starost superg
Imaš ful drage superge, ki so brez blaženja, kao natur.
Jaz kar veliko tečem, nimam pa denarja za superge, in tečem v par let starih. Po eni teoriji morajo biti copati čim “slabši”, ne smejo blažiti in nadomeščati tvojo šlamparijo pri teku, ker te tako silijo, da sam od sebe začneš teči bolj pravilno.
Da bi pa copate menjala po vsakih 500 pretečenih km – bi morala vsake tri mesece kupiti nove. Ja, ampak otroci morajo jesti.
Sama sem tudi tekačica in jih menjam za tek vsakih 800 km (te stare imam za hojo, potep ali po hosti …) in jih imam kar pet parov tekaških superg (mizuno, asics), ker jih menjavam po vsakem teku. Meni so kolena in stopala zelo pomembna, ker če jih uporabljaš obrabljene, se ti to kar precej maščuje. Se mi je pa že zgodilo, da kakšen par superg nisem uporabljala pol leta, nato pa sem gledala na kilometrino. In ni bilo nič drugače. Ja, avtor, uporabljaj jih tako, kot da jih danes kupil, saj jih tudi v trgovini nimajo kar takoj iz proizvodnje. Ja, tudi tam imajo lahko kakšne superge, ki ležijo po pol leta ali celo več. Tako da si lahko brez skrbi in glej na kilometrine … Ja, takrat se pa pokažejo spremembe materiala.
Asics kayano ni “kao natur”, to je copat za pronatorje, ki se ga pri nas ne splača nabavljati, je rpedrag. Obstaja dosti spletnih trgovin, ki pošiljajo (tudi brezplačno) v Slo.
Jaz imam dvoje (ne kayano) za ravnino in asfalt, makadam, in dvoje hribovske. Več kot dovolj. In ne gledam na število km, ampak na obrabo, ene se znucajo že prej, z enimi pa se da narediti krepko več kot 1000 km.