Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Koliko je cenjeno ročno pletenje

Koliko je cenjeno ročno pletenje

Včasih se je veliko pletlo, danes se vse kupi že narejeno. Ali bi dali malo več denarja za ročno pletene kose oblačil ali se vam zdi to brez veze?

Včasih smo vse živo delali doma vezli, delali gobeline, pletli, tudi kaj zašili. Vse smo znali. Zdaj dobiš tak izdelek kakor hočeš, pletenje je zamudno, časa je vse manj. Greš v trgovino in kupiš, prosti čas pa izkoristiš za kaj drugega. Tudi volna ni ravno poceni. Mogoče se splača splesti kaj za majhnega otroka, ampak po drugi strani otroci strašno hitro zrastejo.

Pa kakšno pletenje…nič se ne splača. Ker nihče tega več ne ceni. Tudi za majhne otroke ne. Osebno sem za svojo vnukinjo par let nazaj naročila kompletek. Lušten in lep. Pa ga ji ta mladi niso niti enkrat dali gor. Toliko.

Danes dobiš kvalitetne pletenine za razmeroma malo denarja – tako da je do ročno izdelanega puloverja verjetno kar velika razlika. Jaz pletem sama, a že samo za material porabim najmanj 30 evrov, če mi kje uspe nabaviti res poceni volno. Kje je potem še delo.
Pred kratkim sem kupila pleten plašč do kolen, kakovostna znamka in kakovostna volna, za okoli 80 evrov. Za toliko denarja ti ga lahko seštrika kvečjemu nekdo, ki vloženo delo vrednoti po evro na uro.
Na žalost je danes tako.

zelo veliko pletem in kvačkam

Mojim sem od malega vse sama spletla, od kap, šalov. rokavic, puloverjev brezrokavnikov.

Letos sem vsem puncam nakvačkala kopalke.

Iz ostankov vsak dan pred tv kvačkam dekco za pred tv, potem bom začela že nogavice za zimo plest.Vnukom so noge zrastle od lani.

Topli štumfi iz bele grobe volne so zakon.

Danes so nosijo oblačila iz drugačnih materialov. Težka bo. Od treh parov ročno pletenih zoknov ne bo dovolj zaslužka…
Meni se vse bolj dozdeva, da bi država morala ponuditi neko možnost za čiste začetnike v poslu, da bi lahko preverili poslovno idejo (brez da se zapufajo).

Bravo, pridna! Takih je vse manj!

Misli, da se ne izplača. Osebno mi pletenine niso všeč, znam sicer plesti, vendar sem si naredila le eno jopico, par šalov in rokavice, pa še to že dolgo let nazaj. Kupila pa tega ne bi.
Se pa ukvarjam s šivanjem, samo je daleč od tega, da bi se mi izplačalo. Celo obratno, je zelo drag hec, saj v šivanju uživam, ga imam za hobi. To je edini razlog, da sploh vztrajam, preživela s tem zanesljivo ne bi, saj bi bili izdelki, če bi vkalkulirala vse stroške in svoje delo občutno predragi. Mislim pa, da je pletilstvo še na slabšem, saj delo poteka še počasneje, kot šivanje.

glej jaz ti pa povem takole, sama tudi veliko izdelam handmade in tisti, ki mi je enak, to vedno ceni, ampak svoje izdelke ponavadi podarjam, največ za darila takim za katere vem, da jih bodo res veseli, ostalim ni šans podariti kaj takega, ker ne ceni in je za njih to ena smet, pa naj bo še lepo narejeno. tudi štrikam, nogavičke, kapice, vse in tudi to podarim za darila tistim, ki komaj čakajo, da ji spet kaj naštrikam za r. dan. da bi prodajala, ni računice, kitajska je tu, dobiš štrikarijo že v štacunah skoraj zastonj.

torej ti le štrikaj za svojo dušo, ali pa najdi kako bogato osebo, ki ima rada štrikarijo in ti bo plačala pošteno, da b zdaj na veliko to prodajala ali živela od tega pa ne sanji, kak kos sem in tja ne rečem,

Tudi jaz pletem, ampak samo za družino in prijatelje. Pa še to gre v glavnem za majhne izdelke, saj je volna zelo draga. Npr. pulover za desetletnika iz ne predrage volne te stane 35 evrov.
Mi gre pa na živce val ‘umetnic’, ki pletejo in kvačkajo in potem svoje šlampasto narejene in grdo zašite izdelke na nivoju začetnika prodajajo za suho zlato. Tudi v raznih trgovinicah v stari Ljubljani. Zdi se mi škoda, da to postaja novi standard.
Pogrešam trgovino NitiNiti. Njihovi izdelki sicer niso bili zapleteni kar se tiče vzorcev, ampak so bili res vrhunsko dodelani in spleteni iz dobrih materialov.

A je ni več? Hodim tam mimo pa sploh nisem porajtala.

Resno vprasanje, ceprav se mogoce bere smesno: nosis te stumfe v iste cevlje kot navadne bombazne? Ker namrec sem dobila take stumfe, original, vse domace, od ovce naprej. Jaz cela vesela, potem pa ugotovim, da jih lahko obujem samo za v gumi skornje, ki so stevilko vecji. V cevlje normalne velikosti pa ne grejo.

Pletenih izdelkov ne bi kupovala. To je pač danes out … materiali, ki so na voljo, pa so vsaj zame – tisti, ki jih kupujem – zelo prijetni … in predvsem enostavni za vzdrževat.
Včasih sem tud sama kaj spletla in nosila, danes pa ne bi več.

Resno vprasanje, ceprav se mogoce bere smesno: nosis te stumfe v iste cevlje kot navadne bombazne? Ker namrec sem dobila take stumfe, original, vse domace, od ovce naprej. Jaz cela vesela, potem pa ugotovim, da jih lahko obujem samo za v gumi skornje, ki so stevilko vecji. V cevlje normalne velikosti pa ne grejo.[/quote]

Taki štumfi se po navadi nosijo sam doma.

Ja, tu piše, da so zaprli prodajalno:
http://us3.campaign-archive1.com/?u=19142c0ac7c71883279e57ef8&id=3e891fabf9

Tudi za ven 🙂
Za v hribe so super, pa očitno tudi za na motor:
http://rocno-pletene-volnenenogavice.blogspot.si/2010/11/vzdrzljivost-nogavic-in-dokolenk.html

Za plašč do kolen te pride material (trgovci so z maržami čisto poblazneli) približno toliko, kot si dala za izdelek. In cca 80 ur dela za kakovostno izdelavo. Zaslužek: nulakomajozef/uro.

Ravno nekaj takega bi imela. Mi lahko prosim poveš, kje si to kupila?

Vedno sem uživala v pletenju, kvačkanju, tkanju blaga, šivanju, žal pa je to z vidika zaslužka lahko le polomija. Tako, da za hobi ja, je super, ostalo pa ne.

Drugače pa ti kar povem, da kljub mojemu znanju, saj sem pletla vse, od nogavic, rokavic, šalov, kap, puloverjev, jop, tega nikoli nisem rada nosila, uživala sem le v ustvarjanju.
Osebno dosti raje nosim tanjše pletenine, če že sploh, ročno pletenje mi deluje predebelo. Morda bi prišla v poštev le kakšna zanimiva jopa, kapa, ostalo pa odpade.
Sama ročne pletenine ne bi nikoli kupila, pa če bila draga ali poceni, ker mi niso všeč in se mi zdijo nepraktične.

Tudi otrokom nisem nikoli pletla, raje sem jih oblačila v bombaž. Občutek volne direktno na kožo mi ni všeč, poleg tega se pletenine zataknejo in povlečejo nitke, tako, da se mi zdijo za otroke primerni le šali ali morda še kape, pa še za to je dosti boljši kakšen drug material, ki ne prepiha.

NIkoli mi niso bile všeč ročne pletenine -strojne z različno velikimi luknjami pa 🙂

Morda tudi zato, ker so mi v najstniških letih še vedno pletni in štrikali ( so bližnje sorodnice kar tekmovale, katera bo za mladeć naredila naj naj naj po njihovo) in sem morala tudi jaz to nosit ( iz vljudnosti). Groooozzzaaaaa!

p’a še kako mladina to pograbi
sploh kake šale cevaste
pa nogavice
sam te stvari so drage
drugač bi vse pokupl
to zdej spet prihaja v modo
no je že
ker nasi otroc so že prejšno zimo nosil vse kar je na roke narejen

si ne moreš predstavljat, kako tvoje snahe zavijajo z očmi, čim te zagledajo.

si ne moreš predstavljat, kako tvoje snahe zavijajo z očmi, čim te zagledajo.[/quote]
Tu pa tam je problem tudi na strani snahe. Še zdaj imam nogavice, ki mi jih je delala stara mama – nosim jih ne, so pa v omari za spomin.

Sama malo pletem, skušam dobit ostanke volne ali če ima kdo kaj doma, pa se naveliča. Pletenine so mi všeč, kupila bi, če bi si lahko privoščila 🙂
Od tega se živet ne bi dalo, razen če pleteš mimogrede pred TV, ker imaš ogromno časa, in se ti zdi, da to pač ni delo. Je pa že sam material drag.
Prav tako znam šivat, pa tega ne počnem več, ker na razprodajah in v akcijah kupiš kakovost za smešne denarje (in to ne ponaredke, ker se bo spet kaka mona vtaknila – na netu imaš cene spuščene tudi za 80, 90 procentov v preverjenih trgovinah).

New Report

Close