pokvarjene hrenovke
Juh, pa kaj mislite da dajo v “blender” za maso za hrenovke?? Pljučno pečenko, hrbet, carski del stegna????
Najslabše dele odrezkov, kose mesa ki jim je že davno potekel rok uporabe, slabo maščobo, kože….pol pa še doooosti vode, še več E-jev da je tista stvar sploh pogojno užitna….
Osebno poznam mesarja ki je leta in leta delal v Novogoriškem MIP-u. On ni NIKOLI jedel dveh stvari: Mortadele in hrenovk…………..
Najbolj zanič so tiste ki so delane za blagovno znamko trgovske verige, oziroma vse hrenovke, ki so v cenovnem rangu do nekje 7 eur. Sama maščobna tkiva, voda in dodatki, zelo malo mesa.
Meni osebno najbolj zanič vse hrenovke in hot dog klobase celjskih mesnin, pa seveda Spar frankfurter – ker toliko maščobe, kot se izcedi iz teh hrenovk, pa še težko kje drugje najdeš. Iz masovne industrijske proizvodnje.
Če že kupimo vsake kvatre, kupim hrenovke enega zasebnega mesarja iz Domžal, ki jih res dela sam doma, so res ravno prav dimljene in polnjene v pravo ovčje črevo – tako kot mora bit.
Tiste industrijske, filane v želatinast ovoj ( največkrat piščančje), poceni med 3-5 eru za kg, so nekaj najbolj ogabnega, kar lahko daš v usta. Niti H od hrenovke. Zelo malo mesa, kot dodatno polnilo pa krompirjev škrob, gostila, veliko vode in samo mastna tkiva, ki jih ne morejo prodat redno drugače, kot v paštetah, mesnem siru, obarjenih klobasah in hot dog hrenovkah.
Pa razlikovat je treba: hrenovka in hot dog klobasa. Prava hrenovka mora vsebovati vsaj 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prvovrstnega mesa ( ali piščanec, ali teletina, ali mešanica goveje-svinjsko), ne pa samo 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} mesa, ostalo pa kožice, maščobna tkiva, veliko vode, emulgatorjev in še najmanj tri najbolj tipične E-je v mesno-predelovalni industriji.