Pasulj – kuharice
Pozdravljene
mene pa zanima, tiste, ki kuhate pasulj, kako ga skuhate, da se čebula popolnoma raztopi?
Jaz ga kuham po receptu, da dam fižol, ki je predhodno namočen in 5 minut že prekuhan, no dam v novo vodo, pa noter nasekljano čebulo, pa rebrca itd. Skratka vse naenkrat v lonec zmečem in kuham 2,5 do 3 ure. Ja saj je zelo okusen, samo mene malo moti, ker se čebula po tolikem času kuhanja še vedno ne razpusti čisto – je namreč vidna v pasulju!?
Ali katera naredi kako drugače, pa se to ne zgodi?
Hvala in lp
Ma ne, ne moti me čebula, samo rada bi da pač tudi lepo izgleda: kot v gostilni 🙂
Fižol se mi ne razpade, ker ga kuham in probavam vmes seveda. Ne vem, kupila sem ga v Šparu, drugače pa kupim Tetovca, če ga kje ravno takrat ko nameravam kuhati pasulj seveda dobim.
Kuham pa zelo počasi – na način kot govejo juho, tako piše v mojem receptu, da mora vret: ravno toliko da vre.
No skratka vse je OK, samo ta čebula me moti (estetsko).
V gostilnah najbrž kuhajo pasulj iz konzerv, koncentratov in dodatkov oziroma zgoščevalcev (škroba), in tam res ni kaj dosti čebule, da bi jo lahko gledala.
Sicer se pa čebule ne vidi, če ob koncu kuhanja dodaš v pasulj svetlo prežganje z rdečo papriko v prahu in potem še dovolj dolgo kuhaš (vsaj 20-30 minut na majhnem ognju).
A tak ve kuhate pasulj?Jaz pa že prej skuham fižol(v njem nekaj kumine in strok česna).Posebej pa naredim prežganje z čebulo(da postekleni)in ga potem razkuham z narezanim prekajenim mesom(moj mora notri imet narezane koščke mesa, ne celih reberc npr.), dodam začimbe in to zlijem v kastrolo z kunanim fižolom, ša malce prekuham in to je to.Baje, da je v redu,jaz ga itak ne jem.Joj, sem pa res kuharica:))
Jaz delam po nekem receptu: simpl ko pasulj
Naj bi bil res simpl, zato ni nobenih umetnosti, dodatkov itd.
Pa vse naj bi se vrglo v lonec in skupaj kuhalo.
Saj moja čebula je fajn kuhana, samo je še vedno v koščkih – pač vidna.
Prežganje pa naredim ja:
olje, gor mokco, da fajn zadiši in porumeni (porjavi), pa česen sesekljan gor in rdečo papriko na koncu.
Česen dam in takoj odstavim, da se ne zažge, ampak samo zadiši in papriko takoj gor pa v lonec s pasuljem.
23242, 22.02.2012 ob 10:29
jaz takole fiožol skuham posebej v loncu ene 2 ure
v drugem loncu prepražim čebulo,peteršilj da se popolnoma prepraži izgine in not dam kuhan fižol,zalijem z vodo,sol,poper in paradižnik,kis in po želji koščke klobase že kuhane.
Tudi jaz tako. Malo popražena čebula da dosti boljši okus kot, če surovo skuhaš. Jaz poleg čebule popražim še na drobno zrezano papriko.