Narkomani
Tako žalostna slika, mladi na iglah brezdelno posedajo, čakajo priložnost, da kaj sunejo in si kupijo šus. Njihove zvodenele oči brezcijno tavajo po okolici, dokler ne zagledajo odrešitve, znanega obraza, ki jim prinese tisti šus.
Njihovi svojci upajo na čudež, morda pa bo izplaval iz tega brezna, morda ima samo trenutno krizo….., ko spoznajo resnost stanja, je ponavadi že prepozno. Kdo so ti mladi ljudje? Pogosto so to taki, ki v otroštvu niso občutili, da so ljubljeni, sprejeti z vsemi svojimi napakami, niso imeli občutka, da so vredni. Starši oz. svojci so jih neumorno tiščali po poti svojih neuresničenih sanj, prepričani, da delajo dobro otroku, nekateri so opustili vzgojo, spet drugi so v kregu in jezi zapustili skupen dom in otroku dali občutek, da je deloma kriv za kreg.
Starši ne dajajte otrokom povoda, da se zatekajo v omamo.
Tebi mlada moja prijateljica, pa miren počitek, zaslužiš si ga, v svojem kratkem življenju si skusila veliko grenkobe in hudobije.
Počivaj v miru.
Večino bi lahko rešili, ja! Samo ne tako, kot se dela zdaj: zastonj metadon, igle, razne sobice za druženje, medicinska oskrba…..
Odpret bi morali eno taborišče, kjer bi fizično delali najmanj 10 ur/dan, 2 uri izobraževanja, preostali čas pa higiena in počitek.
Vso hrano bi si pridelali in pripravili sami, z raznimi svojimi izdelki pa zaslužili denar za oblačila.
To je zgodovinsko dokazano! V taboriščih ni bilo 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bolezni sodobnega časa!
Pa saj ni zdravljenja za hors uporabnike. To je farsa sistem, da zabeleži narkiče, jih ima pod nadzorom in jim “brezplačno” ponudi legalni heroin (metadon).
Kaj je metadon? Heroin prodan ustanovam po zelo visoki ceni, ki ga poravnavamo MI – davkoplačevalci.
Torej interes sistema “zdravljenja” je, da imajo čim več mamilašev – odjemalcev, da bo več posla.
Zaključek: ZDRAVLJENJA NI! JE PA DOBER POSEL!
Večino bi lahko rešili, ja! Samo ne tako, kot se dela zdaj: zastonj metadon, igle, razne sobice za druženje, medicinska oskrba…..
Odpret bi morali eno taborišče, kjer bi fizično delali najmanj 10 ur/dan, 2 uri izobraževanja, preostali čas pa higiena in počitek.
Vso hrano bi si pridelali in pripravili sami, z raznimi svojimi izdelki pa zaslužili denar za oblačila.
To je zgodovinsko dokazano! V taboriščih ni bilo 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bolezni sodobnega časa![/quote]
Groza me je odobravajočega tona, v katerem govoriš, ko omenjaš taborišča…btw seveda ni bilo bolezni sodobnega časa, če pa so bolezni sodobnega časa nekako od 80-ih naprej!
Sicer pa podobne delavnice že obstajajo, vem za sicer katoliško osnovano skupnost Cenacolo, ki deluje na skoraj istem principu, kot ga opisuješ, seveda na prostovoljni bazi, človek! Kaj sploh imaš za omenjat taborišča tukaj..?
Ko sem pisala o zdravljenju, moram priznati, da mi metadon še na misel ni prišel.
Sama sem se zdravila zaradi odvisnosti od tablet in alkohola in v mislih sem imela takšno zdravljenje. Seveda ti tam dajo jasno vedeti, da odslej prepovedanih drog ne bo več, prav tako ne tablet, ki vplivajo na razpoloženje, nikoli več ne smeš zaužiti niti požirka alkohola. Same prepovedi seveda ne bi imele nobenega smisla, če se ne bi jaz sama v sebi odločila, da želim živeti, in če ne bi dobila prijazne pomoči terapevtov, ki so mi pokazali, kako spremeniti vzorce obnašanja, zaradi katerih znova in znova zaidem v težave.
Ma, dajte, a ne skapirate, da so prav zaradi ujčkanja in lenobe in brezdelja tam, kjer so?
Ja, taborišča…pa naj bo to karkoli, če je kje tabor je tudi taborišče, a ne? Ni vsako taborišče kacet, če veste , kaj je to.
In narkiči potrebujejo malce tršo roko, pa pametnega priganjalca, ker se sami nikoli ne bi spomnili, da obstaja delo. Ko ga odkrijejo, pa po čudežu večina ozdravi.
Torej???
trdo delo, telovadba, tek, branje knjig, pogovori, izobraževanje.. vse pod nadzorom, zelo strogo, ti ljudje ponavadi nimajo delovnih navad, so bili prepuščeni sami sebi, večina njih je zelo lenih…..kakšen metadon neki..vsi vemo,da je to drogiranje pod kontrolo, potem si pa še ta metadon med sabo prodajajo, tabletke, tekočino mislim, da morajo popiti pod nadzorom..
Menim, da je pri zdravljenju potrebna podpora domačih, vsekakor pa v prvem postu poskušam dopovedati, da je pri narkomaniji najboljša preventiva, kurativa zahteva veliko več moči in podpore. Tako malo je potrebno, da mladostnik ne skrene, le ljubezen in podporo, no za tiste, ki tega niso sposobni je to velik napor. Tisti, ki dvomite, da to lahko daste, se raje ne odločajte za za starševstvo, nismo vsi za vse.
Srečno.
Jaz bi uvedel na državni ravni neko obliko policije, ki bi se s kombiji vozila po državi in lovila narkomane. Kot konjederc pred leti. Potem obvezno delovno taborišče, minimalno dve leti. To bi bila učinkovita metoda, pa še nekaj bi vrnili družbi. Recimo kombi pride na znano narko lokacijo, potem bi jih polovili, morda z laso, elektro šokerji in zmetali v kombi in deportirali v taborišče.
Aja? Kje si pa to slišala?
Tudi meni je veliko “pametnih mimoidočih” v času, ko sem bila odvisna od tablet in alhokola, svetovalo vse živo, najrajši pa sprehode, šport in branje knjig. Seveda so bile vse te stvari zame povsem neuporabne. Odvisnost je bolezen duše, zato je bilo treba zdravljenje usmeriti v to. Prva opora so bili antidepresivi, stopnišče pa sem prehodila šele s pomočjo terapevtov. Preko pogovorov in delavnic te naučijo, kako se spopasti z duševno bolečino, kako ukrepati, ko se pojavijo težave, kako začutiti, da se ti recidiv nevarno bliža in kako ravnati, če do recidiva slučajno pride.
Šele ko sem bila psihično povsem stabilna, sem začela uživati v vsakodnevnih sprehodih in se ponovno začela ukvarjati s športom.
Če je kdo kdaj prebral kakšno knjigo o drogi in zakaj in kako narkiči, potem mu je jasen, da edini način kako se odzravi je terapija (tudi delo spada sem)+raztrupljevanje. Ker pa so v Sloveniji taki tilkoti debilkoti, da jim je bolj pomemben denar, mamo pa metadon.
Pa vsi nekaj kak so bogi…zakaj že…denar imajo, pol stvari jim ni treba plačat, aja, pa ko oni pridejo po enkratno jo dobijo skeširano na roko, kako dolgo pa vi čakate?
Bogi so, ker vi tak mislite. Njim pa nič ne manjka!
Aja dej naštej mi primere , ki so z delom ozdraveli? Ne me smejat no kmetica zaostala.[/quote]
Komune niso nič drugega kot prostovoljna delovna taborišča. Ja, v komunah jih sčistijo in uredijo za nov začetek. Problem je, da so narkomani itak karakterno šibki in če se vrnejo v staro okolje, zopet zapadejo starim razvadam.
Karakterno šibkih je večina ljudi. Samo poglej alkoholike, kadilce, debeluhe. Vse, kar mora debeluh storiti, je manj jesti. Le zakaj bi bilo to tako težko? Treba je imeti voljo, pa gre, kajne?
Naj še enkrat poudarim, da je odvisnost bolezen duše. Dokler se ne ozdravi duše, ni upanja na ozdravljenje. Kar se ostalega počne na zdravljenjih, torej šport, trening socialnih veščin, likovna terapija, skrb za red in čistočo, je le opora. Glavni del terapije pa izvajajo terapevti.
Aja dej naštej mi primere , ki so z delom ozdraveli? Ne me smejat no kmetica zaostala.[/quote]
Kakšen režim pa misliš, da imajo v komunah pri nas in svetu???
Cel dan delajo in skrbijo sami zase! Mnogi prvič v lajfu.[/quote]
No sej glih komune (delovne) so največji nateg pri zdravljenju narkomanov tam narkomani samo morajo to početi , ker so bili k temu primorani vedenja in mišljenja pa ne spremenijo pa še v ozadju se perejo taki dnarji ,da taki mali mon-i z malimi možgani nebo nikoli jasno-V 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} so takšne komune neuspešne , ker odvisnost se da pozdraviti , ozdraviti nikoli samo z kvalitetno psihoterapijo , kjer je dobro da so udeleženi tudi bližnji , ki bodo tej osebi v real življenju prvi odskok in zavestna sprememba življenja veliko pa pomaga tudi življenska izkušnja , da narkomani na drogi dosežejo dno to se pravi trpljenje in se jim le ta zagabi.
Si dokazala , da nimaš pojma o odvisnosti no ja večina komentarjev je to dokazala samo ti si pač perla med njimi.Tipični slovenceljni gonijo svoje , čeprav o teh stvareh po komentarjih sodeč nimajo pojma.
Pa grem stavt , da je marsikateri ex narkoman bolj uspešen in zadovoljen v real življenju , kot večina teh arbiet macht frei komentatorjev .
No sej glih komune (delovne) so največji nateg pri zdravljenju narkomanov tam narkomani samo morajo to početi , ker so bili k temu primorani vedenja in mišljenja pa ne spremenijo pa še v ozadju se perejo taki dnarji ,da taki mali mon-i z malimi možgani nebo nikoli jasno-V 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} so takšne komune neuspešne , ker odvisnost se da pozdraviti , ozdraviti nikoli samo z kvalitetno psihoterapijo , kjer je dobro da so udeleženi tudi bližnji , ki bodo tej osebi v real življenju prvi odskok in zavestna sprememba življenja veliko pa pomaga tudi življenska izkušnja , da narkomani na drogi dosežejo dno to se pravi trpljenje in se jim le ta zagabi.
Si dokazala , da nimaš pojma o odvisnosti no ja večina komentarjev je to dokazala samo ti si pač perla med njimi.Tipični slovenceljni gonijo svoje , čeprav o teh stvareh po komentarjih sodeč nimajo pojma.
Pa grem stavt , da je marsikateri ex narkoman bolj uspešen in zadovoljen v real življenju , kot večina teh arbiet macht frei komentatorjev .
Pa grem stavt , da je marsikateri ex narkoman bolj uspešen in zadovoljen v real življenju , kot večina teh arbiet macht frei komentatorjev .[/quote]
V komuno se včlanijo prostovoljno, nihče jih v to ne prisili in niso zaprtega tipa. Kje piše, da se v komunah ne bi vodila tudi psihoterapija? Dober primer zdravljenja je imel tudi dr.Rugelj, ki je zdravil alkoholike – paciente je zaposlil 24ur/dan in jim eno odvisnost zamenjal z drugo (tek, hribolazenje, pisanje knjig…). Sama psihoterapija v obliki pogovora iz kavča ni dovolj. Bližnji lahko pomagajo, niso pa zadostni. Pomagaš lahko samo tistemu, ki se odloči, da bo menjal način življenja. Na silo ne gre!