nespuščena moda pri fantkih
KO sem v porodnišnici rodila so mi rekli vse je ok s sinom. Šele doma sem na izvidu videla da ima nespuščeno levo modo. KO sem patronažno vprašala do kdaj naj bi se spusilo modo mi je rekla da do rojstva. Ja haloooo, očitno se ni, in več mi ni vedla povedat. ( in take ženske delajo z otroci). No sej ko sem jo prosila naj mi handling z otrokom pokaže, ga tudi ni znala- jaz sem ga pa žal že pozabila.
Mene zanima do kdaj naj bi se modo spustilo, in kaj naredijo če se ne, oz. kakšne ima potem v življenju posledice.
Hvala za odgovor.
Odvisno, ali modo ostane v trebušni votlini, ali pa se spusti, vendar ni v mošnji. V tem primeru bi se ga moralo dati otipati. Jaz imam doma štiriletnika in ima včasih mošnjo čisto prazno, ker jajčki skačejo noter in ven, ampak pediatrinja pravi, da ni panike, ker sta se jajčka spustila. Če kateri splohne bi bil viden, bi bilo treba pa operirati. Ampak to šele tam proti tretjemu letu, se mi zdi ali pa celo kasneje.
Na patronažno se pa ne jezi. Ona ni pediatrinja, da bi bila kompetentna za tovrstna vprašanja. Zato pa imamo sistematske.
Do enega leta nekje je čas. Če se do takrat nekje ne spusti, pošlje pediater otroka k urologu, n pa odloči, ali se še malo počaka ali je potreben operativni poseg.
Pri nas je bilo tako in se je do urologa poštimalo samo od sebe.
Mojemu 4-letniku so začela jajčka “skakati nazaj” nekje pri treh letih. Zdravnica nam je pokazala, kako jih moramo vsak dan spremljati kje so in če so dejansko v trebušni votlini (en jajček), kako ga spraviti nazaj v mošnjo. Ta presneti jajček nam je kar precej nagajal in še danes mi sin vsako jutro veselo naznani “mami, oba jajčka imam”
Zelo pomembno je, da se oba spustita tam do tretjega leta. V kolikor se ne, je zelo pomembno, da se operira. Posledice so lahko hude, vidne pa precej pozno.
Nocem te prestrasit. Tudi nas ni imel jajck v mosnjicku, ampak so se potem spustila in je vse ok. Malokateri fantek se rodi z jajcki na svojem mestu.