Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Nakup ali najem stanovanja?

Nakup ali najem stanovanja?

Tisti, ki ste premlevali te zadeve. Kaj mislite kaj je bolje iti v najem ali v nakup stanovanja?
Sprašujem pa za manjše stanovanje, za samsko osebo. Ne za dva, ne za familijo.
Prednost nakupa je, da imaš na stara leta neko varnost. Če se ti kaj zgodi, prodaš stanovanje in imaš denar.
Sem pa že 40+, kar tudi nekaj pomeni.

Vsekakor nakup. Obrok kredita te pride le malo več kot najemnina.

Sem živela v podnajemu – ne bi več, če se le da. Najemniški trg v Sloveniji ni urejen, to je problem. Če bi bil urejen, kot npr. v Nemčiji, bi šla takoj v najem. Pri nas je pa pač divji zahod.

Imam dve dilemi glede nakupa. Ena je moja starost.
Druga pa to, da mogoče pa bom kdaj v dvoje in potem bo pa prodaja stanovanja.

In kaj potem?
Boš pač v dvoje in boš stanovanje prodala ali oddala. Je to problem?

Stara si pa tudi ravno prav še za kredit. Ali misliš, da boš počakala še 10 let, če slučajno uleti kak tip, potem pa kupovala stanovanje? Ne, ne, bo prepozno takrat.

Tudi če si sama, kupi dovolj veliko stanovanje, ne eno garsonjerico 20m2. Na enih 35m2 si ti sama na komot, če bosta pa dva, se pa tudi ne bosta stiskala.

točno tako kot ti je povedala. to je texas! noben ne ve kdo pije kdo plača. novodobne najemodajalce je recesija spravila, do tega, da os pač začeli po želji po hitrem zaslužku oddajat stanovanja. žal pa temu niso kos. ne poznajo prava, zakonov, pravil, ne zanjo pogodbe sestavit, ne vejo in ne razumejo, da ko je stanovanje oddano v najem, nimajo kaj več iskat v tem stanovanju. ne poznajo pravic najemnikov!! to je pri nas res problem. kar se tiče nakupa, tudi ni vse tako rožnato. jaz osebno, pa nisem nepremičninski agetn, mogočle bi moral biti, ampak jaz menim osebno zase govorim, da ne poznam agenta ali agantke ki bi premogla mojo empatijo in znanje in poznavanje vseh stvari v taki meri kot jaz!!!
kje pa kupuješ recimo? jaz bi tako naredil. zdaj je čas da gledaš na kvaliteto bivanja in ne kvantiteto. premalo pa tudi ne bo uredu. če mi poveš kje gledaš ti lahko kr točno povem kam idi!!

In kaj potem?
Boš pač v dvoje in boš stanovanje prodala ali oddala. Je to problem?

Stara si pa tudi ravno prav še za kredit. Ali misliš, da boš počakala še 10 let, če slučajno uleti kak tip, potem pa kupovala stanovanje? Ne, ne, bo prepozno takrat.

Tudi če si sama, kupi dovolj veliko stanovanje, ne eno garsonjerico 20m2. Na enih 35m2 si ti sama na komot, če bosta pa dva, se pa tudi ne bosta stiskala.[/quote]

Na zalogo ne bom nabavljala. Torej nabavila bom enosobno stanovanje. Zame je dovolj. V dvoje pa bi bilo to premalo.
Ja, najem je lažje se potem preseliti. Če kupiš je bolj zakomplicirano, če ej treba prodajat.

In kaj potem?
Boš pač v dvoje in boš stanovanje prodala ali oddala. Je to problem?

Stara si pa tudi ravno prav še za kredit. Ali misliš, da boš počakala še 10 let, če slučajno uleti kak tip, potem pa kupovala stanovanje? Ne, ne, bo prepozno takrat.

Tudi če si sama, kupi dovolj veliko stanovanje, ne eno garsonjerico 20m2. Na enih 35m2 si ti sama na komot, če bosta pa dva, se pa tudi ne bosta stiskala.[/quote]

Na zalogo ne bom nabavljala. Torej nabavila bom enosobno stanovanje. Zame je dovolj. V dvoje pa bi bilo to premalo.
Ja, najem je lažje se potem preseliti. Če kupiš je bolj zakomplicirano, če ej treba prodajat.[/quote]

Ti si ena težka komplikatorka! Kaj sploh sprašuješ, če imaš milijon izgovorov zakaj nekaj ne. Pa pojdi v najem.

Veš stanovanje ni tako kot bi človek kupoval nove čevlje. Je treba resnično dobro pretehtati možnosti in prednosti enega in drugega.
Upam, da kdo navede kake konstruktivne odgovore in prednosti ter slabosti enega in drugega.

Vsekakor nakup. Obrok kredita te pride le malo več kot najemnina.

Sem živela v podnajemu – ne bi več, če se le da. Najemniški trg v Sloveniji ni urejen, to je problem. Če bi bil urejen, kot npr. v Nemčiji, bi šla takoj v najem. Pri nas je pa pač divji zahod.[/quote]

Ja, predvsem tole zadnje. Pri nas lahko stanovanje najameš samo od fizične osebe, in če (ko) le-ta stanovanje potrebuje za otroka/vnuka/se ga odloči prodati, letiš ven. V tujini (ne samo v Nemčiji) obstaja trg najemniških stanovanj, kjer stanovanje najameš in če ti je v redu lahko ostaneš noter celo življenje. Lastnik stanovanja (ki seveda ni nujno fizična oseba) skrbi za vzdrževanje in popravila, včasih celo za obnovitev opreme. Tudi višine najemnin so, v primerjavi s plačami, mnogokje nižje kot v Sloveniji. V takem okolju je najem stanovanja čisto racionalna zadeva.
Sama sem prav zadovoljna, da sem stanovanje kupila, še v boljših časih, ker če bi zdaj, ko mi ej šla plača precej dol, morala plačevat še najemnino, bi verjetno lahko kar črtala počitnice in potovanja.
In ja, tudi investicija za stara leta. Vprašanje, kako bo čez 10 let s pokojninami, ko priguram do tja…

Ja, to, da je stanovanje socialna varnost za stara leta je seveda velik plus. Nikoli ne veš kaj se ti zgodi in, če imaš stanovanje, ga prodaš in imaš za dom za stare ali pa kaj podobnega.
Slabost pa je seveda, da moram celotno stanovanje sama nabaviti ob plači 850€. Slabost nakupa je tudi to, da ni rečeno, da bom hodila vedno v isto službo, v isti kraj. Kar precej verejtno je, da ne. Seveda pa se stanovaje lahko proda.

Računaj še, da moraš lastno stanovanje tudi sama vzdrževat. Pa da se v primeru (poleg zgoraj navedene morebitne menjave službe npr.), da imaš nemogoče sosede, tudi ne moreš kar preselit :p

Nakup enosobnega fleta je danes dobra naložba. Ker je tak čas, ko so kupoprodajne cene pribižno realne (ne pa seveda oglaševalske), in ker je čedalje več samskih. Večje je stanovanje, težje se proda.

Če boš dedca dobila, boš svoje oddala in pokrivala skupno najemnino. Če se bo izkazalo da sta za skupaj, bosta vsak svoje prodala, in kupila nekaj večjega.

Dons je treba gledat kvaliteto gradnje, saj po pravilu novogradnje niso niti približno tako kakovostne kakor energetsko obnovljene socialistične gradnje. Ter regijo, saj se firme več ali manj selijo na periferijo, sploh tam kjer je dobra infrastruktura. Recmo, notranjska, je avtocesta in vlak, ter na vsakih 15 km IC tako proti LJ, kakor proti TS. Hkrati bivaš v čudoviti naravi, je blizu morja, so hribi za enodnevne vikend izlete, jezera.

Jaz sem pred leti naredil prav projekt kje se bom ustalil, ki je upošteval prvo potrebe potem želje. In moram reči, da mi je uspelo zadeti direkt v polno! Sem izredno zadovoljen.

Yo, hvala za konstruktiven odgovor. Pri takih zadevah je res treba na marsikaj pomisliti.

Brklc, tebe bi vzela zraven :). Vidim, da si se res poglobil v te zadeve.
Za človeka, ki ni nikoli živel v bloku, jaz marsikaj neznano. Pojma nimam glede gradnje blokov, kako imajo rešeno s sosedi in tako naprej. zato so vsi nasveti dobrodošli.

Je veljajo včasih. Zdaj pa poglej zadnji razpis za stanovanja v Zelenem gaju. Prodala so se večja stanovanja, manjša pa ne.

bramca, enostavnega odgovora ni. Za začetek priporočam, da v roke vzameš kalkulator.

Recimo, da boš kupila stanovanje za 80.000 €. In vzela kredit. Na koncu boš odplačala 100.000 € (kredit vedno preplačaš). Potem so stroški za agencijo in notarje (agentom težko uideš). Cca nekaj 1.000. Če ne boš kupila ravno novogradnje, bo obnova pred vselitvijo prej nuja kot opcija. Prištej še vsaj 10.000 €. + Nakup pohištva. Pa smo takoj na cca 120.000 €. Potem se vprašaj, koliko najemnin bi lahko plačala s tem denarjem. Po trenutni ceni bi zadostovalo za okoli 30 let. Kot lastnica moraš tudi kriti stroške vzdrževanja stavbe.

Seveda ima tudi najemništvo veliko slabih lastnosti. Veliko.

Kaj tebi bolj ustreza, ne vem, moraš pa imeti v mislih, da cena nepremičnine ni samo cena nakupa stanovanja, ampak še končni znesek kredita in vse ostalo, kar sem ti napisala zgoraj. Odločitev je seveda tvoja.

V svojem stanovanju lahko delaš kar hočeš. V najemniškem pa ne. V najemniškem imaš ponavadi tujo opremo, ne moreš po svoje obnavljati, preurejati, pobarvati,… ker moraš že po bontonu in po zakonu za vse vprašati lastnika.
Zato, če imaš finance stanovanje kar kupi, ker ga ni lepšega, biti na svojem, živeti v ambientu po svojem okusu in imeti blažen mir. Predvsem na stara leta. Pazi le kakšne sosede boš dobila.

Pojdi v najem z možnostjo nakupa, potem se pa odločiš ali ostaneš najemnik ali pa stanovanje odkupiš.

Ja kje pa zdaj živiš, pri 40+?

Faktorjev je veliko. Eden je recimo tudi ta, da kako nameravaš najemnino plačevati potem, ko/če boš v penziji? Takrat bo pa dejansko kriza, če boš morala preživeti s 400 evri na mesec in brez lastnega stanovanja.

Ha! A misliš da pa jaz nisem imel problemov se v blok preselit? In to iz ogromne bajte, čez avto, v skromen flet. To je pravi mali sociološki šok… Danes po desetletju, ga ne prodam komurkoli. Ker ima vrednost, ki se je ne da plačati. Tj, sosede v stopnišču ki smo si vsi dobri, ki skrbijo za red in disciplino, mikrolokacija ni zanimiva za vandrovce in kriminalce, hkrati pa je peš do vse lokalne infrastrukture ki jo človek potrebuje. Pa še upravnika imamo normalnega.

Se mi je nekoč zgodilo, da sem pustil na stežaj odprta vrata, ko se mi je mudilo za več dni na teren. So imeli sosedje dela… So čuvali k lastno imovino, čeprav me niti poznali niso…

Je veljajo včasih. Zdaj pa poglej zadnji razpis za stanovanja v Zelenem gaju. Prodala so se večja stanovanja, manjša pa ne.

.[/quote]

No, jaz v takih soseskah niti približno ne bi živel. Meni bolj delujejo kot sodobna koncentracijska taborišča, ko ne veš ali je tvoj sosed pedo, morilec, diler,…………. Zame še znosna soseska je največ 60 fletov.

Manjši fleti s sosednjimi družinskimi se ne prodajo zato, ker hočjo samski ljudje mir, ne pa vekanje otrok čez stene. Socialistične gradnje pa so narejene tako, da so tudi družinska stanovanja skromna, ter so tudi njihovi stanovalci tega navajeni. Dobro, se najde vsake tolk časa kak pacient ki se mu na starost odpelje, ali pa se vnuk lastnikov priseli in galamo dela, samo po večini pa ni tako. Vsaj moje izkušnje so take, ko sem po lj opravljal storitve hišnika na klic.

Veliko si mi dal za razmišljati brklc. So stvari na katere sploh nisem pomislila. In kar mi bo zelo prav prišlo ob morebitnem nakupu stanovanja. Si pa res ne predstavljam imeti neke divje sosede zraven sebe.

Jah nč ane, prnes keš, bi mi prav prišel ker mam odprto novogradnjo v bližini. Če pe pa prepričaš da imaš vrednote ki danes niso cenjene, si boš pa še tečnega dedca na grbo nakopala, ob katerem nikoli ne boš imela prilike nič misliti. Pa še otroke loh priženiš, da nauš svoj telešček matrala…

Je prišla vprašat ena gospa dve let nazaj če bi prodal, Sem jo odprl in mi je povedala svojo zgodbo. Fleta ji nisem hotel prodati, odšla pa je z besedami: Da bom kaj takega doživela, si niti v sanjah nisem znala predstavljati. Upam da sta s hčero daleč stran na varnem.

Brklc, nimam otrok, nimam dedca. Ne kupujem novogradnje oz. je ne namaravam kupiti. Pa ne da imam kaj proti novogradnjam, samo denarja nimam za novogradnjo. Neznancem pa seveda ne razlagam svojih zgodb. Še posebej ne morebitnim prodajalcem ali najemodajalcem :).

Kaj si pa hotel s tem povedati?

No, bramca, kje trenutno živiš, pri dobrih 40 letih, da ti je selitev v blok čisto nepredstavljiva, čeprav nimaš še ničesar svojega?

računalo, krediti so še dražji. Pri najemu recimo 60jurjev, plačaš potem 90jurjev.

New Report

Close