Koliko ste plačali za geodetski posnetek?
Najbrž misliš geodetski načrt parcelnih mej? Kolikor vem se to računa po izmerjenih točkah. Več točk kot zmeri geodet, večje je plačilo. Je pa to zelo drago. Za primerjavo naj povem, da sem prosila geodeta naj preveri mejo v vrtu, kjer se mi je sosed prilaščal ozemlje. Geodet je izmeril ograjo na začetku, na koncu in enkrat vmes, cena za to je nekaj čez 400 evrov.
Dvomim, da potrebujete geodetski posnetek. Ta je potreben ob novogradnji – in je podlaga za delo za projektanta. Cena 500 €. Potreben je tudi, če delate prizidek. Geometer pomeri in izriše dejansko stanje parcele, komunalne vode ( kje poteka elektrika, vodovod, kanaliz.), višinske kote terena, obode okoliških stavb , vse skupaj približno vklopi v parcelne meje.
Nasvet: do prvega geometra, ki Vam bo povedal KAJ potrebujete, potem pa šele iščite konkurenčne cene. Strokoven geometer cene ne bo izustil po telefonu, ampak po ogledu parcele na mapni kopiji.
Srečno.
Po moje potrebujejo geodestski posnetek hiše za nov vris dejanskega stanja. V katastru so pogosto vrisane stare hiše izpred sto in več let. Ko so v povojnem ( zlasti po 1970) gradbenem bumu stare podirali in zidali nove (ali pa stare dozidovali), jih niso dali vrisat v kataster. Tako danes stoji hiša dimenzij 10×12 pa še kakšna lopa in garaža, v katastru pa je vrisana hiška 8×6, pa še lokacijsko se ne pokriva.
Cena takega geodetskega posnetka je odvisna od števila vogalov hiše, oz. točk, kjer se linija lomi! Cena je sestavljena iz fiksnega dela (da se geodet pripelje, razloži aparature in začne delat) in variabilnega (glede na število vogalov). Če je še poleg hiše kakšna drvarnica, lopa ali garaža, je račun pač večji.
Cenik za geodetske storitve https://geometri.si/ za vse, ki potrebujete ceno geodeta.