Šolska torba za prvošolca
Moram jo kupiti, na tržišču so cene od 15 eur naprej, tudi do vrtoglavih 150 eur. Rada bi svoji hčerki kupila nekaj kvalitetnega, a ne tako dragega.
V papirnici vem, da mi bodo po vsej verjetnosti ponudili takšno, kjer bodo največ zaslužili, na vas pa se obračam ker vem, da bom dobila vsaj kakšen pameten odgovor.
– Je bolje kupiti na kolescih ali takšno za nositi? V šolo jo bomo vozili in hodili ponjo prve tri leta.
– Rada bi, da torba sama stoji pokonci
– da je dobra za hrbtenico.
Menite da jo mora otrok probati preden jo kupim? Se bojim da bo v tem primeru itak najbolj udobna tista, ki ji bo najbolj všeč
Tamala ima tudi lordotično držo, zaradi česar hodiva na fizioterapije, da se stanje počasi izboljša.
Prosim vas za kakšen pameten nasvet.
Prvošolčki v glavnem ne potrebujejo kake posebne torbe, dobro torbo rabijo v drugem razredu. Ponavadi je dovolj nahrbtnik. Splača se it v leclerck. 150 evrov za torbo bi dala le v primeru,da bi imela več otrok in bi jo ostali potem ponosili oz. če denar ni problem Prvošolčka se v šolo vozi, torej tudi on torbo minimalno nosi..
Glej v več šolah nosijo prvošolčki šolskarino v ponedeljek v šolo in v petek iz šole. Ostale dni domov prinesejo samo copate (če jih ne uščajo v šoli) in puščico, da si ošilijo barvice. Ja, pa mogoče beležko. In nič drugega. Skratka, rabiš en trolley za v pondeljek in petek, ki ga bo komot uporabljala še kasnejši dve leti, za ostale dni pa čim manjši nahrbtnik.
Če ima otrok že sedaj probleme s hrbtenico, potem mu kupite kvalitetno torbo z nevtralnim motivom, ki jo bo lahko otrok uporabljal tudi do petega razreda. obstajajo tudi torbe, ki izgledajo kot nahrbtnik, zato ni nobenega da se je ne bi dalo toliko časa uporabljati. Cena torb je pa seveda odvisna od kvalitete materialov, teže torbe (cca. 800 g), kvalitete zapirala, zadrg, impregnacije. Zato se torb ne kupuje v raznoraznih marketih, kjer ni nikogar z znanjem, ki bi lahko svetoval, ampak v specializiranih trgovinah – papirnicah. Veliko je torb, ki imajo visoko ceno, pa si glede na kvaliteto te cene ne zaslužijo. Ampak ker so na njej motivi, ki so otrokom všečni, jim lahko “nabijejo” ceno.
Otrok mora torbo nujno probati, da se vidi, če mu je prav v ramenih, če mu zadnji del torbe sega do trtice, itd.
Torbe na kolesih so pa za hrbtenico strup. Tudi po mnenju ortopedov. Če ne verjamete, vzemite kovček na kolesih, ga napolnite ter ga vlecite po pločniku. Me zanima koliko časa vam bo ta zaviti položaj udoben.
In če se bojite, da bo otroka premamil motiv, pojdite pred tem sami v papirnico, se pozanimajte o karakteristikah ter kvaliteti torb, izmed teh, ki izpolnjujejo vaše kriterije izberite dve z različnima motivoma, pojdite po otroka in prodajalka oz. prodajalec mu bo pokazal samo ti dve med katerima bo lahko izbiral.
Povečini imajo papirnice res višje cene od raznoraznih supermarketov ampak z razlogom. V njih je roba višjega cenovnega ampak tudi kvalitetnega ranga.
Pri nas so v prvem razredu nosili vsak dan domov samo beležko, puščico in copate. Ob petkih so otroci prinesli domov tiste zvezke in delovne zvezke, kjer so med tednom pisali notri. Zelo podobno je bilo tudi v drugem in tretjem razredu. Za med tednom je torej zadoščal manjši nahrbtnik, ob petkih pa šolska torba.
Če boste otroka vozili v šolo (torej otrok ne bo torbe nosil na poti domov sam), ni nobene potrebe po torbi s koleščki. Ker otrok v tem primeru pravzaprav sploh ne bo nosil torbice na ramenih niti ni tako zelo pomembno, da je hrbtišče ergonomsko oblikovano in podobne finte ampak bo svojemu namenu služila prav vsaka torba. Morda je bolj pomembno, da je trpežna, da bo zdržala čim dlje in ne bo treba kupovat vsake pol leta nove. Tu je seveda poleg kvalitete torbe odločilnega pomena otrok in njegov odnos do stvari. Moja hčerka je po naravi zelo skrbna in njena torba je po treh letih uporabe še vedno kot nova. Nečak, ki končuje drugi razred pa je v tem času zamenjal že dve torbi in ima sedaj ta tretjo. Pa niso bile njegove prav nič slabše kvalitete in cenejše kot je naša, samo pri njem prav nobena stvar ne ostane dolgo cela…
Moj nasvet bi bil, da najprej vprašaj v šoli, ki jo bo obiskoval otrok, kakšne navade imajo. Ali se torbe puščajo v šoli, kaj se nosi vsakodnevno domov, kakšne torbice priporočajo,… Nekje med tednom puščajo otroci torbice v šoli in je res brez veze kupit supertruper torbo, ki je praktično ves čas pospravljena v šoli in jo otrok vidi samo za vikend… Na nekaterih šolah dobijo prvošolčki vsi enake nahrbtnike (mislim da je bilo to pred časom pri naročilu delovnih zvezkov pri Ajdi). Pri nakupu naj bo otrok zraven, vendar pa je zelo koristno, da si pred tem ponudbo ogledaš sama in izbereš dva ali največ tri modele, ki zadoščajo tvojim kriterijem (cena, kvaliteta, oblika,…) in potem daš otroku možnost izbrat med TEMI modeli. Vse ostale torbe že v naprej jasno označiš, kot tiste, ki ne pridejo v poštev, sicer se ti zna zgodit, da otrok, ki gleda predvsem na barvo in like, ki so narisani na torbi izbere povsem nekvalitetno ali nefunkcionalno torbo za 100 in več €…
V prvem razredu so jo redko prinesli domov, zato pa smo dobili porcijo v drugem, ko jo nosijo vsak dan in to tako polno, da komaj vse stlači notri. Kupila sem mu ergonomski nahrbtnik za prvo triado, pa mi je žal, ker je v torbi toliko zvezkov in map, da se zaradi oblike nahrbtnika, ko ga zapre, zvezki zgoraj zvijajo. Nahrbtnik je velik in ima ob strani tudi zadrgo, ki naj bi jo odprli, če bi bila kdaj torba prepolna, pa jo je moral odzipat že prvi dan v drugem razredu. Noro, koliko enih zvezkov, delovnih zvezkov, delovnih učbenikov, map, …
Za hčerko bom letos kupila povsem drugačno obliko – tisto trdo, pravokotno oz. kvadratasto.
Mi smo jo kupili v Bags&More. Imajo dobro izbiro in še boljše cene, ker so uvozniki.
Žal zgornja povezava ne deluje več.
http://zps.si/index.php/otrok/oprema-in-tekstil/2987-olska-torbica-naj-bo-tudi-varna
Mi smo lani vzeli tole torbo Nikidom Roller. Imeli so takrat popuste pri Mladinski knjigi, ampak sem videla v njihovem katalogu, da imajo tudi letos in to do 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ceneje do 5.7. Meni se zdijo tej koleščki na torbi res super pogruntavščina, lepo pelješ za sabo in je to to, torba je trda in kvalitetna. V knjigarni so mi takrat rekli, da imajo zanje kar velik povpraševanja, da jih majo otroci radi. In v šoli večina otrok tudi torbe na koleščka…