Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mamice, zakaj to delate?

Mamice, zakaj to delate?

2 dni nazaj na kofetu s kolegico srečava eno mlado mamico. Je bila ravno tako na kofetu z eno svojo kolegico, poleg nje roza voziček z nekimi rožicami pa metuljčki. Tak punčkast voziček pač. V vozičku dojenček star ene 6 mesecev. Dojenček je bil oblečen v rdečo oblekico z roza copatki. Kolegica gleda dojenčka kako se smeji in reče tisti mamici kako ima luštkano punčko. Ženska dobesedno pop…izdi in reče moji kolegici TO NI PUNČKA, TO JE FANTEK. OK? PA MATEJ MU JE IME. OK? KAJ TI NI JASNO? Vstane, vzame voziček in odvihra. Kolegica pa teče za njo.

Ja kako naj bi pa vedela, da je bil fantek, če je bil oblečen v RDEČO OBLEKICO in ROZA COPATKE? Dojenčki pa itak vsi enako izgledajo. Aja pa to se ni zgodilo prvič.

A mi mamice lahko prosim objasnite zakaj dojenčke ter male otroke FANTKE oblačite v roza trenerkice ter rdeče oblekice? Kaj vam dogaja? Ste padle na glavo? Ne moreš fantka obleči v roza/rdeče/vijola/lila oblekice pa pričakovati da ti kdo ne bo rekel če imaš punčko.

Roza (in rdeča) barva je bila nekoč rezervirana za fantke (kao močna barva). Res. Še v
viktorjanskih časih menda….šele kasneje sta se modra in roza zamenjali. Sem nekje brala, ampak
se zdajle ne morem spomniti točno kdaj se je to zgodilo.

Ne vidim pa, da bi bilo to kje predpisano, po mojem komot oblačiš otroka tako, kot se ti zdi in ne tako,
kot to nekateri pričakujejo….Kaj hudiča se v vse vtaknete?

Do vstopa v vrtec, do treh let in pol, je sin nosil tudi roza majčke, ki jih je podedoval od sestrice. Potem več ne, ker vem, da so v vrtcu tudi otroci staršev, ki so polni predsodkov in so jih že uspeli vcepiti svojim otrokom, pa bi ga zafrkavali.
Ni me pa motilo, če ga je kdo nagovoril s punčko; to so ga itak tudi kasneje, ko je bil ves v modrem, ker je imel taki baby face- 🙂

Zdaj, pri 13-ih, je pravi ded, niti od daleč ga ne bi zamenjali za punco in zaradi roza oblačil nima travm. 😉

Najbolje je da se brigaš zase, veš. Sama sicer nisem bila tako občutljiva – sem imela tudi moder voziček, otrok (hčerka) pa je bil(a) v nevtralnih barvah (zelene, rumene, bele) in mi je tudi vsak čestital za fantka, okol se je govoril, da imam fantka… Pa in?
Najbolje je da se brigaš zase. Jaz niti ne dajem takih pripomb, če pa je kak znanec pa prvo vprašam ali je punčka ali fantek.

Ko sem kupovala za dojenčka, so mi kar lasje stali pokonci, ko so me vprašali: ali je za fantka, ali punčko? Ničesar nisem kupovala strogo roza ,ali svetlomodro. Res je bilo težko, saj po trgovinah se kar šibi od roza in svetlomodrih stvari. Ne vem, zakaj tako, saj je precej staršev, ki jim ti dve barvi nič ne pomenita , oz. so jim všeč kakšne bolj “normalne”, celo žive barve.
Torej, otroka (punčko) smo po velikih mukah in mukotrpnem iskanju oblačili v “nevtralne” barve.

Sem mamica trem deklicam. V prvi nosecnosti sem zelo ugodno dobila moder vozicek znamke, kot sem si zelela. Imela sem svojo otrosko odejico, ki je bila modra. Podedovali smo kar nekaj oblačilc, modrih in roza. Imeli smo drap prvi kombinezon.

Sama sem proti oblacenju v roza/modro, ampak so mi vsec zive in pisane barve. Tudi zato sem veckrat kupovala otroske zadeve na fantovskem oddelku. Kombinacije oranzne, zelene, viola, rjave, pa tudi modre…. Prav neznansko sem se razveselila, ko sem lahko kupila zivo rdeco bundo,…..

Zdaj so stare 6,5 in 2 leti. Ena od njih prisega striktno na modro barvo. A vi veste, kako tezko je v naših trgovinah posikat dekliske modre zadeve???

Morda pa je doticna mamica vse dobila v dar, morda so se zmotili in napovedali napačni spol (poznam kar nekaj zgodb, v obe smeri), morda ji je pa tako vsec, morda so imeli prej deklico in so oblacilca se zelo uporabna.

Zakaj takoj obsojate? A mislite, da je lahko priznat, da nimas za druge?

To da je bila včasih rdeča barva za fantke in modra za punčke to ve. Je bilo na tv že ene parkrat. Ma če nimaš 20€ za neke normalne cunje za fantka oblečt pol je pa res nekaj narobe. Če bi ženska normalno odreagirala, rekla da je fantek pa da nima za cunje, nima drugih cunj,…ok. Ne pa da se dere ko zmešana, da kaj je z nami narobe. Zakaj smo njenemu sinkotu rekli punčka? Ja če je bil pa v RDEČI OBLEKICI!!! Za mene osebno rdeča oblekica pa fantek pač ne gresta skupaj. Že oblekica pa fantek nimata skupaj kaj za delat. Da je pa še rdeča?

Govorte kar čte, ampak res ni fajn, da fantka oblečete v roza in ga posadite v roza voziček!
Ne sprenevedajte se, ampak nekateri so do svojih otrok tako škrt, da kar boli, ko vidiš.

In če niste vsaj malo pripravljeni reskirati za svoje otroke, jih pač ne mejte. Samo ne izgovarjajte se, da se za otroka ne “izplača”.

Grozno no!

Moja pučka je bila zadnjič oblečena v sive hlače z roza rožico in svetlomodro jopico, pa je pač en ata vprašal, če je fantek ali punčka. Ni konec sveta, pač poveš kaj je. Jaz ponavadi povem kar ime, to je pa naša …

Ne vem, zakaj se počutite poklicane mamice deklic in razlagate, zakaj so vaše punčke v modre in sivem s (pazi) roza rožico???

Zakaj se ne čutijo poklicane mamice fantkov, da bi razlagale, kako so njihovi v roza oblačilih?

Dajte, po resnici povejte, če bi svoje fantke oblekle v roza? Še na RK bi dobile oblačila v modri barvi, tak, da ne serjite.

Imam puncko in jo nikoli se nisem oblekla tako da bi mislili da je fantek. Pa ima tudi modre pulovercke ampak se vidi da so dekliski ne pa fantovski. In otroku navlacit stvari samo zato ker so mu prav od starejse sestre??? Pa ni vazno kaksne barve so, na kilometer se vidi ce ie majica zenska ali moska!!! To je zame bolano in raje nimam otroka kot da ga tlacim v oblacila za nasprotni spol samo zato ker so mu prav in si jih dobila ali ze imela!! Ce nimas par € za eno majico in hlace ne imej otroka!!! Ne recem za spat ali za v peskovnik pred hiso, ne pa za v javnost hudica!!! Imamo pa vecinoma roza in rdece, rumene in bele stvari KER JE PUNCKA!! In ce se se tako slepite in hocete neko enakopravnost to niso nobeni predsodki ampak osnovna logika!!! Moski in zenske NISMO isti in nikoli ne bomo isti in tudi puncke in fantki niso isti!!!! Ne morej imet istih oblacil – pa NE govorim o barvi ampak KROJU!!! Ni isto pa ce se na glavo postavite!! To trdite in ste uzaljene le tiste ki vam je zal par € za nova oblacila za otroka-pa niti ni nujno da so nova lahko tudi rabljena!! Lahko bi menjale z nekom ki pricakuje puncko in ima fantka pa vam ne bi bilo treba zapravljati denar!!! Mu grete pa na kozlanje babe ki se vam toliko tozi denarja da tlacite zenske v moska oblacila in to pocnete zato ker se itak ne spomnijo in potem kao nimajo travm. Seveda jih nimajo bi me pa bilo sram da bi moja mama bila tako skrta in mi ne vi privoščila oblacila ki so za moj spol primerna!!! Za nepismene povdarjam se enkrat NAZADNE VAZNA TOLIKO BARVA KOT JE VAZEN KROJ OBLACILA!!!

Kar si napisala velja za otroke, ne pa za dojenčke. Še nikoli nisem videla, da bi bil body in ostale zadeve drugacnega kroja, če je bil modri, roza ali rumeni barvi.

In ja, v vrtcu smo imeli fantka, ki je bil še pri 4 letih ves v roza, viola in rdeci, ker sta oba starsa vmes izgubila sluzbo (kar je v sedanjih casih cisto mozno). A predlagas, da se potem otroku enostavno odpovejo???

Jaz sem bil zadnjič z dojenčico pri zdravniku, oblečeno je imela rumeno oblekico z rožicami, pa me je ena mamica vprašala koliko je moj fantek star lol…
Pred časom pa se mi je zogdilo na enem otroškem igrišču, da sem svojemu starješemu rekla, naj ne nagaja punčki, pa je od te “punčke” očka čisto zblaznel, da je to fantek – oblečeno pa je imel roza majčko in na glavi je imel čop, ob strani pa še eno špangico. No comment. Dec naj bo dec, baba pa baba in tako je treba že od začetka vzgajat in oblačit!

Res, zelooo važna je obleka in vedno je treba pogledat najprej kako je kdo oblečen.

Hči je bila kot dojenček/malček oblečena v tisto, kar smo imeli/dobili/kupili.
Jaz sem kupovala oblačila v večinoma živahnih rumenih, oranžnih, rdečih odtenkih, od bratranca je dobivala modro-zelena oblačila, vozili smo jo naokrog v modrem vozičku – pa je nihče ni zamenjal za fantka. In tudi če bi jo, zakaj že bi me sploh bolelo, če jo kakšen nn označil za fantka??
Ko je zrasla, smo ji oblačila kupovali po njenih željah in ker ji roza ni bila všeč, ji pač nismo kupili ničesar v tej barvi, še danes pa je najraje v rdeči barvi.
Meni se sicer sploh ne ljubi hoditi po trgovinah in zapravljati denar za trapaste stvari ter vzgajati modno ozaveščenega potrošnika. Denar smo vložili v potovanja in izobraževanje – pač, kot je nam ustrezalo.

Po moje sta munjeni obe, TI in tista mama! Normalni sta vajini kolegici, za katere sem pa v skrbeh, ker se družita z vama, bi bilo bolje, da se med sabo.

1. otroka lahko oblečeš v karkoli, kaj ima veze roza, modro, rdeče, zeleno?
2. reakcija mame je bila pretirana in munjena
3. tvoja kolegica je pač po oblekicah sklepala, kar ni nič narobe
4. uboga kolegica mame…

v nosečnosti sem se zagledala v vijola vozek in ga tudi kupila, čeprav je bil na poti fantek. imel je pa zato modro dekico, modre igračke v vozku. nobene cote nima roza! rdečo pa – ampak se vidi, da je od “fantka”. nikol mi noben ni rekel, če imam punčko.
vozek je tko bolj za mamine oči, mulcu je vseeno!

Hvala bogu, da še nisem videla kaj takega :).

Res žalostno, da si zmisliš otroka, pa ga takole oblačiš!

Potem s epa čudimo, da je toliko homoseksualcev!

Ne vem, če sem jaz zgrešil bistvo ali ostali tu. Edino kar mi je v tej provokaciji čudno je to, da kolegica ne ve za ali ima njena kolegica fantka ali punčko (kakšna kolegica je to?). Prej bi rekel, da je bila na kavici z neznanko 🙂

Od kdaj pa fantki ne bi smeli imeti rdece? Nas ima veliko rdecih puloverjev, jaknic… In tudi rdec vozicek je imel… Pa se ni ravno pogosto dogajalo da bi ga menjali s puncko… Ne recem roza, ampak da rdeca ni za fante pa prvic slisim.

Meni se zdi bolano dojenčka oblačit v roza in vijola, ga stiščat v roza voziček in potem pričakovat, da bodo vsi od nevemkje vzeli, da je to fantek? Ne, nihče ne bo pričakoval, da je fantek. Tista baba, ki to dela je u glavo usekana, pa nima veze, a je to dojenček ali otrok. Normalno je, da je majhen fantek v rdečih hlačah naprimer in roza majici, če gre pri obeh za moški kroj oblačila, majčke in hlače za deklice so drugače krojene. In če bi fantka oblekla v roza in rdeče bi ne bila užaljena, če bi kdo po pomoti ne vedel, katerega spola je, res nič takega. Ampak dojenčka v totalko obleč v roza in še roza punčkast voziček, ker pač je dojenčku kao vseeno, to je noro – kot da bi jaz v gatah šla na avtobus, ker je pač meni vseeno in za hlače pač nimam, pa kaj druge briga, saj sem dovolj oblečena in glavno, da se jaz dobro počutim. Od kdaj je glavno merilo, da je dojenčku vseeno, v kaj je oblečen? In če je to res tako – zakaj potem tako nevrotično odreagirat na vprašanje o spolu otroka?

a če je dojenček (fantek) oblečen v roza bo bodoči gej? 🙂 pa dajte no.

Dojenčku je vseeno kako je oblečen. Mamice bi pa res lahko imele toliko pameti, da če fantka dajo v roza, da pričakujejo kako vprašanje o spolu otroka.
Otrok pa večinoma že sam pove kaj bi in kaj ne bi oblekel. Čisto tako, moja 2 leti stara punčka je glede oblačenja ful tečna. Če ji kaj “na silo” oblečem in ji prepovem, da sleče, je pa seveda čez 10 min tako zaflekana – ponavadi še trajno da jo lahko samo še preoblečem… Pa saj ne rečem, da sedaj pa sama izbira, hočem rečt, da že ima nek svoj okus in z glavo skozi zid ne gre. Zato je včasih oblečena tudi tako, da se barve malo tepejo med sabo – ampak vsaj malo pazi da se ne umaže takoj.

Da bi cele filozofije delala zaradi oblek 🙂 pa ni šans se še za to sekirat.
Glede fantka – če bo naslednji otrok fantek imam kar nekaj univerzalnih barv. Kasneje pa bo verjetno bolj fantovske obleke dobival, če bova le finančno še zmogla. Hčerka ima nekaj oblek rozastih in rdečih a večina njih je uničenih, ko jih preraste – ali so trajno zaflekane ali pa zmuckane/scufane – ker ne kupujem kakih dražjih, bolj kvalitetnih oblek.

mene pa je sorodnica prosla, če ji posodim oblačila za dojenčka in med pogovorom sva naletele na to težavo, da je pri nas večinoma vse modro, rjavo, če pa je kaj zeleno so pa večinoma gor slike bagrov, traktorjev, avtomobilov sama pa še ne ve spola in bo še raje malce počakala preden bi si vse zlikala in zložla v omarco:))

Avtorica dobra fora :))))) Pa nihče ni porajtal. Rdeča OBLEKICA :)))

New Report

Close