam, da bom lahko osemletnemu otroku plastično predočila vse grozote, ki jih je sposoben človek naredit.

še zdaj se spomnim mojih nočnih mor, ko smo v drugem razredu predelovali dražgoško bitko. še vedno imam plastično pred očmi neko crknjeno mulo… pa kako mi je bilo hudo zanjo.

Kot prvo: film je DOLG 3 ure! Definitivno preveč, da toliko star otrok gleda televizijo in to v šoli, ki ni temu namenjena!
Kot drugo: ta film je za odrasle,… definitivno ni za osnovnošolsko mladino.
Jaz bi se pogovorila z učiteljico, potem pa še z ravnateljem, da ima učiteljica neprimerne učne pristope!

Ja, se opravičujem. Je treba par ton vate imet na zalogi, pa froce not zavijat. Imaš prav.

jup, pa pomeni se še s tv hišam, da imajo neprimerne vsebine v svojih informativnih oddajah, saj prikazujejo vojno, nasilje, smrt in vse ostalo kar se dogaja v življenju po svetu… aja pa še pritožbo napiš filmski industriji, ker si je drznila posnet tak film in še mnogo drugih na to temo, pogovori se še z založbam, da ukinejo zgodovinske knjige in učbenike, in totalno izbriši te dogodke iz zgodovine sveta, pol si pa že skor zmagala…

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

joj, dej prosim te, ne pametuj. kot že zgoraj povedano, otroci nimajo še tolikšne sposobnosti si racionalno razložiti stvari in imeti ustrezno distanco; in zavedanje tega ne pomeni, da otroke zaviajš v vato, ampak preprosto pomeni, da si empatičen in imaš določeno razumevanje psihologije.

da ne bo pomote – jaz sem z mamo od malih nog, daleč pred 10 letom, hodila v kino gledat grozljivke in kriminalke, na tv sem imela najraje, če so kazali kake operacije, kjer so razgalili notranje organe, ker mi je bilo to strašno zanimivo – in če bi bil moj otrok tak, bi to seveda vse z njim normalno gledala; a mi je pa popolnoma jasno, da vsak otrok a priori morda ni za to in da je treba paziti, čemu jih na silo izpostaviš.

schindlerjev seznam je hudo čustven, pretresljiv film – jaz bi ga komot gledala še pred 10 letom, a to ne pomeni, da ga lahko vsak, ker dejansko pri otrocih ne veš, koliko trdni so in na kak način takšne teme in zadeve obravnavajo doma, kakšno toleranco imajo za takšne vsebine. Tako da je ja, vsekakor, pri 10 letnikih treba paziti, kakšnim filmom jih izpostaviš v šoli. Eno je pogovarjanje o takih temah, drugo je izpostaviti jih podobam – v tem primeru filmskim – katerih namen je zbujati najgloblja čustva in grozo. Podobe in vizualna stimulacija namreč delujejo na čisto druge centre, kot pa zgolj pogovori. Za prenesti globlja čustva pa mora biti človek zrel, dozori pa ne na silo.

In tak naval čustvene intenzivnosti je lahko za kakega 10 letnika vsekakor preveč. Posploševati se ne da. In tu ne gre za nobeno ‘vato’, ampak za poznavanje mehanizmov delovanja psihe.

Film vsekakor ni za otroke.
Morda bi bil boljši Otroci s Petričkega ? …Ah…ne..tega filma pa v šolah nikoli ne bo…

Mi smo v teh rosnih letih (10 let) gledali Bitko na Sutjeski, Neretvo, Užiška republika, Desant na Drvar in ostale herojske filme. Nihče nam ni rekel, da so za nas neprimerni…kdo ve zakaj…trpljenja je bilo v teh filmih ogromno… podobno kot v filmu Sch.seznam.

Ja, pa učili so nas, kako je fajn, ko partizan poči Nemca. No, pa tudi to ni bilo tako zelo res, ker se spomnim pripovedi moje babice, kako je bilo grozno, ko so partizani prišli in jim pobrali popolnoma vse (2 otroka sta ji umrla ravno zaradi tega), ko pa so prišli Nemci, so pa pustili vsaj nekaj za otroke…

Zgoraj je “ma dej no” pisala o doraslosti, trdnosti itd. Točno o tem sem jaz pisala. Otrok, ki mu natakneš rožnata očala ali plašnice, pač ne bo nikoli dorasel ničemur. In to, kar je bilo, je bilo. Je realnost. Čisto tako in čisto nič drugače.

yo pozabljaš da je tvoj otrok nadpovprečen tudi v dojemanju, niso vsi enaki 🙂


3 ure so sedeli in gledali film? Ali jim je pokazala le odlomek glede na temo, ki jo obravnavajo? Ali pa ti mamita mal nakladaš in provociraš ! Prej verjetno bo to drugo! Če ne, pa povej, pri katerem predmetu so 3 ure skupaj film gledali?

New Report

Close